terug naar het overzicht

Rondreis Peru Compleet

Een zeer complete reis door Peru. Niet alleen de bekende hoogtepunten doet u aan, maar u gaat ook naar het onbekende noorden van Peru. Na aankomst in Lima naar het noorden. Het toerisme staat nog in de kinderschoenen. Maar zijn zoveel interessante opgravingen. Bij Trujillo ziet u piramides met kleurrijke en gedetailleerde muurschilderingen en de ruïnes van een enorm paleiscomplex. Verder noordelijk ligt Chiclayo. In de omgeving zijn tombes gevonden. De vondsten zijn goed bewaard gebleven en één van de mooiste musea in Zuid-Amerika is hier te zien. Vervolgens naar het zuiden. Voor de kust van Paracas maakt u een boottocht en ziet u veel dieren. Langs de zandduinen en de mysterieuze Nazca-lijnen reist u naar Arequipa. Arequipa is een mooie stad met veel oude gebouwen. Bij de Colca Canyon ziet u condors en een hoogtepunt is de boottocht op het Titicacameer bij Puno. Na een overnachting in de Heilige Vallei bezoekt u de Machu Picchu. Boordevol mooie herinneringen en ongetwijfeld met honderden foto’s eindigt hier uw reis door Peru.

Wat maakt deze reis bijzonder
Met het onbekende noorden
Veel excursies inbegrepen
Van de bucketlist: Machu Picchu
Eva-profielfoto
Eva
Ik heb al diverse landen in Latijns-Amerika bezocht en de landen fascineren mij enorm. Mijn ervaringen deel ik graag met u!
Prijsindicatie: vanaf € 2920,- p.p. bij 2 personen
Reisduur: 21 dagen / 20 nachten
Vrijblijvende offerte aanvragen Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisidee

Reis van dag tot dag: Peru Compleet

Dag 1   Aankomst Lima

Dag 2   Lima

Dag 3   Trujillo

Dag 4   Chiclayo

Dag 5   Lima

Dag 6   Paracas

Dag 7   Huacachina

Dag 8    Nazca

Dag 9    Arequipa

Dag 10  Arequipa

Dag 11  Arequipa

Dag 12  Chivay

Dag 13  Puno

Dag 14  Puno

Dag 15  Cuzco

Dag 16  Ollantaytambo

Dag 17  Aguas Calientes: Machu Picchu

Dag 18  Aguas Calientes: Machu Picchu - Cuzco

Dag 19  Cuzco

Dag 20  Lima

Dag 21  Vertrek Lima

100% maat werk

Dag 1 Aankomst Lima

U wordt bij de luchthaven in Lima opgehaald door een vertegenwoordiger en naar uw hotel in Lima gebracht. Lima is een grote stad met negen miljoen inwoners. De stad is opgedeeld in verschillende districten. Als u van de ene kant van de stad naar de andere kant moet rijden, kan dat zomaar twee uur tijd kosten. Lang niet alle wijken zijn leuk en interessant. Gezellig zijn de wijken Miraflores en Barranco. Hier liggen veel hotels. Beide wijken grenzen aan zee. Vaak hangt er mist boven Lima. De zeewind blaast koude lucht het land op zodat Lima, ondanks dat het bijna op de evenaar ligt, een koel klimaat heeft. Er is een lange boulevard. Veel pleinen, parken en restaurants zijn in deze stadswijken te vinden. Het is hier gezellig. Steeds meer worden oud koloniale gebouwen, uit de tijd van de Spaanse overheersing, in oude glorie hersteld. Misschien zou u het niet zeggen, maar Lima (en Peru) staan ook hoog genoteerd op de culinaire wereldkaart. Er zijn veel goede restaurants. Er is vis, zeevruchten, vlees, aardappelgerechten maar ook een mix met internationale keukens zoals de Japanse, Chinese en Creoolse zijn in trek. Bekende gerechten zijn lomo saltado (rundvleesreepjes met ui, paprika, aardappels, tomaat etc) en causa (een voorgerecht met aardappels) en ají de gallina (kip in een romige gele saus). Wilt u straks thuis uw vrienden verrassen met een typisch Peruaans diner? Boek dan één van onze kookcursussen. Hoewel u meestal niet in het oude stadcentrum verblijft, is een stadstour de moeite waard. Op het Centrale Plein stichtte Francisco Pizarro de stad in 1535. Er staat nog een aantal oude gebouwen zoals de kathedraal, het gemeentehuis en het aartsbisschoppelijk paleis. Breng een bezoek aan het Larco Museum, één van de boeiendste musea van Lima. Er zijn precolumbiaanse kunstschatten te zien. Niet alleen scherven, maar schitterende complete sieraden, gewaden, beelden en keramiek.

 

Overnachting in Lima.

