Trujillo

Archeologische opgravingen rond Trujillo

Trujillo is een stad in het noorden van Peru en is de hoofdstad van de regio La Libertad. De stad is vooral bekend vanwege de opgravingen van de Moche- en de Chimú-cultuur in de omgeving. De visverwerkende industrie is een grote bron van inkomsten. In Trujillo is een archeologisch museum met aardewerk van de Chimú- en Moche-cultuur. De stad heeft een gezellig, koloniaal centrum waar u heerlijk kunt ronddwalen. Genoeg van alle historie, pak dan de bus naar Huanchaco om heerlijk te relaxen op het strand.

 

 

Geschiedenis van Trujillo

Trujillo is in 1534 gesticht door Francisco Pizarro, de veroveraar van Peru, en genoemd naar diens geboorteplaats in Spanje. Vijf kilometer van Trujillo bevinden zich de ruïnes van Chan Chan, de vroegere hoofdstad van het Chimú-rijk. In de vallei van de Chicama in het noorden, zijn in het complex El Brujo reliëftekeningen uit de Mochica- of Moche-cultuur gevonden. De zon- en maantempels Huaca del Sol en Huaca de la Luna zijn ook afkomstig uit de Moche-cultuur.

 

Trujillo op de kaart

Trujillo is een grote stad in het noordwesten van Peru. Het is één van de belangrijkste steden van het noordelijke deel van het land. Er loopt een grote doorgaande weg langs de stad evenwijdig aan de kust en er loopt een grote weg het binnenland in. In de binnenstad van Trujillo kunt u makkelijk uw weg vinden, door het stratenplan van blokken.

 

Het weer in Trujillo

Trujillo wordt in Peru ook wel de stad van de eeuwigdurende lente genoemd. Er heerst een warm woestijnklimaat en er valt zo goed als geen neerslag: slechts 4,3 millimeter per jaar. De gemiddelde temperatuur varieert van 16,8°C in september tot 22,1°C in februari.

 

De vier belangrijkste bezienswaardigheden in Trujillo

 

1. Chan Chan

Chan Chan is een archeologische plek op vijf kilometer van het historische centrum van Trujillo. Dit was ooit de religieuze hoofdstad van het Chimú-rijk. Het complex is 300 voor Christus gebouwd en volledig gemaakt van klei. Het archeologische oppervlakte van Chan Chan is enorm: wel een vierkante kilometer groot. Het was vroeger dan ook de grootste stad van de wereld met ongeveer 60.000 inwoners. Chan Chan is opgenomen op de UNESCO-lijst met Werelderfgoed. Er is hier ook een museum te vinden waar u meer te weten kunt komen over Chan Chan en de Chimú cultuur.

 

  

 

2. Huaca del Sol y la Luna

De Piramide van de Maan en de Zon liggen op vijf kilometer van Trujillo. Het zijn twee ceremoniële centra van het Moche-rijk. De Piramide van de Maan bestaat uit enkele overlappende tempels die zijn gebouwd in de derde en achtste eeuw. Onderzoekers hebben hier meer dan 40 gemummificeerde soldaten gevonden! Toch vonden wij de Piramide van de Zon, die 500 meter verderop ligt, indrukwekkender. Deze piramide werd gebruikt voor ceremonies en met een hoogte van wel 43 meter is het de grootste constructie van Zuid-Amerika. Toen er tijdens de Spaanse verovering goud werd ontdekt in de tempels, hebben de Spanjaarden een groot deel ervan verwoest.

 

  

 

3. Huaca del Dragón

Nog niet genoeg tempels gezien? Huaca de Dragón, ook wel de Arco Iris genoemd, is zeker een bezoek waard. Deze recentelijk gerenoveerde tempel bevat indrukwekkende muurschilderingen en is gedecoreerd met friezen in reliëf. Deze plek werd in de oudheid gebruikt voor religieuze, administratieve en ceremoniële doeleinden. De tempel is klein en u bent er snel uitgekeken, maar u kunt een bezoek goed combineren met de andere tempels zoals bijvoorbeeld de Piramide van de Maan en de Zon.

