San Blas uitzicht
Latijns-amerika-peru-cuzco-vinicunca-23431fe0

De mooiste bezienswaardigheden in Peru

Elza, Van Verre Algemeen 4-8-2023

Wie aan Peru denkt, denkt al gauw aan de wereldberoemde Machu Picchu. En hoewel je deze bijzondere plek zeker niet over mag slaan, kent Peru ook vele andere bijzondere bezienswaardigheden. De verscheidenheid van het land zal je versteld doen staan. Zo kun je de ene dag de zonsondergang op het strand bekijken, de volgende dag sandboarden in de woestijn en even later maak je een trekking naar bijna 5.000 meter hoogte. In deze blog licht ik een aantal bezienswaardigheden in Peru uit die je, wat mij betreft, niet mogen ontbreken aan je reis door Peru. 

 

De laguna's in de Andes

Midden in het Andesgebergte van Peru ligt op 3100 meter hoogte de stad Huaraz. Naast het ronddwalen door de mooie parken en over de pleinen, heeft de stad aan bezienswaardigheden weinig te bieden. Maar de bergketens om de stad heen maken veel goed en daarom is deze plek voor avonturiers een goede uitvalsbasis. Hoogtepunten in de omgeving zijn Laguna Churup, een bergmeer net buiten de stad, of Laguna 69, een felblauw gletsjermeer. Naar beide laguna’s kunnen mooie wandeltochten gemaakt worden. Vooral Laguna 69 is erg populair, want de wandeltocht ernaartoe is bijna net zo mooi is als het meer zelf. Om bij de laguna te komen loop je 3,5 uur door prachtige groene berglandschappen, langs woeste rivieren en passeer je enkele watervallen. En reken maar dat je na deze lange wandeltocht ook nog beloond wordt. Het mooie helderblauwe meer, omringd door besneeuwde bergtoppen, is een prachtig plaatje!

  

 

De historische stad Cuzco

Naast de mooie natuur kent Peru ook een rijke geschiedenis en een erg kleurrijke cultuur. Vooral in Cuzco is hier veel van terug te zien als je door de smalle straatjes van deze stad loopt. Ooit was Cuzco namelijk de hoofdstad van het Inca rijk en nog steeds zijn in en rond de stad veel restanten hiervan terug te zien, zoals indrukwekkende Inca muren en pleinen. Ook zie je veel lokale vrouwen en meisjes in kleurrijke traditionele kledingdracht, vergezeld door (baby) lama’s of alpaca’s, in de stad rond lopen. Vergeet ook zeker niet om eens neer te strijken op een bankje op Plaza de Armas, het meest centrale plein. Daarnaast kun je lekker ronddwalen in de San Blas wijk, waar je in kleine winkeltjes handgemaakte kunst en souvenirs kunt kopen. Ook kun je voor souvenirs en voor een typische lokale maaltijd één van de markten bezoeken, zoals de San Blas markt of de San Pedro markt. Van verse groente en fruit, kruiden, sapjes en diverse gerechten, je vindt het er allemaal!

    

 

De kleurrijke "Rainbow Mountain" 

De Rainbow Mountain, zoals dit berglandschap vooral bekend staat onder toeristen, ligt midden in de Andes. De oorspronkelijke naam uit het Quechua is echter “Vinicunca” en betekent letterlijk “Zeven kleuren berg”. Wie wel eens een foto heeft gezien van dit berglandschap, kan wellicht niet geloven dat deze bijzondere natuurverschijning echt bestaat. De kleuren van dit berglandschap zijn ontstaan door koper, ijzer en malanciet in de grond. Om deze prachtige natuurlijke bezienswaardigheid van dichtbij te kunnen bewonderen, moet je eerst wel een pittige klim van 700 meter (naar 5.000 meter hoogte) maken. Onderweg kom je locals in traditionele kleding, alpaca’s en wilde vicuna’s tegen. Is de wandeling toch iets te zwaar, dan kun je ook delen te paard afleggen. Als je eenmaal de top hebt bereikt na de pittige wandeling en het uitzicht ziet, dan weet je dat het alle moeite waard was!

