Informatie Bolivia

Bolivia ligt centraal op het continent Zuid-Amerika. Bolivia grenst niet aan zee; aan alle zijden wordt Bolivia omgeven door land. Het bekendste buurland voor toeristen is Peru. Een combinatiereis naar Peru en Bolivia komt op veel wensenlijstjes voor. Een deel van het Amazone-gebied ligt in Bolivia, bekender is nog het Andes-gebergte dat door Bolivia loopt. Bolivia is vooral bekend om de Uyuni zoutvlakte.

Klimaat Bolivia

Steden en plaatsen Bolivia

Hotels Bolivia

Excursies Bolivia

Mentaliteit van de bevolking, gewoonten en gebruiken in Bolivia

Er leven ongeveer twaalf miljoen mensen in Bolivia. Een dunbevolkt land, dat 26 keer zo groot is als Nederland. De grootste bevolkingsgroepen zijn de Quechua’s en de Aymara’s. De mensen zijn over het algemeen vriendelijk. Men begroet elkaar met een handdruk of één kus. Als u “buenos dias” roept, wordt dat vaak gewaardeerd. Beleefdheid en er verzorgd en schoon uitzien is belangrijk voor de Bolivianen. De mensen zijn vaak nieuwsgierig naar waar u vandaan komt, wat u doet en hoeveel kinderen u heeft. Maar ze zijn ook heel trots op hun eigen land en laten dat graag horen.

 

Het machogedrag van de Latijns-Amerikaanse man is bekend. Toch kunt u prima als vrouw alleen reizen. Vaak willen locals niet op de foto. Vraag het even. En als u een foto neemt van een local, verwachten ze vaak een paar Bolivianos. Vaak wil men echter ook niet voor geld op de foto, men is bang dat u hen behekst als u een foto neemt.

Eten in Bolivia

De Boliviaanse keuken is totaal onbekend. Een Boliviaans restaurant vindt u niet snel in een ander land. Dat betekent echter niet dat het eten in Bolivia niet heerlijk is! Een maaltijd zonder vlees komt bijna niet voor in de Boliviaanse gezinnen. Vaak wordt het vlees geserveerd met rijst én aardappels. Een rare combinatie voor Nederlanders, maar voor de Boliviaan bijna een must. De belangrijkste maaltijd is het middageten. Veel restaurants hebben speciale dagmenu’s voor de lunch. Meestal met een voorgerecht en een hoofdgerecht. Een nagerecht is minder gangbaar. Het voorgerecht is vaak soep. Sowieso zijn soepen een lekkernij in Bolivia. Probeer zeker de sopa de maní, een heerlijke pindasoep. De kippensoep, Changa de pollo, is ook het proberen waard. In lokale restaurantjes kost een tweegangen lunch minder dan vijf Euro per persoon. Wilt u niet zo’n grote maaltijd, proef dan één van de vele soorten empanada’s. Warme deeghapjes met diverse vullingen. Iedereen maakt ze volgens eigen recept, dus ze smaken altijd anders. In Bolivia worden de empanada’s vaak salteñas genoemd. Ondanks dat Bolivia niet aan zee grenst, wordt er ook vis gegeten. Forel en kingfish (een soort makreel) worden bijvoorbeeld in het Titicacameer gevangen. In bijna iedere stad is een Chinees restaurant, u herkent deze restaurants aan de borden met comida chaufa. Daarnaast zijn ook pizzeria’s overal in het land te vinden.

 

Het nationale gerecht van Peru is pique macho. Reepjes rundvlees met stukjes worst en pepers, tomaat, frietjes en eieren erop. Een flinke hap; maar lekker! Vaak alleen voor twee personen te bestellen. Verder zijn er veel gerechten die ook in de buurlanden op de kaart staan zoals pollo a la brasa (gebakken kip), lomo saltado (rundvlees met paprika, tomaat en ui), ceviche (rauwe vis gemarineerd in citroensap). 

 

De maaltijden en drankjes zijn veel goedkoper dan in Nederland. Een lunch in een lokaal restaurant kost 3-4 Euro, in een toeristenrestaurant 6-7 Euro.

 

 

Drinken in Bolivia

Het meest gedronken in Bolivia is een kop thee. Thee van verse kruiden of van cocabladeren is populair. In de bergen wordt koffie verbouwd. Er is veel vers fruit, dus lekkere fruitshakes zijn ook vaak in de restaurants te verkrijgen. Drink geen kraanwater in Bolivia, maar koop altijd flessenwater. Veel plaatsen in Bolivia hebben hun eigen bierbrouwerij. Bekend zijn bijvoorbeeld Potosina uit Potosí en Sureña uit Sucre. Speciale biertjes met extracten van cocabladeren erin vindt u ook in Bolivia.

 

Godsdienst in Bolivia

In Bolivia zijn de meeste mensen Christelijk. Circa 75% van de bevolking is Rooms-katholiek en 15% is protestant. Veel gebruiken uit de inheemse godsdiensten, de natuurgodsdiensten worden nog steeds aangehouden. Belangrijk hierbij zijn bijvoorbeeld bloemen, cocabladeren en lamafoetussen. Bekend is de heksenmarkt in La Paz waar lamafoetussen verkocht worden. Dit moet geluk brengen.

 

Taal in Bolivia

De officiële talen zijn Spaans en Quechua, de voormalige Inca-taal.

Quechua wordt voornamelijk gesproken in de Andes. Een derde belangrijke taal is Aymara, dit wordt vooral bij het Titicacameer gesproken. In totaal zijn er 36 talen in Bolivia. Engels wordt zeer beperkt gesproken. Neem een Spaanse woordenlijst mee of stel een vertaalapp in op uw mobiele telefoon.

