Sucre

Sucre

Sucre is de hoofdstad van Bolivia en ligt op bijna 2900 meter hoogte. De stad heeft een prachtig koloniaal centrum, de gebouwen zijn hier zeer goed bewaard gebleven. Bijna alle gebouwen zijn wit, vandaar dat de stad ook wel “de witte stad’ genoemd wordt. Sucre staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco en wordt niet overgeslagen tijdens een rondreis door Bolivia. Maar het is niet alleen koloniale architectuur wat de klok staat, in Sucre zijn ook diverse hippe cafés met lokaal gebrouwen speciaalbiertjes en sfeervolle koffietentjes te vinden. Een leuke mix van traditioneel en hip! 

 

Geschiedenis van Sucre

Sucre is op 16 april 1540 door de  Spaanse conquistador Pedro de Anzures gesticht, na een bloedige veroveringsstrijd met de lokale indianen. Aan de voet van de twee heuvels Churuquella en Sica Sica was namelijk zilver gevonden. De stad droeg toen nog de naamCiudad de la Plata” (Zilverstad).

 

Kaart van Sucre

Sucre ligt in centraal Bolivia. Het is de officiële hoofdstad van Bolivia, alhoewel u de meeste regeringsgebouwen in La Paz aantreft. Sucre is hooggelegen.

 

 

Het weer

De beste periode voor een bezoek aan Sucre is van mei tot oktober. In deze periode valt de minste neerslag. In Sucre heerst een steppeklimaat, een overgangsklimaat tussen tropisch regenwoud en woestijn. Het is er gemiddeld 16 tot 20 graden. Bekijk de klimaatpagina voor een uitgebreid overzicht van het klimaat in Bolivia.

Top 5 bezienswaardigheden in Sucre

 

1. Plaza 25 de Mayo

Het stralend middelpint van het historische centrum van Sucre is het plein Plaza 25 de Mayo, een prachtig stukje stad en een van de mooiste pleinen van heel Bolivia. Het plein wordt omringd door de koloniale gevels van onder andere de kathedraal van Sucre en Casa de la Libertad, waar in 1825 de Boliviaanse onafhankelijkheid werd uitgeroepen. Neem een kopje koffie in een van de koffietentjes en geniet zittend op een van de bankjes van de bedrijvigheid om u heen.

 

        

2. Struin over een van de markten

In het nationale park zijn diverse watervallen te vinden die in het regenseizoen enorm groot kunnen worden. Zo is er de La Cangreja waterval in het zuidelijke deel van het park. Deze waterval valt zo’n 30 meter naar beneden in het Blue Lake, een meer met kraakhelder blauw water. Hier kunt u heerlijk zwemmen! De wandeling ernaartoe is goed aangegeven en niet moeilijk. Als u de kleinere Escondido waterval ook bezoekt tijdens uw wandeling, legt u in totaal bijna 20 kilometer af.

 

3. Uitzichtpunt La Recoleta

La Recoleta is een prachtig gelegen oud wit klooster met oranje dak, aan de voet van een heuvel ten zuiden van het centrum. Het klooster werd in 1607 gesticht door de Franciscanen en is tegenwoordig een museum waar religieuze voorwerpen te zien zijn. Ga hier zeker naartoe voor het prachtige, panoramische uitzicht over de stad en neem een wijntje in het Mirador cafe. ’s Avonds is het pleintje een populaire plaats voor de plaatselijke jongeren.


4. Verken het centrum met haar witte, koloniale gebouwen

In Sucre kunt u urenlang struinen door de straten met witte gebouwen, over de pleinen en door de groene parken. Het is er levendig en er is altijd wel iets om naar te kijken. Begin ’s ochtends met een kopje koffie bij een van de vele koffiezaakjes die de stad rijk is. Beklim vervolgens de toren van de Iglesias de la Merced en geniet van het uitzicht over de witte gebouwen met hun rode daken. Breng een bezoek aan een van de vele musea die de stad rijk is en sluit af met een drankje en hapje in een van de restaurants.

