Informatie Argentinië

Argentinië heeft een lange kustlijn aan de Atlantische Oceaan. Het land is 3500 kilometer lang, dus u kunt zich wel voorstellen hoeveel verschillende en interessante gebieden er zijn. In het westen liggen de bergen van de Andes met de hoogvlaktes met meren. In het noordoosten is het tropisch met bossen, savannes en moerassen.

 

De breedste watervallen ter wereld, de Iguazú, liggen hier. Dieren zijn goed te spotten in het moerassig gebied van Esteros del Iberá. Typerend voor Argentinië zijn ook de pampa’s, vruchtbare graslanden. Zuidelijker, in Patagonië gaan deze over in steppes. Patagonië wordt verder gekenmerkt door bossen, bergen, meren, vulkanen en fjorden.

Klimaat Argentinië

Steden en plaatsen Argentinië

Hotels Argentinië

Excursies Argentinië

Mentaliteit van de bevolking, gewoonten en gebruiken

Argentinië is bij uitstek een land waar u voor de natuur heen gaat. Het is dunbevolkt. Het land is ongeveer 65 keer zo groot als Nederland! Toch wonen er slechts 37 miljoen mensen.

De mensen zijn over het algemeen vriendelijk en goedlachs. Men begroet elkaar met een handdruk of één kus. Zeer gangbaar is ook een abrazo, een omhelzing. Als u “buenos dias, como esta?” roept, wordt dat vaak gewaardeerd.

 

Beleefdheid en er verzorgd en schoon uitzien is belangrijk voor de Argentijnen.

 

Typisch voor de Argentijnse cultuur zijn de tango, voetbal en de barbecue (asado).

 

Afdingen
Afdingen is in Argentinië niet gebruikelijk. In winkels en restaurants is dat echt not-done. Op een markt, waar u bijvoorbeeld souvenirs koopt, kunt u het proberen.

 

Fooien

In restaurants is het geven van 10% fooi normaal. Soms staat dit zelfs al op de rekening, let hier goed op. Zeker na de sterke devaluatie van de munt zijn andere mensen in de dienstverlenende sector heel blij met wat extra geld. Een fooi zal zeer gewaardeerd worden. Denkt u dan aan een dollar voor een kamermeisje of kofferdrager, 3 dollar per dag voor een chauffeur en 5 dollar per dag voor een gids. 

8d2b04ba-7b74-4877-a2a5-3fee6aa41ce4

Taal in Argentinië

De officiële taal in Argentinië is Spaans. Het is handig om een woordenlijstje met de meest voorkomende woorden mee te nemen (of te leren). Engels wordt er slechts beperkt gesproken. Er zijn maar liefst meer dan 15 lokale talen, waarvan Quechua en Mapuche het belangrijkst zijn.

 

Godsdienst

De officiële religie in Argentinië is het Rooms-katholieke geloof. Daarnaast zijn er ook Joden en protestanten. In afgelegen gebieden kunnen oude normen en waarden nog aangehouden worden.

359a3a50-babf-4f54-bb48-a529629e5197 Latijns-Amerika-Argentinie-Salta-church-by-night_1_401461

Geldzaken

De munteenheid in Argentinië is de Argentijnse peso, afgekort als ARS of $.

De pesos zijn onderverdeeld in centavos. Papiergeld is er in 2, 5, 10, 20, 50, 100 en 500 pesos. Er zijn munten van 1 en 2 peso en kleiner. De waarde van de peso is zeer onstabiel. Daarom worden veel prijzen in Amerikaanse dollars berekend. Op veel plekken kunt u pesos pinnen. Travellercheques zijn achterhaald. Contant geld wisselen bij een bank (Amerikaanse dollars of Euro’s) zou eventueel wel kunnen. Omdat pinautomaten soms niet werken adviseren wij om ook contante Amerikaanse dollars mee te nemen. U kunt dollars pinnen op Schiphol bij de ABN Amro bank en bij het Grenswisselkantoor.

