Vliegen over de Nazca-lijnen van Peru
20190720_074537-003(2)

Vliegen over de Nazca-lijnen van Peru

Manon, Van Verre Algemeen 5-9-2019

Een van de belangrijkste redenen waarom ik naar Peru wilde, was het zien van een nieuw wereldwonder: Machu Picchu. Maar ook was ik benieuwd naar de kleurrijke en vriendelijke locals en de geschiedenis van de Nazca’s en Inca’s. Een vlucht over de Nazca-lijnen mocht daarom niet ontbreken tijdens mijn rondreis door Peru.

 

Zijn de lijnen zo goed te zien vanuit de lucht? Waarom hebben de Nazca’s dit gemaakt? Het zijn slechts twee vragen die mij nieuwsgierig maakten en daarom boekte ik de vlucht.  

Plaza de Armas in Nazca, Peru
Manon op Plaza de Armas in Nazca

 

De vlucht over de Nazca-lijnen

Na een avond in Nazca was het de volgende dag zover. We begonnen met een goed ontbijt en een reistabletje. Het werd mij geadviseerd om deze zeker te nemen en na de vlucht kan ik dit ook beamen. De piloten hebben één doel; elke passagier moet de Nazca-lijnen goed kunnen zien. Je vliegt dus letterlijk van de linker- naar de rechterkant.

 

Aangekomen op het vliegveld is het tijd om te wegen. Waar ik thuis graag de weegschaal vermijd, kon dat hier uiteraard niet. Iedereen wordt gewogen om het gewicht goed te verdelen in het vliegtuig. Je zit in een klein vliegtuig waar maximaal 12 personen in kunnen. Wij zaten samen met een Belgisch gezin en een Spaans stel in het vliegtuig. Gelijk hing er een leuke sfeer. We konden niet wachten tot we gingen opstijgen.

Ons vliegtuig tijdens de vlucht

 

Voordat je het vliegtuig instapt, krijg je een kaart met de verschillende Nazca-lijnen die er zijn. Er staan 17 lijnen op die je allemaal gaat zien. De piloten nemen de lijnen voor het opstijgen met je door en daarna is het alleen maar genieten. Wie ziet de eerste lijn? Al na een paar minuten kom je bij de eerste uit; de walvis. Het duurt dan niet veel langer voordat je bij de volgende komt en zo gaat het een half uur door totdat je ze allemaal gezien hebt. Zo indrukwekkend! Mijn favoriete lijn is de astronaut. Deze hebben de Nazca’s zo gemaakt dat hij zelfs nog even vanaf de grond naar je zwaait. Maar ook de spin, de kolibrie en de 90 meter lange aap zijn geweldig om te zien.

Nazca-lijnen vanuit het vliegtuig     Nazca-lijnen vanuit het vliegtuig     Nazca-lijnen vanuit het vliegtuig     

 

Als de lijn als eerste te zien is aan de andere kant van het vliegtuig, geniet dan even van de omgeving. Binnen een minuut heb je zicht op de lijn en het is goed voor de misselijkheid om de focus niet de hele tijd te verleggen. Je vliegt boven de groene, zandkleurige bergen en de stad Nazca. Prachtig! Als je weer veilig geland bent, ben je een ervaring rijker. Je krijgt een certificaat mee naar huis. Een leuk aandenken aan deze onvergetelijke vlucht.

De omgeving waarover je vliegt

 

Maria Reiche, de dame die haar leven lang onderzoek gedaan heeft hoe de Nazca-lijnen zijn ontstaan, heeft een bijzondere carrière gehad. Ook zij kon geen antwoord geven waarom de lijnen zijn gemaakt. Pas onlangs hebben archeologen dit ontdekt. De lijnen schijnen in het verleden gebruikt te worden voor spirituele vruchtbaarheidsceremonies. In het centrum van Nazca hebben ze met muurschilderingen de carrière van Maria Reiche in beeld gebracht. Leuk om hier ’s middags nog even langs te lopen en om de hoek de lokale markt te bezoeken.

De muurschilderingen over de carrière van Maria Reiche in Nazca

 

Tips voor het vliegen over de Nazca-lijnen

Ik kan het je alleen maar aanbevelen om de vlucht te boeken. De lijnen zijn vanuit de lucht erg goed te zien en de omgeving waar je vliegt is prachtig. Wel heb ik nog een paar tips:

  • Vergeet de reistabletjes niet. Doordat het vliegtuig continu rondjes maakt, kun je last krijgen van je maag. Ik was erg blij dat ik twee reistabletjes genomen had.
  • De geliefde reiziger vindt het leuk om haar hele paspoort vol met stempels te krijgen. Ook ik ben daar één van. De Nazca-stempel is zeker de moeite waard. Een stempel die de helft van de pagina in jouw paspoort in beslag neemt. Vraag bij de balie of je een stempel kunt krijgen, ze doen dit met alle liefde.
  • Probeer als je een foto maakt niet door het scherm te kijken en te zoeken naar een juist beeld. Hierdoor kun je erg misselijk worden. Richt de camera en schiet er op los. Er zit vast een scherpe foto tussen. En is dit niet het geval? Jij bent de gelukkige geweest die de lijnen gezien heeft en kunt jouw vrienden en familie nog jaloerser maken dan dat ze al zijn. Een goede reden voor hen om ook dat ticket te boeken.  
  • Vind je een vlucht iets te gewaagd? Bezoek één van de uitkijktorens en geniet van de twee Nazca-lijnen die vanaf de grond te zien zijn.

 

Ben je nieuwsgierig geworden na het lezen van mijn blog? Onze Peru-specialist helpt je graag bij het samenstellen van jouw vakantie Peru.  

 

Manon,
Van Verre