De nationale parken van Bolivia
20180316_134924

De nationale parken van Bolivia

Eva van der Cruijsen Algemeen 15-7-2020

Als ik aan Bolivia denk, denk ik aan ongerepte natuur. Eindeloze, ongerepte natuur. Vanaf het uiterste puntje aan de Chileense grens bij de hoogvlaktes tot aan de diepe Amazone tegen de grens van Brazilië, van ruim 5000 á 6000 meter tot 400 meter boven NAP. Alle verschillende klimaten kom je tegen tijdens een rondreis Bolivia. Een aantal unieke, bijzondere plekken deel ik graag met jullie.

 

1. Toro Toro National Park

Voor vele onbekend, het bijzondere Toro Toro National Park gelegen tussen La Paz en Santa Cruz vlakbij de stad Cochabamba. Pak de Grand Canyon in de Verenigde Staten, Jurassic Parc en Tham Lod-grotten in Thailand en schud ze door elkaar, dan kom je vanzelf uit in Toro Toro National Park. Om de beste beleving van dit park te krijgen, boek je een complete meerdaagse tour. De gids neemt je mee op wandelingen door de glooiende canyons en je bezoekt watervallen. Eenmaal in de canyon is het tijd voor een duik in het prachtige water. Op weg naar het Cueva Humajalanta kom je onderweg al dinosaurusafdrukken tegen, wat zijn ze groot! Klaar om vies en nat te worden moet je wel zijn, al klauterend en tijgerend verken je de grotten. Een unieke ervaring in Bolivia.

 

2. Sajama National Park

Nog zo’n ongerepte, weinig bezochte plek in Bolivia. Op de grens van Chili, tussen Oruro en La Paz vind je in de hoogvlaktes het dorpje Sajama nabij Sajama National Park. Eenmaal hier lijk je wel eindeloos te kunnen kijken, om iedere bocht word je weer verrast door de vreemde kleuren mos, een overstekende lama of het uitzicht over de vulkaan toppen Sajama en Parinacota. Maak hier een wandeling over de vlaktes naar het uitzichtpunt Nevado Sajama, dompel onder in een van warmwaterbaden. Nog een noemenswaardig punt: in de regio heerst de oude Aymara-cultuur. Je zal dit merken aan de manier van leven, het eten en de gebruiken.

3. Amboro National Park

Nog niet gewend aan de hoogte, maar wel klaar met de stad? Tijdens onze bouwsteen Onbekend Oost-Bolivia reis je vanuit Santa Cruz naar het Amboro National Park. Vanuit deze plaats is het park goed te bereiken. Verblijf in het park, in de enige lodge Los Volcanes, of verblijf in het dorpje Samaipata en bezoek het park vanuit daar. Een park voor de echte wandelaar! Het klimaat is er anders dan Sajama; aangenaam en vaak redelijk warm. Dit komt, omdat de Andes hier samen komt met de Amazone. Kijk tijdens onze rondreis Bolivia compleet goed omhoog bij de rotsen, misschien spot je een condor of een van de andere 800 vogelsoorten in het park! Wandel naar de watervallen of verwonder je over de grote valleien gelegen onder je.

    

4. Kaa Iya National Park

Voor mij één van de meest bijzondere plekken in Bolivia: Kaa Iya. Het is het grootste park in Bolivia en met zijn warme, droge klimaat bijna onbewoonbaar. Er wonen een aantal beschermde inheemse bevolkingsgroepen samen met vele bijzondere diersoorten. Zo is de kans groot dat je hier bijvoorbeeld de jaguar, de poema of een capibara spot! Bijna zeker spot je brulapen, vele vogels en reptielen. Ga je hier heen, verwacht dan geen luxe. Het is belangrijk om georganiseerd te gaan, omdat toestemming nodig is om in het park te zijn en een gids verplicht is. Alleen maar fijn, zo zie je een stukje ongerept Bolivia en leer je alles over de flora en fauna die hier leeft.

Let wel: het is een hele dag reizen vanuit Santa Cruz.

 

Natuurlijk zijn ook de bekendere plekken zoals de reservaten nabij Uyuni, de jungle van Madidi Nationaal Park in de Amazone en de Cordillera de Chichas bij Tupiza een must-do. Puur genieten van de indrukwekkende natuur tijdens een rondreis Bolivia.

      

Op zoek naar onaangetaste natuur? Dan is een vakantie naar Bolivia een echte aanrader. Wij helpen je graag bij het samenstellen van een natuurreis waar deze parken worden gecombineerd. 

 

Eva van der Cruijsen