Machu Picchu

Het wereldwonder: Machu Picchu

Wie Peru zegt, zegt Machu Picchu. Een bezoek aan deze wereldberoemde verborgen Incastad is voor velen dan ook het hoogtepunt van hun rondreis door Peru. In bijna al onze individuele rondreizen door Peru is Machu Picchu inbegrepen. Het idee dat deze stad, die op een afgelegen plek in de bergen ligt, op een bergtop op 4200 meter hoogte en midden in het oerwoud door mensenhanden is gebouwd, is bijna niet te bevatten. Tijdens uw bezoek aan dit wereldwonder gaat u terug in de Incatijd.

 

Het wereldwonder Machu Picchu

 

Beste reistijd Machu Picchu

De meeste reizigers kiezen ervoor om Machu Picchu te bezoeken in de droge maanden, van mei tot september. Dit is ook de beste periode om de Incatrail te lopen, omdat Peru dan koudere maanden kent. Het nadeel is dat het dan erg druk kan zijn. Gelukkig worden er maar 2500 mensen per dag toegelaten tot Machu Picchu. Iedereen krijgt een eigen tijdslot en kan maximaal 4 uur genieten van dit wereldwonder.

 

Als u op zoek bent naar wat meer rust kunt u beter kiezen voor de overige maanden, maar hou er dan wel rekening mee dat de kans op regen groter is. In februari is Machu Picchu gesloten.

 

Bereikbaarheid Machu Picchu

Er zijn twee manieren om bij Machu Picchu te komen: te voet via de Incatrail of Salkantay-trail of u neemt vanuit Ollantayambo de trein naar Aguas Calientes van waar u de pendelbus naar Machu Picchu pakt. De eerste bussen vertrekken al om 05.30 uur dus zorg dat u vroeg opstaat. Via een slingerende bergweg met veel haarspeldbochten bereikt u na 20 minuten de ingang van Machu Picchu.

 

Met de trein reist u in een kleine 2 uur naar Aguas Calientes

De geschiedenis van Machu Picchu

Meer dan honderd jaar geleden is professor Hiram Bingham op doorreis in Peru. Hij is zeer geïnteresseerd in de Inca geschiedenis en de verhalen die daarover zijn terug te vinden. Op zoek naar de oude stad Vilcabamba, een geheim Inca bolwerk dat zich tegen de Spaanse overheersing richtte, stuit hij per toeval op een oude Inca-stad die de naam Machu Picchu droeg. Vernoemd naar ‘Oude Berg’in het Quechua, de Incataal. Het is hoogstwaarschijnlijk in de 14de eeuw gesticht door de negende Inca-heerser Pachacuti. Archeologen denken dat het een groots koninklijk buitenverblijf is geweest. Als u met een gids door Machu Picchu wandelt, kunt u dat heel goed geloven. Waarom de stad plotseling is verlaten, weet eigenlijk niemand. Een gebrek aan water zou een rol kunnen hebben gespeeld, maar het blijft gissen naar de waarheid.

 

De stad wordt langs de bergwanden omringd door een groot aantal terrassen die via een uitgekiend systeem werden geïrrigeerd. Wandelpaden en trappen die uit het onderliggende gesteente zijn gehakt, verbinden grote pleinen en woongedeelten.

 

 

Top 3 bezienswaardigheden bij Machu Picchu

Een aanrader om samen met een ervaren gids door Machu Picchu te lopen. Door de verhalen van de gidsen herleeft u de geschiedenis van Machu Picchu en komt u erachter hoe slim de Inca’s toentertijd al waren. U heeft zeker wel 4 uur nodig om de belangrijkste bezienswaardigheden te bekijken. Hou er dus rekening mee dat u voordat u naar binnen gaat even langs het toilet bent geweest en genoeg water en iets te eten bij u heeft.

 

1. Centrale Plein

Het Centrale plein van Machu Picchu is een goed oriëntatiepunt. Aan de ene kant van het plein ligt het ceremoniële deel van het complex, aan de andere kant het leef- en werkgedeelte. In dit laatste gedeelte stonden vroeger ook de gevangenissen, nu alleen de Tempel van de Condor. Op de vloer van deze tempel is een enorme steen uitgehouden in de vorm van een condor. 

 

2. Tempel van de zon

De belangrijkste tempel voor de Inca’s en tevens de drukstbezochte tempel van Machu Picchu is de Tempel van de Zon. De massieve, halfronde tempel heeft drie ramen. Bij de zonsopkomst van 21 juni en 21 december schijnt de zon precies door de ramen op het altaar. Deze tempel is alleen door de grote toegangspoort te bereiken.