Inclusief transfer

Dag 2 Lima

Huaca-Pucllana-ruins-in-Lima-3(12) Shutterstock-lima-13(12)

Lima is een stad met historie, maar ook een moderne stad. En daarbij horen bijvoorbeeld grote shoppingmalls. Larcomar in de wijk Miraflores is de bekendste. Wandel door het historische hart van Lima en bezoek enkele van de vele kerken, maar bekijk ook de hippe wijken zoals San Isidro en Barranco. Ten zuiden van het oude centrum ligt het Parque de la Reserva. Van woensdag tot en met zondag is hier een spectaculaire fonteinshow met water en gekleurde lampen. Dit heet the Magic Water Circuit. Wij kunnen kaartjes en vervoer voor u regelen. Vanuit de wijk Callao vertrekken boten naar de Palomino Eilanden. Als u niet naar Paracas en de Islas Ballestas gaat, is dit een leuk alternatief. Tijdens de boottocht ziet u veel watervogels en misschien zelfs zeeleeuwen. Als u wat actiever wilt zijn om de stad te ontdekken, boeken we graag de mountainbiketour voor u. 

 

Overnachting in Lima.

Inclusief ontbijt

Marktbezoek en kookles
Lima

Marktbezoek en kookles

U wordt opgehaald en naar de lokale markt gebracht. Op de markt koopt u de ingrediënten voor de gerechten die...

Stadswandeling
Lima

Stadswandeling

U wordt opgehaald bij uw hotel en naar het beginpunt van de wandeling gebracht. Lima is een complexe stad met...

Fietstour in Barranco
Lima

Fietstour in Barranco

Vandaag stapt u op de fiets en gaat de kunstenaarswijk Barranco en omgeving ontdekken. De gids die meefietst...

Dag 3 Lima - Trujillo

Gekleurde-huizen-Downtown-Trujillo(11)

U wordt bij uw hotel in Lima opgehaald door een vertegenwoordiger en naar de luchthaven in Lima gebracht. Met een binnenlandse vlucht vliegt u van Lima naar Trujillo. U wordt bij de luchthaven in Trujillo opgehaald door een vertegenwoordiger en naar uw hotel in Trujillo gebracht.

 

Trujillo is een belangrijke stad in het noorden van Peru. Het ligt vlak bij de kust en telt 850.000 inwoners. U slaapt in een hotel in de stad of aan de kust in het dorp Huanchaco. Het centrum van de stad heeft diverse, mooi gerestaureerde koloniale gebouwen. Er is een groot plein met een bijzonder beeld. Na de Spaans koloniale overheersing stond er een Spaans beeld. Men wilde dit niet langer houden en herinnerd worden aan de overheersers. Veel buitenlandse goudzoekers uit Engeland, Nederland en Duitsland woonden in de buurt van Trujillo. Er werd een goudprijs uitgeloofd voor degene die het mooiste beeld ontwierp. Een Duitser won en zijn beeld staat er nog steeds. Rond het plein staan gebouwen in allerlei kleuren. Er is een moderne, gele kathedraal en u treft in Trujillo één van de oudste kerken van Peru aan. De oude universiteit uit 1824 staat er nog. Veel oude gebouwen zijn beschadigd door een aardbeving in 1970, maar oude paleizen en huizen ziet u toch nog in de stad. Een goed voorbeeld is de Casa Urquiaga, waarin nu de Centrale Bank gevestigd is. Kleine houten balkons lijken aan de gevels te hangen. Veel gezellige restaurantjes treft u eveneens in deze buurt aan. Er zijn enkele musea, maar Trujillo is vooral het uitgangspunt voor een excursie naar opgravingen van de Moche en de Chimu in de omgeving. De piramide van de Zon en de Maan en het enorme paleizencomplex van Chan Chan zijn het meest interessant.

 

Niet ver buiten de stad Trujillo zijn diverse opgravingen uit diverse tijdperken. ’s Morgens bezoekt u het museum bij de piramide van de Zon en de Maan. Tevens gaat u naar de piramide van de Maan zelf. Een gigantisch lemen complex. Eigenlijk zijn het vijf piramides op elkaar. Na elke koning die stierf werd een nieuwe piramide op de oude gebouwd. Ooit was het grootste gebouw door mensen gemaakt op het westelijk halfrond. 100 miljoen lemen stenen zijn erin verwerkt. De hoogste piramide was 45 meter! De opgravingen zijn nog in volle gang. Heel opvallend zijn de kleuren die goed bewaard zijn gebleven op de decoraties in de piramide. De decoraties, figuratief, van goden en van dieren zijn eveneens zeer indrukwekkend. Honger gekregen van het rondwandelen? U gaat lunchen in een buitenwijk van Trujillo (nog niet inbegrepen in de reissom). Dan vervolgt u de excursie naar de opgraving Arco Iris. Een paleiscomplex met wederom prachtige decoraties. Het complex is pas gedeeltelijk gerestaureerd. Een belangrijke afbeelding stelt waarschijnlijk een regenboog voor, vandaar de naam Arco Iris (= regenboog). Tot slot gaat u naar Chan Chan. Een enorm complex van tien paleizen op een oppervlakte van 24 km2. De paleizen liggen midden in de woestijn en stammen uit het Chimu tijdperk. Chan Chan was ooit de grootste lemen stad ter wereld. Ook hier geldt dat pas een deel is gerestaureerd; er liggen nog veel meer schatten verborgen onder het zand.

 

Overnachting in Trujillo.

