Vallegrande

Iedereen heeft van Ché Guevara gehoord in combinatie met Cuba, waar hij samen met Fidel Castro streed. Toen Cuba een socialistische staat was geworden, werd Ché Guevara onrustig. Hij was geen man van besturen vanuit een kantoor, maar iemand die de actie zocht. Na Cuba ging hij naar Congo, in Afrika.

 

 

Zijn grote droom was echter om een grote socialistische staat te stichten in Zuid-Amerika. Oorspronkelijk kwam hij uit Argentinië. Hij koos er echter voor om zich in Bolivia te vestigen. Bolivia grenst aan Peru, Chili, Paraguay, Brazilië en Argentinië en hij wilde vanuit Bolivia als centraal punt een grote staat stichtten. Ondanks dat Bolivia officieel een socialistische staat was toentertijd, zat de bevolking niet echt te wachten op een strijd tegen de kapitalisten. Men was bezig met zijn dagelijkse kostje bij elkaar te krijgen.

 

Slechts elf maanden heeft Ché Guevara er gestreden. Toen is hij verraden. De CIA speelde hier een grote rol in. Zijn naaste medewerkers en hij werden vlakbij Vallegrande gedood door soldaten.

 

In Vallegrande is een begraafplaats waar een aantal van zijn naaste medewerkers ligt. Onder andere ook de enige vrouw die als guerilla meevocht Tania Bunke ligt hier begraven. Voor Ché zelf is op een andere plek in Vallegrande een mausoleum opgericht. Zijn lichaam heeft hier dertig jaar gelegen maar is later naar Cuba overgebracht. Hier is ook een museum bij.

 

 

Een heftig verhaal, maar in Vallegrande gaat u ook gewoon naar de markten en er wordt hier geluncht. Meestal bij een Chinees restaurant (er is niet veel keuze). De openingstijden van musea zijn tijdens deze route ook onzeker. De gids moet ter plekke zien of het open is en soms kan hij gewoon een sleutel halen.

 

Bekijk de voorbeelden van onze rondreizen door Bolivia.

Tijdens deze reizen reist u naar Vallegrande
Door de bergen van Samaipata naar La Higuera - Bolivia
Voorbeeldreis Bolivia

Bouwsteen Bolivia: Ché Guevara route

Santa Cruz – indrukwekkend fort Samaipata – bijzonder stukje geschiedenis: rijden over de Ché Guevara route, onbekend gebied met La Higuera en Villa Serrano –  stad Sucre met koloniaal centrum met witte huizen.