    

 

Zoutterassen van Maras 

Op 1,5 uur rijden van Cuzco liggen de zoutterassen van Maras. De ongeveer 3.000 terrassen komen nog uit de Inca tijd en zijn allen in bezit van familieleden van de Marasgemeenschap. De terrassen zijn oorspronkelijk gemaakt voor het winnen van zout. Doordat er een natuurlijke warmwaterbron naar beneden de terrassen instroomt, ontstaat er een laagje water in elk terras. Dit water verdampt door de warmte van de zon in zoutkorrels. Bekijk hoe dit bij elkaar wordt geschraapt, vervolgens in een zak (van soms wel 50 kilo!) gaat en op blote voeten naar boven getild wordt. Wat ook opvallend is, is dat het zout verschillende kleuren aanneemt. Dit hangt namelijk af van de tijd dat het terras ligt te drogen.


Sandboarden in Huacachina 

Weer een hele andere bezienswaardigheid is het kleine woestijndorpje Huacachina. Dit dorpje bevindt zich in de provincie Ica en staat vooral bekend om de vele duinen. Erg populair is om hier van de duinen te sandboarden, wat te vergelijken is met snowboarden, maar dan in de woestijn. Hiervoor moet je wel een beetje een dare devil zijn, want de hoogste duinen zijn zo’n 90 meter hoog. Mocht dat toch niet helemaal je ding zijn, dan kun je ook, iets minder dare devil, met een buggy door de woestijn crossen. Je scheurt van links naar rechts en van boven naar beneden. Als je voldaan en vol adrenaline terugkomt, vergeet dan zeker niet om de zonsondergang mee te pakken. Klim rond 5 uur ’s avonds de duinen op en strijk zo’n 20 minuten later neer om het kleurrenpalet van de ondergaande zon te bekijken. 

    

 

Het hoogst bevaarbare Titicaca meer 

Tussen Peru en Bolivia ligt in het Andes gebergte het Titicacameer. “Lago de Titicaca” staat ook wel bekend als het grootste meer in Zuid-Amerika. Daarnaast bevindt het meer zich op 3.812 meter boven de zeespiegel, waarmee het ook meteen het hoogst gelegen meer ter wereld is. Door de Inca’s wordt het meer als heilig beschouwd, er gaat namelijk een legende de rondte dat de zonnegod in het Titicacameer is ontstaan. 

        

Het meer is helderblauw en omringd door mooie natuur. Bovendien ligt het vol met drijvende eilandjes waar mensen leven. Je kunt hier overnachten bij de locals thuis. Zo zie je hoe het echte leven er op het meer aan toe gaat: hoe ze koken, werken en de eilanden onderhouden. En als je het leuk vindt kun je zelf ook meehelpen met de dagelijkse taken. 

 

Condors in de Colca Canyon 

In het zuiden van Peru ligt de Colca Canyon. Deze bestaat uit een Upper, Middle en Lower Canyon. In de middle Canyon is het meest te zien en daarom wordt deze ook het vaakst bezocht. Kenmerkend voor het landschap zijn de akkers, terrashellingen en besneeuwde bergtoppen. Ook het uitzicht op de verschillende soorten fruitbomen en planten is prachtig. Verder zie je er indianen in traditionele kleding en lama’s en alpaca’s langs de weg. Als je geluk hebt zie je ook een enorme condor in de lucht zweven. De Andes Condor is de allergrootste ter wereld en de Colca Canyon is hun leefgebied. Als de condor zijn vogels in de lucht gespreid heeft, dan is de spanwijdte maar liefst 3 meter!

    

Een leuk weetje: De Colca Canyon is wel twee keer zo diep als de Grand Canyon in de Verenigde Staten.

 

Tip: Vanaf het uitkijkpunt Cruz del Condor heb je de meeste kans om de Condor te spotten. Ze vliegen in groten getale door de kloof en vanaf dit punt, op een steile bergtop, heb je daar het beste zicht op.

