terug naar het overzicht

Rondreis Van de gebaande paden

In het nog ongerepte Laos zijn vele mogelijkheden om van de gebaande paden af te gaan. Neem bijvoorbeeld het gebied ten noorden van de Mekong. Hier komt nog bijna geen toerist! Interessant zijn de bergstammen die hier leven en het traditionele leven in de kleine dorpen, soms zeer afgelegen in de bergen. U bezoekt diverse van deze dorpen en duikt het echte leven van Laos in. Dit houdt ook in de dat de accommodaties niet overal aan de westerse eisen voldoen, in Noord Laos is dit een onderdeel van het avontuur. Het natuurschoon van het Nam Ha Nationaal Park en het waterrijke zuiden zullen u nog lang heugen.

Een ontspannen onderbreking in het midden van de reis is Luang Prabang, de enige toeristische plek in de reis. Deze stad is een hoogtepunt van Laos. Er zijn prachtige tempels waar de jonge monniken tevens wonen, u kunt met een gehuurde fiets de omgeving verkennen of heerlijk genieten op een van de vele terrasjes aan het water.

Wat maakt deze reis bijzonder
Rustig traditoneel Noord-Laos
Watervallen en tempels Zuid-Laos
Gezellig sfeertje Luang Prabang
Laos-Kim-Pronk
Kim
Laos vond ik echt een verrassend land, het voelt nog puur aan. Benieuwd naar mijn tips voor een reis door Laos?
Prijsindicatie: vanaf € 3395,- p.p. bij 2 personen
Reisduur: 19 dagen / 18 nachten
Vrijblijvende offerte aanvragen Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisidee

Reis van dag tot dag: Van de gebaande paden

Dag 1    Aankomst Chiang Rai

Dag 2    Chiang Rai

Dag 3    Luang Namtha

Dag 4    Luang Namtha

Dag 5    Muang Sing

Dag 6    Muang Sing

Dag 7    Muang La

 

 

 

Dag 8    Muang La

Dag 9    Nongkhiow

Dag 10  Luang Prabang

Dag 11  Luang Prabang

Dag 12  Luang Prabang

Dag 13  Don Khone Island

Dag 14  Khong Island

Dag 15  Khong Island

Dag 16  Bolaven plateau

Dag 17  Bolaven plateau

Dag 18  Pakse

Dag 19  Vertrek

100% maat werk

Dag 1 Aankomst in Chiang Rai

U wordt van de luchthaven in Chiang Rai opgehaald en naar uw hotel gebracht. Chiang Rai is een prettige, rustige stad met fijne accommodatie om uw reis te beginnen.  


U overnacht in Chiang Rai.

Inclusief transfer

Dag 2 Chiang Rai

Thailand-ChiangRai-wittetempel3(17) IMG_6331(17)

Vrije dag, U kunt hier even rustig bijkomen van de reis of al op pad gaan in de stad. 

 

U overnacht nog een nachtje in Chiang Rai.

Inclusief ontbijt

 

Dag 3 Chiang Rai - Luang Namtha

U wordt bij uw hotel in Chiang Rai opgehaald en naar Chiang Khong gebracht (transfer). Deze plaats ligt op de grens met Laos en de rit duurt ongeveer 2 uur. Uw chauffeur en gids staan rond negen uur voor u klaar aan de Laotiaanse zijde. Nadat u alle stempels heeft ontvangen kan de indrukwekkende reis door Noord-Laos beginnen. De weg van Ban Houay Xai naar Luang Namtha is onlangs een stuk verbeterd. Wat voorheen een reis van 2 dagen was is nu slechts een rit van 4 uur geworden.

Het landschap langs de weg naar Luang Namtha is prachtig, u kunt onderweg genieten van het uitzicht. U passeert vele kleine dorpjes waar de kinderen met veel enthousiasme naar u zwaaien als u langs komt. Ondanks de armoede in Laos zijn de Laotianen over het algemeen zeer genereuze en gastvrije mensen. U luncht onderweg, dit is inbegrepen.

 

Luang Namtha is de belangrijke verkeersader in Noord-Laos wat de landen China, Vietnam en Thailand met elkaar verbindt. De plaats op zich is niet veel bijzonders maar de natuur daarentegen is fantastisch. Het beschermde Nam Ha eco park leent zich uitstekend voor jungletochten te voet of mooie tochten per fiets. In de jungle vindt u grote diversiteit aan bomen en planten wat ook vele diersoorten trekt. Prachtige watervallen storten zich naar beneden, als u die wilt zien kost dat wel enige moeite. De weg richting de Chinese grens slingert dwars door het park waar u met de fiets een leuke tocht kunt maken langs dorpen waar nog verschillende volkeren wonen.


