San Blas uitzicht
Latijns-amerika-peru-cuzco-vinicunca-23431fe0

Wat te doen in San Blas in Cusco

Elza, Van Verre Algemeen 10-7-2023

Tijdens mijn tijd dat ik in Cusco in Peru woonde, kwam ik graag in de San Blas buurt. Het is een charmant en creatief deel van de stad en staat ook wel bekend als kunstenaarswijk. De wijk ligt op een paar blokken ten oosten van Plaza de Armas en kenmerkt zich door vele charmante en witte smalle straatjes waar je boutique winkeltjes, restaurantjes, ateliers en cafés vindt. Naar mijn idee is het één van de leukste wijken van Cusco. Sla deze wijk niet over tijdens je bezoek aan Cusco tijdens een rondreis door Peru

 

Eerst een beetje geschiedenis van de San Blas buurt

De geschiedenis van deze wijk gaat terug tot het Inca-rijk. Toendertijd heette deze buurt nog T’oqokachi, wat in het Quechia “Zoutgrot” betekent. Het was de wijk van de kunstschilders, houtsnijders, beeldhouwers en Quechua-adel. Van dit ambachtsschap is tegenwoordig nog steeds veel terug te zien als je door de straten van San Blas loopt.

 

Er wordt gedacht dat deze wijk van groot belang was voor de Inca elite, omdat er overblijfselen van Pachacutec gevonden zijn. Hij was een van de belangrijkste Inca’s: hij construeerde de bouw van Machu Picchu. Toen de Spanjaarden naar Peru kwamen, veranderde de naam van de wijk naar San Blas. Dit, ter ere van een bisschop uit de derde eeuw, die zijn tijd vooral besteedde aan het genezen van mensen en dieren.

 

De Spanjaarden verwoestten enkele tempels die ooit in de wijk te vinden waren. In plaats daarvan bouwden ze gebouwen in een koloniale architectuur. Tegenwoordig zie je nog steeds veel koloniale gebouwen als je door de straten van San Blas loopt. Toen Peru onafhankelijk en een Republiek werd, werd ook de wijk steeds toeristischer en bleef het de thuisbasis van grote kunstenaars uit Cusco.  

 

Wat is er te zien en doen in San Blas 

Plaza de San Blas 

Plaza de San Blas, waar ook de San Blas tempel staat, is een klein plein met een fonteintje. Als het zonnetje schijnt, neem dan lekker even plaats op een bankje en aanschouw het dagelijkse leven. Soms zijn er kunstenaars op het plein aan het werk of is er een klein marktje waar mensen hun handgemaakte waren hebben uitgestald. Kijk ook niet gek op als straatverkopers naar je toe komen om hun waren aan je te verkopen.

 

Verwaal door de straten van San Blas 

Wat mij betreft is er niks leukers dan gewoon op pad gaan, zonder een voorbedachte route, en maar zien waar je uitkomt. Op een zonnige zondagmorgen pakte ik mijn spullen en ging erop uit. Van al die schattige straatjes in de San Blas buurt kon ik geen genoeg krijgen. En ookal is deze buurt nadat de Spanjaarden Peru verlieten steeds toeristischer geworden, ik kwam tijdens het ronddwalen ook in straatjes terecht waar helemaal niemand was, zo fijn!

    

 

Geniet van het uitzicht over Cusco vanaf het San Blas uitkijkpunt

Ook dankzij de hoogte brengt de San Blas wijk veel charme met zich mee. Op veel plekken heb je namelijk een spectaculair uitzicht over de stad. Het uitzicht op Cusco blijft toch elke keer weer bijzonder. Wat een gebouwen telt de stad! Ik kwam tijdens mijn wandeling door San Blas uit bij het uitkijkpunt. Strijk even neer op een bankje en geniet van het mooie uitzicht op Cusco!

 

Bezoek de San Blas markt

Persoonlijk één van mijn favoriete markten in Cusco is de San Blas markt. Het is niet de grootste markt en redelijk toeristisch, maar toch minder toeristisch dan de welbekende San Pedro markt. Naar deze markt ga je vooral toe om te eten! Wie wordt daar nou niet gelukkig van? Geniet van een groente of fruit sapje, een ontbijtje met een “pan con palta” (brood met avocado + keus aan wat je er nog meer op wilt) of een een quinoa juice (een typisch peruaans drankje). Allemaal te koop in de rij van kraampjes met sapjes.

    

Ook ga je naar de San Blas markt voor de lekkerste falafelwraps die je in Cusco zult vinden. Het kraampje is te vinden in het midden van de markthal. Rond lunchtijd zit het hier vaak vol, dus wees er op tijd bij. 
    

Mocht je na je lunch toch nog wat souvenirtjes willen kopen, dan kan dat in één van de kraampjes die zich buiten de markthal bevinden. Let op: op zondag zijn vele kraampjes gesloten.

 

Bezoek de leuke boutique winkeltjes

Mocht je echt op zoek zijn naar wat origineels, een cadeautje voor het thuisfront of wil je gewoon iets leuks voor jezelf kopen? Loop dan even wat verder. Via calle Carmen Bajo (om de hoek van de San Blas markt) loop je naar de Calle Carmen alto straat, waar je vele kleine boutique shops tegenkomt met allemaal handgemaakte spulletjes, zoals sieraden, kleden en kunst. 

 

Strijk neer bij één van de restaurantjes of cafés

Wil je na het ronstruinen door de vele straatjes nog even ergens neerstrijken voor een kopje koffie? Er zijn in San Blas vele gezellige cafétjes te vinden. Bijvoorbeeld El Grid, waar je naast koffie ook kleding en sieraden kunt kopen. Mazzel heb je als één van de tafeltjes aan het raam nog vrij is, je kijkt uit over één van de gezellige straatjes. 

    

 

Wil jij ook de San Blas buurt van Cusco ontdekken tijdens je vakantie in Peru? Neem contact met ons op en dan gaan we samen aan de slag voor jouw rondreis op maat naar Peru.

 

Elza,

Van Verre