Informatie Peru

Peru is gelegen in het noordwesten van het continent Zuid-Amerika en ligt aan de Grote Oceaan, de kustlijn van Peru is maar liefst 2000 kilometer lang. Peru grenst in het noorden aan de landen Ecuador en Colombia, in het zuiden aan Bolivia en Peru en in het oosten aan Brazilië. Een deel van het Amazone-gebied is in Peru gelegen, hoewel daar minder dan 10% van de totale bevolking in woont. Peru is vooral bekend om het wereldwonder Machu Picchu en de Inca cultuur.

Klimaat Peru

Steden en plaatsen Peru

Hotels Peru

Excursies Peru

Mentaliteit van de bevolking, gewoonten en gebruiken in Peru

De mensen zijn over het algemeen vriendelijk en goedlachs. Men begroet elkaar met een handdruk of één kus. Als u “buenos dias” roept, wordt dat vaak gewaardeerd. Beleefdheid en er verzorgd en schoon uitzien is belangrijk voor de Peruanen. De mensen zijn vaak nieuwsgierig naar waar u vandaan komt, wat u doet en hoeveel kinderen u heeft. Maar ze zijn ook heel trots op hun eigen land en laten dat graag horen.

 

Het machogedrag van de Latijns-Amerikaanse man is bekend. Toch kunt u prima als vrouw alleen reizen. Peruanen houden van muziek. Veel muziek komt oorspronkelijk uit de Andes, er wordt veel gebruik gemaakt van bamboefluiten. Als u een foto neemt van een local, verwachten ze vaak 1 of 2 Sol.

 

Peru is een land waar fooien normaal zijn. Zeker mensen die in hotels, restaurants en in de toeristenbranche werken zijn blij met een fooi. Evenals taxichauffeurs. 10% is prima. Afdingen is in Peru de gewoonte bij het kopen van souvenirs en op markten.

Locals-in-kleurrijke-kleding-Peru(11)

Eten in Peru

De Peruaanse keuken raakt steeds bekender. In steden als Lima, Arequipa en Cuzco zijn goede restaurants met culinaire hoogstandjes. Elke streek heeft zijn eigen specialiteiten. Ook invloeden uit de Spaanse keuken zijn terug te vinden in de Peruaanse keuken. In bijna iedere stad is een Chinees restaurant, u herkent deze restaurants aan de borden met comida chaufa.

Het nationale gerecht van Peru is pollo a la brasa, gebakken kip. Er zijn meer dan 4000 soorten aardappels in Peru. Geen wonder, dat aardappels bijna altijd op het menu staan. Een heel lekker gerecht van aardappels in gele saus zijn papas huancaina.

 

De maaltijden en drankjes zijn veel goedkoper dan in Nederland. Een lunch in een lokaal restaurant kost 3-4 Euro, in een toeristenrestaurant 6-7 Euro. De Peruaanse keuken wordt steeds meer gewaardeerd wereldwijd. Er zijn zeer goede, culinaire restaurants in Lima, Arequipa en Cuzco. 

 

Van deze aardappels in Peru worden lekkere gerechten gemaakt

 

Aan de kust wordt veel vis gegeten. Een heerlijk gerecht is bijvoorbeeld ceviche. Dit is rauwe vis gemarineerd in limoensap. De lekkerste proeft u in Paracas. Heel bekend in Peru is aji de gallina. Dit is een kipgerecht in gele curry. Wat u ook zeker moet proberen is causa. Een gerecht met aardappel en vis of kip of avocado. Het is een soort torentje opgebouwd met diverse kleurige laagjes. Maak eerst een foto van deze kunstwerkjes voordat u begint te smullen.

