Lima

Lima, de hoofdstad van Peru

Lima, is een grote stad met negen miljoen inwoners en vaak het startpunt voor rondreizen door Peru. De stad is opgedeeld in verschillende districten. Als u van de ene kant van de stad naar de andere kant moet rijden, kan dat zomaar twee uur tijd kosten.

Lang niet alle wijken zijn leuk en interessant. Maar steeds meer wijken zijn wel een bezoek waard, zoals:

 

  • Het oude centrum met koloniale gebouwen
  • Miraflores, dit is een chique wijk. Hier worden de duurste appartementen gebouwd
  • Barranco was een oude vervallen wijk, maar is nu hip en artistiek. Als u nachtleven zoekt, vindt u dat ook in Barranco
  • San Isidro heeft ook dure villawijken, een groot park en steeds meer hippe restaurants

 

Kaart van Lima

Lima ligt aan zee, aan de Grote Oceaan en ongeveer in het midden van het land.

 

Historisch Lima

Historische en kleurrijke gebouwen aan het plein

De Spanjaard Francisco Pizarro stichtte in 1535 de stad Lima. Het centrale plein was toentertijd het centrum van de stad. Hier staat nog een aantal gebouwen uit de Spaans koloniale tijd, zoals het regeringspaleis, het gemeentehuis, de kathedraal en het paleis van de aartsbisschop. Midden op het plein staat een bronzen fontein uit de 17e eeuw als blikvanger. De kathedraal stamt oorspronkelijk uit 1622, maar is enkele malen herbouwd. Daardoor is er een mix te zien tijdens een Lima Citytour van verschillende stijlen uit verschillende periodes. Gotiek, renaissance, barok en neoklassiek ziet u terug in de architectuur.

 

Het graf van Pizarro ligt in een zijkapel. De huidige wijk Callao was de haven van de stad. Het werd een enorm belangrijke plek voor de handel met Spanje. Alle grondstoffen die de Spanjaarden in het westen van Zuid-Amerika verzamelden, gingen via deze haven naar Panama en verder naar Spanje. Omdat er zoveel spullen van waarde opgeslagen werden, deden buitenlandse koloniale machten, zoals de Engelsen, geregeld een aanval op Callao. Daarom werd een lange verdedigingsmuur gebouwd rond de stad. De restanten hiervan zijn nog altijd te zien in het Parque de la Muralla.

 

De knalgele kerk San Francisco

Kerken en kloosters in Lima

In 1746 was er in Lima een grote aardbeving. Veel koloniale gebouwen werden verwoest en hetgeen er nu in de oude stad te bewonderen is, stamt veelal uit de tijd na de aardbeving. Een uitzondering is het klooster van San Francisco. In het klooster woont nog steeds een aantal monniken van de Franciscaner orde. De kerk bij het klooster werd in de 17e eeuw gebouwd. Toen al hield men rekening met aardbevingen! Een raamwerk van takjes en riet werd opgevuld met modder en gepleisterd. De kerk is knalgeel en daardoor fotogeniek. In de kerk zijn een bibliotheek en catacomben. In de catacomben werden rijk en arm begraven. Archeologen hebben hier meer dan 250.000 botten gevonden! Een rondleiding door de kerk leert u meer over dit lugubere deel van de geschiedenis.

 

Meer kleurrijke kerken in Lima

 

Maar behalve de kerk en het klooster van San Francisco stammen de meeste gebouwen hier uit de 19e en 20e eeuw. Het presidentieel paleis werd al in 1530 gebouwd, maar het huidige gebouw stamt uit 1937. Iedere dag om 12.00 uur kunt u hier de wisseling van de wacht zien. Een stukje achter het presidentieel paleis staat het bijzondere herenhuis Casa Aliaga. De buitenkant is eenvoudig, maar het interieur is prachtig! Meubels en kunst zijn hier te zien. Helaas even lastig om te bezoeken; u dient te bellen voor een afspraak. Niet alleen de kathedraal maar ook diverse kerken staan rond het plein. De Iglesia La Merced en de Iglesia Las Nazarenas zijn de moeite waard, maar sla zeker de Iglesia San Augustin niet over. Deze kerk uit de 18e eeuw heeft een prachtige barokke gevel. Op loopafstand van het Centrale Plein, Plaza de Armas ligt een aantal interessante musea. In het grote, groene Parque de la Cultura ligt het kunstmuseum van Lima, maar ook een museum met Italiaanse kunst treft u hier aan.


Veilig en gerestaureerd

Begin vorige eeuw was Lima nog een kleine stad. Honderdduizenden migranten uit de bergen en van het platteland trokken echter naar de stad in de hoop op een beter leven. Zo ontstonden veel sloppenwijken. Er was veel armoede. Ook politiek was het land niet stabiel en de guerillagroep “het Lichtend Pad” was actief. Pas sinds 1986 is er een stabiele regering en gaat Lima alleen maar vooruit. Veel oude gebouwen werden in oude glorie hersteld. Wijken werden veilig.

