Selous Game Reserve

Het Selous Game Reserve in Tanzania

Wie tijdens een rondreis Tanzania op safari wil zonder door toeristen gestoord te worden, vindt zijn bestemming in het Selous Game Reserve: een ongerept wildreservaat groter dan Nederland.

 

Stilte in Selous

Het Selous Game Reserve is niet zomaar een parkje, maar het grootste wildreservaat van Afrika! Stel u het eens voor: een wildpark zo groot als Zwitserland. Voor u uw safari van twee weken gaat boeken, moet u echter even weten dat niet het gehele park toegankelijk is. Een groot deel is nog echte wildernis, u rijdt alleen door het gebied ten noorden van de rivier Rufiji. Geen zorgen – zelfs dit is groot genoeg. U komt onderweg langs meren, savannes, moerassen, rotspartijen en heetwaterbronnen. In de bossen bestaan ziet u eeuwenoude baobabs en hoge worstbomen (ga er vooral niet onder staan – de vruchten vallen er nog wel eens uit). U komt maar weinig toeristen tegen, het is een magisch stille plek. Het Selous Game Reserve is vernoemd naar Frederick Selous, een jager en schrijver die tijdens de Eerste Wereldoorlog bij het park is vermoord.

 

Kuddes olifanten, giraffen en buffels

Uw rijdt op safari het beste naar het midden van het park, waar net boven de Rufiji vijf meren zijn gevormd. De waterreservaten trekken veel dieren aan dus u kunt hier gerust even parkeren om af te wachten wat er voorbij loopt. Vooral tussen juni en oktober spot u de dieren het makkelijkste. Er leven zebra’s, elanden, koedoes, antilopen, bavianen en elanden. Spannender zijn wilde honden, luipaarden, neushoorns, nijlpaarden, en leeuwen, die soms wel in groepen van twintig te vinden zijn! Hopelijk hebben ze honger – dat kan wel eens mooie plaatjes opleveren. Het wildreservaat staat daarbij bekend om de enorme hoeveelheid olifanten, buffels en gnoes en kuddes giraffen van soms wel vijftig tegelijk. Dat vindt u niet snel in Afrika. Het Selous Game Reserve telt bovendien ruim vierhonderd vogelsoorten: houd de verrekijker maar paraat.

 

Safari in Selous

Een safari in het Selous Game Reserve is bijzonder. U kunt het zo intens maken als u zelf wilt! Het is een aanrader om bij zonsondergang in de buurt van het water te blijven, waar dieren voor de donkere nacht nog even komen drinken: een must-see tijdens een Tanzania vakantie. Daarbij kunt u varen over de Rufiji-rivier: u glijdt over een schijnbaar rustige rivier, tot er een nijlpaard uit het water duikt en u een krokodil op de oever spot. Een ultieme wildervaring beleeft u tijdens een wandelsafari, waar niets tussen u en die buffels aan de overkant staat. U bent helemaal deel van de wildernis! Durft u het aan om ’s nachts in de openlucht te slapen? Op een fly-camping ligt u onder de sterrenhemel met niets dan een klamboe over u heen. U hoort het breken van takken onder de voeten van een kudde olifanten die voorbij wandelt. Doe uw ogen vooral niet dicht: het Selous Game Reserve is veel te mooi om te slapen!