El Calafate

El Calafate, het zuiden van Argentinië

El Calafate is een kleine stad aan de zuidelijke oever van Lago Argentino, het grootste meer van Argentinië. De stad dankt haar naam aan een typisch stuk fruit voor Patagonië, de 'calafate'. Het is een soort bes die veel wordt gebruikt in lokale producten als jam. De stad bestaat uit één levendige hoofdstraat, de Libertador General San Martín, met diverse restaurants, reisbureautjes en winkels waar u onder anderen outdoorkleding kunt kopen. Het voelt een beetje aan als een wintersportdorp.

 

De Speggazini Gletsjer in El Calafate

 

Een aantal van onze individuele rondreizen door Argentinië komen langs El Calafate. 

 

Het weer in El Calafate

De zomer in El Calafate is koel en in het algemeen droog. Van mei tot en met september is het kouder en is er zelfs kans op sneeuw. Voor een uitgebreid overzicht verwijzen wij u naar onze klimaatpagina.

 

Top 5 uitstapjes in El Calafate

1. Perito Moreno Gletsjer

Een van de meest indrukwekkendste gletsjers is De Perito Moreno Gletsjer. Dit is een enorme ijsschots van maar liefst 4 kilometer breed en 60 meter hoog. Doordat het ijs jarenlang onder grote druk is samengeperst, heeft het een felblauwe kleur gekregen. Vanaf de houten wandelpaden heeft u een goed uitzicht over de ijsmassa. Prachtig om deze gletsjer van dichtbij te zien! Maak een boottocht en vaar naar de voet van de gletsjer voor een nog beter zicht. Af en toe breekt er onder enorm gedonder een groot stuk ijs af. Verontrustend is dit niet: de Perito Moreno is de enige gletsjer ter wereld die elk jaar groeit.

 

2. IJswandeling over de gletsjer

Liever wat meer actie? Ga dan samen met een gids hiken op het ijs. Een onvergetelijke ervaring! Op schoenen met speciale ijzers eronder maakt u een kleine trekking over de gletsjer. In een kleine groep en onder begeleiding van een gids loopt u langs diepe spleten en staat u oog in oog met enorme ijsmassa's. Tijdens deze spectaculaire tocht realiseert u zich pas hoe enorm de gletsjer echt is. De excursie wordt afgesloten met een lekker drankje op de gletsjer.

 

De Perito Moreno Gletsjer
Te voet over de Perito Moreno Gletsjer 
Geniet van het prachtige uitzicht

 

3. Laguna Nimez Reservaat

Wilt u even ontsnappen aan de bedrijvigheid van El Calafate? Aan de rand van El Calafate ligt het Laguna Nimez-reservaat. Het is een beschermd natuurgebied waar u uren kunt wandelen op de aangegeven wandelpaden. Het is een perfecte plek om vogels te spotten. Er leeft een groep flamingo’s, maar u vindt er ook roofvogels en diverse watervogels. Er zijn vogelkijkhutten waar u het beste zicht heeft. Geen verrekijker meegenomen? Dit is geen enkel probleem, deze zijn te huur in het reservaat.

 

4. Paardrijden rond El Calafate

Als u de natuur van Patagonië nog intenser wilt ervaren, is het een aanrader om een paardrijtocht te maken door de valleien en over de heuvels van Patagonië. Dit is de perfecte manier om kennis te maken met het landelijke leven op Patagonië. U rijdt door afgelegen gebieden waar u niemand tegenkomt en ziet onder anderen het Roca Meer, de Perito Moreno-gletsjer, imposante bergtoppen en rivieren. Deze activiteit is zowel geschikt voor de ervaren als onervaren ruiter.

 

Collega Irene te paard in El Calafate
Geniet van het landelijke gebied in El Calafate

 

5. Museum Glaciarium

Als u in El Calafate bent, mag een bezoek aan het Glaciarium niet ontbreken. In dit museum komt u alles te weten over gletsjers, wat voor invloed zij hebben op hun omgeving en wat de gevolgen zijn van de opwarming van de aarde. In het café van het Glaciarium drinkt u cocktails uit een glas van ijs. Het museum ligt iets buiten het centrum, maar er gaat een gratis bus naar toe.

 

Nog meer tips over wat u in El Calafate allemaal kunt doen, kunt u lezen in het uitgebreide blog van Eva van der Cruijsen. Of neem contact met ons op. Zij vertelt u graag meer over haar ervaringen.

 

Tijdens deze reizen verblijft u in El Calafate
IJstrekking-Perito-Moreno-6
Voorbeeldreis Argentinië

Rondreis Argentinië: Meren en gletsjers van Patagonië

Beste reisperiode: oktober t/m april

 

Buenos Aires > Puerto Madryn met Península Valdés, wildlife >  Ushuaia, einde van de wereld > El Calafate, National Park Los Glaciares > Bariloche, meren > Buenos Aires, leer de Tango.

Foz-Iguazu-Argentijnse-kant-28
Voorbeeldreis Argentinië

Rondreis Argentinië: Hoogtepunten van Argentinië

Beste reisperiode: oktober t/m april

 

Buenos Aires > El Calafate, gletsjers > Ushuaia, zuidelijkste puntje ter wereld > Salta, per huurauto naar de wijnvelden van Cafayate Cachi Iguazú, bekende watervallen.

Argentinie-El-Calafate-Glacier-Spegazzini-7
Voorbeeldreis Argentinië

Bouwsteen Argentinië: Gletsjers en ijsschotsen

Beste reisperiode: oktober t/m april

 

El Calafate, verblijf in Patagonië met uitstapjes naar de gletsjers in het Nationale Park in de omgeving.