Inbegrepen ontbijt, transfers, binnenlandse vlucht, transport, Engelssprekende gids, entree

Piramides van de Zon en de Maan en Chan Chan
Trujillo

Piramides van de Zon en de Maan en Chan Chan

Niet ver buiten de stad Trujillo zijn diverse opgravingen uit diverse tijdperken. ’s Morgens bezoekt u het...

Dag 4 Trujillo - Chiclayo

U wordt bij uw hotel in Trujillo opgehaald door een vertegenwoordiger en naar het busstation in Trujillo gebracht. In ongeveer vier uur rijdt u van Trujillo naar Chiclayo. De bussen zijn niet altijd zo luxe als de lange afstandsbussen in het zuiden, maar het is prima te doen. Neem zelf wat te eten en te drinken mee. Films worden vertoond op een televisiescherm. De route is niet zo heel interessant, daarom adviseren wij om de bus te nemen in plaats van een auto met chauffeur te boeken. U rijdt door een gebied met veel bebouwing. U wordt bij het busstation in Chiclayo opgehaald door een vertegenwoordiger en naar uw hotel in Chiclayo gebracht.

 

Chiclayo is een drukke, rommelige stad. Er wonen meer dan 400.000 mensen. De handel is heel belangrijk, Chiclayo ligt gunstig ten opzichte van Lima, Ecuador en de jungle. Toeristen weten Chiclayo nog nauwelijks te vinden. Rond de stad zijn echter interessante opgravingen uit diverse tijdperken en er zijn een aantal musea. Rond Chiclayo woonden de Chimu-stam en de Moche-stam. In de stad loopt u op eigen gelegenheid naar de kathedraal op het centrale plein, het Palacio Municipal en de markt. Een deel van de markt dat u zeker moet bekijken is de heksenmarkt, de Mercado de Brujas. Hier ziet u allerlei exotische artikelen die voor geneeskrachtige doeleinden gebruikt worden en om bepaalde doelen te bereiken. Niet alleen kruiden, maar schrik niet van apenpoten, klauwen van dieren etc. Om de opgravingen en het mooiste museum in de omgeving te bekijken raden we een tour aan. Tijdens de tour bezoekt u Sipan, Tucume en het Museum de las Tumbes Reales de Sipan. Bij Tucume zijn 26 piramides, de vondsten zijn even belangrijk als het graf van Toetanchamon voor Egypte was! Let op: op maandag is het museum bij de piramides gesloten. Wat betreft het eten is er in Chiclayo wat minder keus dan in andere delen van Peru. Specialiteiten hier zijn rijst met eend en rijst met geitenvlees. Een zoete lekkernij is King Kong. Grote taarten waarvan stukken verkocht worden. Zeker proberen!

 

Overnachting in Chiclayo.

Inbegrepen ontbijt, transfers

Dag 5 Chiclayo - Lima

Een minibus rijdt bij het hotel voor om u af te halen. Vandaag gaat u de hele dag op stap rond Chiclayo. De excursie is in een internationale groep. U rijdt de stad uit door een gebied waar veel suikerriet wordt verbouwd. De eerste stop is bij de tombes van de Lord van Sipan. Sipan was de hoofdstad tijdens de Moche-cultuur. De bloeitijd van deze cultuur lag tussen 100 en 800 na Christus. Prachtige schatten werden hier ontdekt, en dat pas in 1987! Eeuwenlang waren de tombes verborgen. Er lagen lichamen van de overheersers, de zogenaamde lords. De lichamen waren bedekt met koper, goud, zilver en vrouwen en personeelsleden werden samen met de lords begraven. Ook lama’s en honden om de lords naar het hiernamaals te brengen, zijn in de tombes aangetroffen. En vergeet niet duizenden potten met eten voor "onderweg". Wat u nu ziet bij deze tombes, zijn bijna allemaal replica’s, maar het geeft een goed beeld hoe het was. Vanmiddag in het museum ziet u de echte vondsten. De tombes hier zijn even belangrijk als de tombe van Toetanchamon in Egypte; en deze zijn nog zo onbekend! Vaak ziet u uilen bij de tombes. Hopelijk heeft u trek gekregen, want u rijdt terug richting de stad om te lunchen (lunch nog niet inbegrepen). Vroeg in de middag komt u bij de 26 piramides van Tucume aan. Tucume wordt dan ook wel de vallei van de piramides genoemd. Dit ligt midden in een gebied waar veel rijst verbouwd wordt. De lemen piramides staan verspreid in het woestijnachtige landschap. Sommige lijken echt op de piramides zoals wij ze uit Egypte kennen, andere moeten nog verder opgegraven worden en lijken meer zandheuvels. Er is een museum bij. Kijk buiten goed om u heen. Er leven veel vossen en roofvogels hier. Tot slot gaat u naar één van de mooiste musea van Latijns-Amerika: het Museo Tumbas Reales de Sipan. U mag binnen geen foto’s nemen. De opgravingen van de Lords van Sipan zijn hier in het echt gezien. Hun kleding, kettingen, lichamen, wapenschilden en dergelijke zijn prachtig gerestaureerd. Laat in de middag bent u terug in Chiclayo.

 

U wordt naar de luchthaven in Chiclayo gebracht. Met een binnenlandse vlucht vliegt u van Chiclayo naar Lima. U wordt bij de luchthaven in Lima opgehaald door een vertegenwoordiger en naar uw hotel in Lima gebracht.

