Blue Mountains

De magische Blue Mountains

Een vreemde naam, Blue Mountains, voor zo’n groen berggebied. Maar toch ook begrijpelijk. In dit natuurgebied zijn veel eucalyptusbossen. De bladeren bevatten olie, die een fijne nevel van eucalyptusolie afgeeft. Door het licht op de ochtenddauw lijken de bergen in een blauwe waas gehuld. Magisch!

 

Wat een natuurpracht, de Blue Mountains! Ruige zandstenen plateau’s, diepgroene bergen, regenwouden, steile rotswanden en ravijnen, rotspartijen en lieflijke valleien wisselen elkaar af.

 

 

Het natuurgebied is vrij groot: een kwart van Nederland. Het wordt ook wel de achtertuin van Sydney genoemd en is daarom makkelijk toe te voegen aan een rondreis Australië.

 

De meeste bezoekers maken vanuit Sydney een dagtocht hier naar toe, de afstand is rond de 90 kilometer. Prima bereikbaar per huurauto, je kunt dan vrij makkelijk de belangrijkste bezienswaardigheden bezoeken. Ook een aanrader: boek een excursie vanuit Sydney, onze ervaring is dat de gids echt interessante feiten, leuke verhalen en anekdotes vertelt. En als je van wandelen houdt, is het aan te raden om een aantal dagen langer in de Blue Mountains te verblijven.

 

Geschiedenis van Blue Mountains

De oorspronkelijke bevolking van de Blue Mountains waren de Gundungurra’s. Deze Aboriginals hebben zich tegenwoordig verenigd in een non-profitorganisatie die het cultureel erfgoed promoot en de traditionele gronden, zoals de Blue Mountains, beschermt. Er zijn vele overblijfselen uit het verre verleden op meerdere plaatsen in het gebied te zien. 

 

Vanaf eind van de 18de eeuw kwamen de Britse immigranten, Australië was in die tijd een strafkolonie. Ze vestigden zich door het hele land. Het gebied dat nu de Blue Mountains heet, lieten zij in eerste instantie links liggen. Te veel grillige rotsen, voor die tijd een ondoordringbaar gebied. Dit grotendeels vruchtbare gebied was toch wel heel aantrekkelijk om te ontginnen en vonden een manier om dit gebied te ontsluiten. Het is redelijk algemeen bekend dat de Aboriginals het onderspit moesten delven.

 

Kaart Blue Mountains

 

Weer in de Blue Mountains

De Blue Mountains kun je eigenlijk het hele jaar door bezoeken. De zomermaanden (december tot en met februari) zijn het meest geschikt voor outdoor-activiteiten. Voor degenen die lange wandelingen willen maken, zijn de maanden maart tot en met mei het prettigst. Voor de beste reistijd in heel Australië verwijzen wij je graag naar ons klimaatoverzicht.

Top 5 bezienswaardigheden in de Blue Mountains

1. The Three Sisters

Drie verweerde zandsteenpieken, duizenden jaren geleden ontstaan door erosie, zijn de grootste blikvanger van de Blue Mountains. Met de vriendelijke naam: de 3 zusters (met de door de Aboriginals gegeven namen Meehni, Wimlah en Gunnedoo). Het beste uitzicht biedt het uitkijkpunt Echo Point, vlakbij het stadje Katoomba. De drie dames pronken op de noordelijke helling van de Jamisonvallei.

 

Tip: maak de korte “sisters-wandeling”. Of de iets langere hike van 4 kilometer naar Scenic World, eveneens vanaf Echo Point.

 

2. Watervallen, grotten en wandelen

  • De Katoomba Falls stromen vanaf het gelijknamige stadje de Jamoson-vallei in. Ook vanaf Echo Point heb je daar zicht op.
  • De Wentworth Falls: vanuit de verte hoor je ze al; vanaf het stadje Wentworth stroomt het water de Jamison-vallei in. Deze watervallen hebben drie niveau’s. Je kunt daar alleen wandelend komen; de kortste route is slechts 1.5 kilometer (one way), maar wel steil en oppassen geblazen bij de klifranden.
  • De Fairfax Heritage-wandeling is makkelijk, je loopt over goede paden. De wandeling begint bij Govetts Lookout, je loopt door bos en heide in de Grose-vallei. Afstand: 2 kilometer.
  • Leura Falls. Je volgt de gemarkeerde route naar deze watervallen; niet heen en terug hetzelfde, maar je maakt een lus (veel leuker). De afstand is 4.5 kilometer en wordt de Leura Cascades Circuit genoemd. Op weg naar de Leura Falls kom je langs meerdere kleinere watervallen. Bij sommigen kun je in een soort poel heerlijk zwemmen! De wandeling is goed te doen voor degenen die gewend zijn pittige wandelingen te maken, sommige stukken zijn steil.
  • De Grand Canyon-trail! Een populaire wandeling van een halve dag door de pure natuur van de Grose-vallei: kloven, kliffen en canyons. Het is een bottleneck-vallei: breed in de bovenloop, rond het Blue Gum Forest, smal in de benedenloop bij Kolonga Canyon. Neem een lunch mee en picknick aan de rand van een kreekje. Ook voor deze trek geldt: geen makkelijke wandeling, je moet gewend zijn te lopen. Je maakt een lus van ruim 6 kilometer. 

 

    

3. De Jenolan Caves

Deze 14 grotten zijn de bekendste druipsteengrotten van Australië en bovendien de oudste (ontdekte) open grotten ter wereld. De stalactietformaties zijn soms puur wit en uitzonderlijk mooi. De grotten zijn een populaire bezienswaardigheid en dat is niet voor niets. Negen grotten zijn voor het publiek toegankelijk, maar wel onder begeleiding van een gids.

 

4. Scenic Railway

Stap in de steilste passagierstrein ter wereld. Wel even wennen als je er in zit, de hellingsgraad is maar liefst 52 graden. Door de grote ramen en het glazen dak heb je een ongelooflijk mooi uitzicht. Boven aangekomen is er een platform, ook gebouwd voor het spectaculaire zicht op de bergen.

 

5. Scenic Cableway

Hangend boven de Blue Mountains heb je vanuit de gondel absoluut het meest spectaculaire uitzicht op de groene Jamison Vallei met The Three Sisters. De kabelbaan is ruim een halve kilometer lang. Doen! Je kunt een ticket kopen dat ook gebruikt kan worden voor de de Scenic Railway.

Hotels in de Blue Mountains

Wij bieden diverse hotels aan in Blue Mountains. Van glampings tot kleine boutique hotels en volledige resorts. Onze top 3 hebben wij op een rijtje gezet. Wil je liever in een andere accommodatie verblijven? Kijk voor nog meer hotels bij ons hotelaanbod Blue Mountains.

Skyrider Motor Inn

Skyrider Motor Inn

Carrington Hotel

Carrington Hotel

Echoes Boutique Hotel

Echoes Boutique Hotel

Tijdens deze rondreizen reis je naar de Blue Mountains