Mwanza

Eilandhoppen bij Mwanza

Mwanza staat bekend als de stad van de rotsen. De tweede grootste stad van Tanzania heeft een Aziatisch sfeertje en ligt tussen de rotspartijen aan de zuidoever van het Victoriameer.

 

De stad van de rotsen

Mwanza wordt bewaakt door de Bismarck Rock, één van de rotsen waaraan de stad zijn bijnaam te danken heeft. Mwanza is de plek van visserij, koffie, thee en katoen, maar wordt vooral gekenmerkt door een grote Indiase gemeenschap. U zult het vanzelf aan de architectuur zien, als u een stadswandeling maakt. Wandel bijvoorbeeld door het stadscentrum, of neem een kijkje bij Capri Point. Snuif de sfeer op de drukke markten tussen Lumumba Road en Pamba Road of loop richting Rwagasore Road, waar stoffen met unieke patronen worden verkocht. U mag gerust afdingen! Sportievelingen gaan kanoën, vissen of beklimmen de Balili Mountain om over de eindeloze Serengeti uit te kijken. Op het Victoriameer sluit u uw dag af met een romantische zonsondergangcruise. Probeer ’s avonds eens de tilapia, een vis die u in Hotel Tilapia kan proeven met uitzicht op de baai. Vegetariërs gaan los in een vegetarisch restaurant (ja echt): pizzeria Kuleana is populair bij zowel reizigers als bewoners van Mwanza.

 

Serengeti National Park & Rubondo Island National Park bij Mwanza

De populairste bezienswaardigheden van Mwanza zijn twee nationale parken. Veel reizigers gaan tijdens hun Tanzania reis via Mwanza naar het Serengeti National Park. Dit is misschien wel de beste bestemming ter wereld voor een safari! De graslanden zijn thuis van ontelbare dieren, waaronder de Big Five. Jaarlijks migreren anderhalf miljoen gnoes, gazelles en zebra’s naar het Masaï Mara National Reserve in Kenia – een ongelofelijk natuurspektakel. Wat dichterbij Mwanza ligt het Rubondo Island National Park, op een paar kleine eilandjes. Uw beleving begint al met de boottocht er naar toe: het uitzicht over het Victoriameer is adembenemend. U komt terecht in een dierenparadijs met apen, giraffes, neushoorns, bosbokken, chimpansees en olifanten, in het water zwemmen nijlpaarden en krokodillen. Als u van vogels houdt is Mwanza een goede vakantiebestemming: in de dichte bossen van Rubondo Island National Park kunt u uren blijven staren.

 

Saanane Island National Park, Bujora Cultural Centre & Ukerewe bij Mwanz

Bij Mwanza ligt het eilandje Saanane, vernoemd naar een oude bewoner die uiteindelijk plaats moest maken voor een nationaal park. U bezoekt hier het Saanane Island National Park, met dieren als zebra’s, otters en impala’s, maar ook leeuwen, varanen en krokodillen. U kunt fietsen of wandelen, met het Victoriameer als decor. U kunt ook kiezen om tijdens uw Tanzania vakantie in de inheemse cultuur van Mwanza te duiken: dit is het gebied van de Afrikaanse stam Sukuma. In het Bujora Cultural Centre vindt u het Sukuma Museum, waar u helemaal in de Sukuma-cultuur duikt! Zo ziet u een traditioneel huis, trommels van wel vijfhonderd jaar oud en worden er regelmatig dansdemonstraties gehouden. Soms met levende pythons! Op het eiland Ukerewe vindt u authentieke Sukuma-dorpen. Stap op de fiets en dwaal over het vissersplekje – dit eilandje in Tanzania heeft heerlijk afgelegen stranden.