Ba Be National Park

De natuur van Ba Be National Park

Ba Be National Park is in 4 uur te bereiken vanuit Hanoi en staat bekend om het grootste natuurlijke meer van Vietnam, het middelpunt van het park. De naam ‘Ba Be’ vertaalt zich als ‘drie meren’ en verwijst naar de drie delen van het grote meer: Pe Leng, Pe Lu en Pe Lam. Toch is Ba Be National Park veel groter dan alleen het water. Het nationale park is omringd door een groene jungle en rijstvelden. Er zijn 65 zoogdiersoorten, 233 soorten vogels en 354 vlindersoorten. U vindt er ook meer dan 400 soorten planten en veel verschillende insecten en reptielen. Het bosrijke gebied is de thuisbasis van veel etnische minderheden. In het park zijn een aantal dorpen met etnische minderheden, zoals de Tay, Rode Dao en Witte H'mong. Zij leven van de visserij en de landbouw. Het park leent zich uitstekend voor een boottocht, een mooie wandeling door de natuur of een fietstocht bij de rijstvelden. Een bezoek aan dit nationale park is een leuke toevoeging aan een rondreis Vietnam.

 

    

Geschiedenis van Ba Be National Park

In 1992 is Ba Be National Park door de Vietnamese regering aangewezen als beschermd gebied en daarmee is het park één van de eerste erkende nationale parken van Vietnam. Het meer bereikt een diepte van 35 meter, met onderaan 5 tot 10 meter klei. Deze kleilaag zorgt ervoor dat het meer niet uitdroogt.

In het park leven maar liefst zes etnische minderheden, namelijk de Tay, Muong, Zhao, Viet Kinh en twee takken van de H’mong. Zij leven op een eenvoudige manier van de landbouw en de visserij. Zij kleden zich nog altijd in traditionele kleding, maar nu vooral voor de toeristen.

 

Kaart van Ba Be National Park

Ten noorden van Hanoi ligt Ba Be National Park, onderdeel van de provincie Bắc Kạn. Het grootste natuurlijke meer van Vietnam is omringd door jungle en rijstvelden. Deze rijstvelden worden gevoed door het water van het meer. Het grote meer leent zich perfect voor een dagtocht per boot naar verschillende bezienswaardigheden of kom meer te weten over de planten met een trekking door de jungle langs het meer.

 

Weer in Ba Be National Park

Ba Be National Park is gelegen in de provincie Bắc Kạn. Deze regio heeft een zogenaamd chinaklimaat. Dat wil zeggen dat hier tijdens de zomermaanden veel regen valt, terwijl het in de winter juist relatief droog is. Daarmee is de luchtvochtigheid in dit gebied hoog, namelijk 75%.

In de zomer is het in Ba Be National Park vaak tegen de 30 graden overdag. Van november tot en met maart schommelt de temperatuur rond de 20 graden. Omdat het meer de natuur van Ba Be voedt, zal de omgeving het hele jaar door groen zijn.

 

    

Top 5: bezienswaardigheden in Ba Be National Park

1. Puong Cave

Al varend door de enorme Puong Grot kunt u de vleermuizen al horen. De boot meert aan en u kunt een korte wandeling maken de grot in. U loopt langs de lokale vissers.

 

    

 

2. Dau Dang waterval

De Dau Dang waterval is bij de andere zijrivier te vinden. Langs een lokale eetgelegenheid en kraampjes maakt u een korte wandeling naar de waterval. Zwemmen is niet toegestaan, maar het aanzicht van de waterval is fotogeniek.

 

  

 

3. An Ma Eiland met de An Ma Tempel

Midden in Ba Be National Park ligt een klein eiland. Bovenop het eiland An Ma is een tempel is ter nagedachtenis van de goden gebouwd en herbouwd in 2006. An Ma betekent in Tay ‘stil graf’ voor de Mac familie. De tempel is een plaats voor religieuze activiteiten van de lokale bevolking, maar ook voor het jaarlijkse ‘spring festival’ op 10 januari op het meer van Ba Be.

 

    

 

4. De zilveren waterval

Richting het zuiden, van het meer vandaan, is de Silver Waterfall gelegen. Deze waterval is nog niet erg bekend onder de toeristen. Na een prachtige wandeling tussen het groen en met uitzichten over de rijstvelden bereikt u de waterval. Met een beetje mazzel zijn daar enkel een aantal lokale kinderen aan het zwemmen.

 

5. De jungle van Ba Be

Ba Be National Park staat naast het meer ook bekend om zijn grote verzameling aan flora en fauna. Met de grote hoeveelheid aan verschillende soort vlinders, vogels en planten is een trekking door de jungle nooit saai.

 

   

 

Top 3: Leuk om te doen in Ba Be National Park

1. Varen over Ba Be Lake

Het enorme meer nodigt uit om verkent te worden. Dagelijks zijn er excursies om per boot het water over te varen naar de verschillende bezienswaardigheden, waar u kunt uitstappen. Naast het feit dat er veel te zien is, is het op het water met het briesje ook iets verkoelender dan op het vaste land. Over het algemeen zijn er drie stops tijdens de dagtocht: de enorme Puong Cave, de Dau Dang waterval en het eiland An Ma met de An Ma Tempel.

 

2. Fietsen naar de waterval en de grotten

Ten zuiden van het meer liggen iets minder bekende bezienswaardigheden. Volg per fiets de weg vanaf het meer naar het zuiden. Onderweg kunt u genieten van de uitzichten over de rijstvelden. Na even fietsen komt u aan bij een splitsing. Met de weg naar links fietst u richting een klein grottenstelsel en met de weg naar rechts naar de Silver Waterfall. Naar de waterval is het met de fiets een tocht naar boven, waarbij u tegelijkertijd wordt beloond met uitzichten over de rijstvelden en gebergtes. Vervolgens te voet verder door de jungle, een wandeling langs en over het stromende water van de waterval. Een rustgevende plek waar nog weinig tot geen toeristen te vinden zijn.

 

    

 

3. Trekking door Ba Be National Park

Het meer van Ba Be wordt omringd door een dichte jungle. Tijdens de rit naar de accommodatie heeft u er waarschijnlijk al kennis mee mogen maken, maar met een trekking loopt u er dwars doorheen. Omringd door de vele soorten vlinders, vogels en zoogdieren. Met een gids komt u veel te weten over deze soorten en over de flora van de jungle. Daarnaast maakt u kennis met het lokale leven door een bezoek aan de huizen en een school in een lokaal dorp.

Hotels in Ba Be National Park

 

 

Lakeside Bungalow

Lakeside Bungalow

Homestay

Homestay

Voorbeeldreis naar het Ba Be National Park
Vietnam-Sapa-rijstveld_3_247301
Voorbeeldreis Vietnam

Rondreis Vietnam: Het authentieke noorden van Vietnam

Noord-Vietnam: Hanoi > Pu Luong > Mu Cang Chai, rijstterrassen > Sapa, bergstammenmarkt > Ha Giang > Ba Be, boottocht > Cao Bang, watervallen > cruise Halong Bay > Ninh Binh