Amani Nature Reserve

Het Amani Nature Reserve in Tanzania

Het Amani Nature Reserve is een paradijs. Het klassieke droge Afrika maakt hier plaats voor verbazingwekkende flora en fauna in een kleurrijk tropisch regenwoud.

 

Regenwoud

Wie had gedacht dat Tanzania zo groen kon zijn? Het Amani Nature Reserve lijkt wel een oase. U wandelt door een weelderig woud, waar u niets anders hoort dan kabbelend water, zingende vogels en tjirpende insecten. Let goed op, misschien slingert er wel een aap tussen de hoge bomen (van soms wel zestig meter!). Het natuurreservaat is in 1997 opgericht en biedt een thuis aan vele reptielen, vlinders en zoogdieren maar ook zeldzame dieren. Misschien ziet u franjeapen, de Oost-Afrikaanse driehoornkameleon of vogels zoals de Amanihoningzuiger en de Usarambaoehoe. De mopanebossen horen bij de vijfentwintig biodiversiteitshotspots ter wereld. Er valt dus een hoop te zien in het Amani Nature Reserve.

 

Usambarabergen

Het Amani Nature Reserve ligt te midden van het Usambaragebergte, waarvan het oostelijk en westelijk deel wordt opgedeeld door de Lwengera-vallei. De Usambarabergen horen bij de Eastern Arcs, een bergketen van zo’n vijfentwintig miljoen jaar oud die wereldberoemd is door de talloze plantensoorten die er voorkomen. Ze worden ook wel de Galápagos van Afrika genoemd. Bij Lushoto vindt u een herbarium met meer dan duizend gedroogde planten en in de omgeving wandelt u heerlijk over de Usambarabergen. U komt hier dieren in alle soorten en maten tegen, al hebben vogels de meest indrukwekkende reputatie: er leven er meer dan driehonderdvijftig soorten. Als u tijdens uw Tanzania reis wil gaan vogelspotten, is uw bezoek aan het Amani Nature Reserve hét moment.

 

Amani Caves

Cultuur ontmoet natuur in het wonder van de Amani Caves. Dit grottenstelsel nabij het stadje Tanga is de grootste in Oost-Afrika en het netwerk van kalkstenen tunnels en tien grotten zou zo’n honderdvijftig miljoen jaar oud en tweehonderd kilometer lang zijn. Schrik niet: slechts één kilometer daarvan is open. Als u denkt dat u er dan zo doorheen bent gelopen, hebt u het mis. Kruipend komt u soms van de ene naar de andere zaal. De grotten heb een religieus tintje: hier zou een vruchtbaarheidsgod wonen die je van een portie mannelijkheid dan wel een vruchtbare baarmoeder kan voorzien. In ruilen voor offers, welteverstaan. Meer cultuur van Tanga vindt u in de Tongoni Ruïnes. Van een vijftiende-eeuws havenstadje zijn nu slechts de restanten van een moskee en tientallen graven over.  Baobabs sieren de historische plek. Het is een makkelijk uitstapje dat u kunt maken tijdens uw rondreis aan het Amani Nature Reserve.