 

Grazende lama's bij Machu Picchu
Tempel van de Zon
Inca-ruïnes bij Machu Picchu

 

3. Zonnewijzer

Heel bijzonder is de Intihuatana-steen, een ceremoniële zonnewijzer die uit één stuk is gesneden. De hoeken van deze stenen totem zijn gericht op de vier windrichtingen en werden door de Inca gebruikt om de zonnewende te berekenen. De zonnewijzer werd beschouwd als de hoogste natuurlijke God en is de enige zonnewijzer die niet is vernietigd door de Spaanse veroveraars. Probeert u het zelf en houdt uw telefoon bij de steen. Open uw kompas en zie met uw eigen ogen dat het kompas klopt.

 

Top 3 hikes bij Machu Picchu

 

1. Incatrail

Het is de populairste trekking in Peru die iedereen kent: de Incatrail. Het is door de ijle lucht en de vele beklimmingen een pittige tocht, maar als u een goede conditie heeft, is deze vierdaagse trekking een absolute aanrader. U loopt door de toendra, door bosgebied en komt onderweg diverse prachtige ruïnes tegen. U slaapt in tenten en er gaat een kok met u mee die voor de maaltijden zorgt. Als u na drie dagen lopen uiteindelijk bij een van de zeven wereldwonderen aankomt, bent u de vermoeidheid van afgelopen dagen snel weer vergeten. Liever iets rustiger aan? Kies dan voor een tweedaagse Incatrail: de Salkantay-trekking.

 

Iris heeft de Incatrail in 2018 gelopen. Benieuwd naar haar ervaringen? Lees het in haar blog.

 

De Incatrailroute
Het begin van de Incatrail

 

2. Huayna Picchu

Wilt u de Machu Picchu tijdens uw vakantie in Peru van bovenaf bewonderen? Beklim dan de Huayna Picchu, (‘jonge berg’), aan de noordkant van de stad. Dit is de berg die u op alle foto’s van de Machu Picchu ziet staan. Probeer zo vroeg mogelijk te beginnen aan de wandeling, om het pad nog voor uzelf te hebben. Ondanks dat er maar 200 personen per dag toegelaten worden, loopt u via een smal pad naar boven. Het is een steile klim die omringd wordt door bergen en wolken naar boven. In zo’n anderhalf a twee uur bereikt u de top die op zo’n 2700 meter hoogte ligt. Ook voor deze klim heeft u op z’n minst een redelijke conditie nodig en geen last van hoogtevrees. Eenmaal boven wordt u beloond met een spectaculair uitzicht! Zo zag u Machu Picchu nog nooit.

 

3. Montaña Machu Picchu

Er is nog een berg bij Machu Picchu die u kunt beklimmen: Montaña Machu Picchu. Deze berg ligt tegenover Huayna Picchu en is zo’n 300 meter hoger. Ook hier is het weer een zware klim naar boven, maar als u de vele traptreden heeft bedwongen, wacht u een schitterend uitzicht over de omgeving. In de verte ziet u bergtop nummer drie liggen: de Salkantay-bergtop.

 

Een rustplaats bij Machu Picchu
Op de top van Montaña Machu Picchu
Huayna Picchu berg 

 

In dit blog vertelt onze reisspecialist Eva over haar beklimming.

 

 

Tijdens deze rondreizen reist u naar Machu Picchu
Lokaal-kindje-met-gekleurde-Peruaanse-muts-op
Voorbeeldreis Peru

Rondreis Peru: Hoogtepunten van Peru

Lima - bus naar Paracas Ica met zandduinen - Nazcalijnen - Arequipa Colca Canyon - condors - Puno - Titicacameer - bus naar Cuzco - Heilige Vallei - trein naar Aguas Calientes Machu Picchu, Incaruïne - Cuzco - vlucht naar Lima

Peru-Incatrail-dag3
Voorbeeldreis Peru

Bouwsteen Peru: Incatrail

Cuzco – bus naar Ollantaytambo – start Incatrail naar Wayllabamba – 7 uur hiken naar Warmihuañasca en Pacaymayo – zware trekkingsdag over twee bergpassen – werelderfgoed van de Inca’s Machu Picchu - terug naar Cuzco.

Salkantay-Trail-4
Voorbeeldreis Peru

Bouwsteen Peru: Salkantay-Inca-trail

Cuzco – bus naar Soraypampa – start Salkantaytrail langs Humantay-meer – hiken naar Pampacahuana – naar de originele Incatrail - Ollantaytambo, bijzondere tempel - via de Zonnepoort naar de Machu Picchu - terug naar Cuzco.

Iris loopt de Incatrail
Iris, Van Verre

De Incatrail lopen in Peru

Iris, Van Verre Algemeen 26-3-2020

De Incatrail is een trekking die zoveel bekendheid heeft, dat hij bij velen op de bucketlist staat. Zo ook bij Iris. Zij heeft hem in september 2018 mogen lopen en heeft 3 do's en 3 don'ts op een rij gezet.