Arequipa

Arequipa, de witte stad

Arequipa is qua inwonertal met 870.000 inwoners de tweede stad in Peru. De Plaza de Armas wordt beschouwd als een van de mooiste pleinen van Peru. Aan het plein liggen de kathedraal en diverse koloniale gebouwen. De stad wordt ook wel "de Witte Stad" genoemd, omdat veel gebouwen zijn gemaakt met het zilverwitte tufgesteente, sillar genaamd, dat door de vulkaan Misti is uitgestoten. Arequipa is een leuke toevoeging aan uw individuele rondreis door Peru.

 

 

Geschiedenis van Arequipa 

Er bestaan twee theorieën over het ontstaan van de naam van de stad. De eerste is dat de naam afstamt van de Aymara Indianen, die de stad gesticht zouden hebben. In de taal van de Aymara betekent ‘ari’ bergtop en ‘quipa’ erachter liggend. Achter de stad ligt namelijk de vulkaan el Misti. Een andere theorie is dat de naam vanuit het Quecha komt. Volgens een legende reisde de vierde leider van de Inca’s, Maya Capac door het dal van Arequipa en raakte hij zwaar onder de indruk van de omgeving. Op de vraag van zijn metgezellen of hij zich er wilde vestigen antwoordde hij met: ‘Ari, quipay’, wat letterlijk vertaald kan worden als: ‘Ja, (ver)blijf’. De stad werd rond het jaar 1500 compleet verwoest door een vulkanische uitbarsting in combinatie met een zware aardbeving. Op 15 augustus 1540 werd de stad door de Spanjaarden opnieuw gesticht. Op deze datum worden er nog steeds grote feesten gehouden in Arequipa.

 

Arequipa op de kaart

Arequipa ligt in het zuiden van Peru. De hoofdstad Lima ligt zo’n 1000 kilometer verwijderd van de op één na grootste stad in het land. Arequipa ligt hoog, circa 2325 meter boven zeeniveau. Het is aan te raden hier rustig aan te doen in verband met de ijle lucht. Opvallend is de grote uitgedoofde vulkaan Misti die achter de stad opdoemt. Het landschap wordt sowieso gedomineerd door vulkanen: El Chachani, El Misti en El Picchu Picchu rijzen op bij Arequipa.

In het historische centrum kunt u redelijk makkelijk uw weg vinden. Alle straten zijn volgens een blokkenplan aangelegd. Vanaf de Plaza de Armas loopt de nummering op. Buiten het historisch centrum is er een wirwar van straten, waar u makkelijk verdwaalt.

 

Het weer in Arequipa

In Arequipa heerst een gematigd Andesklimaat: Overdag is het er vrij warm, droog en zonnig maar de nachten zijn erg koud. De beste tijd om Arequipa te bezoeken is tijdens het winterseizoen, van mei tot en met september.

 

De vier belangrijkste bezienswaardigheden van Arequipa

 

1. Het oude centrum 

Het oude centrum van Arequipa is in 2000 aan de Unesco World Heritage List toegevoegd. Maak een wandeling door het centrum en geniet van de lokale architectuur. Het lijkt alsof u door een openluchtmuseum loopt. Een bezoek aan het Plaza de Armas, Plaza San Francisco en de spectaculaire kathedraal mag niet ontbreken! Ga 's avonds heerlijk dineren in de stad. Arequipa staat namelijk bekend om zijn goede restaurants!

 

  

 

2. La Recoleta klooster

La Recoleta is een Franciscaans klooster uit 1648. Na een aardbeving is dit klooster volledig herbouwd. Het klooster beschikt over een bibliotheek met meer dan 20.000 boeken, zowel oud als nieuw. De Franciscanen houden zich namelijk vooral bezig met lezen, studeren en onderwijzen. Sommige boeken zijn eeuwenoud en één boek dateert zelfs uit 1494. Daarnaast zijn er in het Convento de La Recoleta kunstvoorwerpen te zien uit de tijd vóór de veroveraars en voorwerpen die de missionarissen meebrachten uit het Amazonegebied zoals opgezette dieren en handwerk van indianen.

 

3. Santa Cátalina klooster 

Het Santa Catalina klooster is het interessantste gebouw van Arequipa. Het is niet zomaar een klooster, maar een stad in een stad. Het complex is gebouwd in het jaar 1580 en in de zeventiende eeuw uitgebreid tot het grootste klooster ter wereld. Pas in 1970 gingen de poorten van het klooster open voor publiek: tot die tijd woonden er 450 nonnen en mocht er niemand anders naar binnen.

