Eva bij Machu Picchu
20180409_072840

Op Inca-hoogte in Peru: de Machu Picchu

Eva, Van Verre Algemeen 29-11-2019

Tijdens mijn reis door Zuid-Amerika heb ik samen met mijn vriend in totaal 10 weken van het indrukwekkende Peru mogen genieten. Tijdens onze rondreis in Peru hebben we veel onbekende, bijzondere plekjes van het land ontdekt. Dat was een geweldig avontuur, je voelt je zo welkom op de prachtige plekken die niet veel bezocht worden. Maar het Peruviaanse wereldwonder, ontdekt door Hiram Bingham, mocht natuurlijk ook niet missen in deze reis!

 

Dit deel van Peru is niet heel hooggelegen, bijna 500 meter lager dan Cuzco (3.400 meter). Kan je het je voorstellen? Je merkt het al snel bij aankomst in de stad. Je begint te wiebelen op je benen en je ademhaling wordt korter. Wij hebben al veel gewandeld in Peru, onze conditie is goed, maar dit kent ons lichaam gewoon niet. We blijven daarom even in Cuzco om te wennen, voordat we ons letterlijk en figuurlijke hoogtepunt van onze Peru reis gaan te ontdekken. In Cuzco verblijven is zeker geen straf. De stad is erg indrukwekkend. De oude gebouwen, de bouwstijl gemixt met Inca-overblijfselen en het grote hoofdplein geeft Cuzco een bijzondere uitstraling. De kleine straatjes, tegeltjes, kleurrijke balkonnen en gekleurde gebouwen geven de stad een gezellige, veilige en fijne uitstraling.

 

Aguas Calientes

Op weg door de Urubamba vallei schieten de groene bomen om je heen terwijl de trein rustig de rivier volgt. Onderweg zien we oude Inka terrassen, mannen die werken op het land en grote rotsformaties. Wat een bijzondere treinrit is dit. De meeste mensen reizen met de Expedition of Vistadome trein. Maar wat pas écht luxe is en wat schijnbaar hoort bij de mooiste treinritten ter wereld is een rit met de Hiram Bingham trein naar Aguas Calientes ofwel Machu Picchu Pueblo.

 

Met veel gepiep en gekraak komt de indrukwekkende trein aan in Aguas Calientes. Als we uitstappen is het een drukte van jewelste op het station. Alles en iedereen komt met de trein aan, want in Aguas Calientes mogen geen auto’s komen. We lopen met onze tassen naar het hotel. Het grootste deel van de bagage hebben we achter gelaten in Cuzco dus we zijn er zo. In het hotel is weinig te beleven dus we lopen direct het dorpje in. Het scheelt dat het dorp zo klein is, dus alles is makkelijk te voet te bereiken. We wandelen over de markt en kopen daar een broodje, vers belegd met Peruviaanse kaas en avocado. Deze smaakt zo veel beter dan in Nederland! Maar niet de kaas hoor. Die smaakt heel jong en melkachtig. Na een kort rondje via de souvenir shops zijn we bij een restaurantje gaan zitten, waarna we naar bed gaan om op te laden voor de grote dag morgen.

Peru    Trein in Aguas Calientes    

 

Voor dag en dauw gaat de wekker en pakken we onze spullen. Ongelooflijk, als je buiten komt is bijna de hele stad al wakker. Meer mensen met het plan om vroeg te gaan dus! Onze entréetijd is de eerste toegang van de dag, dus we wandelen naar boven om op tijd daar te zijn. Op naar ons Machu Picchu avontuur! Terwijl we naar binnen lopen, wordt ik steeds enthousiaster om het beroemde citadel te aanschouwen, maar we moeten nog een paar hoeken om. Alsof het uit het niks komt, ligt daar voor mij het grote citadel. Wat is het bijzonder! Deze stad ligt op een rots formatie, tussen 2 pieken, omgeven door de slingerende rivier die je ver in het dal ziet. Geen wonder dat niemand dit ooit heeft ontdekt tot meneer Bingham hier was. Het is niet te zien vanuit de vallei maar toch zo groot! De omgeving waar het in is gelegen is bijna even indrukwekkend, de rotsformaties, de kolkende rivier en de sluier wolken die over het citadel trekken. Dit was de reis ernaar toe zeker waard! Tijdens een rondreis naar Peru mag dit hoogtepunt écht niet ontbreken.

