Mai Chau

De vallei van Mai Chau

Voor liefhebbers van natuu, rust, fietsen en wandelen is Mai Chau een perfecte bestemming. Op nog geen 4 uur rijden van Hanoi heeft u de hectische stad ver achter u gelaten. Vanaf de hoge Cun Pas werpt u een eerste blik op de groene vallei van Mai Chau. De vallei wordt omringd door hoge karstbergen. In de dorpjes in het dal leven de mensen van de bergstammen de Witte Thay, H’mong en Zwarte Thay veelal nog op traditionele wijze in huizen op palen. En uw verblijf staat daar middenin! De valleibodem van Mai Chau is bedekt met rijstvelden, daartussen worden ook mais, suikerriet en andere groentesoorten verbouwd. Doordat de vallei van Mai Chau vrij vlak is, is dit een perfect gebied om wandelend of per fiets te verkennen. Tip: verblijf hier minimaal 2 nachten om in alle rust de omgeving te verkennen.

 

Wij vinden dat zo’n bijzonder gebied niet mag ontbreken tijdens uw individuele rondreis Vietnam. Wij hebben de plaats alvast in twee rondreizen toegevoegd. Neem snel een kijkje!
- Rondreis: Actief en avontuurlijk Vietnam
- Rondreis: Heden en verleden van Vietnam

 

      

Een kleine impressie van de groene vallei van Mai Chau, Vietnam

 

Geschiedenis van Mai Chau

Al honderden jaren leven mensen van verschillende bergstammen zoals de Witte Thay, H’mong en Zwarte Thay in de vallei van Mai Chau. Waar ze voorheen vooral van landbouw leefden, is het toerisme nu toch ook een grote bron van inkomsten. De dames weven nog op traditionele wijze, en u kunt hier dan ook verfijnde kleurrijke doeken, tassen, jurken en andere handgewoven souvenirs voor hele schappelijke prijzen aanschaffen. De mensen leven vaak nog op traditionele wijze in de authentieke dorpjes in de vallei; een aantal generaties woont samen in één groot houten huis op palen. De vallei van Mai Chau wordt omringd door bergen, waar natuurlijk grotten in te vinden zijn. Die grotten werden tijdens de Vietnamoorlog als wapenopslag gebruikt. Een aantal grotten is te bezoeken. Onze aanrader: de Mo Luong-grot in de berg Phu Ka.


Kaart van Mai Chau

Mai Chau is de naam van zowel de kleine stad als van de hele vallei waarin de stad gelegen is. De vallei is enorm groot en wordt omringd door gebergtes. De valleibodem is vlak en daardoor is dit een perfect gebied om te gaan fietsen of wandelen. Naast het stadje Mai Chau liggen er verspreid door de vallei meerdere traditionele dorpjes waar de mensen veelal nog in houten huizen op palen wonen. Er stroomt een riviertje door de vallei, die zorgt voor (een deel van) de irrigatie van de rijstvelden. Met houten waterraderen wordt het water uit de rivier geschept, en via bamboe constructies naar de velden geleid.

Weer in Mai Chau

In het noorden van Vietnam is het in de wintermaanden (van circa november tot en met maart) droog en voor Vietnamese begrippen koel. Al vinden wij de 20 graden overdag juist wel lekker voor een wandeling of fietstocht door de vallei van Mai Chau. Mai Chau ligt tegen de bergen aan, maar nog niet echt in de bergen. Dus echt koud wordt het zelfs in die wintermaanden niet. Vanaf april klimt de temperatuur omhoog. In de zomermaanden is het overdag rond de 30 graden. Wilt u groene rijstvelden zien? Bezoek Mai Chau dan vanaf juni tot en met augustus. Het regent dan wel wat vaker, maar dat is natuurlijk de reden dat er dan eindeloze groene rijstvelden te zien zijn. Benieuwd naar de beste reisperiode voor heel Vietnam? Lees het blog van Vietnam-specialist Gionne.

