Sydney > Blue Mountains > Jervis Bay > Tilba Tilba > Lakes Entrance > Wilsons Promontory > Phillip Island, wildlife > Mornington Peninsula > Great Ocean Road > Ballarat > Melbourne
De magische Blue Mountains
Een vreemde naam, Blue Mountains, voor zo’n groen berggebied. Maar toch ook begrijpelijk. In dit natuurgebied zijn veel eucalyptusbossen. De bladeren bevatten olie, die een fijne nevel van eucalyptusolie afgeeft. Door het licht op de ochtenddauw lijken de bergen in een blauwe waas gehuld. Magisch!
Wat een natuurpracht, de Blue Mountains! Ruige zandstenen plateau’s, diepgroene bergen, regenwouden, steile rotswanden en ravijnen, rotspartijen en lieflijke valleien wisselen elkaar af.
Het natuurgebied is vrij groot: een kwart van Nederland. Het wordt ook wel de achtertuin van Sydney genoemd en is daarom makkelijk toe te voegen aan een rondreis Australië.
De meeste bezoekers maken vanuit Sydney een dagtocht hier naar toe, de afstand is rond de 90 kilometer. Prima bereikbaar per huurauto, je kunt dan vrij makkelijk de belangrijkste bezienswaardigheden bezoeken. Ook een aanrader: boek een excursie vanuit Sydney, onze ervaring is dat de gids echt interessante feiten, leuke verhalen en anekdotes vertelt. En als je van wandelen houdt, is het aan te raden om een aantal dagen langer in de Blue Mountains te verblijven.
Geschiedenis van Blue Mountains
De oorspronkelijke bevolking van de Blue Mountains waren de Gundungurra’s. Deze Aboriginals hebben zich tegenwoordig verenigd in een non-profitorganisatie die het cultureel erfgoed promoot en de traditionele gronden, zoals de Blue Mountains, beschermt. Er zijn vele overblijfselen uit het verre verleden op meerdere plaatsen in het gebied te zien.
Vanaf eind van de 18de eeuw kwamen de Britse immigranten, Australië was in die tijd een strafkolonie. Ze vestigden zich door het hele land. Het gebied dat nu de Blue Mountains heet, lieten zij in eerste instantie links liggen. Te veel grillige rotsen, voor die tijd een ondoordringbaar gebied. Dit grotendeels vruchtbare gebied was toch wel heel aantrekkelijk om te ontginnen en vonden een manier om dit gebied te ontsluiten. Het is redelijk algemeen bekend dat de Aboriginals het onderspit moesten delven.
Kaart Blue Mountains
Weer in de Blue Mountains
De Blue Mountains kun je eigenlijk het hele jaar door bezoeken. De zomermaanden (december tot en met februari) zijn het meest geschikt voor outdoor-activiteiten. Voor degenen die lange wandelingen willen maken, zijn de maanden maart tot en met mei het prettigst. Voor de beste reistijd in heel Australië verwijzen wij je graag naar ons klimaatoverzicht.