Overnachting in Luang Namtha.

Inclusief ontbijt, lunch, privéauto met chauffeur, Engelssprekende gids

Dag 4 Luang Namtha, kayak of raftingtocht

Excursie, Kajakken op de Namtha rivier:
Deze excursie start bij guesthouse The Boatlanding. U krijgt hier uitgebreide peddelinstructies en materiaaluitleg om goed voorbereid van start te kunnen gaan. Vervolgens loopt u naar de rivier waar u kunt kiezen uit enkele of dubbele kajaks. De Nam Tha rivier kronkelt prachtig door verschillende soorten bos. Er komen hier nog vele dieren voor, hopelijk ziet u ze ook! Bijvoorbeeld de sunbear, blaffende herten en een grote verscheidenheid aan vogels. Al peddelend bereikt zo langzamerhand de grens van het Nam Ha park bij het Lanten dorp, Ban Sope Dute. Hier volgen een paar spannende, maar veilige stroomversnellingen die u de weg wijzen naar een mooie lunchplek aan de rivier. Na de typische Laopicknick is er tijd voor ontspanning en een verfrissende duik. Het volgende kajaktraject voert naar het Khmu dorp Ban Sop Sim Noy. Het kajakken eindigt waar de Nam Ha en Nam Tha rivieren samenkomen. Hier staat een pick-up truck u op te wachten om u terug te brengen naar Luang Namtha.
Duur: 20 minuten transfer, 5 uur kajakken. Deze excursie is samen met andere reizigers.


Overnachting in Luang Namtha.

Inclusief ontbijt, lunch, vervoer, Engelssprekende gids, raften/kayakken

Dag 5 Luang Namtha - Muang Sing

IMG_4218(17) Laos-MuangSing-Houylatrekking(17)

Vanaf Luang Namtha is het nog zo’n 1,5 uur rijden naar Muang Sing. U rijdt via een prachtige weg, dwarsdoor het Nam Ha Nationaal Park.

 

Muang Sing is een klein stadje, gelegen in een prachtige vallei met eindeloze rijstvelden, rubberplantages en vele dorpen waar verschillende minderheden wonen. Muang Sing was voorheen deel van een aantal vorstendommen welke verbonden waren met elkaar onder de naam Sipsongpanna. Dit was oorspronkelijk deel van de zuidelijke provincie Yunnan in China. De huidige naam is Xishuangbanna. Tegenwoordig is Muang Sing het commerciële centrum van de vallei met talrijke dorpjes en verschillende etnische minderheden. De markt in de vroege ochtend is daarom ook erg leuk om naar toe te gaan. Er zijn diverse kleine restaurantjes waar u goed kunt eten.


Overnachting in Muang Sing.

Inclusief ontbijt, privéauto met chauffeur, Engelssprekende gids

Dag 6 Muang Sing, wandelexcursie omgeving Muang Sing

Dagexcursie: De belangrijkste attractie van dit gebied zijn ongetwijfeld de verschillende minderheden die hier leven. Vandaag gaat u een volledige dag, al wandelend, door de Muang Sing vallei. Het is een makkelijke wandeling want de vallei is vlak. U passeert dorpen van de Khamu, Akha, Thai Dam (Black Thai) en Hmong minderheden. Uw gids zal u alles vertellen over de tradities, manier van leven en de geschiedenis. Veel van deze minderheden wonen in meerdere Zuidoost-Aziatische landen. De smakelijke lunch wordt door de gids geprepareerd welke u onderweg zult nuttigen als een picknick. Aan het eind van de dag keert u terug naar Muang Sing. 

 

Overnachting in Muang Sing.

Inclusief ontbijt, lunch, vervoer, Engelssprekende gids

Dag 7 Muang Sing - Muang La

IMG_6303(8) 100_6004(8) 100_5998(8)

Na het ontbijt begint de 4 uur durende rit onder begeleiding van chauffeur en gids naar Muang Xai (of Oudomxai) via een prachtig, bergachtig gebied, op weg naar een ware oase.

