Darwin

Darwin: de leukste en belangrijkste stad van Noord-Australië

Darwin is vooral het uitgangspunt om het Top End en de nationale parken Kakadu en Litchfield te bezoeken. De stad zelf heeft niet veel bezienswaardigheden, maar is een ideaal start- of eindpunt. Reis vanuit Darwin naar de nationale parken of trek de outback in. Er hangt een gezellige sfeer en de stad is multicultureel. Niet zo gek gezien de ligging nabij Azië, is dat vooral Aziatische invloeden overheersen. Huur een auto of een camper en je bent klaar om vanuit de overzichtelijke stad de outback in te trekken en jouw rondreis door Australië te beginnen.

 

Geschiedenis van Darwin

Al eeuwenlang woonden de Larrakia Aboriginal-stam in de regio waar Darwin nu gevestigd is. Er werd zelfs honderden jaren geleden al handel gedreven met Zuidoost-Azië. Een belangrijk deel van de geschiedenis van Darwin is verbonden met Nederland! In de 17e eeuw kwamen Nederlandse ontdekkingsreizigers hier aan. Nederlandse namen zoals Arnhemland en het Groote Eylandt herinneren hier nog aan. Wist je dat de stad Darwin zijn naam dankt aan de bioloog Charles Darwin? Tijdens één van zijn expedities (in 1839) met de Beagle, legde het schip hier aan en ging hij op ontdekkingstocht. 

 

Omdat Darwin de noordelijkste grote stad van Australië is, was de stad in de Tweede Wereldoorlog een geliefd aanvalsdoel voor de Japanners. De aanval op de grote haven van Darwin wordt wel het “Pearl Harbor van Australië” genoemd.

 

Kaart van Darwin

Darwin is de meest belangrijke stad in het noorden van Australië. Er wonen iets meer dan 132.000 mensen. In de wijde omgeving van de stad is geen enkele andere grote plaats. Het ligt echt in “the middle of nowhere”, maar wel aan de oceaan. Darwin ligt in de staat Northern Territory en is de hoofdstad van de regio. De stad is niet heel groot en prima te voet te verkennen. Mocht je dat te vermoeiend vinden, pak dan de Hop On Hop Off bus. Er zijn twee routes die je naar de hoogtepunten zoals het Waterfront, Mindil Beach en de botanische tuinen brengen.

 

Weer in Darwin

In Darwin heerst een tropisch klimaat. Door de ligging nabij de evenaar zijn de temperaturen het hele jaar door hoog. De gemiddelde dagtemperatuur ligt boven de 30 graden! Belangrijk om te weten is dat er een nat en een droog seizoen is. De meeste regen valt tussen november en maart. Af en toe komen er cyclonen voor in Darwin; de meeste kans om in een tropische storm terecht te komen, loop je in januari en februari. Een hele bekende was in 1974, de orkaan Tracy. Er vielen doden en gewonden en de verwoestingen waren enorm. Tracy heeft zoveel impact gehad op de inwoners van de stad dat men spreekt van de periode vóór en na deze orkaan. Voor meer informatie over het klimaat in Australië verwijzen wij je graag naar onze klimaatpagina.

Top 5 bezienswaardigheden in en vanuit Darwin

1. Darwin Harbour en Waterfront

Niet zo bekend als de haven van Sydney, maar twee keer zo groot. Er is een wandelpad langs de kust. ’s Morgens vroeg zie je hier de inwoners van de stad joggen en ochtendgymnastiek doen. Wil je de dag nog even rustig starten? Maak dan gebruik van de shuttlebus die langs de Waterfront rijdt. Maak een havencruise of duik zelf in het water en aanschouw de scheepswrakken waar koraal op is ontstaan. Behalve vissen kun je hier ook inktvissen en zee-egels tegenkomen. Strijk neer op een terras en geniet van een Australische, Aziatische, mediterrane of zelfs Mexicaanse maaltijd. Sluit af in de Ierse pub.

 

    

2. Mindil Beach Sunset Market

Struin door de gangpaden langs de meer dan 200 kramen en zoek een leuk souvenir. Misschien is het geen goed idee om een beschilderd skelet van een krokodillenkop mee te nemen, maar we verzekeren je: er is voor ieder wat wils. Om een bezoek aan de markt nog leuker te maken, treden allerhande artiesten op. Van vuurspuwers, tot circusartiesten, van muzikanten en zangers tot cabaretiers; je kijkt je ogen uit. Of proef in één van de kraampjes de lekkerste gerechten. Ook hier zie je weer de multiculturele touch van de stad terug. Of je nu lokaal, Vietnamees, Thais, Japans, Indonesisch of Grieks wilt eten: je vindt het hier. Ga rond zonsondergang; dit is de beste plek in de stad om de zonsondergang te aanschouwen, vanaf het strand maak je de beste foto’s. De markt vindt plaats op donderdag en zondag in het droge seizoen, van 16.00 tot 21.00 uur.

 

3. Crocosaurus Cove

Zonder je eigen leven in de waagschaal te stellen, zwemmen met krokodillen? In bijna heel Australië waarschuwen wij je voor deze enorme reptielen. Maar in Crocosaurus Cove kom je wel heel dichtbij. Je wordt in een glazen kooi in een waterbassin met krokodillen neergelaten. De tot vijf meter lange zoutwaterkrokodillen zijn dan wel heel dichtbij. Minder avontuurlijke bezoekers houden het bij een wandeling langs de World of Crocs, het Aquarium en het Reptile House om meer over krokodillen en andere reptielen te weten te komen.

