Santa Cruz

Santa Cruz

Santa Cruz is een grote stad in het oosten van Bolivia. Dit is de perfecte plaats om uw rondreis door Bolivia te beginnen. Er wonen meer dan twee miljoen mensen. Toch voelt Santa Cruz de la Sierra, zoals de stad voluit het, niet aan als zo'n enorme stad. Dit komt omdat er relatief weinig hoogbouw is. Het is een moderne stad met een oud, koloniaal centrum. Santa Cruz ligt op slechts 400 meter hoogte. Vanaf hier kunt u langzaam wennen aan de grotere hoogtes.

 

Geschiedenis van Santa Cruz

Santa Cruz werd op 26 februari 1560 gesticht door Ñuflo de Chávez en is vernoemd naar diens geboortestad in Spanje. In eerste instantie lag de stad zo’n 220 kilometer oostwaarts, vlakbij het de stadje Santiago de Chiquito. Na conflicten met indianen uit dat gebied, is de stad in 1592 naar de huidige locatie verhuisd. Van Santa Cruz la Vieja, de oude stad, zijn nog overblijfselen die u kunt bezoeken.

 

Kaart van Santa Cruz

Niet zozeer de ligging in het oosten van het land, maar de lage ligging maakt Santa Cruz tot een ideaal startpunt van een reis door Bolivia zonder hoogteziekte.

 

 

Het weer in Santa Cruz

Het is warm in Santa Cruz, er heerst een tropisch klimaat. Temperaturen van 30 graden en meer zijn normaal. Houdt er wel rekening mee dat gedurende de wintermaanden (mei – augustus) de temperatuur kan dalen tot 12 graden Celsius (maar nooit langer dan een paar dagen). Kijk voor meer info: Klimaat Bolivia.

Top 5 bezienswaardigheden in Santa Cruz

Actief zijn en een wandeling maken bij de vulkaan, het nationale park en Lago Arenal, of toch ontspannen in de hotsprings bij El Arenal? Dit doe je allemaal bij Arenal, wij hebben onze top 5 hieronder op een rij gezet. 

 

1. De kathedraal van Santa Cruz

De kathedraal van Santa Cruz aan de rand van het plein, is met zijn rode kleur een opvallende verschijning. De kathedraal is in 1845 ontworpen door een Fransman, maar in 1915 is de bouw door een Italiaan voltooid. Binnen staat een prachtig zilveren hoofdaltaar en u vindt er gedetailleerd houtsnijwerk en kleurrijke schilderingen. Een bezoek aan het religieuze kunstmuseum waar schilderijen, beelden en zilverwerk te zien zijn is ook de moeite waard. Beklim de klokkentoren voor een wijds uitzicht over Santa Cruz.

 

   

2.Mensen kijken op Plaza de 24 de Septiembre

IPlaza de 24 de Septiembre is het centrale plein van Santa Cruz. Het plein dankt zijn naam aan de oprichting van de onafhankelijkheidsbeweging in Santa Cruz op 24 september 1810. Midden op het plein staat een beeld van Ignacio Warnes, een plaatselijke held die heeft gevochten in de onafhankelijkheidsoorlog, die volgde. Het plein is de ontmoetingsplaats van de lokale bevolking. Er is muziek, kinderen spelen met duiven, er wordt geschaakt en ’s avonds worden er op het plein diverse shows gegeven. Koop een kopje koffie bij een van de verkopers en geniet op een bankje van de bedrijvigheid op en rond het plein.

 

      

3. Eten op de markt

Mercado los Pozos is de leukste markt van Santa Cruz. De markt ligt in het centrum van de stad, vlakbij Plaza 24 de Septiembre. Proef hier locro de gallina, een kippenstoofpot. Of ga voor de sopa de mani, een overheerlijke pindasoep. En sla de lokale snacks van Santa Cruz niet over: cuñapés en sonso (ook wel geschreven als zonzo). Dit zijn kleine deeghapjes van yucameel gevuld met kaas. Natuurlijk worden er ook echte Zuid-Amerikaanse empanada’s verkocht en allerlei soorten tropische vruchtensappen.