U passeert op deze route een aantal Khamu en Hmong dorpen. De gemeenschappen liggen op grote hoogte, u kunt onderweg uitstappen voor een wandeling door een van de nederzettingen. Het leven is hier nog zeer traditioneel. U komt eind van de ochtend aan in Oudomxai waarvandaan het nog een korte transfer is naar het dorpje Muang La. Hier checkt u in in de heerlijke lodge. Als de tijd het toelaat is het de moeite waard om de Wat Chiao Pha Kham Sing te bewonderen, een beroemde tempel met een heilig Boeddhabeeld. Een échte aanrader voor de avond is de beroemde "hot tub" van het Muang La Resort. Het bad is gevuld met water uit de nabijgelegen heetwater bronnen, elke dag wordt het ververst. Een welverdiende ontspanning.
 

U overnacht in het Muang La Resort.

Inclusief ontbijt,lunch, diner, privéauto met chauffeur, Engelssprekende gids

Dag 8 Muang La, dagexcursie met fourwheeldrive

Vandaag gaat u de hele dag op verkenning uit met een goede gids. Uw vervoermiddelen vandaag zijn een 4WD en uw voeten. De eerste bestemming is een Ikho (Akha) dorpje, boven op een berg, iets meer dan duizend meter. De Ikho zijn een van de meest traditionele minderheden in Zuidoost-Azië, oorspronkelijk komen zij uit Yunnan en Tibet. De vrouwen dragen prachtige, kleurige hoofdtooien versiert met zilveren munten. Ook de uitzichten vanuit dit dorp zijn fantastisch. Na een picknick lunch begint de wandeling van een klein uurtje naar een Hmong dorp. In dit dorp kunt u kennismaken met de bewoners en hun unieke en traditionele cultuur van dichtbij ervaren. Dan keert u terug naar het Muang La resort waar de natuurlijke thermale baden en sauna op u wachten. Het is heerlijk vertoeven op het terras van het resort.
 

Overnachting in Muang La.

Inclusief ontbijt, lunch,diner, 4wd met chauffeur, Engelssprekende gids

Dag 9 Muang La - Nong Khiow

Laos-NongKhiow-bootje(17) Laos-NongKhiow-winkeltjes(17)

Na het ontbijt verlaat u het resort. De weg die u volgt gaat door naar de Vietnamese grens, u slaat af bij het dorp Muang Khua. De rit duurt ongeveer 2,5 uur. In Muang Khua ligt een privé boot voor u klaar om u verder naar Nongkhiow te brengen.

Deze lokale boot is overdekt en er liggen kussens op de bankjes voor de nodige comfort. De tocht duurt namelijk zo’n 5 uur, maar voert dan wel door een van de meest spectaculaire landschappen van Noord-Laos. Er is tijd om wat dorpen langs de route te bezoeken en voor de picknicklunch wordt een afgelegen strandje gezocht. Een echte Laotiaanse lunch wordt voor u klaargezet op een rieten tafeltje in het zand. Lage stoeltjes er om heen en eten maar. Als het erg warm is is een duik in de rivier ook een aanrader. Na aankomst in Nongkhiow overnacht u in een comfortabele lodge met prachtig uitzicht. 


Nongkhiow ligt direct aan de Ou rivier. Het is niet meer dan een lang lintdorp langs de oever van de rivier. Er zijn maar een paar simpele winkeltjes. Aan de andere kant van de brug vindt u diverse eenvoudige guesthouses, waarvan één met een restaurant met een prachtig uitzicht. De omgeving is groen, rotsachtig en weelderige begroeid. Er worden in dit gebied veel buitensportactiviteiten ondernomen zoals: rotsklimmen, kayakken en mountainbiken. De zonsondergang is hier vaak prachtig als het weer meewerkt.


U overnacht in Nong Khiow.

Inclusief ontbijt, lunch, privéauto met chauffeur, boottocht

Dag 10 Nong Khiow - Luang Prabang

Luang Prabang ligt op zo'n drie uur rijden ten zuiden van Nong Khiow. U wordt naar uw hotel in de stad gebracht. Hier neemt u afscheid van uw chauffeur en gids.

 

Langzamerhand wordt het weer wat drukker. De route volgt de Nam Ou rivier helemaal tot Luang Prabang. Luang Prabang is de vroegere koningshoofdstad van Laos. U vindt er prachtige, eeuwenoude tempels en koloniale huizen. Zó bijzonder dat de gehele oude stad op de lijst van UNESCO staat. De stad is gelegen op een schiereiland waar de Mekong- en de Khan-rivier samenkomen. Van de ene oever naar de andere is op loopafstand. Luang Prabang is dan ook gemakkelijk te voet te verkennen. Het is een levendige stad met van vroeg tot laat reuring. Het begint al met de monniken met hun bedelnappen in de ochtend, neem zeker de moeite om hiervoor een keer om zes uur op te staan. Dit ritueel is een lust voor oog en camera. Met het schilderachtige centrum van Luang Prabang op de achtergrond zorgt het voor de mooiste foto's. Als u het hoogste punt Phousi Hill beklimt, heeft u op de top een adembenemend uitzicht over Luang Prabang, de Mekong-rivier en de omliggende bergen. 's Avonds kunt u genieten van een Frans wijntje op een terras of kiest u liever voor een Lao biertje bij een lokaal restaurantje, wat u wilt.