 

5. Klooster van San Felipe Neri

Het voormalige klooster van het Convento de San Felipe Neri is het mooiste koloniale gebouw van de stad. Een bezoek aan dit gigantische gebouw is dan ook een must-see als u in Sucre bent. Het complex beschikt over een indrukwekkende zonnige binnenplaats, maar klim vooral ook omhoog naar het dakterras voor een wijds uitzicht over de stad.

 

    

Leuk om te doen in en rond Sucre

 

1. Een beetje actie: de Incatrail

De Incatrail in Peru is heel bekend, maar wist u dat er meerdere Incatrails zijn? De Inca’s hadden een uitgebreid wegennetwerk van wandelpaden naar belangrijke en heilige plaatsen. Een groot deel van de wegen liep naar Cuzco, maar dat was geen must. Ook in Bolivia kunt u over delen van oude Incaroutes lopen. Bij Sucre in de buurt is een goede mogelijkheid: grotendeels bergafwaarts en u wandelt ongeveer drie uur, dus goed in te passen in elk programma. U wandelt met een privégids, en kunt uw eigen tempo aanhouden.

 

2. Ga naar de zondagsmarkt van Tarabuca

Op ongeveer twee uur rijden van Sucre is een markt die een bezoek waard is, in het stadje Tarabuca. Hier wordt elke zondagochtend een van de leukste markten in Bolivia gehouden. Er komen niet alleen toeristen op af, maar ook veel locals. Inheemse mensen uit de hele regio komen hiernaartoe om hun handgemaakte spullen te verkopen.

 

3. Verken de omgeving vanaf de rug van een paard

De leukste manier om de mooie, landelijke omgeving van Sucre te verkennen is per paard. Er zijn paardrijtochten van een halve en een hele dag voor elk niveau.

 

4. Bezoek de grootste vindplaats van dinosaurusvoetstappen ter wereld

Vijf kilometer ten noordoosten van Sucre ligt een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van het land: Cal Orcko. In 1994 zijn hier duizenden voetstappen van dinosauriërs gevonden. Het is daarmee de grootste vindplaats van dinosaurussporen ter wereld. Als u hier naartoe wilt kunt u de zogenaamde ‘Dino-bus’nemen die vertrekt van Plaza 25 de Mayo.

 

Hotels in Sucre

 

Monasterio Hotel

Monasterio Hotel

Mi Pueblo Samary

Mi Pueblo Samary

Hotel De Su Merced

Hotel De Su Merced

Tijdens deze rondreizen reist u naar Sucre
Tussen de kleurige vlaggen in Uyuni - Bolivia
Voorbeeldreis Bolivia

Rondreis Bolivia: Hoogtepunten van Bolivia

Santa CruzAmboró National Park – Santa Cruz – vlucht naar Sucre, stadstour en Incatrail – Potosí, zilvermijnen – Uyuni, jeeptour over zoutvlaktes, langs lagunes – vlucht naar La Paz, stadstour en ruïnes van Tiwanaku

Apen in Madidi National Park - Bolivia
Voorbeeldreis Bolivia

Rondreis Bolivia: Bergen van de Andes en jungle

Santa Cruz – vlucht naar Sucre, stad en Incatrail – Potosí, stad en zilvermijnen – nachtbus naar La Paz, stad – Titicacameer, verblijf Copacabana – vlucht naar Rurrenabaque – jungle Madidi National ParkLa Paz

Bolivia-Potosi-Koloniale-Gebouwen
Voorbeeldreis Bolivia

Bouwsteen Bolivia: Steden van Bolivia

Sucre, witte koloniale stad – Potosí, bezoek zilvermijn – vlucht naar La Paz, grote stad met veel bezienswaardigheden in het centrum en in de omgeving van de stad