terug naar het overzicht

Rondreis Historie, theevelden en jungle

Een prachtige combinatiereis door West-Maleisië en Maleisisch Borneo; twee totaal verschillende gebieden. U begint uw reis in de hoofdstad Kuala Lumpur, een moderne en interessante stad. Vervolgens reist u naar het historische Melaka, waar u restanten vindt uit de koloniale tijd. Dan verruilt u de stad voor de prachtige natuur in de Cameron Highlands. De uitgestrekte theevelden en het koele klimaat maken dit gebied zeer aangenaam. Uw rondreis door West – Maleisië eindigt op het eiland Penang, met zijn verschillende wijkjes en tempels. Daarna vliegt u naar Sabah, het noordelijk deel van Maleisisch Borneo. De natuur is hier nog heel puur en u vindt hier nog ongerepte plekjes. Zo vaart u naar het eiland Selingan, ook wel Turtle Island genoemd. Hier komt u oog in oog te staan met zeeschildpadden, die ’s avonds of ‘s nachts hun eieren in het zand leggen. Daarna brengt u een kort bezoek aan het orang-oetan opvangcentrum in Sepilok. Vervolgens vaart u door de mangrove-jungle van het Sukau National Park. De omgeving is hier prachtig en allerlei soorten apen slingeren hier door de bomen. U sluit de reis af aan het mooie strand van Kinarut of Tuaran.

Wat maakt deze reis bijzonder
De jungle van Borneo
Bezoek aan bruisend Kuala Lumpur
Cultuur in Melaka en Georgetown
Lara
Lara
Maleisië is zo divers en wordt ook wel genoemd: Azië-in-1-land. Ik ben in alle uithoeken geweest en deel mijn ervaringen natuurlijk graag met u.
Prijsindicatie: vanaf € 2350,- p.p. bij 2 personen
Reisduur: 16 dagen / 15 nachten
Vrijblijvende offerte aanvragen Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisidee

Reis van dag tot dag: Historie, theevelden en jungle

West-Maleisië

Dag 1   Kuala Lumpur

Dag 2   Kuala Lumpur

Dag 3   Melaka

Dag 4   Melaka

Dag 5   Cameron Highlands

Dag 6   Cameron Highlands

Dag 7   Penang

Dag 8   Penang

Borneo, Sabah

Dag 9    Kota Kinabalu

Dag 10  Selingan Turtle Island

Dag 11  Sukau, Kinabatangan

              Wildlife Reservaat

Dag 12  Sukau, Kinabatangan

              Wildlife Reservaat

 

Dag 13 het eiland Gaya

Dag 14 het eiland Gaya

Dag 15 het eiland Gaya

Dag 16 Vertrek Kota Kinabalu

100% maat werk

Dag 1 Naar Kuala Lumpur

Maleisië-West-Maleisië-Kuala Lumpur-Petaling street(8) Maleisië-West-Maleisië-Kuala Lumpur-Twin Tower_Night4(8) authentiekeman(8)

U wordt in de aankomsthal opgewacht door onze vertegenwoordiger, deze persoon heeft een bordje bij zich met uw naam erop. Vervolgens wordt u naar uw hotel gebracht.

 

Informatie Kuala Lumpur:

De skyline wordt gevormd door de beroemde Petronas Twin Towers, glinsterende minaretten, kleurrijke hindoetempels en koloniale bouwwerken. Er zijn luxe winkelcentra en stoffige marktjes. Van het ene uiterste in het andere. Erg leuk is China Town: daar moet u echt heen. U kunt er heel lekker en gezellig eten. Het park in Kuala Lumpur is eveneens de moeite waard. U kunt natuurlijk ook  Petronas Twin Towers op; om 08.30 uur gaat de ticketbalie open, de meeste belangstellenden staan er vroeg in de rij. Geen zekerheid dat u dan ook de tickets krijgt; de toegang is gelimiteerd. De Petronas Twin Towers zijn geopend van dinsdag tot en met zondag, van 09.00-21.00 uur (op dit moment, kan 'zomaar' wijzigen). Een gemakkelijke manier om veel van de stad te zien is met de Hop on Hop off bus, Deze bus rijdt langs vrijwel alle bezienswaardigheden van de stad, zoals het paleis, Chinatown, de prachtige vogeltuin, de Engels-historische gebouwen. U kunt op vaste plekken op- en afstappen. We raden aan om dit eerst te doen, dan heeft u een goede eerste indruk van de stad.

 

Overnachting in Kuala Lumpur.

Inclusief transfer

Dag 2 Kuala Lumpur

Deze dag  is ter vrije besteding.

