Zuid-Laos

Watervallen, eilandjes en wandelingen op een hoogvlakte in Zuid-Laos

Sla een bezoek aan het zuidelijk deel niet over tijdens uw rondreis door Laos. Het zuiden van Laos heeft een heleboel mooie plekjes, het bekendste hier is toch wel Si Phan Don, oftewel de 4000 eilanden. De naam zegt het al, een archipel van duizenden eilandjes, waarvan slechts een deel bewoond is. De tijd lijkt stil te staan op deze eilandjes, alles gaat hier op een rustig tempo. De natuur rondom deze eilanden is prachtig, u kunt hier fietsen, wandelen of met de boot het water op. Andere mooie plekjes in het zuiden van Laos zijn het Bolaven Plateau en Champasak.

 

 

Geschiedenis van het zuiden van Laos

Laos zelf kent een duister stukje geschiedenis als slachtoffer tijdens de Vietnamoorlog. Miljoenen explosieven werden in Laos gegooid. Over de precieze geschiedenis in het zuiden van Laos is helaas weinig bekend. Doordat de Mekong rivier zich in vele, kleinere wateren heeft vertakt is een grote hoeveelheid aan eilandjes ontstaan. De eilanden zijn nog erg authentiek, maar of er in de vroegere geschiedenis ook zoveel geweld is geweest als in de rest van Laos, dat is niet bekend.

 

Kaart van Zuid-Laos

Er zijn verschillende plekken die u kunt bezoeken in Zuid-Laos. Het is een uitgestrekt gebied, dus neem er de tijd voor. Er zijn wegen, maar ook waterwegen zijn belangrijk. Op het Bolaven Plateau is geen echt centrum, ’s avonds eet u ook gewoon bij uw accommodatie. Van de 4000 eilanden zijn Don Khong en Don Khone de belangrijkste. Deze liggen niet vlakbij elkaar, u moet ongeveer 2 uurtjes varen om van het ene naar het andere eiland te gaan. Op Don Khone en Don Khong is een heel klein centrum, op beide eilanden is dit centrum op loopafstand van de hotels.

 

 

Klimaat in Zuid-Laos

Het klimaat in het zuiden is vrijwel hetzelfde als in de rest van Laos. U kunt hier het beste in onze winter heen, van november tot en met januari/februari. Maart en april zijn ook nog goed te doen, u zit dan echter wel tegen het regenseizoen aan, dus het is wat dor allemaal. Vlak na het regenseizoen is de natuur het mooist, de watervallen zijn prachtig vol en de omgeving is groen en kleurig door de bloemen. Het Bolaven Plateau is iets koeler dan de rest van Laos omdat het een stuk hoger ligt. Deze plek is dan ook een welkome afwisseling om tussendoor te bezoeken!

Top 5 belangrijkste bezienswaardigheden van Zuid-Laos

 

1. Khone Pha Pheng waterval

Een van de mooiste, natuurlijke attracties van Laos, de Khone Pha Pheng waterval. Wanneer u naar het zuiden van Laos afreist en richting de 4000 eilanden rijdt, komt u deze waterval tegen. Het is het meer dan waard om hier even te stoppen. Het meest indrukwekkend is de waterval in het begin van het droge seizoen, het natte seizoen is dan net geweest en heeft ervoor gezorgd dat er vele stroomversnellingen te zien zijn. Ze worden ook we Niagara watervallen van Azië genoemd. Ze zijn gigantisch, de Mekong rivier wordt op het punt van de waterval breder en strekt zich stroomafwaarts uit over een lengte van bijna 10 kilometer!

 

    

 

2. Somphamit watervallen

De 4000 eilanden worden omringd door water, dus dat er een aantal watervallen in de omgeving te bezoeken is, zal geen verrassing zijn. De Somphamit waterval op Don Khone is het makkelijkst bereikbaar, je kunt er gewoon zelf op de fiets of met de tuktuk heen. De waterval is vooral net na het regenseizoen het mooist, hij is dan voller en breder dan aan het begin van het regenseizoen. Om de waterval heen ligt een park waar u heerlijk kunt wandelen, een prachtig gebied om even rond te kijken!

 

3. Koffieplantages op het Bolaven Plateau

Het Bolaven Plateau staat voornamelijk bekend om zijn watervallen en koffieplantages. Een bezoek aan een van de lokale plantages kan daarom niet ontbreken. Als u het Bolaven Plateau op rijdt, komt u aan alle kanten koffieplantages tegen waar u kunt stoppen. De eigenaar laat u graag meer van zijn plantage zien. De grootste koffiefabriek is de Dao fabriek, een leuke plek om een heerlijk kopje verse koffie te nuttigen.