Top 5: leuk om te doen in Mai Chau

1. Fietsen door de vallei

De vlakke valleibodem van Mai Chau is ideaal voor een tochtje op de fiets. Bij uw hotel zijn fietsen te leen of voor een klein bedrag te huur. Trap over de smalle, verharde zandpaadjes tussen de rijstvelden, door dorpjes, langs huizen op palen, souvenirwinkels en kleurrijke marktjes. Misschien ziet u wel mensen in traditionele klederdracht in de dorpjes, hoewel ze dit vaak alleen tijdens feestdagen aantrekken. In de velden ziet u vrijwel zeker mensen met de kenmerkende Vietnamese punthoedjes op hun hoofd. Wat is dat fotogeniek! U blijft op de rem trappen om toch nog maar een foto te maken.


   

Van Verre medewerkster Gionne op de fiets door de vallei van Mai Chau, Vietnam

2. Kajakken

Zie Mai Chau van een andere kant en stap in een kajak. Laat u rustig meevoeren met de stroom mee. Af en toe even bijsturen, en verder genieten van de rust en het uitzicht op de weelderig begroeide oever met op de achtergrond de karstbergen. U vaart langs dorpjes waar vis gekweekt wordt in grote netten in de rivier en langs bamboe-waterraderen. Ook al zo fotogeniek!

 

3. Wandelen

Vlakke paden zijn natuurlijk niet alleen geschikt om te fietsen. Trek de wandelschoenen aan en ga vanuit uw accommodatie op verkenning. Er is vrijwel geen verkeer, dus u wandelt in alle rust. En te voet komt u minder ver dan op de fiets, maar ziet u nog meer. Sta even stil bij dat leuke vogeltje of die felgele bloem en neem de tijd om foto’s te nemen van de weidse omgeving. Wat kunt u ver kijken over de kilometers vlakke rijstvelden. Verdwalen is lastig, want u ziet uw accommodatie al van ver liggen. Extra leuk: wandel van uw hotel naar een homestay, en verblijf daar een nacht. Bekijk ook onze bouwsteen Vietnam die in het teken staat van wandelen.

 

   

Ontdek te voet de prachtige vallei van Mai Chau, Vietnam

4. Dansvoorstelling

Vraag bij uw hotel of er tijdens uw verblijf een dansvoorstelling van de Witte Thay opgevoerd wordt. Ze dansen dan de ‘Xoe’, een traditionele dans van meer dan 1000 jaar oud waarbij de lokale jongens en meiden hand in hand in een cirkel dansen. In de kleurrijke klederdracht natuurlijk! Van oudsher werd deze dans alleen tijdens festiviteiten opgevoerd, maar tegenwoordig worden er ook optredens voor toeristen verzorgd.


5. Slapen in een homestay

Dichter bij het lokale leven kunt u haast niet komen. Een nachtje in een homestay houdt in dat u in het gastenverblijf op het erf van een lokale familie overnacht. Met een grote glimlach wordt u welkom geheten. Uw gastfamilie spreekt geen of beperkt Engels, dus het is handig een gids mee te hebben die kan tolken. Zo gaat u in gesprek met de locals. Extra leuk: vraag of u mag helpen met het bereiden van het diner. Dan leert u meteen meer over de Vietnamese keuken. En uit ervaring kunnen wij vertellen dat een maaltijd in een homestay vaak tien keer lekkerder is dan in een restaurant!

 

Zin in een leuke excursie? Bekijk onze top 3 hieronder.

 

Pu Luong National Park

Pu Luong National Park

Trektocht

Trektocht

Fietstocht

Fietstocht

Hotels in Mai Chau

We bieden een aantal leuke hotels aan in Mai Chau. Van eenvoudige homestays waar u direct in contact komt met de lokale bevolking tot bungalows en eigen villa’s. Wij hebben onze top 3 voor u op een rij gezet. Meer hotels in Mai Chau kunt u terugvinden in ons hoteloverzicht.

Mai Chau Ecolodge

Mai Chau Ecolodge

Sol Bungalows

Sol Bungalows

Mai Chau Villas

Mai Chau Villas