 

4. Plaza de Armas

Het Plaza de Armas is het voornaamste plein van de stad Trujillo. Op deze locatie hebben de Spanjaarden in 1534 de stad gesticht en in 1820 werd de stad hier onafhankelijk verklaard. Vandaar dat in het midden van dit plein het vrijheidsmonument geplaatst is. Het monument is gemaakt door Edmund Müller en bestaat uit drie sculpturen: het standbeeld van een man dat de onderdrukking en slavernij representeert, de armen van het tweede standbeeld symboliseren de strijd voor de vrijheid en een derde standbeeld van een man met beide handen in de lucht staat voor de onafhankelijkheid.

 

  

 

  

 

Wat te doen in en rond Trujillo 

 

1. Verken het historische centrum 

Trujillo wordt beschouwd als de culturele hoofdstad van Peru. Schrijver César Vallejo en filosoof Víctor Raúl Haya de la Torre worden bijvoorbeeld geassocieerd met de stad. Ook zijn er belangrijke Peruvaanse tradities die bij Trujillo horen, zoals de Marinera dans en het beroemde lentefestival in de laatste week van september. In het historische centrum van de stad kunt u heerlijk ronddwalen. Ook is het leuk om door het centrale shopping center te lopen, op de weg naar de Plaza de Armas. Hier kunt u onder anderen terecht voor leer, schoenen, keramiek en leuke souvenirs. Avondentertainment is vooral te vinden rond Plaza de Armas. Hier is ook regelmatig live muziek.

 

2. Een dagje strand 

Een leuk uitstapje vanuit Trujillo is een dagje naar het strand. Huanchaco beach ligt op slechts vijftien minuten van de stad. Het stadje trekt vele toeristen en surfers aan en staat bekend om de verse vis. De perfecte plek dus om het bekende Peruaanse vis gerecht “ceviche”, te proberen. Tevens vindt u hier kleine lokale vismarkten en traditionele verkopers die handwerk en souvenirs aan de man brengen. Elke dag varen de vissers uit met hun Caballitos de Totora. Deze bijzondere rieten boten werden al gebruikt in de tijd van de Mochicas en Chimús en er wordt nu, na 3.000 jaar nog steeds in gevaren. Vraag gerust aan een visser of u een stukje mee mag varen op zijn Caballitos de Totora en geniet van deze unieke historische ervaring. U kunt er uiteraard ook voor kiezen om lekker met een boek op het strand te gaan liggen.

 

  

Hotels in Trujillo

In Trujillo bieden wij twee hotels aan, beide gelegen in de buurt van Plaza de Armas, het centrale plein in de stad. 

Casa Andina Standard

Casa Andina Standard

Hotel Libertador

Hotel Libertador

Tijdens deze rondreizen en bouwstenen reist u naar Trujillo
PERU-TITICACAMEER-MENSEN-2(2)
Voorbeeldreis Peru

Rondreis Peru: Peru Compleet

Lima - onbekende noorden, Trujillo, paleisruïnes - Chiclayo, tombes - Paracas Huacachina zandduinen - Nazcalijnen - Arequipa Colca Canyon Puno, Titicacameer - Cuzco - Heilige Vallei - trein richting Machu Picchu - Cuzco Lima

Huanchaco-boten-aan-het-strand-2(6)
Voorbeeldreis Peru

Rondreis Peru: Het onbekende noorden

Lima - vlucht naar Chachapoyas - grotten van Quiocta - Karajia sarcofaag - fort van Kuelap - Gocta waterval - nachtbus naar Chiclayo - tombes en museum van Sipan - strand Huanchaco - Trujillo, piramides en Chan Chan - vlucht naar Lima

Katedraal-Plaza-de-Armas-Trujillo-2(4)
Voorbeeldreis Peru

Bouwsteen Peru: Op ontdekking in Noord-Peru

Trujillo – excursie piramides van de Zon en de Maan en Chan Chan paleiscomplex– luxe lijndienstbus naar Chiclayo – excursie tombes van Sipan en piramide van Tucume.