 

4. Museum and Art Gallery of the Northern Territory (MAGNT)

Hier zie je de mooiste kunstwerken van de inheemse bevolking. Als toegangspoort tot de immense outback zal het je niet verbazen dat er veel Aboriginals in Darwin leven. Hun vroegere en hedendaagse kunstwerken staan hier tentoongesteld, maar je komt ook meer te weten over de cycloon Tracy, dieren die rondom Darwin leven en de geschiedenis van de regio. Ga niet alleen naar het museum, maar kijk ook op straat goed om je heen, als je een kunstliefhebber bent. Er is veel street art op de muren te zien. Ook staan er op diverse plaatsen in de stad Aboriginal-sculpturen.

 

5. Kakadu National Park

Kakadu vinden wij één van de mooiste natuurgebieden in Australië. Raak onder de indruk van de enorme watervallen. Bekend zijn de Jim Jim Falls en de Twin Falls. Maak een wandeling naar beide. Het nationale park staat bekend om zijn krokodillen. Maak een boottocht door de wetlands van Yellow Water en zie de dieren van nabij. Behalve de natuur, zie je hier ook cultuur. Indrukwekkend zijn de rotstekeningen van de inheemse bevolking bij onder andere Nourlangi Rock en Ubirr Rock. Onderweg kun je zomaar een kangoeroe tegenkomen. Schrik niet als je ineens een raar gelach hoort. De typisch Australische kookaburra wordt niet voor niets de lachvogel genoemd en komt hier ook voor. Kakadu ligt op 150 kilometer afstand van Darwin en is bijna twee uur rijden.

 

    

 

Wil je iets heel speciaals? Kies dan voor een excursie onder begeleiding van een lokale inheemse gids naar Arnhemland, een authentiek en uitgestrekt gebied dat alleen met een permit toegankelijk is.

Top 3: leuk om te doen vanuit Darwin

1. Onvergetelijke treinreis

Maak één van de beroemdste en naar onze mening de mooiste treinreis in Australië: neem de Ghan. In meer dan 50 uur overbrugt de trein een afstand van bijna 3.000 kilometer, waarbij je dwars door de outback reist. Onderweg zie je de meest bekende bezienswaardigheden zoals de rode rots Uluru en de rotsformaties van Kata Tjuta. Je overnacht in de omgeving van Alice Springs. De volgende dag vervolgt je je reis naar Adelaide, aan de zuidkust van Australië. Bekijk onze bouwsteen The Ghan.

 

2. Katherine Gorge

Maak een meerdaagse tour naar de Katherine Gorge tijdens jouw Australië vakantie. Het is een aardig eindje rijden vanaf Darwin; bijna 300 kilometer en je doet er zo’n 3 uur over. Maar het loont de moeite! Dit gebied wordt ook wel het Nitmiluk National Park genoemd en is zonder twijfel één van de hoogtepunten van de Northern Territory. De 50 kilometer lange kloof is ontstaan door erosie. Regenwater heeft de relatief zachte, rode rotsen uitgesleten. Er stroomt water door de canyon. De leukste manier om de kloof te bekijken, vinden wij per boot of per kajak. Maar kies ook uit de vele wandelingen en bekijk de kloof vanaf de wal. Het uitzicht onderweg is overweldigend mooi!

 

    

3. Litchfield National Park

Regenwoud met spectaculaire kliffen en watervallen kenmerken het Litchfield National Park. Maar het meest opvallende vonden wij de enorme termietenheuvels. Een foto van jezelf naast een mierennest dat boven je uitsteekt, mag niet ontbreken bij jouw herinneringen aan Australië. Trek je wandelschoenen aan en ga op pad. Er zijn zoveel routes uitgezet. Speur onderweg naar dieren die je tegen kunt komen zoals wallaby’s die zomaar over het pad huppen. Het is warm, dus ben je bezweet geraakt? Ga dan naar Buley Rockhole en ontspan in het natuurlijke zwembad. Maar er zijn meer plekken waar je je even op kunt frissen in het water. De Sandy Creek Falls, de Tolmer Falls, de Wangi Falls en de Florence Falls zijn zomaar een paar aanraders.

Hotels in Darwin

Onze top 3 hotels in Darwin hebben wij voor je op een rij gezet. Kies je voor een accommodatie in het hartje van Darwin of liever wat meer rust aan de rand van de stad?

Palms City Resort

Palms City Resort

Travelodge Resort Darwin

Travelodge Resort Darwin

Vibe Waterfront

Vibe Waterfront

Tijdens deze rondreizen reis je naar Darwin
Australie-Uluru-reusachtige-monoliet (7)
Zuidkust Australië- Red Centre

Rondreis Australië per auto: In 3 weken van Down to Top

Adelaide > Kangaroo Island, dierenparadijs; Red Centre & Top End: Coober Pedy, opaalhoofdstad > Uluru, bijzondere monoliet > Kings Canyon > Kakadu NP, natuur, cultuur > Litchfield NP, termietenheuvels, watervallen

Australie-Red-Center-Kings-Canyon-zonsondergang
Red Centre & Top End

Rondreis Australië per auto: Red Centre & Top End

Darwin > Litchfield, watervallen > Kakadu, wetlands en rotstekeningen > Katherine Gorge > Devil’s Marbles > Kings Canyon, eeuwenoude kloof > Uluru > Sydney, Harbour Bridge

Australie-Ghan-Trein-route
Voorbeeldreis Australië

Bouwsteen Australië: The Ghan Expedition

Red Centre & Top End

 

Per luxe trein “The Ghan” reist u in vier dagen van Darwin naar Adelaide. Geniet van adembenemende uitzichten, bewonder de Katherine Gorge en verken Alice Springs.

 

 

 

Prijs op aanvraag