 

   

4. Breng een bezoek aan de dierentuin

De dierentuin van Santa Cruz is een bezoek waard. Het is de enige dierentuin die gespecialiseerd is in Zuid-Amerikaanse fauna. Er komen alleen dieren voor die in Bolivia leven. De dieren leven onder relatief goede omstandigheden en in de bomen rond de dierentuin leven luiaards en apen in het wild. De dierentuin is met een taxi binnen 15 minuten te bereiken en dagelijks geopend.

 

5. Souvenirs kopen op Paseo Artesanal la Recova

Een steegje vol met kleine winkeltjes die tegen redelijke prijzen authentieke producten verkopen uit Santa Cruz en andere regio's van Bolivia. U kunt hier terecht voor handgemaakte souvenirs van leer en hout, sieraden gemaakt van zaden en pitten en voor heerlijke typische Boliviaanse snacks. Ook is er vaak live muziek. De Paseo Artesanal is dagelijks geopend.

 

  

Leuk om te doen vanuit Santa Cruz

 

2-daagse excursie naar Jezuïetenmissies

Een interessante excursie die u kunt toevoegen tijdens uw vakantie Bolivia is die naar de Jezuïetenmissies in de dorpen ten noorden van Santa Cruz. Deze Jezuïetenmissies zijn uniek in de wereld; het zijn de enige missies in Zuid-Amerika die niet vernietigd zijn nadat de Jezuïeten uit de Spaanse kolonies waren verdreven. Het zijn levendige dorpen waar de bevolking nog steeds de kerken bezoekt en nog steeds dezelfde barokmuziek maakt als 3 eeuwen geleden. U rijdt door mooie natuur door een weinig bezocht deel van Bolivia en brengt een bezoek aan een aantal van deze dorpen. Het is ook mogelijk om deze tour met een of meerdere dagen uit te breiden.

 

   

Hotels in Santa Cruz

Onze top 3 hotels rondom vulkaan Arenal hebben wij voor u op een rij gezet. Wij bieden kleinschalige, comfortabele hotels aan tot verborgen parels én stijlvol ingerichte. Wilt u liever een ander hotel in Santa Cruz bezoeken? Bekijk ons hotelaanbod Santa Cruz voor het complete aanbod.

Hotel Canciller

Hotel Canciller

Nayara Resort & Spa

Nayara Resort & Spa

Lomas del Volcan

Lomas del Volcan

Tijdens deze rondreizen reist u naar Santa Cruz
Tussen de kleurige vlaggen in Uyuni - Bolivia
Voorbeeldreis Bolivia

Rondreis Bolivia: Hoogtepunten van Bolivia

Santa CruzAmboró National Park – Santa Cruz – vlucht naar Sucre, stadstour en Incatrail – Potosí, zilvermijnen – Uyuni, jeeptour over zoutvlaktes, langs lagunes – vlucht naar La Paz, stadstour en ruïnes van Tiwanaku

Mooie uitzichten over Amboró National Park - Bolivia
Voorbeeldreis Bolivia

Rondreis Bolivia: Bolivia compleet

Santa Cruz – Amboró National Park – Samaipata – Ché Guevara route naar La Higuera en Villa SerranoSucrePotosíTupizaUyuni, jeeptour – La PazRurrenabaqueMadidi National ParkLa Paz, met Titicaca-meer

Door de bergen van Samaipata naar La Higuera - Bolivia
Voorbeeldreis Bolivia

Bouwsteen Bolivia: Ché Guevara route

Santa Cruz – indrukwekkend fort Samaipata – bijzonder stukje geschiedenis: rijden over de Ché Guevara route, onbekend gebied met La Higuera en Villa Serrano –  stad Sucre met koloniaal centrum met witte huizen.