 

Houdt u van vlees, bestel dan adobo. Adobo is gestoofd vlees dat gemarineerd is in kruiden. Nog bekender is lomo saltado. Een roerbakgerecht van rundvlees met uien en paprika. Typisch voor Lima is een spies met runderhart: anticuchos. In Nederland zou ik dat nooit bestellen, maar samen met mensen uit Lima heb ik het toch geprobeerd. En het viel zeker niet tegen! Gekker is cuy, oftewel cavia. Tja…. sommige mensen gruwelen ervan; anderen vinden het leuk om te proberen. Het is in ieder geval typisch voor Peru. De cavia wordt meestal in z’n geheel geserveerd, soms op een spies. De bereidingswijze is meestal gefrituurd.

 

Mals en smakelijk is het vlees van de alpaca’s (verwant aan de lama). In Cuzco staat alpaca vaak op de menukaart.

’s Middags zijn er vaak dagmenu’s in lokale restaurants. De menu’s kosten heel weinig, zijn smakelijk, u zit tussen de locals en eet écht Peruaans. De keuze is vaak groot. Soms krijgt u rare combinaties: spaghetti met aardappels. Aardappels worden bij bijna iedere maaltijd geserveerd.

 

Drinken in Peru

In de bergen wordt koffie verbouwd. Probeer of de smaak u bevalt, meteen een leuk souvenir om mee te nemen. De Peruanen zelf zijn verzot op hun Incakola. U kan de flesjes met de knalgele vloeistof niet missen. Het is erg zoet. Met of zonder alcohol is de Chicha morada. Gemaakt van paarse mais. Een zoet drankje in diverse varianten. De bekendste cocktail van Peru is Pisco sour. Dit is echt de nationale drank van Peru. Het is gemaakt met limoen, suikerwater en eiwit.

 

De bekendste cocktail van Peru: de pisco sour

 

Volg een kookcursus om zelf uw favoriete gerecht uit de Peruaanse keuken te leren bereiden!

 

Godsdienst in Peru

In Peru is meer dan 90% van de bevolking officieel Rooms-katholiek. Veel mensen in Peru zijn Andean Christians. Ze zijn Rooms-katholiek, maar houden ook oude tradities aan en offeren bijv. aan moeder aarde of vieren de zonnewende.

 

Taal in Peru

De officiële talen zijn Spaans en Quechua, de voormalige Inca-taal.

Quechua wordt voornamelijk gesproken in de Andes. Een derde belangrijke taal is Aymara, dit wordt vooral in het zuiden en bij het Titicacameer gesproken. De schrijfwijze van veel woorden en plaatsnamen kan verschillend zijn. Zo worden Cuzco en Cusco of Nazca en Nasca naast elkaar gebruikt. Beide zijn goed. Het Quechua was een taal die alleen gesproken werd en waar geen schrift van was. Er is dus geen regel hoe woorden die uit de oude tijd stammen, geschreven worden. In totaal zijn er trouwens 104 talen in Peru. Engels wordt beperkt gesproken in toeristische gebieden.

Lama's op de bergen in Peru

Geldzaken in Peru

De munteenheid in Peru is de Nuevo Sol. In de volksmond wordt de munt de Sol genoemd en bij prijzen staat dit aangegeven als S. De Sol is onderverdeeld in centimos. Overal kunt u Sols pinnen. Ook in kleinere dorpen zijn vaak pinautomaten. Travellercheques zijn achterhaald. Contant geld wisselen bij een bank (Amerikaanse dollars of Euro’s) zou eventueel wel kunnen. Omdat pinautomaten soms niet werken is het handig om wat contante Amerikaanse dollars mee te nemen. U kunt dollars pinnen op Schiphol bij de ABN Amro bank en bij het Grenswisselkantoor.

De huidige omrekenkoers: 1 Euro = 3,9 Sol

 

Paspoort/visum Peru

Houders van een Nederlands en Belgisch paspoort hebben voor Peru geen visum nodig, mits u niet langer dan 180 dagen in Peru verblijft. Uw paspoort dient nog wel 6 maanden geldig te zijn na de datum van aankomst in Peru. U dient in het bezit te zijn van een doorreis- of terugreisticket.