 

Overnachting in Kuala Lumpur.

Inclusief ontbijt

Dag 3 Kuala Lumpur - Melaka

De komende dagen maakt u gebruik van een huurauto. De huurauto wordt ’s ochtends naar uw hotel gebracht. U rijdt in 2 à 3 uur naar Melaka.

 

Informatie Melaka:

Melaka was in de 15de eeuw de belangrijkste haven in Zuidoost-Azië. Hier troffen handelaren uit het westen en het oosten elkaar. Melaka heeft in de loop der eeuwen diverse overheersers gehad: Chinezen, Portugezen, Hollanders en Engelsen. Holland heeft ooit het Sumatraanse Padang geruild voor Melaka met de Engelsen. Melaka is strategisch gelegen; aan de Straat van Melaka. Uit India werd textiel aangevoerd, uit de Molukken specerijen, uit China zijde en porselein, uit Maleisië tin en uit Sumatra goud en peper. Als u vanaf het centrum de heuvel oploopt, komt u bij de St. Pauls Church. U heeft vanaf deze plek een mooi overzicht over de stad. Deze kerk is door de Portugezen gebouwd; maar er liggen ook veel Nederlanders begraven. In het centrum staan ook nog een kleine windmolen en het "Stadhuys"; overblijfselen van de Nederlandse overheersing. Een boottochtje over de rivier, die uitmondt in zee, is een leuke manier om te zien men in Melaka leeft. Zo'n boottochtje boekt u ter plaatse bij een van de vele kantoortjes aan de rivier. Ook de Chinese cultuur is duidelijk aanwezig in de stad; in Chinatown kunt u heerlijk rondstruinen door de kleurrijke straten en eten bij een van de vele kleine eettentjes.

 

Overnachting in Melaka.

Inclusief ontbijt en autohuur

Dag 4 Melaka

Melaka-colonialsquare(13)

Deze dag is ter vrije besteding. U kunt met de huurauto deze gezellige stad en de omgeving verkennen.

 

Overnachting in Melaka.

Inclusief ontbijt en autohuur

Fietsen in Melaka
Melaka

Fietsen in Melaka

Een bijzondere en leuke manier om de omgeving van Melaka te verkennen is per fiets! Tijdens deze 3 uur durende...

Dag 5 Melaka - Cameron Highlands

U rijdt vandaag naar de Cameron Highlands, een tocht van ongeveer 6 à 7 uur. In ongeveer 2 à 3 uur rijdt u terug richting Kuala Lumpur. Even boven de hoofdstad komt u langs de fraaie heilige hindoeïstische Batu Caves. Naar de hoofdgrot leidt een 272 lange trap naar boven. U betreedt de trap door een boog met die met Hindoe figuren is versierd. Het is een hele klim naar boven maar als u er bent is het uitzicht ook wel geweldig. De Batu Caves zijn 400 miljoen jaar oud.Vervolgens door naar Tapah. Daar verlaat u deze weg en rijdt u de bergen in, een mooi kronkelende route door de prachtige natuur. Dan door de hoge bergen naar de Cameron Highlands.

 

Informatie Cameron Highlands:

Dit gebied heeft uitgestrekte theeplantages. Het heeft een zeer gunstig klimaat voor thee- en groenteplantages, u zult deze dan ook overal zien. Op de vruchtbare grond worden veel aardbeien en tomaten gekweekt. Het gebied wordt ook wel "Malaysia's Green Bowl" genoemd. Cameron Highlands was vroeger de plaats, vanwege het koelere klimaat, waar de Engelsen in de koloniale tijd graag hun vrije tijd doorbrachten. Dit is dan ook nog duidelijk te zien aan vele gebouwen in de oud-Engelse stijl.

 

Overnachting in de Cameron Highlands.

Inclusief ontbijt en autohuur

Dag 6 Cameron Highlands

Maleisie-WestMaleisie-Cameronhighlands-aardbeienplantage11(8) Cameronhighlands-theeplantage1(8) maleisie-Cameronhighlands-theeplukker(8)

Vandaag gaat u de Cameron Highlands verder ontdekken met uw huurauto. U rijdt door de prachtige heuvels die groen bebost zijn of bedekt zijn met theeplantages. Een bezoek aan een theeplantage, waar u het proces mee kunt maken, hoe de thee behandeld wordt, is zeker een aanrader. De BOH theeplantage is de grootste en meest indrukwekkende theeplantage van de Cameron Highlands. Andere bezienswaardigheden zijn o.a. de ‘Butterfly Farm’ met een vlindertuin en een apart gedeelte waar verschillende dieren uit de Maleise jungle te bewonderen zijn of de ‘Honey Bee Farm’. Ook is het leuk om even een markt te bezoeken die u onderweg vast zult tegenkomen. Hier worden met name de producten verkocht die in de Cameron Highlands worden gekweekt.

