Noord-Laos

Noordelijke berggebieden van Laos

Het noorden van Laos is een prachtig, nog redelijk onbekend gebied. Het is een hele andere wereld dan het zuiden van Laos. De natuur en landschappen zijn adembenemend, overal waar u kijkt ziet u met jungle begroeide hellingen, afgewisseld met groene rijstterrassen. Af en toe komt u een rivier tegen die door kleine, authentieke dorpjes slingert. De slechte wegen hier zorgen er voor dat het reizen wel enige tijd kost, toch is dit ook juist de charme van deze regio en zeker geen reden om dit deel tijdens een rondreis Laos over te slaan.

 

 

Geschiedenis

Over de vroege geschiedenis van Laos is weinig bekend. Door interne verdeeldheid en aanvallen en bezetting door Thailand is het rijk erg verzwakt geweest. In 1893 kwam Laos in handen van de Fransen, tijdens de 2e wereldoorlog heeft ook Japan het land nog even bezet. Na afloop wilde de Fransen hun kolonie weer terug. De Laotianen waren het hier niet mee eens, ze wilden graag onafhankelijkheid, dit kregen ze in 1954. Het land is daarna nog een tijdlang onstabiel geweest. Laos is meegesleurd door de Vietnamoorlog waardoor het uiteindelijk zwaar gebombardeerd is. Vandaag de dag is de rust weer wedergekeerd, op dit moment is Laos een communistische éénpartijstaat.

 

Kaart van Noord-Laos

In de noordelijke berggebieden van Laos is geen centrum, de dorpjes zijn ontzettend klein. In de dorpjes zelf is weinig te beleven. U komt hier echt om van de natuur te genieten en bergstammen te ontmoeten.

 

 

Het weer in de noordelijke bergen van Laos

Tijdens uw reis is het natuurlijk van belang dat u goed weer heeft, zo ook in het noorden van Laos. De beste reistijd is van november tot en met februari. Maart en april zijn ook goed te doen, maar de natuur is dan niet zo mooi als in onze winter. Van mei tot en met oktober heeft u kans op een overstroomde rivier, onweer en stortbuien.

Top 4 belangrijkste bezienswaardigheden van Noord-Laos

 

1. Muang La, ontmoeting met bergstammen

Een van de dingen waarvoor u naar het noorden van Laos afreist, is een ontmoeting met bergstammen. U komt stammen tegen van verschillende religies, waarvan de meest traditionele de Ikho-stam is. De vrouwen dragen kleurrijke hoofdtooien versierd met zilveren munten. Via de gids kunt u de bevolking vragen stellen, zo komt u wat meer over hen en hun leefwijze te weten. Vanaf het Ikho-dorp gaat u verder naar het volgende dorp, waar de Hmong leven. Onderweg geniet u van het prachtige uitzicht, de meeste stammen bouwen hun dorpjes wat hoger in de bergen dus de natuur is adembenemend. 

 

    

 

2. Spot Gibbons in Nam Kan National Park

Gibbon spotten in Laos? Het kan! Vanaf de Thaise grens is het zo rond de 2,5 uur rijden naar deze prachtige plek. Wel moet u hier een beetje avontuurlijk voor aangelegd zijn, u zult moeten klimmen en klauteren om bij uw accommodatie te komen, een echte boomhut. ’s Ochtends als u wakker wordt in de boomhut is het gezang van deze bijzondere apensoort te horen. Dat geluid is zo indrukwekkend, dat vergeet u nooit meer! Met het zangtalent bakenen ze hun territorium af, handig, want op die manier weet uw gids precies waar u wezen moet.

 

3. Watervallen rondom Nong Khiow

Rondom Nong Khiow kunt u op zoek gaan naar een aantal bezienswaardigheden, ook al is de omgeving al een bezienswaardigheid op zichzelf. Met een boottocht gaat u de Ou-rivier af, zo komt u dichterbij de bron van de nog maar kort geleden ontdekte watervallen. U stapt uit en loopt langs smalle stroompjes en door rijstvelden voordat u aan de voet van de waterval aankomt. Het donderend geraas is overweldigend! Rondom de waterval is een aantal poelen, een heerlijke afkoeling na de wandeling.