Geldzaken in Bolivia

De munteenheid in Bolivia is de Boliviano. Overal kunt u Bolivianos pinnen. Ook in kleinere dorpen zijn vaak pinautomaten. Travellercheques zijn achterhaald. Contant geld wisselen bij een bank (Amerikaanse dollars of Euro’s) zou eventueel wel kunnen. Omdat pinautomaten soms niet werken is het handig om wat contante Amerikaanse dollars mee te nemen. U kunt dollars pinnen op Schiphol bij de ABN Amro bank en bij het Grenswisselkantoor. Ga in Bolivia er niet van uit dat u met een pinpas of creditcard kunt betalen. Cash is nog steeds overal gebruikelijk.

 

De huidige omrekenkoers: 1 Euro = 7,5 Bolivianos, meestal weergegeven als Bs.

 

Afdingen

Afdingen is in Bolivia de gewoonte bij het kopen van souvenirs en op markten.

 

Fooien

Bolivia is een land waar fooien nog niet heel gebruikelijk zijn. Wel voor mensen in de toeristenindustrie zoals in hotels, restaurants en chauffeurs en gidsen. In lokale restaurants en voor bijvoorbeeld taxichauffeurs is een fooi minder gebruikelijk. Zij zullen het echter zeer waarderen!

 

Paspoort/visum Bolivia

Houders van een Nederlands en Belgisch paspoort hebben voor Bolivia geen visum nodig, mits u niet langer dan 90 dagen in Bolivia verblijft. Uw paspoort dient nog wel 6 maanden geldig te zijn na de datum van aankomst in Bolivia. U dient in het bezit te zijn van een doorreis- of terugreisticket.

 

Denk er aan dat als u via de Verenigde Staten naar Bolivia reist (tussenlanding of overstap), u over een ESTA (Elektronisch Systeem voor reistoestemming) dient te beschikken. De ESTA kunt u online aanvragen.

 

Voor aankomst in Bolivia krijgt u een formulier uitgereikt in het vliegtuig. Dit dient u in te vullen voor de douane. Alle bagage (ruim- en handbagage) gaat bij aankomst door de scan. 

 

 

Gezondheid in Bolivia

Voor Bolivia zijn geen inentingen verplicht. TENZIJ u uit een land komt waar gele koorts voorkomt, of de laatste twee weken voor uw binnenkomst in Bolivia een land bezocht heeft waar gele koorts voorkomt. Dan is een vaccinatie tegen gele koorts verplicht.

Aangeraden wordt een vaccinatie tegen Hepatitis A en DTP. Bescherm u goed tegen muggenbeten. Zika, Dengue (knokkelkoorts) en malaria komen in delen van Bolivia voor. U hoeft geen malariapillen te slikken, maar voor bepaalde delen van Bolivia wordt geadviseerd een noodpakket mee te nemen.

 

Rabiës komt voor in Bolivia, vermijd contact met zoogdieren.

 

Hoogteziekte is een veelvoorkomend verschijnsel in Bolivia. Als u naar hooggelegen gebieden gaat, neem dan veel rust en drink veel water. Sommige mensen krijgen last van hoofdpijn. U kunt ook een kopje cocathee proberen (geen drugs!). Eet licht. Meestal went uw lichaam in een dag of twee aan de hoogte. Wel blijft u vaak snel buiten adem raken, bij een hike of een fietstocht.

Drink geen kraanwater in Bolivia, maar koop flessen water.

 

 

Voltage en stekkers in Bolivia

Elektriciteit: 220 Volt. Veel hotels hebben twee soorten stopcontacten. Een westerse waar onze stekkers in passen en een Boliviaanse met twee platte pinnen. Neem voor de zekerheid een wereldstekker mee, voor het geval u een keer in een hotel overnacht waar geen westers stopcontact is.

 

Lees meer over het klimaat in Bolivia en bekijk onze rondreizen Bolivia en bouwstenen Bolivia.

Voo­rbe­eld­en ­van­ reizen naar Bolivia
Tussen de kleurige vlaggen in Uyuni - Bolivia
Voorbeeldreis Bolivia

Rondreis Bolivia: Hoogtepunten van Bolivia

Santa CruzAmboró National Park – Santa Cruz – vlucht naar Sucre, stadstour en Incatrail – Potosí, zilvermijnen – Uyuni, jeeptour over zoutvlaktes, langs lagunes – vlucht naar La Paz, stadstour en ruïnes van Tiwanaku

Lokale bevolking op de stoep van La Paz - Bolivia
Voorbeeldreis Bolivia

Rondreis Bolivia: Kennismaking met Bolivia

La Paz, citytour en ruïnes van Tiwanaku – vlucht naar Uyuni – jeeptour over zoutvlakte, door woestijnen en langs lagunes – Potosí, stadstour en bezoek werkende zilvermijn – Sucre, stadstour en hike over oude Incatrail > terug naar La Paz

Mooie uitzichten over Amboró National Park - Bolivia
Voorbeeldreis Bolivia

Rondreis Bolivia: Bolivia compleet

Santa Cruz – Amboró National Park – Samaipata – Ché Guevara route naar La Higuera en Villa SerranoSucrePotosíTupizaUyuni, jeeptour – La PazRurrenabaqueMadidi National ParkLa Paz, met Titicaca-meer

Peru-route-Colca-Puno-Judith
Judith
Voor mij voelt Latijns-Amerika als thuiskomen. De geuren, de mensen, het gevoel van contact met de aarde en ontelbaar veel mooie plekken.
Contact met Judith
Vulkaan-Poas-Costa-Rica-Tamara_5_622548
Tamara
De tour vanuit Uyuni over de zoutvlaktes, langs gekleurde meren en vulkanen staat in mijn top 3 van mooiste landschappen. Ik vertel u er graag over.
Contact met Tamara