 

De wijk Limaflores in Lima

Parken in de wijk Miraflores in Lima

Miraflores ligt aan zee. Er is ook een stadstrand. De duurste huizen en appartementen van de stad vindt u hier. Maar ook veel hotels in allerlei prijsklassen. Het is een drukke, maar gezellige wijk.

  • Het Parque Central is een groot park. Hier zijn in het weekend vaak landmarkten en optredens.
  • Bij een ander park (Parque Salazar) is het bekendste winkelcentrum in heel Peru: Larcomar. Er zijn winkels, restaurants, een theater, kunstgaleries en een enorme bioscoop. Bijzonder van Larcomar is dat u het eigenlijk niet ziet. Het is weggebouwd in de rotsen.
  • Een derde park is Parque del Amor met prachtige mozaïeken en een standbeeld van een kussend stel. Vanaf het park ziet u vaak paragliders boven zee zweven.

 

Langs de kust door de wijk Miraflores loopt de Malecon, de boulevard. De Malecon ligt niet aan het water, maar kijkt hoog vanaf de rotswand uit over zee. Leuk om hier, net als veel Peruanen, langs de kust te slenteren. Bij helder weer ziet u vanaf de Malecon het Christusbeeld liggen. Historisch gezien is de opgraving van Huaca Pucllana het belangrijkst in Miraflores. Er zijn resten gevonden uit 200 tot 700 na Christus. De wijk San Isidro ligt net ten noorden van Miraflores. Hier is de Huaca Huallamarca te zien, een piramide uit de Inca tijd. Ook zijn er diverse musea, zoals het archeologisch museum en een dierentuin. Het oude Fortaleza Real Felipe, een fort dat in 1747 gebouwd werd, staat ook hier.

 

Een kleurenpallet aan gebouwen in de wijk Barracno in Lima

Kunstenaarswijk Barranco in Lima

Een andere leuke wijk, zeker ook om te verblijven tijdens je vakantie in Peru, is Barranco. Al in de vorige eeuw kwamen de rijken en artiesten hier graag. Ze lieten de mooiste huizen neerzetten. Steeds vaker worden deze nu gerenoveerd en er worden bijvoorbeeld hotels in gebouwd. Ga in het weekend naar de Puente de Suspiros, de Peruaanse Brug der Zuchten. Talloze Peruaanse stelletjes lopen over deze houten brug in een voetgangerszone. Er zijn restaurants met terrassen.

 

Opgravingen bij de oude stad Pachacamac

De historische plek Pachacamac

30 kilometer ten zuiden van Lima, in de vallei van de Lurin rivier, zijn restanten van een lemen stad gevonden. Volgens de oorspronkelijke inheemse bevolking leefde de Schepper van de wereld hier: Pachacamac. De plaats was zo rond 200 jaar na Christus bewoond. Er zijn overblijfselen van piramides, forten en huizen. Omdat de opgravingen nog volop aan de gang zijn, loont het de moeite om Pachacamac met een gids te bezoeken. Hij kan u helpen een beter beeld te vormen van de stad die hier was.

 

Wilt u graag de tijd nemen in Lima om de stad goed te verkennen? Bekijk onze tips voor excursies in Lima en onze keuze van hotels in Lima.

 

 

 

Tijdens deze rondreizen reist u naar Lima
PERU-TITICACAMEER-MENSEN-2(2)
Voorbeeldreis Peru

Rondreis Peru: Peru Compleet

Lima - onbekende noorden, Trujillo, paleisruïnes - Chiclayo, tombes - Paracas Huacachina zandduinen - Nazcalijnen - Arequipa Colca Canyon Puno, Titicacameer - Cuzco - Heilige Vallei - trein richting Machu Picchu - Cuzco Lima

Lokaal-kindje-met-gekleurde-Peruaanse-muts-op
Voorbeeldreis Peru

Rondreis Peru: Hoogtepunten van Peru

Lima - bus naar Paracas Ica met zandduinen - Nazcalijnen - Arequipa Colca Canyon - condors - Puno - Titicacameer - bus naar Cuzco - Heilige Vallei - trein naar Aguas Calientes Machu Picchu, Incaruïne - Cuzco - vlucht naar Lima

Locals-in-kleurrijke-kleding-Peru
Voorbeeldreis Peru

Rondreis Peru: Kleurrijk Peru

Lima- vlucht naar Arequipa – busrit over de pampa’s met lama's naar de Colca Canyon – condors, Cruz del Condor – Puno,Titicacameer – mooie busrit naar Cuzco – Heilige Vallei – trein richting Machu Picchu – Cuzco – Lima