 

Overnachting in Lima.

Inbegrepen ontbijt, transfers, binnenlandse vlucht, excursie met transport, entree en Engelssprekende gids

Tombes in Sipan en piramides in Tucume
Chiclayo

Tombes in Sipan en piramides in Tucume

Een minibus rijdt bij het hotel voor om u af te halen. Vandaag gaat u de hele dag op stap rond Chiclayo. De...

Dag 6 Lima - Paracas

Op naar de zandduinen bij Paracas

P1180027(10) Tekeningen-in-de-hoge-zandduinen---kopie(10) Zeeleeuwen-bij-Islas-Ballestas-a812fe6e(10)

U wordt bij uw hotel in Lima opgehaald door een vertegenwoordiger en naar het busstation in Lima gebracht.

 

Met een luxe touringcar rijdt u van Lima naar Paracas. De rit duurt ongeveer 3,5 uur als het verkeer om Lima uit te gaan niet al teveel vertraging heeft. Maar ook al duurt het wat langer, u zit prinsheerlijk. Er zijn vier luxe stoelen op een rij, er is veel beenruimte, u heeft uw eigen videosysteem en u krijgt twee keer een drankje (water, frisdrank, thee) en een keer een snack. Er is airconditioning en een toilet aan boord. Als u boven zit, heeft u een goed uitzicht. Nou is de route niet heel boeiend, maar toch interessant om iets van dit deel van Peru te zien. U rijdt grotendeels over de Panamericana, een snelweg die van noord naar zuid door de Amerikaanse continenten loopt. Het wegdek is goed, geen gehobbel. Eerst door de buitenwijken van Lima de stad uit. Na ongeveer een half uur rijdt de bus de tolweg op. Het landschap is kaal, zelfs een beetje troosteloos. Er zijn veel zandbergen. Rechts ziet u de zee. Voor de kust liggen eilandjes. Er komt steeds minder bebouwing. Voor Paracas is meer landbouw, dan is het hier en daar wat groener. U rijdt langs Pisco. Tot 2007 sliepen bijna alle toeristen in Pisco. Door een grote aardbeving werden bijna alle gebouwen waaronder ook de grote kathedraal verwoest en nu heeft het toerisme zich verplaatst naar Paracas. Pisco is bekend vanwege de nationale drank van Peru, die ook Pisco heet. In de omgeving is ook wijnbouw en al in de 17e eeuw werden wijn en Pisco door de Spanjaarden hiervandaan vervoerd. Pisco is een soort brandy, een beetje stroperig en met een rookachtige smaak. De Pisco kan zo gedronken worden, maar de meeste mensen vinden dat erg sterk. Lekkerder zijn alle mixjes die ermee gemaakt worden. De bekendste is de Pisco Sour. Proef er verschillende tijdens uw reis door Peru. Vanaf Pisco is het niet ver meer naar Paracas. U rijdt door een woestijngebied. Hoge zandduinen rijzen op.

 

U wordt bij het busstation in Paracas opgehaald door een vertegenwoordiger en naar uw hotel in Paracas gebracht.

 

Paracas heeft een gezellige boulevard. Het is een klein dorp en er is niet veel te zien. Het dient voornamelijk als uitgangspunt voor het maken van een boottocht naar de Islas Ballestas, de kleine Galapagos. Over de boulevard langs winkels struinen en bedenken in welke van de vele restaurants op de boulevard u vanavond gaat eten geeft het ware vakantiegevoel. Typische gerechten van Paracas zijn ceviche (rauwe vis), rijst met zeevruchten en vis. U zit tenslotte aan de kust! Tot 2007 bestond de bevolking van Paracas alleen uit vissers. Nu is het toerisme de belangrijkste bron van inkomsten. De kleurrijke vissersboten, vaak met pelikanen er op, liggen echter in de haven en zijn fotogeniek. Plof op een terras neer en geniet van de ondergaande zon met een Pisco Sour. Paracas betekent zandstorm in de oude Incataal. Zandstormen kwamen hier veel voor en er zijn vele mummies gevonden onder de stuifduinen. Sommige van zo’n 2000 jaar oud. Er is een klein museum in Paracas. Het strand bij Paracas is lang en breed. Het is niet een strand met ligstoelen en parasols, het water is ook veel te koud om in te baden.

 

Overnachting in Paracas.

Inbegrepen ontbijt, transfers, bus

Dag 7 Paracas - Huacachina

Oase-vanHuacachina-tussen-de-woestijnen(11)