Machu Picchu    Machu Picchu

 

Montaña Machu Picchu

We hebben een kaartje gekocht om het Citadel vanuit de hoogte te bekijken en we zoeken naar de ingang van de ‘Montaña Machu Picchu’. Ook hier werken ze met scherpe tijdslot en mogen er maar een bepaald aantal mensen op. We zijn op tijd en beginnen aan de trappen. Dat is toch even slikken: trappen lopen op deze hoogte (2430 meter) is zwaar, héél zwaar! We lopen rustig aan naar boven, nemen tussendoor de nodige pauzes en kijken, niet geheel onbelangrijk, veel om ons heen. Wat is het mooi! We zien de Machu Picchu niet meer, maar genieten enorm van de omgeving.

 

Hier is een soort nevelwoud klimaat: dichtbeboste heuvels en rotsen en het is overdag best warm en vochtig. Nadat we de laatste trappen hebben beklommen komen we aan bij de top. Ooit werd deze top gebruikt voor rituelen op speciale data en om de Salkantay bergtop te groeten, welke we in de verte zien liggen. We kunnen nu nog veel verder kijken, niet meer alleen de vallei en de rivier kunnen we zien, maar ook de volledige omgeving. Wat is dit gaaf! Diep in de verte zien we de Machu Picchu liggen. We moeten wel goed kijken, want de wolken trekken snel over, maar wat is dit mooi zeg. We genieten en puffen uit bovenop de berg met dit overweldigende uitzicht. De tocht terug naar beneden is overigens niet veel makkelijker. Zo stijl naar beneden, ik voel mijn knieën wel! Wij kozen voor Montaña Machu Picchu omdat de Huayna Picchu vol geboekt was: maar wel een super alternatief!

Montana Machu Picchu       Tussen de wolken zie je Machu Picchu

 

Beneden komen we even bij op een grasveld midden in Machu Picchu terwijl we uitkijken over het Citadel. We lopen door de oude stad terwijl de gidsen om ons heen van alles vertellen over deze unieke stad. De oude terrassen, de grote tempels en vele baden hebben vaak allemaal een bijzondere functie gehad. Wat waren de oude Inca’s toch al slim! Al met al was dit een zeker hoogtepunt van onze Peru reis! Het is onmogelijk voor te stellen dat dit Citadel ooit gebouwd is op deze onherbergzame plek. Nu op naar het Onbekende Noorden met de alternatieve Machu Picchu: de ruïne van Kuélap.

 

Tips voor Machu Picchu:

  • Zorg dat je voor je naar binnen gaat even naar het toilet gaat, binnen zijn geen toiletten te vinden! Na zo’n wandeling naar Huayna Picchu of Montaña Machu Picchu is dat wel fijn.
  • Houdt er rekening mee dat de Peruviaanse overheid bezig is met op verschillende plekken bewuster met plastic om te gaan. Zo ook bij Machu Picchu. Er mogen geen plastic flesjes mee naar binnen. Neem een hard plastic fles of aluminium fles mee.
  • Boek op tijd! Er mogen ‘slechts’ 800 bezoekers per uur naar binnen (tussen 06.00 – 14.00 uur). Bij het boeken houden wij dan ook rekening met deze ingang tijden in combinatie met Huayna Picchu of Montaña Machu Picchu.
  • Als je wilt, boek de trein dan vanaf Ollantaytambo of Urubamba en ontspan een paar dagen in de heerlijke Urubamba vallei. Dit is een super fijne plek om te wennen aan de hoogte en daarnaast is het ook gewoon onwijs mooi. De prachtige accommodaties El Alberque of Casa Andina, gelegen tussen de eeuwenoude Inka terrassen, de kolkende rivier en de groene omgeving zijn perfect om ontspannen aan de reis te beginnen.
  • Zin in een actiever avontuur naar Machu Picchu, begin dan de Incatrail vanaf Ollantaytambo of Cuzco, of een van de andere alternatieve routes.

 

Wil jij ook dit wereldwonder van de Inca's beklimmen tijdens je vakantie in Peru? Neem contact met ons op en dan gaan we samen aan de slag voor jouw rondreis op maat naar Peru.

 

Eva,

Van Verre