 

Overnachting in de Cameron Highlands.

Inclusief ontbijt en autohuur

Cameron Highlands, Mountainbiken
Cameron Highlands

Cameron Highlands, Mountainbiken

Vandaag gaat u op een avontuurlijke manier de hooglanden ontdekken: op de fiets. Het is wat heuvelachtig maar...

Cameron Highlands, Mossy Forest Park
Cameron Highlands

Cameron Highlands, Mossy Forest Park

Vlakbij de Cameron Highlands vindt u het Mossy Forest Park, de naam zegt het al, een bos waar alle bomen...

Dag 7 Cameron Highlands - Penang

Vandaag verlaat u de Cameron Highlands. Het eerste stukje rijdt u over de kronkelende bergwegen, daarna gaat u de snelweg op. Onderweg kunt u onder andere stoppen bij een vlinder- en bijenfarm en ziet u een aantal prachtige uitzichten. Ook het paleis van de sultan en de prachtige moskee in Kuala Kangsar zijn de moeite waard. Dan rijdt u over de 7 kilometer lange brug van het vasteland naar het eiland Penang. De tocht van vandaag duurt ongeveer 5 à 6 uur.

 

Informatie Penang:

Het eiland Penang biedt veel afwisseling in bezienswaardigheden en natuurschoon. Het beroemde strand van Batu Ferringhi ligt op een half uurtje rijden van de hoofdstad Georgetown. U vindt hier veel mooie hotels, veel restaurantjes en barretjes. Op de boulevard zijn er veel winkeltjes waar (vaak namaak) allerlei soorten dingen worden aangeboden. Leuk om langs te slenteren en het afdingen onder de knie te krijgen. Maar Penang biedt meer dan alleen strand, restaurants en winkels. In Georgetown kunt u vele dagen door de drukke stad slenteren en de mooiste, verborgen tempels, pagodes en clanhouses ontdekken. Een bezoek aan het oude fort Cornwallis, de snake tempel en het mystieke China Town mogen bij een bezoek aan Penang niet ontbreken. Het eiland heeft veel bevolkingsgroepen die harmonieus samenleven. Het grootste gedeelte van de bevolking is van Chinese afkomst. Er leven ook Indiase immigranten, Thai, Birmezen, Maleisiërs en Indonesiërs. Deze bevolkingsgroepen leven vreedzaam naast elkaar.

 

Overnachting op Penang.

Inclusief ontbijt en autohuur

Dag 8 Penang

Maleisië-Penang-Hindoe-tempel(8) 20091006_110428(8)

Vandaag kunt u met uw eigen huurauto het eiland Penang gaan verkennen. Indrukwekkend is de Kek Lok Si tempel (paradijs in het westen); de grootste Boeddhistische tempel van Zuidoost Azië. De tempel bevindt zich in Air Itam, een voorstadje van Georgetown. De plannen voor de tempel waren een initiatief  van de Chinese monnik Beow Lean, die in het klooster van Guan Yin in Georgetown woonde. De bouw startte in 1890, maar werd pas in 1930 voltooid. De Kek Lok Si bestaat uit vele gebedshallen, pagodes, klokkentorens, met elk hun eigen bouwstijl, uit Birma, Thailand of China. U mag in de Kek Lok Si overal foto’s nemen. Bijzonder is het bezoek aan de pagode. Men is met de bouw begonnen in 1915, nadat de koning van Thailand de eerste steen had gelegd. De pagode heet officieel ook ‘De pagode van Rama VI’. In de souvenirwinkel kunt u dakpannen kopen, waarop uw naam wordt geschilderd. Deze dakpannen zullen gebruikt worden voor de afdak van de ‘Kuan Yin Statue’. Dan de pagode in en een klim naar boven maken. De 32 meter hoge tempeltoren is gewijd aan alle verschijningen van Boeddha. Langs de wenteltrappen die naar de top leiden, staan ontelbare Boeddhabeelden en ziet u afbeeldingen van Boeddha op de wandtegels. De toren wordt daarom ook de ‘pagode van de tienduizend Boeddha’s’ genoemd. Erg leuk is de tocht per kabelspoortrein naar de top van de Penang Hill. De beklimming van de 780 meter hoge, steile Penang Hill is een belevenis. Het uitzicht boven over Georgetown en de Straat van Melaka is sensationeel. Op een heldere dag kun je zelfs Buttersworth op het vasteland zien liggen.  Het hoogteverschil laat zich voelen. Het is boven aangenamer en koeler dan beneden. Natuurlijk mag ook een bezoek aan hoofdstad van Penang, Georgetown niet ontbreken. In deze bedrijvige stad is de geschiedenis voelbaar. Bezoek Fort Cornwallis met o.a. een in Nederland gegoten kanon uit de V.O.C. tijd. Wandel door het mystieke China town en ontdek verborgen tempels, pagodes en clanhouses.

