La Paz

Ligging van La Paz

La Paz heeft een bijzondere ligging. Het ligt tussen de bergen en de verschillen in hoogte tussen de bovenstad en benedenstad zijn enorm. De luchthaven en de bovenstad liggen op 4100 meter hoogte. U blijft maar afdalen de canyon in, en arriveert pas na ongeveer een half uur in de benedenstad. De benedenstad ligt ook nog op ongeveer 3500 meter hoogte! De besneeuwde toppen van het Cordillera Blanca gebergte met de kenmerkende berg Illimani omgeven de stad.

 

Als u met het vliegtuig vertrekt of aankomt, heeft u vaak een spectaculair uitzicht op de bergen, gletsjers en het dal. De bijnaam van de stad is El Alto, dat betekent “de hooggelegen”. Omdat de stad zo hoog ligt, kunt u last krijgen van hoogteziekte. U voelt zich dan duizelig en moe. Het is aan te raden om uw rondreis Bolivia in een andere lager gelegen plaats te starten als u last heeft van hoogteziekte. Denk bijvoorbeeld aan Santa Cruz in Bolivia of Lima in Peru.

 

Kaart van La Paz

 

Bereikbaarheid van La Paz

Ondanks dat La Paz de belangrijkste stad van Bolivia is, is de bereikbaarheid vanuit Europa best lastig. Er zijn weinig directe vluchten vanuit Europa. En vanuit Nederland zijn er géén directe verbindingen. Vaak reist u via Madrid, of vliegt u eerst naar Lima.

 

Centraal plein in La Paz

 

Is La Paz de hoofdstad van Bolivia?

La Paz is niet de officiële hoofdstad van Bolivia. Toch wordt het vaak als een tweede hoofdstad gezien. Het is de grootste stad van Bolivia, maar nog belangrijker: het financiële en politieke hart van de stad. De regering zetelt in La Paz. Vergelijkt u het met Amsterdam en Den Haag. De echte hoofdstad van Bolivia is Sucre.

 

La Paz heeft zo’n 1,5 miljoen inwoners, maar de stad groeit enorm snel. De aantrekkingskracht van de La Paz op mensen uit heel landelijk Bolivia is enorm. Er is dan ook een enorme verkeersdrukte, daarom zijn er diverse kabelbanen aangelegd. De kabelbanen dienen niet als leuk toeristisch uitstapje, maar als middel van openbaar vervoer. Er komen negen lijnen. Duizenden mensen reizen met de kabelbaan naar hun werk.

 

Een vorm van openbaar vervoer: de kabelbaan in La Paz

 

Voor ons als toerist is het natuurlijk leuk om een keer de kabelbaan te nemen in plaats van een bus of taxi als we een bezienswaardigheid in een ander deel van de stad gaan bezoeken. De aanleg van deze kabelbanen, in het Spaans Teleferico, is een enorm project. President Eva Morales zette dit in gang. Aanhangers van hem roemen hem er om. Tegenstanders van hem klagen over de enorme kosten, de huizen die weg moesten voor de aanleg, de kosten van het vervoer die te hoog zijn voor de lokalen. In 2014 opende de eerste lijn. Volgens Eva Morales is dit de enige manier om de hoger gelegen stadsdelen te verbinden met de rest van de stad zonder nog meer files te krijgen. Het kabelbanennetwerk is het hoogste en langste ter wereld.

 

Ga op ontdekking in La Paz met deze excursies!
Citytour in La Paz

Citytour in La Paz

Tiwanaku

Tiwanaku

Maanvallei

Maanvallei

Het weer in La Paz

Door de hoge ligging van La Paz is de temperatuur gematigd en is deze ook vrij constant, de temperatuur schommelt het hele jaar door tussen de 13 en 18 graden. De meeste neerslag valt in onze winter, maar er zijn dan ook nog veel dagen met zon. In andere delen van Bolivia geldt een ander klimaat.

 

Geschiedenis van La Paz

In 1548 werd La Paz gesticht door een afgezant van de Spaanse koloniale overheerser. Op de plek waar de stad werd gesticht was een inheems dorp. De Spanjaarden stonden in direct contact met een keizer die ze in Peru hadden aangesteld en deze man wilde ook Bolivia overheersen. De stad werd officieel la Ciudad de Nuestra Senora de la Paz genoemd. Dit betekent de stad van de vrouwe van de vrede. Dit werd afgekort tot La Paz: de vrede.

 

Het ging er de eerste jaren echter niet bepaald vredig aan toe. Burgeroorlogen tussen Spanjaarden onderling, maar ook met locals bepaalden de vroege geschiedenis. In 1825 werd Bolivia onafhankelijk. La Paz was toen al de grootste stad van het land en is dat altijd gebleven. La Paz is nooit de officiële hoofdstad van Bolivia geweest.

