Ushuaia

Ushuaia, het einde van de wereld

Ushuaia is de meest zuidelijke stad van de wereld en wordt daarom ook wel het einde van de wereld genoemd. Ushuaia wordt omringd door heuvels, bossen, meren en het Nationale Park Vuurland (Tierra del Fuego). Veel mensen komen hiernaartoe om de boot naar Antarctica te nemen, maar Ushuaia zelf is zeker de moeite waard om langer te verblijven. Er is één winkelstraat met diverse outdoorwinkels. Als u nog wat kleding wilt inslaan, is dit de perfecte kans. Er zijn diverse restaurants te vinden waar u kunt genieten van specialiteiten als krab en zwarte zeebaars. Bent u meer een vleeseter? Probeer dan lam op speciale Patagonische wijze bereid. U ziet het lamsvlees ’s middags al boven het vuur hangen. De geuren komen u tegemoet en we beloven u dat het dan lastig is om nee te zeggen.

 

Uitzicht op de besneeuwde bergtoppen van Ushuaia

 

Een aantal van onze individuele rondreizen door Argentinië komen langs Ushuaia. 

 

Geschiedenis Ushuaia

De stad Ushuaia is in het begin van de twintigste eeuw ontstaan rond een gevangenis voor zware criminelen. Net als andere landen ging Argentinië gevangenissen op een eiland bouwen om ervoor te zorgen dat de gevangenen niet konden vluchten. De eerste gevangenen kwamen in 1896 en werden tewerkgesteld in de houtwinningsindustrie rond de stad. Zij zijn degenen geweest die de stad hebben gebouwd. De gevangenis werd in 1947 gesloten.

 

Het weer in Ushuaia

Het weer in Ushuaia kan erg verschillen. Het kan de ene dag heerlijk warm en bijna onbewolkt zijn, terwijl de andere dag een dikke winterjas, handschoenen, sjaal en muts noodzaak zijn. Houd de weersomstandigheden dus goed in de gaten en wees op alles voorbereid. Een uitgebreid overzicht van het weer in Argentinië vindt u hier.

 

Pinguins van Ushuaia
Gekleurde meren in Ushuaia
Zeeleeuwen bij Ushuaia

 

Wat te doen in Ushuaia?

Er zijn zoveel leuke activiteiten te ondernemen in de omgeving van Ushuaia. We lichten er vier voor u uit, maar kijkt u ook zeker eens even in ons excursieaanbod.

 

Beagle Channel

Als u in Ushuaia verblijft mag een boottocht door het befaamde Beagle Channel niet ontbreken! U ziet er diverse watervogels en zeeleeuwen en in het goede seizoen pinguïns. De omgeving is een walhalla voor watervogels, waarvan de keizeraalscholver (let op de blauwe ogen!) de meest voorkomende is. De vogels delen de rotsen met tientallen zeeleeuwen die u ook vaak rondom de boot zult zien zwemmen. Natuurwetenschapper Charles Darwin ging u eeuwen geleden al voor. Hij was zeer onder de indruk van de flora en fauna die hij rond het Beagle-kanaal zag. En we beloven u, wij ook!

 

De zeehonden liggen te genieten van de zon bij Beagle Channel

 

Tierra del Fuego National Park

Houdt u van wandelen? Dan is Tierra del Fuego National Park (Vuurland) met zijn unieke ecosysteem niet te missen als u in Ushuaia bent. U vindt er steppes met lage begroeiing, bossen en op de achtergrond prijken de bergen met besneeuwde toppen. Er gaan touringcars vol met toeristen naar Tierra del Fuego toe, maar wij raden u aan om in een klein groepje te gaan en ook onbekendere delen te bezoeken. Vraag ons naar de mogelijkheden.

 

Wandelend langs de kust
Een kleine waterval in het Nationale park

 

Per trein naar het einde van de wereld

Wij gaven u al even aan dat het een aanrader is om te wandelen door Tierra del Fuego National Park, maar u kunt ook per trein door het park rijden. Een oude stoomtrein brengt u langs een aantal mooie fotostops. Uiteraard stoppen we met zicht op Beagle-kanaal, maar ook andere prachtige uitzichtpunten worden bezocht.

 

Nationaal park Tierra del Fuego

 

Skiën

In de winter (juni, juli, augustus) kunt u ervoor kiezen om een dag te gaan skiën. Het is misschien niet het eerste waar u aan denkt als u op vakantie in Argentinië bent, maar het is een fijn skigebied. Rustig met 35 afdalingen. Skimateriaal is te huur. Ook een tocht met sledehonden is in deze periode mogelijk. Een onvergetelijke ervaring.

 

Bezienswaardigheden in Ushuaia

Aan het einde van de winkelstraat ligt de meest zuidelijk gelegen marinebasis met daarnaast enkele musea. U koopt één kaartje en kunt ze allemaal bezoeken. Het Museo Maritimo y del Presidio is de gevangenis waar vroeger zware criminelen gevangen werden gehouden. De trein waarmee de gevangenen vroeger de bergen in gereden werden om te werken, rijdt nog steeds. Verder leert u hier van alles over de maritieme geschiedenis, de zuidpool, expedities en het leven vroeger.

 

Paseo de Los Artesanos

Aan de haven ligt de Paseo de los Artesanos waar kunstenaars hun zelfgemaakte producten verkopen. Een uitgelezen plek om lekker rond te struinen en souvenirs te kopen.

 

Het maritiem museum van Ushuaia

Tijdens deze reizen verblijft u in Ushuaia
IJstrekking-Perito-Moreno-6
Voorbeeldreis Argentinië

Rondreis Argentinië: Meren en gletsjers van Patagonië

Beste reisperiode: oktober t/m april

 

Buenos Aires > Puerto Madryn met Península Valdés, wildlife >  Ushuaia, einde van de wereld > El Calafate, National Park Los Glaciares > Bariloche, meren > Buenos Aires, leer de Tango.

Foz-Iguazu-Argentijnse-kant-28
Voorbeeldreis Argentinië

Rondreis Argentinië: Hoogtepunten van Argentinië

Beste reisperiode: oktober t/m april

 

Buenos Aires > El Calafate, gletsjers > Ushuaia, zuidelijkste puntje ter wereld > Salta, per huurauto naar de wijnvelden van Cafayate Cachi Iguazú, bekende watervallen.

Argentinie-Ushuaia-Seal-Island-Beagle-Channel
Voorbeeldreis Argentinië

Bouwsteen: Ushuaia, naar het einde van de wereld

Beste reisperiode: oktober t/m april.

 

Ushuaia, het zuidelijkste stukje land ter wereld. Vanuit Ushuaia vaart u door het Beagle kanaal en bezoekt u het National Park; Vuurland.