 

Aan het einde van de dag wordt uw huurauto bij uw hotel opgehaald.
 
Overnachting op Penang.

Inclusief ontbijt en autohuur

Penang, Kookworkshop
Penang

Penang, Kookworkshop

Wilt u de geheimen van de Maleisische keuken leren kennen? Dan is deze kookworkshop iets voor u! Rond 08.00...

Dag 9 Penang - Kota Kinabalu

U wordt opgehaald bij uw hotel en naar de luchthaven gebracht. U vliegt met Air Asia naar Kota Kinabalu. Bij aankomst wordt u opgewacht en naar uw hotel gebracht.

 

Informatie Kota Kinabalu:

Kota Kinabalu is de huidige hoofdstad van Sabah. De stad heette voor de oorlog Jesselton, maar werd door de geallieerden in de Tweede Wereldoorlog door bombardementen met de grond gelijk gemaakt. In de jaren tachtig en negentig zijn de gebouwen als paddenstoelen uit de grond geschoten. Eén van die moderne gebouwen is de futuristische glazen toren van de Sabah Foundation. Het Sabah State Museum is een bezoek waard. U kunt leuk wandelen langs de waterkant, door een dorp -boven het water- gebouwd op palen. Halverwege vindt u er de Central Market. ’s Ochtends koopt u hier verse vis en fruit of groente van de Kadazan-vrouwen. Voor een mooi uitzicht gaat u naar de top van Signal Hill. Ook de fraaie staatsmoskee is een bezoekje waard. U kunt zonnebaden op het strand van Tanjung Aru. Hier bevinden zich vele restaurantjes en eetstalletjes.

 

Overnachting in Kota Kinabalu.

Inclusief ontbijt, transfers en binnenlandse vlucht

Kota Kinabalu, Kiulu river rafting
Kota Kinabalu

Kota Kinabalu, Kiulu river rafting

U wordt deze ochtend opgehaald bij uw hotel en naar het plaatsje Tamparuli gebracht. Tijdens deze tocht rijdt...

Dag 10 Kota Kinabalu - Sandakan - Selingan Turtle Island

4693817392_4712d0853b_o(8) Maleisie-WestMaleisie-Sabah-Lankayan-schildpadjeopvoet

U staat vandaag vroeg op. Vraagt u in het hotel wat er geregeld kan worden met het ontbijt. Dan transfer naar de luchthaven. U neemt de vroege vlucht naar Sandakan. Bij aankomst wordt u opgewacht en naar de pier gebracht. 

 

U vaart per boot naar Turtle Island. U kunt hier, na de lunch, fijn ontspannen aan het strand. ’s Avonds met de Park Ranger op zoek naar de schildpadden, de zgn. green turtles, de kans is groot dat u ook ziet hoe de reuzenschildpadden hun eieren leggen in het zand. U overnacht in Selingan Park Chalet, heel eenvoudig (beste ter plaatse).

 

Informatie over de schildpadden:

Het Turtle Islands National Park omvat de eilanden Selingan, Bakungan, Kecil en Gulisan en is gelegen in de Sulu Zee. Het is de grootste broedplek voor zeeschildpadden in Zuidoost Azië. Het Turtle Island-reservaat ligt op het eiland Selingan, 40 kilometer van de kust. U vaart er in ongeveer twee uur naar toe. De kans dat u de dieren uit zee het strand op ziet kruipen om eieren te leggen is heel groot, zeg maar 95 %. Fotograferen is verboden tussen 18.00-06.00 uur.

 

Overnachting op het eiland Selingan.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, transfers, binnenlandse vlucht, boottocht, Engelssprekende gids en entreegelden

Dag 11 Selingan Turtle Island - Sepilok - Sukau

U vaart terug naar Sandakan. U wordt opgewacht bij de pier en in ongeveer een half uur naar de jungle rond het Sepilok orang-oetan opvangcentrum gebracht. U wandelt naar de voederplaats, waar de dieren rond 10.00 uur samenstromen. Het centrum is gelegen in een mooi regenwoud van ongeveer 43 vierkante kilometer. In 1964 werd het gebied aangewezen als reservaat voor de prachtige intelligente dieren. Het wereldberoemde reservaat brengt de bezoeker in nauw contact met de opmerkelijke orang-oetans, die zijn bevrijd uit gevangenschap, gered uit delen van het oerwoud die gekapt zijn ten behoeve van de landbouw of achtergelaten door hun ouders. Orang-oetans vormen een beschermde diersoort. Het voornaamste doel van het centrum is het terugzetten van de dieren in het oerwoud.Tegenover Sepilok ligt het rehabilitatiecentrum van de Aziatische beer, oftewel de sunbear. Hier leert u meer over deze kleinste beer ter wereld. 