 

Inca bouwwerken in Ollantaytambo

Hoewel iets minder bekend dan de Machu Picchu, is ook Ollantaytambo een Inca-erfgoed. Wat mij betreft is dit een must-see bezienswaardigheid in Peru. Bij het aanleggen van deze bouwwerken, waren de Inca’s hun tijd al ver vooruit. Ze waren namelijk zo slim om terrassen aan te leggen op de schuine berghellingen, waardoor ze deze ook konden gebruiken voor het verbouwen van groenten en houden van vee. Ook legden ze irrigatiekanalen aan. Je zult je verbazen over deze Inca-bouwwerken. Ze zijn nog vrijwel geheel intact gebleven, ondanks diverse veldslagen die er plaats hebben gevonden.  

    

Je kunt Ollantaytambo makkelijk combineren met een bezoek aan Cuzco en Machu Picchu. Onderweg stop je in de Sacred Valley, waar je naast een bezoek aan de ruïnes ook rond kunt dwalen in het sfeervolle centrum. Wandel door de sfeervolle straatjes, strijk neer in een van de leuke restaurantjes of stap één van de souvenir winkeltjes binnen. Je kunt je hier gemakkelijk een dag vermaken. Terwijl je rondwandelt, let dan ook eens op het historische drainagesysteem. Deze zijn door de Inca’s aangelegd en als het regent, stroom het water nog steeds door de straatjes. 

 

Pinguins, zeeleeuwen en pelikanen op de Ballestas eilanden 

Het charmante dorpje Paracas ligt tussen Huacachina en Lima in. Hier stap je op de boot naar het beschermde natuurgebied “de Ballestas eilanden”, waar allerlei dieren, zoals zeeleeuwen, pinguins en pelikanen leven. Onderweg naar de eilanden zul je al veel vogels zien. Eenmaal aangekomen bij de eilanden, zie je zeeleeuwen op de rotsen of het strand liggen. Vaak liggen ze er met grote groepen bij elkaar. Maar kijk ook in het water, want er is een kans dat je dolfijnen niet zwemmen. De rotsformaties zijn tevens erg indrukwekkend om te zien. Voeg jij deze bezienswaardigheid ook toe aan je reis? 

      

 

De indrukwekkende Nazca-lijnen

In het zuiden van Peru ligt het kleine stadje Nazca, beroemd om de raadselachtige Nazca-lijnen. Deze lijnen zijn een reeks enorm oude geogliefen in woestijngrond, die zijn gemaakt door de Nazca-cultuur. De lijnen beelden verschillende dieren, planten en geometrische vormen uit en zijn vanwege de grootte (soms wel tientallen meters lang!) het best zichtbaar vanuit de lucht. Het blijft een mysterie waarom deze lijnen hier in de woestijngrond zijn gecreeërd. Feit is wel dat de Nazca-lijnen zijn benoemd tot UNESCO-werelderfgoed en dat vele toeristen en onderzoekers hierop afkomen om de betekenis van de lijnen te ontrafelen. 

    

 

Inca stad Machu Picchu 

En uiteraard, ik noemde het al even in de introductie: de bezienswaardigheid Machu Picchu mag natúúrlijk niet overgeslagen worden. Er zijn meerdere mogelijkheden om bij deze Inca stad te komen. Onze reisspecialisten informeren je hier graag over. Ik kan je wel alvast verklappen: een bezoek is adembenemend. Wanneer je ’s ochtends, net na zonsopkomst bij de verborgen stad aankomt, en de stad nog bedolven ligt onder een wolkendek, vraag je je misschien af “Is dit het dan?” Maar als je even geduld hebt en de wolken langzaam verdwijnen.. verschijnt daar toch iets prachtigs. Je moet het zelf een keer ervaren hebben. 

    

 

Heb ik jou kunnen inspireren om de bezienswaardigheden van Peru zelf te gaan ontdekken? Neem contact met ons op en dan gaan we samen aan de slag voor jouw ultieme rondreis naar Peru.

 

Elza,

Van Verre