’s Morgens wordt u naar El Chaco, de haven van Paracas, gebracht. Er is een lange pier waar alle toeristenboten vertrekken richting het Nationale Reservaat Islas Ballestas. Het zijn speedboten. Er is geen toilet aan boord en de trip duurt in totaal ongeveer twee uur. U krijgt een reddingsvest om. Uw camera kunt u gewoon meenemen, zorg wel dat u deze tegen opspattend zeewater kunt beschermen. Een jas of poncho voor de zeewind en het spatwater en een pet of hoed tegen de vogelpoep zijn ook handig. De Islas Ballestas vormen een uitzonderlijk natuurgebied. U vaart er in ongeveer een half uur naar toe. Maar eerst vaart u naar de Candelabro, een enorme en bijzondere tekening in de rotsen. Het is een tekening zoals u ook bij Nazca ziet. Niemand weet hoe oud de tekening van maar liefst 128 meter is. En wie deze tekening gemaakt heeft. Zelfs of de tekening een kandelaar of een cactus moet voorstellen is niet duidelijk. Indrukwekkend is het in ieder geval wel. Onderweg naar de Islas Ballestas ziet u al duizenden vogels. Sommige vliegen in een formatie van honderden meters lang. Rond de eilanden leeft veel ansjovis. De vissers van Paracas vangen de ansjovis en er wordt vismeel van gemaakt. Dit is één van de belangrijkste exportproducten van Peru. De ansjovis en het vele plankton trekt ook, zonder overdrijving, honderdduizenden vogels aan. De eilanden zijn er mee bezaaid. Waar u ook kijkt, overal ziet u vogels. Het meest voorkomend zijn de Humboldt aalscholvers. Ze worden meer dan 70 cm groot en opvallend is een rode rand om hun ogen. Op de tweede plaats komt de Humboldt gent. Deze twee vogelsoorten produceren samen ontzettend veel vogelpoep. Ten eerste ruikt u dat ook tijdens de tocht. Ten tweede was deze vogelpoep, guano, ook een heel belangrijk exportproduct! De guano wordt gebruikt als mest en in het verleden ook voor chemicaliën. Nog leuker om te zien dan de aalscholvers en de genten zijn de waggelende Humboldt pinguïns, de grote pelikanen én de zeeleeuwen. De zeeleeuwen liggen op een rots of op een stuk strand te zonnen. Kijk ook goed in het water of u zeeleeuwen of dolfijnen ziet zwemmen. De kans is groot. U vaart een uur tussen de eilanden rond. De rotsformaties, soms met grote gaten er in, zijn indrukwekkend. Vervolgens vaart u in ongeveer een half uur weer terug naar Paracas. U wordt naar uw hotel teruggebracht.

 

U wordt door een auto met chauffeur opgehaald bij uw hotel in Paracas. In ongeveer 2,5 uur rijdt u van Paracas naar Huacachina. Onderweg stopt u bij een bodega waar wijn en pisco sour wordt gemaakt. U krijgt een rondleiding en kunt proeven.

 

Huacachina is een oase in de woestijn. Het dorp is omgeven door enorm hoge zandduinen en in het midden van een dorp ligt een meertje. De zandduinen in de woestijn van Peru zijn nergens zo mooi als hier. Een aanrader om hier een tocht met een sandbuggy (soort open jeep) te maken, het mooist bij zonsondergang. Sandboarden kan ook, dat is net zoiets als snowboarden, maar dan van een duin af. Om het meer groeien palmbomen, heel idyllisch. Er zijn talloze restaurants met terras rond de lagune. Huacachina is ook een plek waar veel backpackers samenkomen. Zeker op vrijdag- en zaterdagavond kan het enorm druk en lawaaiig zijn. Niet alleen buitenlandse toeristen komen dan hier, maar ook Peruanen uit de wijde omtrek. Als u rust zoekt, kunt u beter niet in het weekend in Huacachina verblijven. Maak dan de excursies naar de zandduinen vanuit Ica en kijk rond in Huacachina. ’s Avonds er blijven eten en dan met een taxi naar Ica is mogelijk. Vindt u veel jongeren en veel muziek gezellig en wilt u niet persé vroeg naar bed, dan is Huacachina gezellig. Er zijn uitgaansgelegenheden zoals een grote discotheek.

 

De beste tijd om de sandbuggy tour te doen is om 16.00 uur. U vertrekt na de ergste hitte en u ziet de zonsondergang boven de zandduinen. U wordt met de sandbuggy, een soort open jeep, opgehaald bij uw hotel. U zit met tien of zes personen in de buggy. Zelf rijden mag niet. Dat is misschien maar beter ook, want u gaat echt off-road. U crost hoge zandheuvels op, wat er net na de top komt is niet te zien. Maar dan kunt u over het randje kijken en ziet u een steile afdaling waarvan u denkt: daar kan de buggy echt niet naar beneden, dan kiepen we om. De chauffeur heeft echter al vaker met dit bijltje gehakt en hij weet precies wat wel en niet kan. Een geweldig gevoel om zo steil af te dalen. Crossend door de duinen hangt de buggy af en toe scheef. Avontuurlijk, voor velen één van de hoogtepunten van hun tour door Peru. Zeker als u de buggytour combineert met sandboarden. Onderweg stopt de buggy bij verschillende steile duinen. Sandboarden is net zo iets als snowboarden. Staan op de board is alleen voor gevorderden, de meesten gaan liggend op hun buik naar beneden. Knieën naast de plank zetten, met de buik op de plank gaan liggen, kin omhoog, benen een klein stukje omhoog en de gids geeft u een zetje. Gillend naar beneden suizen van het duin af. U rijdt naar een hoge duin om naar de zonsondergang te kijken. Tot slot stopt u bij een uitzichtpunt over Huacachina. De lichtjes zijn aan en het meer glinstert in de diepte. De tocht duurt twee uur.