 

    

 

4. Op zoek naar de Irrawaddy dolfijnen

Een mooi alternatief voor het vliegtuig, is om Laos al varend binnen te komen. Vanaf de Thaise grens stapt u in een boot en bent u 2 dagen onderweg om naar Luang Prabang te komen. De start is in het noorden van Laos. Onderweg komt u diverse dorpjes en mooie natuur tegen, genoeg te zien! U slaapt in Pakbeng, dus niet op de boot, Pakbeng is een klein dorpje waar verder weinig te doen is, maar wat een mooie uitvalsbasis is om een nachtje door te brengen.

 

5. Wat Phou in Champasak

De Wat Phou tempel is een unieke plek om te bezoeken. De locatie is prachtig en door de bijzondere Khmer stijl wordt deze tempel een zusje van de Angkor Wat in Cambodja genoemd. De tempel bestaat uit 7 lagen en op elk deel ziet u nieuwe beelden en heeft u een ander uitzicht. Eenmaal boven kunt u de hele regio zien, heilig water drinken en genieten van alle prachtige tempels die hier gebouwd zijn.

 

    

 

Top 3 leuk om te doen in het Zuid-Laos

 

1. Fiets huren en de eilandjes rondfietsen

Een heerlijke, rustgevende activiteit. Op Don Khong en Don Khone kunt u een fiets huren en het eiland rondfietsen. Op Don Khone is er het meest te zien, u kunt hier de oude spoorweg bezoeken die vroeger de eilanden Don Det en Don Khone verbond. Nu is het een gewone brug, dus u kunt ook een ritje naar Don Det maken.  Als u verder fietst op Don Khone komt u bij de waterval Somphamit, kruist u diverse dorpjes waar u het authentieke Laos ervaart, en kunt u stoppen om een stukje te varen. Een mooie dagbesteding dus!

 

2. Boottocht maken over de Mekong

Maak een boottocht over de Mekong, als u op een van de eilandjes verblijft. Overdag is het al prachtig, met zonsondergang is het helemaal overweldigend. U komt vele vissers tegen die zo rond de schemering de laatste vangst binnenhalen, langzaamaan gaat de zon onder. Genietend van een drankje of een hapje ziet u een prachtig kleurenspel!

 

 

3. Jeeptour over het Bolaven Plateau

Voor degene die van avontuur houdt, is een jeeptour over het Bolaven Plateau een perfecte optie! Met een oude jeep gaat u op pad over onverharde wegen naar mooie plekjes waar maar weinig toeristen komen. U bezoekt onder andere diverse watervallen, een aantal dorpjes waar u een wandeling maakt, en een koffieplantage. De dorpjes waar u komt zijn nog echt authentiek.

 

Hotels in Zuid-Laos

 

Sala Done Khone

Sala Done Khone

Suan Sinouk Coffee Resort

Suan Sinouk Coffee Resort

The River Resort

The River Resort

Tijdens deze rondreizen en bouwsteen reist u naar Zuid-Laos
Luang-Prabang-Gouden-Tempel1
Voorbeeldreis Laos

Rondreis Laos: Juwelen van Laos

Over de Mekong-rivier naar Luang Prabang, stad met tempels en monniken > Vang Vieng, karstlandschap > Via hoofdstad Vientiane naar zuidelijk eilandenrijk > fietsen op Don Khone > uitrusten in Champasak

Laos-Bolaven-Plateau-Waterval(2)
Voorbeeldreis Laos

Bouwsteen Laos: Eilandenrijk Zuid-Laos

Zuid-Laos

 

Vanaf Pakse naar het Bolaven Plateau, wandelen, minderheden en watervallen > Don Khone Island, 4000-eilandenrijk, varen en fietsen > terug naar Pakse, Champasak of Cambodja.

Zuid-laos-vat-phou-cruise
Voorbeeldreis Laos

Bouwsteen Laos: Varen tussen 4000 eilanden

Zuid-Laos

 

Vanuit Pakse naar de rivierboot Vat Phou, waarmee u door het gebied van de 4000 eilanden vaart. Onderweg uitstapjes naar eilanden, watervallen en dorpjes. U eindigt weer in Pakse.