Rijstveld in Vietnam
Gionne2

Wat is de beste reistijd voor Vietnam?

Gionne, Van Verre Algemeen 30-11-2018

Vietnam is zo’n bestemming waar je het hele jaar door naartoe kunt voor een prachtige rondreis. Het is echter onmogelijk om een maand te noemen waarin je van het noordelijkste bergtopje tot het zuidelijkste strand van Vietnam zou kunnen reizen zonder een keer een heftige tropische regenbui op je hoofd te krijgen. Hoe beslis je dan wanneer je het beste een rondreis Vietnam kunt maken? Wat is voor jou de beste reistijd Vietnam?

 

Dat kan op twee manieren:

 

1.  Wat wil je zien?     

Bedenk wat je het allerliefste wilt zien tijdens jouw privéreis Vietnam en bekijk dan in welke periode je hier het beste heen kunt.

Wil je bijvoorbeeld een rondreis maken door het noordelijke berggebied met de rijstterrassen en kleurrijk geklede bergstammen? Dan zijn april en mei goede maanden. Hou in gedachten dat er heel veel te zien en ervaren is in Vietnam, dus je hoeft echt niet per sé naar noord-, centraal- én zuid-Vietnam. We kunnen zelfs een reisroute van drie weken door één van deze drie regio’s voor je uitstippelen. Ik help je graag.

 

Lokale vrouwen van een noordelijke bergstam in Vietnam

 

2. Welke maand wil je op vakantie?       

Zit je vast aan een bepaalde maand, neem dat dan als uitgangspunt en ga afstrepen.

In welke plaats is de kans op slecht weer groot? Waar is het lekker strandweer?

Ga je bijvoorbeeld in juli naar Vietnam, dan kun je het beste eindigen aan het strand bij Hoi An (centraal-Vietnam). Ga je in december, dan schijnt de zon aan de stranden van Zuid-Vietnam. Natuurlijk kan ik je hier ook goed advies over geven.

 

 

De beste reistijd Vietnam per gebied

 

1. Beste reistijd Noord-Vietnam

Van november tot en met maart is het hier droog en vrij koel (overdag rond de 20 graden). In de berggebieden kan het ’s nachts zelfs gaan vriezen. Wij raden aan om van december tot en met februari niet de bergen in te gaan vanwege de kou. Maar de laaglanden (Hanoi, Halong Bay, Mai Chau en Ninh Binh) kunnen dan wel prima bezocht worden (neem wel een jas mee).

In maart begint de temperatuur weer te stijgen. April is voor deze regio de beste maand, want vanaf mei begint het te regenen en klimt de temperatuur naar rond de 30 graden.

Voordeel van al die regen is wel dat de rijstterrassen van juni tot en met augustus mooi groen zijn. De regens houden ongeveer aan tot en met oktober.
Bekijk onze bouwstenen in Noord-Vietnam.

 

 

2. Beste reistijd Centraal-Vietnam

In dit deel van Vietnam schommelt de temperatuur het hele jaar tussen de 25 en 35 graden. Lekker warm.

Van februari tot en met juli is het droog. Vanaf augustus begint het hier te spetteren, maar augustus is nog prima te doen. Wel lekker verfrissend af en toe een buitje.

Vanaf september begint het meer te regenen, en ook in oktober en november valt er veel regen. In december wordt het alweer minder, en ook in januari valt er alleen zo nu en dan een verfrissende bui.

Bekijk onze bouwstenen in Centraal-Vietnam.

 

3. Beste reistijd Zuid-Vietnam

Als het regent in het zuiden, dan regent het hard!

Vaak zie je een bui al aankomen. Letterlijk! Het gaat wat harder waaien, en donkere wolken rollen binnen. Kom dan in actie, en zorg dan dat je een plekje op een overdekt terras bemachtigt. Dan kun je het schouwspel goed bekijken. Het is net alsof er een grote douche wordt open gezet; zo hard gaat het. De straten stromen over, mensen rijden op brommertjes waarvan je de wielen niet meer ziet, omdat het water zo hoog staat, kleurrijke regenponcho’s komen tevoorschijn. Je kijkt je ogen uit!

 

 

Het regent in dit gebied nooit de hele dag. De buien vallen in de regel aan het einde van de dag, dus als je een activiteiten in de ochtend en begin van de middag plant, kun je prima reizen in het zuidelijke regenseizoen.

Grofweg is het regenseizoen in Zuid-Vietnam vanaf mei tot en met november, het droge seizoen vanaf december tot en met april. Qua temperatuur blijft het in het zuiden het hele jaar tussen de 25 en 30 graden.

Bekijk onze bouwstenen in Zuid-Vietnam.

 

Conclusie voor de beste reistijd Vietnam:

Het is iedere maand mogelijk om een mooie, gevarieerde rondreis te bedenken door Vietnam waarbij de regengebieden grotendeels of helemaal vermeden worden. En ach, zo’n tropische bui hoort nou eenmaal ook bij de reiservaring.

 

 

Je keuze gemaakt voor jouw beste reistijd naar Vietnam? Lees dan ook onze tips over Hanoi, 4 Unesco werelderfgoederen in 3 dagen, top 10 dingen om te doen in Ho Chi Minh City of over eten in Vietnam.

 

Wil jij ook op vakantie naar Vietnam? Ik help je graag met het uitstippelen van de beste route voor jouw vakantietijd. 

 

Gionne

Van Verre