 

Overnachting in Huacachina.

Inbegrepen ontbijt, auto met chauffeur, boottocht, begeleiding van een Engelssprekende gids op de boot, jeeptour en sandboardmateriaal

Islas Ballestas
Paracas

Islas Ballestas

’s Morgens wordt u naar El Chaco, de haven van Paracas, gebracht. Er is een lange pier waar alle...

Sandbuggy tour en sandboarden
Huacachina

Sandbuggy tour en sandboarden

De beste tijd om de sandbuggy tour te doen is om 16.00 uur. U vertrekt na de ergste hitte en u ziet de...

Dag 8 Huacachina - Nazca

U wordt bij uw hotel in Huacachina opgehaald door een vertegenwoordiger en naar het busstation in Ica gebracht.

Vanaf het busstation in Ica doet u er ongeveer 2,5 uur over naar Nazca. Het is een vrij saaie weg. Woestijn, dorpen, wijnbouw en bergen in de verte wisselen elkaar af. Maar de bus is luxe; u zit prima. Het laatste deel van de reis is wat boeiender. U gaat over een bergpas. Het landschap is ruig, de bergen indrukwekkend. U komt langs Pallas, waar ook mysterieuze lijnen zijn gevonden. Deze zijn lang niet zo bekend als die van Nazca. U ziet aan uw rechterkant de uitkijktoren en de luchthaven van de Nazca-lijnen. Nog iets verder rijdt u het dorp Nazca in. U wordt bij het busstation in Nazca opgehaald door een vertegenwoordiger en naar uw hotel in Nazca gebracht.

 

Nazca (ook geschreven als Nasca) is een rommelig dorp. In Nazca zelf zijn nauwelijks bezienswaardigheden. Wel tal van kleine restaurants en lokale winkels. Verder is er een museum over de Nazca-cultuur en er zijn oude aquaducten een klein stukje buiten het centrum. Maar u gaat naar Nazca omdat even buiten het dorp de Nazca-lijnen te zien zijn. Nazca ligt midden in een woestijn van zand en rots. Er is een uitkijktoren van waaruit drie rotstekeningen te zien zijn. Een aanrader is om een vlucht boven de mysterieuze Nazca-lijnen en Nazca-tekeningen te maken. De vluchten duren ongeveer een half uur en ze worden met kleine vliegtuigen uitgevoerd (maximaal twaalf personen). De vluchten kunnen alleen uitgevoerd worden als het goed weer is. Het ontstaan van en de reden achter de Nazca-lijnen was tot voor kort een raadsel. Pas onlangs zijn archeologen erachter gekomen dat de lijnen werden gebruikt voor spirituele vruchtbaarheidsceremonies. De route van de lijnen werd gelopen op het ritme van muziek, waarschijnlijk onder invloed van mescaline (een verdovend middel). Onderweg werden offers gebracht en de hoofden van voorouders, gespiesd op palen, keken toe. Er zijn kilometers lange lijnen maar ook enorme figuren zoals de hand, de aap van 90 meter, en een 180 meter lange hagedis, een kolibrie. De astronaut en de walvis behoren ook tot onze favorieten. Maria Reiche is een naam die er toe doet in dit gebied. Zij was een Duitse wiskundige die haar hele leven heeft gewijd aan het bestuderen van de Nazca-lijnen. Volgens haar zijn de tekeningen onderdeel van de astronomische kalender van de oorspronkelijke Nazca bevolking. Het voormalige huis van Maria Reiche is tegenwoordig een museum. Nazca staat ook bekend vanwege de goede mogelijkheden om sterren te kijken. In het centrum van Nazca staat hotel Nazca Lines met een planetarium. Er staan goede telescopen. Bijna iedere avond om 19.00 uur is er een lezing over de lijnen en het heelal. 37 kilometer buiten Nazca is een archeologische vindplaats Chaucilla met zittende mummies in graven. Sommigen zien er heel eng uit, met haar. Bij deze oude begraafplaats bezoekt u ook een keramiekwerkplaats en u kunt naar een plek waar goud wordt gewonnen. De mijnbouw is de belangrijkste bron van inkomsten voor de inwoners van Nazca. IJzererts en goud, zilver en koper worden al eeuwenlang hier gewonnen.

 

Overnachting in Nazca.

Inbegrepen ontbijt, transfers, bus

Naar de mummies
Nazca

Naar de mummies

In ongeveer drie kwartier rijdt u naar de archeologische vindplaats Chaucilla. De laatste zeven kilometer is...

Dag 9 Nazca

Bezichtig de beroemde Nazca-lijnen vanuit een vliegtuigje

Nazcalijnen-3(12) Chauchilla-naar-de-mummies-11(12)

De hoofdreden om naar Nazca te gaan zijn de beroemde lijnen. U ziet deze het beste vanuit een klein vliegtuig. Daarom hebben we deze vlucht alvast voor u geboekt.

 

Later op de dag wordt u bij uw hotel in Nazca opgehaald door een vertegenwoordiger en naar het busstation in Nazca gebracht. Met de nachtbus reist u van Nazca naar Arequipa. Het is een luxe touringcar met ruime stoelen en een toilet aan boord. De rit duurt ongeveer tien uur.