U overnacht in Luang Prabang.

Inclusief ontbijt, privéauto met chauffeur, Engelssprekende gids

Dag 11 Luang Prabang

P1000484(8) HPIM1971(8) P1120035(8)

Vrije dag. Er is genoeg te beleven in en rondom Luang Prabang. Mocht u de tempels hebben gezien trek er dan op uit met de fiets bijvoorbeeld, deze zijn te huur in de stad met of zonder gids. De dorpen in de buurt geven een goed beeld van het leven buiten de stad. Er wordt in de omgeving veel handgeschept papier gemaakt en zijdenrupskwekerijen met weverijen vindt u hier veel.

 

Overnachting in Luang Prabang.

Inclusief ontbijt

Dag 12 Luang Prabang

Deze dag is ter vrije besteding. Er zijn legio excursies te ondernemen. Kijkt u eens op de excursiepagina. 

 

Overnachting in Luang Prabang.

Inclusief ontbijt

Dag 13 Luang Prabang - Don Khone

P1120635(13)

U vertrekt vanuit Luang Prabang naar Pakse met Lao Airlines. De transfers zijn geregeld. U wordt opgehaald door uw privéchauffeur en vertrekt richting het gebied van de 4000 eilanden. De rit volgt de Mekong, stroomafwaarts. Don Khone island is uw eindbestemming. Dit is één van de kleinere eilanden in het Si Pan Don (4000 eilanden)-gebied. Om naar Don Khone eiland te gaan neemt u een korte ferry. Op Don Khone is zijn de Li Phi watervallen, ook wel bekend als Tad Somphamit. Deze is prachtig, vooral in de regentijd. Toen de Fransen nog in dit gebied zaten, hebben ze geprobeerd een spoorlijn aan te leggen voor de doorvoer van goederen. Dit bleek een te lastig project vanwege de vele stroomversnellingen in de Mekong. Een oud Frans locomotiefje is nog steeds te zien als stille getuige van deze mislukte poging. 


Don Khone is kleiner en minder ontwikkeld dan grote broer Don Khong. Er is een brug tussen het nabij gelegen eiland Don Det. Deze brug is gebouwd door de Fransen in de jaren twintig van de vorige eeuw, met de bedoeling om hier ooit een spoorlijn aan te leggen. De fiets is de gemakkelijkste manier om Don Khone en naburige eilandjes te bewonderen, als u liever loopt is dit ook prima te doen, Don Khone is maar klein. De belangrijkste attractie van Don Khone eiland zijn de Li Phi watervallen, hoewel wij ´watervallen´ niet helmaal het goede woord vinden, het zijn eigenlijk meer indrukwekkende stroomversnellingen. De natuur en het geweld van het water (alleen in de regentijd) is een fantastisch schouwspel. Dit zijn niet de enige stroomversnellingen op Don Khone, als u wilt zijn er nog meer te zien, maar niet zo toegankelijk als de eerdergenoemde. De Khong Phapheng watervallen zijn ook de moeite waard.


U overnacht op Don Khone Island.

Inclusief ontbijt, vlucht, privéauto met chauffeur, Engelssprekende gids

Dag 14 Don Khone - Khong eiland

Het is maar een korte transfer per boot naar het grotere Don Khong eiland. U verkent Siphandone per boot en geniet u van de schoonheid van dit gebied. Onderweg overal kleine en grotere eilanden, zwaaiende kindjes, kleine bootjes van lokale bevolking. U gaat aan wal op Khong Island. Dit eiland bestaat praktisch alleen uit rijstvelden, heuvels, groentetuinen en kleine dorpjes. 

  

Informatie Khong island:

Si Phan Don, ook wel het 4.000 eilandenrijk genoemd, waaronder de bekendste eilanden: Don Khong, Don Khone en Don Det behoren, liggen verspreid in de Mekong-rivier in het zuidelijkste puntje van Laos. De grens met Cambodja is hiervandaan niet ver meer. Net voordat de rivier Cambodja binnenstroomt vertakt de Mekong zich in talloze kanalen. Don Khong is het grootste eiland en een ideale plek om te ontspannen, maar ook zeker als uitgangspunt voor het verkennen van de prachtige omgeving. Een aanrader is dit per fiets te doen. Lieflijke dorpjes, rijstvelden, jungle en watervallen zult u tegenkomen. De vriendelijke bevolking zorgt ervoor dat u zich hier heel welkom zal voelen. Don Khong is onder andere een uitvalbasis om de indrukwekkende Khone Phapheng- en Li Phi-watervallen (op Don Khone eiland) te zien. Met veel geluk kunt u hier ook nog de zeer zeldzame Irrawaddy-dolfijn spotten.

Overnachting op Khong Island.

Inclusief ontbijt, boottochtje, privéauto met chauffeur, Engelssprekende gids

Dag 15 Khong eiland

Een extra dag op Don Khong in een echte aanrader. Neemt u lekker de tijd om te genieten van de rust en ruimte. Fietsen zijn een uitstekend middel van vervoer op het eiland. 

Overnachtingen op Khong Island.

Inclusief ontbijt

Dag 16 Khong eiland - Bolaven Plateau

Laos-XePianN.P-bloem(17) Laos-XePianN.P-jongenspeeltinrijstvelden(17)

Per auto vertrekt u ’s ochtends vroeg naar het Bolaven Plateau. Aangekomen op het Bolaven-plateau, kunt u te voet dorpjes van de inheemse bevolking bezoeken. U verblijft vlakbij de indrukwekkende Tad Fane-watervallen, die zich 200 meter diep in een snelstromende rivier storten.


U overnacht op het Bolaven Plateau.

Inclusief ontbijt, privéauto met chauffeur, Engelssprekende gids

Dag 17 Bolaven Plateau

P1130104(17) P1120997(17)

Dagexcursie, Bolavenplateau koffie en watervallen:
U wordt opgehaald in het hotel voor een volledige dagtour over het Bolaven Plateau. U rijdt tot Paksong, waar de bekende koffievelden van Laos te vinden zijn. In Paksong bezoekt u een koffieplantage om het hele proces eens van dichtbij mee te maken. De lunch wordt genuttigd deze plaats. In de middag gaat u naar Ban Phuong Cook, een regio waar de onbekende Katouminderheid leeft. Deze bevolkingsgroep is een mix van Mon uit Birma en Khmer uit Cambodja. Andere minderheidsgroepen die in Zuid-Laos leven zijn: Khmu, ALT, Ngae, Kalung, Laven en Katung. Na dit culturele bezoek kunt u nog even opfrissen bij waterval Phasuam, ook is hier een Nationaal Etnologisch museum in de openlucht.

 Overnachting op het Bolaven plateau.

Inclusief ontbijt, privéauto met chauffeur, Engelssprekende gids

Dag 18 Bolaven Plateau - Pakse

Na de lunch rijdt uw chauffeur u naar Pakse. In een uurtje of twee komt u daar aan.


Pakse is de grootste stad in het zuiden en strategisch aan de samenstroming van de Mekong- en Xe Don-rivier gelegen. Het is een druk handelsstadje dat door de Fransen in het begin van de negentiende eeuw werd gebouwd als administratief centrum voor zuidelijk Laos. Pakse is plaatselijk bekend om zijn grote markt en handelsactiviteiten met Thailand. Koffie, afkomstig uit het Bolaven-plateau, en hout worden er intensief verhandeld. Bezoekt u hier (op eigen gelegenheid) de bruisende Dao Pakse's Heuang markt, waar ook de Wat Luang (uit 1935) met zijn gebeeldhouwde houten deuren en sierlijke zuilen te bewonderen zijn. Wat Phapaht is vernoemd naar een heilige voetafdruk van Boeddha. Ook het Champasak Palace (hotel), het voormalig Koninklijk Paleis van het Champasak-koninkrijk, is eveneens zeer de moeite waard. Pakse heeft nog maar weinig gebouwen uit de Frans-koloniale tijd. De oude binnenstad is gelegen aan de Se Done-rivier. Er zijn diverse restaurants op dakterrassen van hotels. Dit is een aanrader, tijdens uw diner kunt u dan genieten van een geweldig uitzicht over heel Pakse.


U overnacht in Pakse.

Inclusief ontbijt, privéauto met chauffeur, Engelssprekende gids

Dag 19 Pakse, vertrek

U wordt bij uw hotel van Pakse opgehaald door uw chauffeur en naar de luchthaven Pakse gebracht (transfer).

 

Inclusief ontbijt, transfer

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën
Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.