 

  

 

4. Bezoek de San Camilo markt

De San Camilo markt, midden in het centrum van Arequipa, is wat ons betreft een van de leukste en meest fotogenieke markten van Zuid-Amerika. Locals halen hier hun verse groenten en fruit, vlees en vis. Dit is dé plek om exotische vruchten te proeven, of de lokale olijven en kazen te proberen. Mocht u het pure leven van Arequipa willen ervaren, dan moet u hier zijn!

 

  

 

Wat te doen in en rond Arequipa

Onze leukste tips om in en rond Arequipa te doen hebben wij op een rij gezet.

 

1. Raften op de Valle de Chilina

Zin in avontuur? De omgeving van Arequipa leent zich hier uitstekend voor. Ongeveer 7 kilometer buiten Arequipa loopt de rivier Chilina waar u spectaculaire rafttochten kunt maken door de prachtige natuur. Terwijl u de rivier afdaalt heeft u een spectaculair uitzicht over het natuurgebied dat om de wateren heen ligt en de top van de vulkanen Misti en Chachani. Als u van actie houdt is dit een aanrader!

 

  

 

2. Wandelen door de landelijke omgeving 

Voor wie het rustig aan wil doen is een wandeling door de landelijke omgeving een goed alternatief. De omgeving van Arequipa heeft genoeg te bieden. Bezoek bijvoorbeeld de Chilina-vallei waar u van het prachtige landschap kunt genieten met uitzicht op de drie vulkanen die de stad omringen; Chachani, Misti en Pichu Pichu. Breng ook een bezoek aan de Sachaca Lookout, waar u een prachtig uitzicht heeft op Arequipa en de drie vulkanen.

 

3. Beklimming Misti vulkaan 

Een zware hike naar de Misti vulkaan: 2 dagen wandelen naar een ongeëvenaard landschap, op meer dan 5800 meter hoogte! Kamperen in niemandsland na een dag van zo’n 5 a 6 uur lopen. De volgende dag verder door dorpen, een nationaal park en prachtige uitzichten over Arequipa en omgeving. Voor de echte sportievelingen!

 

4. Volg een kookles

Arequipa telt tal van exquise restaurants. De Peruaanse keuken staat hier op een hoog niveau. Ook zo lekker leren koken om uw vrienden thuis te verrassen? Doe mee met een kookles en leer de kneepjes van het vak.

 

  

 

5. Bezoek een steengroeve

Ga naar de steengroeve, waar de sillar gewonnen worden. De witte vulkanische steen werd honderden jaren geleden gebruikt om mee te bouwen en nog steeds. De naam “witte stad” heeft Arequipa hieraan te danken. Honderden arbeiders hebben de zware taak om grote brokken steen van de wanden af te hakken en er kleinere stenen van te maken. Het is zwaar en gevaarlijk werk en de mensen verdienen weinig.

 

Hotels in Arequipa

Onze top 3 hotels in Arequipa hebben wij voor u op een rij gezet. Wilt u liever een ander hotel bezoeken? Bekijk ons hotelaanbod Arequipa voor het complete aanbod.

Libertador

Libertador

Katari

Katari

Palla boutique

Palla boutique

Tijdens deze rondreizen en bouwstenen reist u naar Arequipa
Locals-in-kleurrijke-kleding-Peru
Voorbeeldreis Peru

Rondreis Peru: Kleurrijk Peru

Lima- vlucht naar Arequipa – busrit over de pampa’s met lama's naar de Colca Canyon – condors, Cruz del Condor – Puno,Titicacameer – mooie busrit naar Cuzco – Heilige Vallei – trein richting Machu Picchu – Cuzco – Lima

Lokaal-kindje-met-gekleurde-Peruaanse-muts-op
Voorbeeldreis Peru

Rondreis Peru: Hoogtepunten van Peru

Lima - bus naar Paracas Ica met zandduinen - Nazcalijnen - Arequipa Colca Canyon - condors - Puno - Titicacameer - bus naar Cuzco - Heilige Vallei - trein naar Aguas Calientes Machu Picchu, Incaruïne - Cuzco - vlucht naar Lima

Peru-Colca-Canyon-Condor
Voorbeeldreis Peru

Bouwsteen Peru: Condors en eilanden van riet

Arequipa, de witte stad > rit over de altiplano met lama’s en alpaca’s naar Chivay > Colca Canyon, vliegende condors > PunoTiticacameer met drijvende eilanden.