 

Overnachting aan boord van de bus.

Inbegrepen ontbijt, transfer, luxe nachtbus, transfer hotel-luchthaven en v.v., vlucht Nazca-lijnen

Vlucht over de Nazcalijnen
Nazca

Vlucht over de Nazcalijnen

Nazca ligt midden in een woestijn van zand en rots. Er is een uitkijktoren van waaruit drie rotstekeningen te...

Dag 10 Arequipa

's Morgens vroeg arriveert u in Arequipa. U wordt bij het busstation opgehaald door een vertegenwoordiger en naar uw hotel in Arequipa gebracht.

 

Arequipa heeft een interessant en compact historisch centrum. De stad zelf is enorm groot en heeft meer dan 1,5 miljoen inwoners. In de buitenwijken komen toeristen meestal niet. De omgeving is spectaculair. Enorme besneeuwde bergtoppen rijzen achter de stad op. U ziet bijvoorbeeld de Misti van 5822 meter hoog. Arequipa, de witte stad, ligt op een hoogte van ongeveer 2300 meter. Ga vandaag rustig zelf op stap om het oude centrum rond de Plaza de Armas te verkennen, zo kunt u aan de hoogte wennen. Vindt u het te vermoeiend om te lopen, neem dan de vier uur durende bustour vanaf de Calle Real naast het klooster (vertrek om 09.00 uur en 14.00 uur). Veel gebouwen en kerken in de stad zijn opgetrokken uit sillar, een witte vulkanische steen. Wat u zeker niet mag overslaan is het Santa Catalina klooster. Dit klooster is een stad op zich, het is 20.000 m2 groot en er woonden 450 nonnen in complete afzondering. Trek er dus even de tijd voor uit om hier rond te dwalen. De dieprode en blauwe kleuren die gebruikt zijn op de muren steken prachtig af bij de blauwe lucht. De kathedraal van Arequipa staat op de Plaza de Armas. Maar er zijn zeer veel kerken met rijkbewerkte portalen en er zijn meerdere kloosters. Bijzonder is het museum Santuarios Andinos. Hier is de mummie Juanita te zien. Dit Inca-meisje werd geofferd aan een vulkaan om de goden gunstig te stemmen. De mummie is zeer goed bewaard gebleven omdat zij jarenlang bevroren onder een ijskap van een vulkaan bedekt met eeuwige sneeuw, heeft gelegen en zij is wereldberoemd. Arequipa is meer dan alleen cultuur. Het staat bekend om de vele en goede restaurants. Typische gerechten van Arequipa zijn alpaca-steak (een soort lama) en rocoto relleno (met vlees gevulde milde peper) en cuy. Cuy is cavia. Tja, eigenlijk zou u het een keer moeten proeven; het is typisch Peruaans.

 

Overnachting in Arequipa.

Inbegrepen transfer

Dag 11 Arequipa

Genoten van het eten gisteren? Doe dan mee met een kookcursus en leer zelf hoe u die heerlijke Peruaanse gerechten bereidt. Of is het tijd voor wat actie? Er is een leuke mountainbiketocht bergafwaarts, u kunt gaan raften of hiken in een landelijke buitenwijk van Arequipa. Speciaal is ook de “local reality tour”. Alle mooie dingen van Arequipa ziet u in het historische centrum. Maar als u het interessant vindt om te zien hoe de locals leven, armere buurten te bezoeken, een lokale markt te zien en de steengroeve waar de beroemde stenen van Arequipa uitgehouwen worden? Doe dan de deze tour. U leert een totaal andere kant van Arequipa kennen. Er zijn nog diverse andere musea in Arequipa, buiten de meest bekende die we al genoemd hebben. En let op de mooie herenhuizen: de casa’s. Er is een markt en er zijn kleine markten met souvenirs. Als u naar één van de leukste restaurants wilt, ga dan naar Zig Zag. Alpaca en ander vlees worden hier op een hete steen bereid en geserveerd. Het mooiste uitzicht heeft u vanuit het restaurant Katari op het dakterras van hotel Katari aan de Plaza de Armas. Maar er zijn honderden keuzemogelijkheden in alle soorten en maten met leuke binnenplaatsen en terrassen.

 

Overnachting in Arequipa.

Inbegrepen ontbijt

Local Reality tour
Arequipa

Local Reality tour

U wordt bij uw hotel opgehaald door uw gids en chauffeur. Samen met hen gaat u de voor vele toeristen...

Stadswandeling
Arequipa

Stadswandeling

Als u meer achtergrondinformatie wilt over Arequipa is het leuk om een stadswandeling van ongeveer drie uur te...

Kookles
Arequipa

Kookles

De Peruaanse keuken verovert steeds meer zijn plek op de wereldkaart. Niet alleen stevige kost uit de bergen...