Denk er aan dat als u via de Verenigde Staten naar Peru reist (tussenlanding of overstap), u over een ESTA (Elektronisch Systeem voor reistoestemming) dient te beschikken. De ESTA kunt u online aanvragen.

Voor aankomst in Peru krijgt u een formulier uitgereikt in het vliegtuig. Dit dient u in te vullen voor de douane. Alle bagage (ruim- en handbagage) gaat bij aankomst door de scan.  

 

Tijdsverschil met Peru

In Peru is het 6 uur vroeger dan in Nederland. In onze zomertijd, is het 7 uur vroeger dan in Nederland. Peru kent zelf géén zomertijd.

Playa-Mancora-6(11)

Gezondheid in Peru

Voor Peru zijn geen inentingen verplicht, TENZIJ u uit een land komt waar gele koorts voorkomt. Dan is een vaccinatie tegen gele koorts verplicht.

Aangeraden wordt een vaccinatie tegen Hepatitis A en DTP. Bescherm u goed tegen muggenbeten. Zika, Dengue (knokkelkoorts) en malaria komen in Peru voor. U hoeft geen malariapillen te slikken, maar voor bepaalde delen van Peru wordt geadviseerd een noodpakket mee te nemen.

Rabiës komt voor in Peru, vermijd contact met zoogdieren.

 

Hoogteziekte is een veelvoorkomend verschijnsel in Peru. Als u naar hooggelegen gebieden gaat, neem dan veel rust en drink veel water. Sommige mensen krijgen last van hoofdpijn. U kunt ook een kopje cocathee proberen (geen drugs!). Eet licht. Meestal went uw lichaam in een dag of twee aan de hoogte. Wel blijft u vaak snel buiten adem raken, bij een hike of een fietstocht.

 

Voltage en stekkers in Peru

Elektriciteit: 220 Volt. Veel hotels hebben twee soorten stopcontacten. Een westerse waar onze stekkers in passen en een Peruaanse met twee platte pinnen. Neem voor de zekerheid een adapter mee, voor het geval u een keer in een hotel overnacht waar geen westers stopcontact is.

 

Lees meer over het klimaat in Peru en bekijk onze rondreizen Peru en bouwstenen Peru.

Voorbeelden van rondreizen en bouwstenen Peru
Locals-in-kleurrijke-kleding-Peru
Voorbeeldreis Peru

Rondreis Peru: Kleurrijk Peru

Lima- vlucht naar Arequipa – busrit over de pampa’s met lama's naar de Colca Canyon – condors, Cruz del Condor – Puno,Titicacameer – mooie busrit naar Cuzco – Heilige Vallei – trein richting Machu Picchu – Cuzco – Lima

Rode-ara-in-de-jungle-van-Tambopata
Voorbeeldreis Peru

Rondreis Peru: Inca's en jungle

Lima - vlucht Arequipa Chivay - condors, hoogvlaktes - Andes Puno,Titicacameer - treinrit naar Cuzco - Heilige Vallei - Aguas Calientes - Machu Picchu - jungle van Tambopata National Park Lima

Belmond-trein-3
Voorbeeldreis Peru

Bouwsteen Peru: Luxe treinreis Cuzco naar Arequipa

Cuzco – dagrit met de zeer luxe Belmond Andean Explorer trein – stop bij de ruïne van Raqchi – overnachting in luxe coupé – Puno, excursie Titicacameer – meer van Lagunillas – aankomst en stadstour Arequipa.

Peru-Cabanaconde-Judith
Judith
Voor mij voelt Latijns-Amerika als thuiskomen. De geuren, de mensen, het gevoel van contact met de aarde en ontelbaar veel mooie plekken.
Contact met Judith
Vulkaan-Poas-Costa-Rica-Tamara_5_622548
Tamara
Dit land heeft zoveel culturele schatten en zo’n diverse natuur, daar moet iedereen een keer kennis mee maken!
Contact met Tamara