 

    

 

4. Natuur tijdens uw boottocht van Chiang Kong naar Pakbeng en Luang Prabang

Een mooi alternatief voor het vliegtuig, is om Laos al varend binnen te komen. Vanaf de Thaise grens stapt u in een boot en bent u 2 dagen onderweg om naar Luang Prabang te komen. De start is in het noorden van Laos. Onderweg komt u diverse dorpjes en mooie natuur tegen, genoeg te zien! U slaapt in Pakbeng, dus niet op de boot, Pakbeng is een klein dorpje waar verder weinig te doen is, maar wat een mooie uitvalsbasis is om een nachtje door te brengen.

Top 4 leuk om te doen in het noordelijk berggebied van Laos

 

1. Jungle rondom Oudomxai verkennen

Om in het Oudomxai gebied te komen, slingert u met de auto diverse dorpjes door waar de Khmu- en Hmong-stammen wonen. De jungle in dit gebied is nog erg mooi, er zijn diverse activiteiten te doen waarbij u de omgeving kunt ontdekken. U kunt naar een waterval lopen, onderweg komt u een grote verscheidenheid aan bloemen, dieren, bamboebossen en andere boomsoorten tegen. Als u van avontuur houdt, kunt u een andere weg nemen die u over een aantal hangbruggen leidt. Net alsof u door de boomtoppen loopt!

 

 

2. Varen van Muang Khua naar Nong Khiow

Stap in een longtailboot en vaar langs de meest spectaculaire landschappen van Noord-Laos. U komt langs diverse dorpjes en hoge kalksteenformaties. Onderweg kunt u uw schipper vragen af te meren bij een dorpje, zodat u daar even rond kunt wandelen of een duik nemen in de rivier. De omgeving van Nong Khiow is fantastisch, groen, rotsachtig en weelderig begroeid. Mocht u tijd hebben om nog een stukje te wandelen, dan is het Pha Daeng Peak uitzichtpunt een aanrader, vanaf hier heeft u een weids uitzicht over het landschap.

 

3. Kajakken

Verken de oevers van de Nam Tha-rivier vanuit een kajak. U peddelt door verschillende soorten bossen. Houd uw ogen goed open, want u kunt zomaar een sunbear, een blaffend hert of een bijzondere vogel spotten. Onderweg wordt er ook aangelegd bij een Lanten-dorpje.

 

4. Trekking naar de watervallen

Maak een trekking onder begeleiding van een lokale gids tussen de rijstvelden naar een waterval toe. U loopt door de natuur en passeert dorpjes.

Hotels in Noord-Laos

 

Muang La Resort

Muang La Resort

Luang Say Lodge

Luang Say Lodge

Mandala Ou Resort

Mandala Ou Resort

Tijdens deze rondreizen en bouwsteen reist u naar Noord-Laos
Laos-Bergstammen-Kinderen
Voorbeeldreis Laos

Bouwsteen Laos: Puur Noord-Laos

Noord-Laos

 

Vanaf Luang Prabang naar Oudomxai, ontmoetingen met bergstammen, trekking bij waterval > per boot naar Nong Khiow – via Pak Ou grotten naar Luang Prabang.  

 

Laos-Muang-La-Dorp
Voorbeeldreis Laos

Bouwsteen Laos: Bergstammen en natuur

Noord-Laos

 

Vanaf de grens met Thailand naar Luang Namtha, trekking > Muang La, ontmoetingen met bergstammen > per boot naar Nong Khiow > via Pak Ou grotten naar Luang Prabang.  

Laos-Luang-Prabang-Varen
Voorbeeldreis Laos

Bouwsteen Laos: Varen over de Mekong

Noord-Laos

 

Vanaf de grens met Thailand twee dagen varen over de Mekong-rivier. Overnachting onderweg op het vasteland in Pakbeng. Via Pak Ou grotten naar Luang Prabang.