 

Na de lunch wordt u terug naar Sandakan gebracht.Hier ligt een boot klaar waarmee u doorreist naar Sukau. De tocht is prachtig; u vaart eerst langs de kust en vervolgens de rivier op naar het nationaal park. De tocht voert u door een oorspronkelijk mangrovegebied, waar vele soorten vogels nestelen. Bij aankomst in uw lodge krijgt u een briefing over het Kinabatangan Wildlife Reservaat. In de loop van de middag varen over de rivier op zoek naar de vele soorten apen, waaronderneusapen, vogels en ander wild. Terug naar uw accommodatie in Sukau voor het diner. ’s Avonds een diavoorstelling over het gebied.

 

Overnachting in Sukau.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, transfers, boottochten, Engelssprekende gids en entreegelden

Dag 12 Sukau, Kinabatangan Wildlife Reservaat

Sukau-olifanten654(8) maleisie-sukau-rivier-varen-boot(8) Maleisie-WestMaleisie-Sabah-Sukau-aap15(8)

Vroeg in de ochtend, nog voor het ontbijt, maakt u een excursie over de Kinabatangan-rivier naar het Oxbow-meer; op zoek naar vogels en andere dieren. U bent in de pure natuur hier! Na het ontbijt maakt u een begeleide wandeling van circa een uur over het wandelpad dat achter uw hotel gelegen is en leert u meer over de planten en dieren in dit prachtige natuurgebied. Na de lunch volgt nog een boottocht. Als u wilt kunt u 's avonds nog een nachtsafari maken (dit kunt u ter plaatse beslissen en betalen).

 

Overnachting in Sukau.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, boottochten Engelssprekende gids en entreegelden

Dag 13 Sukau - Kota Kinabalu - het eiland Gaya

Een prachtige boottocht voert u door mangrovebossen aan weerszijden van de rivier naar de kust. Na aankomst in Sandakan is het tijd voor de lunch. Vervolgens door naar het Rainforest Discovery Centre met een mooie botanische tuin en canopywalk walk (hangbruggen hoog tussen de bomen). Ook het Sandakan Memorial Park wordt kort bezocht voordat u naar de luchthaven wordt gebracht. U vliegt naar Kota Kinabalu. Bij aankomst wordt u opgewacht en naar Jesselton, de haven van Kota Kinabalu gebracht. Vanaf Jesselton vaart u naar het eiland Gaya.

 

Informatie Pulau Gaya:
Pulau Gaya vormt samen met vier andere voor de kust liggende eilanden het Tunku Abdul Rahman National Park. Dit park is 50 vierkante kilometer groot en werd in 1974 tot Nationaal Park verklaard. Vlak water en koraaltuinen maken dit tot een populaire plek voor zeldzame vissen. Het binnenland van het kleine Gaya Island is bedekt met weelderig groene jungle. Op het eiland treft u regenwoud en mangrove jungle, evenals een paar goudgele strandjes. U kunt bijvoorbeeld het Marine Ecology Research Centre bezoeken of een jungle trekking maken; er leven zelfs neusapen op Gaya Island. U vindt hier slechts enkele luxueuze resorts. Het eiland heeft prachtige verborgen baaien met heel fijn zandstrand. Het water is kristalhelder en zeer geschikt om te snorkelen of te duiken. Pulau Gaya is een paradijsje, heerlijk genieten hier!

Overnachting op het eiland Gaya.

Inclusief ontbijt, lunch, transfers, boottochten, binnenlandse vlucht, Engelssprekende gids en entreegelden

 

Dag 14 - 15 het eiland Gaya

Deze dagen zijn ter vrije besteding. Heerlijk uitrusten aan het strand of juist leuke uitstapjes maken. Van Verre biedt een ruime keuze aan excursies.

 

Overnachting op het eiland Gaya.

Inclusief ontbijten

Dag 16 Vertrek van het eiland Gaya

U vaart terug naar Jesselton en wordt naar de luchthaven van Kota Kinabalu gebracht.

 

Inclusief ontbijt en transfer

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën