Klimaat Argentinië

Verschillende klimaatzones in Argentinië

Argentinië is een enorm langgerekt land met daardoor verschillende klimaatzones. Belangrijk om te weten is dat de seizoenen tegengesteld zijn aan die in Nederland. Dit komt omdat Argentinië op het zuidelijk halfrond ligt. De zomer in Argentinië loopt van december tot en met maart. En de winter in Argentinië is van juni tot en met september. Het land is 3500 kilometer lang en er is niet één klimaat aan te geven. Eveneens verschilt de beste reistijd voor het noorden en het zuiden.

 

Het hele jaar door kunt u naar het noordelijk en centrale deel van Argentinië reizen, zoals Buenos Aires, het wijngebied Mendoza, Iguazú, Salta en omgeving.

Reizen naar Patagonië, met de streken Península Valdés, Bariloche, El Calafate en Ushuaia reist u het beste in onze winter. Van oktober tot april is de beste tijd.

 

Het tropische klimaat rond Iguazú

Vele watervallen bij Iguazú

 

Bij de watervallen van Iguazú en het omringende gebied in het noordoosten van Argentinië heerst een tropisch landklimaat. De regen is gelijkmatig over het hele jaar verdeeld, evenals het aantal zonuren. Iguazú is één van de beste plekken in Argentinië om te relaxen aan het zwembad. De temperaturen liggen het hele jaar door hoog.

 

Klimaat rond Iguazú           Gemiddelde. temp. (ºC) Zonuren per dag  Dagen met enige regen
januari 30 7 5
februari 29 7 5
maart 28 7 5
april 26 7 4
mei 24 7 4
juni 22 5 4
juli 23 5 4
augustus 24 6 3
september 25 7 3
oktober 27 7 4
november 29 6 6
december 30 6 6

 

Beste reistijd Iguazú en omgeving

Het hele jaar door is geschikt om naar Iguazú en omgeving te reizen. Dit reisadvies geldt ook voor het moerasgebied van Esteros del Iberá.

 

Kledingadvies

Neem dunne kleding mee, die snel droogt. In de warmte transpireert u snel. Een dunne lange broek en een dun shirt met lange mouwen is prettig in de jungle. Goede wandelschoenen zijn aan te raden, evenals een dunne regenjas. Vergeet uw zwemspullen en zonnebrand en een petje niet.  

 

Het klimaat rond Salta

Het weelderige landschap in de omgeving van Salta

 

Salta ligt in het noordwesten van Argentinië. De temperatuur rond Salta is het hele jaar door aangenaam. Het wordt niet te warm door de hoge ligging en het wordt ook nooit echt koud. In onze wintermaanden valt de meeste regen.

 

Ten noorden en westen van Salta gaat het klimaat zelfs over in een woestijnklimaat. Daar is het warmer en droger. Iets zuidelijker, richting Mendoza, zijn de temperaturen weer aangenamer. De regen is daar ook een stuk minder. En er zijn meer zonuren dan in Salta.

 

Klimaat rond Salta            Gemiddelde. temp. (ºC) Zonuren per dag  Dagen met enige regen
januari 28 6 13
februari 26 5 12
maart 25 5 11
april 23 5 7
mei 20 5 4
juni 18 5 2
juli 20 6 2
augustus 21 7 2
september 24 6 2
oktober 25 6 5
november 27 6 7
december 28 6 11

 

Beste reistijd Salta

De beste reistijd voor Salta en omgeving is van april tot en met oktober, maar dit gedeelte van het land kan het hele jaar door bereisd worden. In de tijd dat er veel regen valt, kunnen de wegen soms nat zijn en daardoor in de bergen wat moeilijker begaanbaar en de wandelpaden glibberig.

 

Kledingadvies

Neem dunne laagjes kleding mee. Goede wandelschoenen zijn aan te raden, evenals een dunne regenjas. Een vestje voor de avonden en de grote hoogtes is een aanrader. Vergeet uw zwemspullen en zonnebrand en een petje niet.  

 

Klimaat Buenos Aires en omgeving

Op de straten wordt de tango volop gedanst

 

In het centraal oostelijke deel van Argentinië ligt de hoofdstad Buenos Aires. De temperatuur is het hele jaar door aangenaam. De regen valt het hele jaar door. Door de aangename temperaturen overdag speelt een groot deel van het dagelijks leven zich op straat af. Het swingt in Buenos Aires. De tango wordt gedanst en er zijn veel terrassen waar u de sfeer kunt proeven. De avonden zijn over het algemeen koel.

 

Klimaat Buenos Aires
           
Gemiddelde. temp. (ºC) Zonuren per dag  Dagen met enige regen
januari 28 9 9
februari 26 9 8
maart 25 8 8
april 22 8 8
mei 18 5 7
juni 16 5 6
juli 16 5 6
augustus 17 6 7
september 19 6 7
oktober 23 7 9
november 25 8 9
december 27 9 10

 

Beste reistijd Buenos Aires

Het hele jaar kunnen er reizen naar Buenos Aires gemaakt worden.