 

Bezienswaardigheden in La Paz

La Paz is heel divers. De stad is niet heel overzichtelijk, maar laat u tijdens uw vakantie Bolivia opgaan in het gewoel en geniet. Er zijn stadsdelen in Spaanskoloniale stijl, stadsdelen in oude Boliviaanse stijl en u ziet heel veel moderne huizen. Er zijn diverse markten, waarvan de meest bizarre de heksenmarkt is. Op de heksenmarkt zijn allerlei artikelen te koop die nodig zijn om de oude gebruiken van de inheemse bevolking uit te voeren. Denkt u aan aparte dingen als lamafoetussen. Mensen kopen ook miniaturen van dingen die ze willen hebben. Dus een speelgoedhuis, een speelgoedauto enzovoorts. Drankjes tegen alle mogelijke ziektes, maar vooral ook om het sexleven een boost te geven zijn ook in overvloed in de winkels hier te verkrijgen. Maar even verderop staan er hypermoderne gebouwen.

 

Plein omring door koloniale gebouwen in La Paz

 

  • Begin uw verkenning van La Paz op de Plaza San Francisco. Dit is het grootste plein van de stad. Locals en toeristen komen elkaar hier tegen. Blikvanger op het plein is de kerk: de Iglesia San Francisco. De gevel is rijk versierd. De stijl is een mix van Spaanskoloniale architectuur en lokale invloeden. U kunt de kerk en een naastgelegen museum tegen betaling bezoeken.
  • Een tweede plein dat u zeker moet bekijken is het Plaza Murillo. Hier staat de kathedraal van La Paz. De mooiste straat van La Paz is de Calle Jaén. Schilderachtig met oude keien geplaveid. Bontgekleurde huizen aan weerszijden van de straat. Omdat de straat autovrij is, is het prettig om hier te wandelen. Er zijn enkele musea in deze straat, maar ook talrijke restaurants en cafés. 
  • Maak dagtochtjes vanuit de stad. De maanvallei, een fietstocht over de Death Road, cultuur snuiven bij de ruïnes van Tiwanaku, het schilderachtige Titicacameer zijn aanraders om te bezoeken vanuit La Paz.

 

Sport in La Paz

Sport is belangrijk voor de Boliviaanse bevolking. Er komen twee belangrijke clubs uit La Paz. Het belangrijkste stadion is Hernando Siles. Beide clubs uit La Paz spelen hier. Als u van voetbal houdt, is het een leuke en aparte ervaring om een wedstrijd hier mee te maken. Grappig detail: wist u dat de clubs het zo goed doen omdat tegenstanders vaak niet tegen de grote hoogte kunnen? Zeker bij duels tegen buitenlandse clubs speelt dit mee. De tegenstanders raken snel vermoeid en buiten adem.

 

Van een heel ander kaliber zijn de worstelwedstrijden met cholita’s. Enkele keren per week zijn er worstelshows. De cholita’s zijn vrouwelijke worstelaars. Ze zijn uitbundig gekleed, in pompeuze jurken, dat hoort bij de show. Hun haar hoort gevlochten te zijn, nog stammend uit de traditie van de inheemse bevolking en om het af te maken horen de cholita’s een typisch Boliviaanse bolhoed te dragen. Een heel Boliviaans onderdeel van de cultuur en ook als u niet van vechtsporten houdt, is het een aanrader hier even te gaan kijken.

 

Bekijk onze rondreizen Bolivia en bouwstenen Bolivia.

Tijdens deze rondreizen en bouwstenen reist u naar La Paz
Apen in Madidi National Park - Bolivia
Voorbeeldreis Bolivia

Rondreis Bolivia: Bergen van de Andes en jungle

Santa Cruz – vlucht naar Sucre, stad en Incatrail – Potosí, stad en zilvermijnen – nachtbus naar La Paz, stad – Titicacameer, verblijf Copacabana – vlucht naar Rurrenabaque – jungle Madidi National ParkLa Paz

Tussen de kleurige vlaggen in Uyuni - Bolivia
Voorbeeldreis Bolivia

Rondreis Bolivia: Hoogtepunten van Bolivia

Santa CruzAmboró National Park – Santa Cruz – vlucht naar Sucre, stadstour en Incatrail – Potosí, zilvermijnen – Uyuni, jeeptour over zoutvlaktes, langs lagunes – vlucht naar La Paz, stadstour en ruïnes van Tiwanaku

Bolivia-Potosi-Koloniale-Gebouwen
Voorbeeldreis Bolivia

Bouwsteen Bolivia: Steden van Bolivia

Sucre, witte koloniale stad – Potosí, bezoek zilvermijn – vlucht naar La Paz, grote stad met veel bezienswaardigheden in het centrum en in de omgeving van de stad