Ngorongoro Conservation Area

Het Ngorongoro Conservation Area in Tanzania

De Ngorongoro Conservation Area heeft als bijnaam ‘De Ark van Noach’. In de enorme vulkaankrater leven tienduizenden Afrikaanse dieren: een waar dierenparadijs in Tanzania.

 

Caldera

Op uw Tanzania reis komt u vast langs de Ngorongoro Krater – dit is immers de enige weg naar de wereldberoemde Serengeti. Rijd echter niet gelijk door! Dit natuurfenomeen moet u beleven. Ngorongoro is een vulkaan die zo hoog als de Kilimanjaro moet zijn geweest toen het ontplofte. Een krater die door een instorting is ontstaan, wordt een caldera genoemd - de Ngorongoro is de grootste (nog intacte!) caldera ter wereld met een doorsnee van honderdachttien kilometer. De wand is soms wel zeshonderd meter hoog, dus neem een verrekijker mee om het wild goed te zien. Onderweg omhoog komt u langs het meer in de Empakaai Krater of wandelt u naar het ondiepere Olmoti. Als u de top van Ngorongoro heeft bereikt, staat uw hart even stil. Wat een weidse natuur! Het uitzicht is geweldig vanaf de heuvel Engitati (waar nog wel eens wat leeuwen rondhangen) en in de krater kunt u picknicken in Lerai Forest of Ngoitokitok Springs. Dat broodje pindakaas in Ngorongoro vergeet u niet meer.  

 

De Ark van Noach

De Ngorongoro Krater is een mengelmoes van dieren. Er wonen olifanten, zebra’s, buffels, gnoes en nijlpaarden, maar ook leeuwen, jachtluipaarden, neushoorns en luipaarden. In het Lerai Forest huizen talloze olifanten. Ga lekker op safari en kijk eens of u de Big Five kunt tellen, terwijl gazelles en impala’s langs komen springen. Mist u de gevlekte lange nek van de giraffe? Dat kan kloppen: de lange benen van deze dieren zijn niet ideaal om de kraterrand te beklimmen. U rijdt rond in een onvergetelijke omgeving: een groen graslandschap omringd door een beschermende cirkel van vulkanisch gesteente, waar mensen vreemd zijn en dieren de baas. De enigen die buiten hun auto mogen lopen, zijn de inheemse Masaï. Zij laten hun vee in de krater drinken en wonen zelf op de rand. U bent welkom in hun boma’s en manyatta’s (huizen): een cultureel bezoek op de Ngorongoro Krater is een unieke kans.

 

Lake Ndutu, Lake Magadi, Mandusi Swamp en Olduvai Kloof

In het Ngorongoro Conservation Area reist u niet alleen door de krater zelf. Er zijn nog meer buitengewone natuurspektakels te zien! Wat dacht u van Lake Ndutu: een prachtig plaatje van een algenmeer, maar met een spookachtige geschiedenis. In de modder er omheen liggen vele skeletten van gnoes en andere dieren die er niet in geslaagd zijn uit de substantie los te komen. Daarbij reist u snel naar Lake Magadi dat soms knalroze ziet door de flamingo’s, of naar het Mandusi Swamp met groene planten en grazende dieren. Tussen de Serengeti en de Ngorongoro Conservation Area ligt de Olduvai Kloof. Door vulkanische as zijn vele historische fossielen hier goed bewaard gebleven: menselijke skeletten en voetafdrukken van enkele miljoenen jaren geleden lijken er op te wijzen dat dit de plek was waar onze voorouders vroeger leefden. Bent u benieuwd hoe die Wieg der Mensheid er uitziet? Het is een bijzondere aanvulling op het natuurschouwspel in het Ngorongoro Conservation Area.