Vang Vieng

Karststeengebergte bij Vang Vieng

Vang Vieng is een klein plaatsje gelegen tussen Vientiane en Luang Prabang. U komt niet voor het dorpje zelf naar Vang Vieng, de omgeving is er echter prachtig. Het wordt omgeven door karststeengebergte, groene rijstvelden en het ligt aan de Nam Song-rivier. U kunt er goed wandelen, mountainbiken of fietsen en kajakken. Voorheen was Vang Vieng vooral heel populair onder backpackers, in 2012 werden echter vele bars en disco’s gesloten om wat meer rust in het dorp te brengen. Daardoor wordt de plaats steeds geliefder bij jong en oud, het is zeker een bezoekje tijdens uw reis door Laos waard!

 

 

Geschiedenis

Over de geschiedenis van Vang Vieng is weinig bekend. Het dorpje is erg klein en er was vrijwel niets te doen, totdat men ontdekte dat je kunt tuben over de Nam Song-rivier. Het is toen een tijdlang een backpackersoord geweest totdat er diverse sterfgevallen waren bij de feesten die op het water werden gehouden. De uitgaansgelegenheden zijn toen allemaal gesloten door de overheid. Nu is het nog steeds ontzettend leuk om de rivier af te gaan op een tube of in een kajak; de grote party’s zijn wel echt voorbij.

 

    

 

Kaart van Vang Vieng

Vang Vieng is heel klein dus het is niet moeilijk het centrum op te zoeken. Op elke hoek vindt u verschillende guesthouses, barretjes, restaurants, excursiewinkeltjes en souvenirshops. Langs de oever van de rivier zijn een heleboel barretjes waar u een goedkoop Laotiaans biertje kunt halen. De leukste hotels en guesthouses vindt u net buiten het dorp, maar het is allemaal op loopafstand van het centrum.

 

 

Het weer

Van mei tot en met oktober is het regenseizoen, daarbuiten kunt u prima reizen. We raden aan om in november/december te gaan, als dat mogelijk is. Het regenseizoen is dan net voorbij, dus alles is nog mooi groen. Vlak voor het regenseizoen begint de omgeving er wat dor uit te zien en is het erg heet door de hoge luchtvochtigheid.

Bezienswaardigheden in Vang Vieng

 

1. Kajakken over de Nam Song-rivier

Een must om te doen, tijdens uw verblijf in Vang Vieng: kajakken over de Nam Song rivier! Met de kajak verkent u de omgeving, en peddelt u op eigen tempo langs stroomversnellingen, kleine watervallen, dorpjes en mooie plekjes. De omgeving is prachtig en het is heerlijk koel op het water dus u kunt volop genieten!    

 

2. Tham Jang grot en Tham Nam grot

In de buurt van Vang Vieng zijn diverse mooie grotten te vinden. De beroemdste grot is Tham Jang, ooit werd deze als bunker gebruikt toen men zich verschool voor Chinese stropers. Vanuit de grot heeft u een mooi uitzicht over de Nam Song-rivier.

De Tham Nam grot wordt ook wel de watergrot genoemd. Het is een van de mooiste grotten van Vang Vieng. De grot is ongeveer 500 meter diep en om er te komen dient u eerst een ondergrondse rivier bij de ingang te overbruggen. Bij laagwater kunt u hier lopend doorheen, gedurende het regenseizoen gaat dat niet lukken. Dan maakt u de oversteek met een tube of kajak, via het touw boven uw hoofd kunt u uzelf verder trekken. Een bijzondere ervaring!

 

3. Klimmen naar het Pha Ngeun uitzichtpunt

Vanaf beneden kunt u het observatieplatform al zien liggen, midden in het karstgebergte. Als u van een beetje actie houdt, is deze wandeling aan te raden. Hij is behoorlijk zwaar en dus geschikt voor de echte avonturiers onder ons. Het is niet heel lang lopen en klimmen vanaf beneden, u doet er ongeveer een uurtje over. Goede schoenen zijn geen overbodige luxe tijdens deze wandeling. Het uitzicht aan het einde maakt alle inspanningen goed, u kunt over heel Vang Vieng heen kijken!

 

 

4. Bezoek aan de Blue Lagoon & Tham Phu Kam

De Tham Phu Kam grot is voor de Laotiaanse bevolking een belangrijke plek en wordt nog steeds als heilig beschouwd. In de belangrijkste grotkamer ligt een enorme Thaise Boeddha. Om bij de grot te komen moet u wel een stukje klimmen, maar het is de inspanning meer dan waard! De grot is behoorlijk bekend onder toeristen, dat komt mede door de lagune die u ook in de grot vindt. Het heldere, groenblauwe water leent zich uitermate goed voor een verfrissende duik.

 

5. Fietsen langs de West Vang Vieng Loop

De prachtige natuur van Vang Vieng is niet alleen vanaf het water of in grotten te bewonderen. De omgeving per mountainbike verkennen is ook een aanrader. Het rondje is ongeveer 26 kilometer lang, dus goed te doen op een middag of ochtend. U komt hier weinig andere toeristen tegen. U bevindt zich echt op het platteland. U fietst tussen de bergen, rijstvelden en komt bij verschillende Hmong-dorpjes waar u even rond kunt lopen. De dorpjes zijn heel basic en tonen het echte Laotiaanse leven.

 

        

 

Hotels in Vang Vieng

 

Villa Nam Song

Villa Nam Song

Riverside Boutique Resort

Riverside Boutique Resort

Vieng Tara Village

Vieng Tara Village

Tijdens deze rondreizen en bouwsteen reist u naar Vang Vieng
Laos-Don-Khone-Monnik-Wandelen_1_383107
Voorbeeldreis Laos

Rondreis Laos Compleet

Vanaf de Thaise grens varen over de Mekong-rivier > via noordelijke bergen naar UNESCO-stad Luang Prabang. Centraal-Laos: Phonsavan, Vang Vieng, Vientiane. Via Kong Lor-grot naar Bolaven > eilandenrijk, Don Khone en Champasak.

Luang-Prabang-Gouden-Tempel1
Voorbeeldreis Laos

Rondreis Laos: Juwelen van Laos

Over de Mekong-rivier naar Luang Prabang, stad met tempels en monniken > Vang Vieng, karstlandschap > Via hoofdstad Vientiane naar zuidelijk eilandenrijk > fietsen op Don Khone > uitrusten in Champasak

Laos-Vientiane-boeddhas-watsisaket
Voorbeeldreis Laos

Bouwsteen Laos: Ontdek de steden van Laos

Centraal-Laos

 

Vientiane, de hoofdstad met een mix van Franse en Laotiaanse invloeden > Vang Vieng, karstlandschap, fietsen, kajakken > Luang Prabang, stad met tempels, monniken en watervallen.