De huidige omrekenkoers: 1 Euro = 48 Peso

 

Paspoort/visum

Houders van een Nederlands en Belgisch paspoort hebben voor Argentinië geen visum nodig, mits u niet langer dan 180 dagen in Argentinië verblijft. Uw paspoort dient nog wel 6 maanden geldig te zijn na de datum van aankomst in Argentinië. U dient in het bezit te zijn van een doorreis- of terugreisticket.

Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig.

1f0886bb-2441-4231-8eb3-577358953509

Autohuur en rijbewijs

Het is goed mogelijk om een auto te huren in Argentinië. Wij werken met een gerenommeerde verhuurmaatschappij samen. Het Nederlandse rijbewijs wordt bij autohuur niet altijd als geldig document geaccepteerd. Wij adviseren u dringend om naast het Nederlandse rijbewijs ook een IRB (Internationaal Rijbewijs) mee te nemen.

 

Gezondheid

Voor Argentinië zijn geen inentingen verplicht. TENZIJ u uit een land komt waar gele koorts voorkomt. Dan is een vaccinatie tegen gele koorts verplicht. Aangeraden wordt een vaccinatie tegen Hepatitis A en DTP. Bescherm u goed tegen muggenbeten. Zika, Dengue (knokkelkoorts) en Chikungunya kunnen in Argentinië voorkomen. Rabiës komt voor in Argentinië, vermijd contact met zoogdieren.

 

Hoogteziekte is een veelvoorkomend verschijnsel in delen van de Andes. Als u naar hooggelegen gebieden gaat, neem dan veel rust en drink veel water. Sommige mensen krijgen last van hoofdpijn. U kunt ook een kopje cocathee proberen (geen drugs!). Eet licht. Meestal went uw lichaam in een dag of twee aan de hoogte. Wel blijft u vaak snel buiten adem raken, bij een hike of een fietstocht.

 

Tijdsverschil

In Argentinië is het 4 uur vroeger dan in Nederland. In onze zomertijd, is het 5 uur vroeger dan in Nederland. Argentinië kent zelf géén zomertijd.

 

Voltage en stekkers

Elektriciteit: 220 Volt. De stopcontacten zijn ongeaard. Soms moet u een beetje wringen om een stekker in het stopcontact te krijgen. Neem voor de zekerheid een adapter mee.

 

Lees meer over het klimaat in Argentinië.

 

Bekijk de rondreizen Argentinië en bouwstenen Argentinië.

Voorbeelden van rondreizen en bouwstenen Argentinië
Foz-Iguazu-Argentijnse-kant-28
Voorbeeldreis Argentinië

Rondreis Argentinië: Hoogtepunten van Argentinië

Beste reisperiode: oktober t/m april

 

Buenos Aires > El Calafate, gletsjers > Ushuaia, zuidelijkste puntje ter wereld > Salta, per huurauto naar de wijnvelden van Cafayate Cachi Iguazú, bekende watervallen.

Brazilie-Rio-de-Janeiro-strand
Voorbeeldreis Argentinië

Bouwsteen: Strandcombi met Rio de Janeiro

Reisperiode: ideaal voor het hele jaar

 

Brazilië: Rio de Janeiro, goed te combineren met Argentinië. Bezoek de stad en het strand van deze sfeervolle stad.

Argentinie-Ushuaia-Seal-Island-Beagle-Channel
Voorbeeldreis Argentinië

Bouwsteen: Ushuaia, naar het einde van de wereld

Beste reisperiode: oktober t/m april.

 

Ushuaia, het zuidelijkste stukje land ter wereld. Vanuit Ushuaia vaart u door het Beagle kanaal en bezoekt u het National Park; Vuurland.

Argentinie-Viedma-gletsjer-Judith
Judith
Jaren heb ik door Latijns-Amerika gereisd, om uiteindelijk een paar jaar te settelen in Chili. Voor mij voelt Latijns Amerika dan ook als thuiskomen.
Contact met Judith
Vulkaan-Poas-Costa-Rica-Tamara
Tamara
Van gletsjers tot watervallen, wijngebieden, gekleurde rotsen en wildlife: er zijn zoveel plekken in Argentinië die ik u graag wil laten zien
Contact met Tamara