 

Kledingadvies

Neem laagjes kleding mee. Goede wandelschoenen zijn aan te raden, evenals een dunne regenjas. Een vestje voor de avonden is een aanrader. Bij een tangoshow draagt men over het algemeen iets nettere kleding.

 

Patagonië: Het zuiden van Argentinië

Uitzichtpunt Upsala bij Estancia Cristina

 

Patagonië is de zuidpunt van Argentinië. Het gebied is enorm en strekt zich uit van de Atlantische Oceaan tot de grens met Chili. Er leven bijzondere dieren en weinig mensen. De natuur is bijzonder met meren, rotsen, lagunes en bossen. Het klimaat loopt van een zeeklimaat tot een poolklimaat. Over het algemeen valt er weinig regen in Patagonië, alleen Bariloche en omgeving vormt een uitzondering daarop. In onze zomermaanden, kan het ’s nachts vriezen. En er kan sneeuw vallen.

 

Klimaat rond Bariloche
           
Gemiddelde. temp. (ºC) Zonuren per dag  Dagen met enige regen
januari 22 10 4
februari 22 10 5
maart 20 9 5
april 16 7 7
mei 10 5 11
juni 8 5 11
juli 8 5 12
augustus 8 5 10
september 10 6 9
oktober 15 8 6
november 18 9 5
december 20 10 4

 

Klimaat rond El Calafate
           
Gemiddelde. temp. (ºC) Zonuren per dag  Dagen met enige regen
januari 16 8 4
februari 15 7 4
maart 12 6 4
april 10 5 7
mei 4 4 7
juni 3 3 6
juli 2 3 6
augustus 4 5 6
september 9 6 5
oktober 11 7 5
november 14 8 5
december 16 8 5

 

Beste reistijd Peninsula Valdés

Spot walvissen bij Peninsula Valdés

 

Naar Puerto Madryn gaat u om wildlife te spotten. Pinguïns, walvissen, zeeleeuwen en orka’s zijn vaak te zien. In de maanden april, mei en juni zijn er weinig dieren. De beste periode is onze herfst. Pinguïns gaan dan aan land op het schiereiland om hun eieren uit te broeden.

 

Faunakalender Peninsula Valdés

Wanneer kunt u welke dieren zien?

 

Beste reistijd El Calafate

De Perito Moreno Gletsjer bij El Calafate
De Perito Moreno Gletsjer bij El Calafate

 

De beste reistijd voor El Calafate is van oktober tot en met april. Van mei tot en met september is het kouder en er is zelfs kans op sneeuw. De meeste excursies kunnen echter het hele jaar door gaan. De wind in El Calafate kan de gevoelstemperatuur lager aan laten voelen.

 

Beste reistijd Ushuaia

De beste reistijd voor Ushuaia is van oktober tot en met april. Van mei tot en met september is het kouder en er is zelfs kans op sneeuw. De meeste excursies kunnen echter het hele jaar door gaan. In de winter (juni, juli, augustus) kunt u een dag gaan skiën. Het skigebied is rustig en er zijn 35 afdalingen. Skimateriaal is te huur. Ook een tocht met sledehonden is in deze periode mogelijk.

 

Kledingadvies Patagonië

Draag laagjes. In Patagonië kunt u niet alleen alle seizoenen binnen een dag voorbij zien komen, maar zelfs alle seizoenen binnen een uur! Neem een zonnebril en zonnebrand mee, ook als het ’s morgens bewolkt is. Een warme muts, handschoenen en een sjaal zijn aan te raden, ongeacht de periode waarin u reist. Daarnaast een waterdichte jas, of een poncho, een trui, en wandelschoenen.

 

Onze beste reistijd

Argentinië is zo'n langgerekt land waardoor het lastig is een beste reistijd aan te geven. Het hele jaar door kunt u naar het noordelijk en centrale deel van Argentinië reizen, zoals Buenos Aires, het wijngebied Mendoza, Iguazú, Salta en omgeving. Naar Patagonië, met de streken Península Valdés, Bariloche, El Calafate en Ushuaia reist u het beste in onze winter. Van oktober tot april is de beste tijd.

 

Combineer uw rondreis met Uruguay of tropisch Rio de Janerio

In Uruguay zijn de zonne-uren en regen redelijk over het jaar verdeeld. Er valt iets meer regen in maanden oktober tot en met maart. Maar dan zijn juist ook weer de meeste zonne-uren. De temperatuur van het zeewater is in deze maanden ook aangenaam. De temperaturen liggen dan gemiddeld boven de 25 graden Celsius. In de maanden juni, juli en augustus ligt de temperatuur rond de 15 graden. 

 

In Rio de Janeiro is de temperatuur het hele jaar door zeer aangenaam. De gemiddelde temperatuur ligt tussen de 25 en de 30 graden Celsius. Warmer dan 30 graden wordt het ook niet vaak, dus het is niet te warm. Het hele jaar door schijnt de zon 6 a 7 uur per dag. De meeste regen valt van oktober tot en met april. In onze zomermaanden (juni, juli, augustus) valt er weinig regen. De temperatuur van het zeewater is ongeveer 23 a 25 graden.

 

Bekijk alle rondreizen Argentinië of de bouwstenen Argentinië.