Dag 12 Arequipa - Chivay

Op weg naar Chivay

Het-uitzichtpunt-van-Los-Andes(10) Even-lachen-en-klik(10) De-lokale-bevolking-verkoopt-ook-in-de-bergen(10)

U wordt opgehaald bij uw hotel door uw chauffeur en gids. Samen met andere reizigers reist u per minibus van Arequipa naar Chivay. U zou ook per lijnbus kunnen gaan, maar er zijn zoveel mooie fotomomenten onderweg, wij raden echt een tour aan. U rijdt eerst Arequipa uit. De stad is enorm groot, het fenomeen “files” kent men hier ook al, dus dat duurt meestal drie kwartier tot een uur. Maar de gids vertelt zoveel over het programma de komende dag, dingen die u om u heen ziet; u verveelt zich geen moment. Vervolgens rijdt u in ongeveer drie kwartier tussen de hoge bergen naar het Canahuas Nationale Reservaat. Daarna stopt de bus vaak op de altiplano, de hoogvlakte. Er zijn vicuña’s, lama’s, alpaca’s en soms guanaco’s te zien. Alle vier de soorten behoren tot de Zuid-Amerikaanse kameelsoort.  Vaak staan ze aan de kant van de weg. Of steken ze met ware doodsverachting vlak voor een vrachtwagen de weg over. De vicuña’s zijn wild. Ze lopen meestal iets verder in de vlaktes. Ze zijn elegant en een mooie lichtbruine met witte vacht. Hun wol brengt veel geld op. De lama’s en alpaca’s zijn vaak bezit van lokalen, van herders. Ze hebben daarom soms een lintje door hun oor en ze zijn wat minder schuw. Speur de hoogvlaktes goed af, maar kijk ook naar de imposante vulkanen. U ziet er tientallen. Sommige toppen zijn met sneeuw bedekt, er is één vulkaan waar vaak rook uitkomt. De bekendste is waarschijnlijk de Misti. Veel van de vulkanen zijn meer dan 5000 meter hoog. Tijd ook voor u om u voor te bereiden op de grote hoogte. U rijdt naar een café waar cocathee wordt geserveerd. De Peruanen zweren erbij dat het helpt tegen hoogteziekte. Wilt u zich helemaal goed voorbereiden, koop er dan wat cocakoekjes en cocasnoepjes bij. Leuk om te proberen (en nog lekker ook). U stopt om vogels te kijken bij kleine lagunes aan de kant van de weg. Hier leven veel soorten zoals ibissen, reigers en soms zijn er zelfs flamingo’s te zien. De lama’s, vicuña’s en alpaca’s blijft u zien. Iets verderop op een berghelling zijn vaak een soort konijnen te zien. Ze hebben lange staarten, een beetje een mix van een konijn en een chinchilla.

U stopt op het hoogste punt van de route op 4910 meter. Het is meestal  koud, dus neem én een vest én in jas mee vandaag. Het uitzicht loont echter de moeite om u toch in de kou te begeven. U wordt omringd door vulkanen, sommige meer dan 6000 meter hoog. Vrouwen in kleurrijke kleding verkopen spullen die gemaakt zijn van de wol van lama’s en alpaca’s. De weg kronkelt naar beneden, het dal in. De lunch is in Chivay, de belangrijkste plaats in deze regio. Veel restaurants hebben een lunch in buffet-stijl. Loop nog even door het dorp en breng een bezoek aan de lokale markt (niet iedere dag is er markt). De dorpelingen lopen in hun kleurrijke oorspronkelijke kleding rond.

 

Als u wilt, maakt u een hike van ongeveer twee uur naar een oude begraafplaats en u ziet de terrassenbouw van de Inca’s. De aanleg van de terrassen was noodzakelijk, het was de enige manier om bijv. mais te verbouwen op de steile hellingen. Het is niet ver lopen, maar omdat het omhoog gaat en omdat u al zo hoog bent, kunt u snel buiten adem raken. Rustig aan. In de middag als u de hike niet doet of aan het einde van de middag als u de hike wel maakt, kunt u opwarmen in heetwaterbaden. Er zijn er verschillende in en rond Chivay. Sommige hotels beschikken over hun eigen heetwaterbad. ’s Avonds kunt u een traditionele dansshow, een peña bezoeken in Chivay.

 

Overnachting in Chivay.

Inbegrepen ontbijt, auto/minibus met chauffeur en gids

Dag 13 Chivay - Puno

Vroeg op! U wordt opgehaald bij uw hotel en rijdt naar het dorp Yanque. Iedere ochtend op het dorpsplein zijn dansende meisjes te zien. Ze dragen hun kleurrijke, traditionele kleding. Werp ook even een blik in de oude kerk. Vervolgens stopt u bij een uitzichtpunt om de Inca- en pre-Inca terrassen te bewonderen. Een ingenieus landbouwsysteem en de enige manier om op de steile hellingen bijvoorbeeld mais te verbouwen. Dan het hoogtepunt: Cruz del Condor. U kunt er met uw minibus naar toe, maar het is ook leuk om het laatste stukje te lopen (ongeveer 45 minuten, inclusief uitleg onderweg). Bij Cruz del Condor aangekomen, begint het wachten. Wie ziet de eerste condor? De kans is zeer groot dat u ze ziet. Soms een paar, soms velen. De grote vogels kunt u niet over het hoofd zien: ze hebben een spanwijdte tot wel drie meter! De imposante vogels zweven op de luchtstromen boven de kloof. Soms onder u, dan weer boven u. De jonkies zijn bruin, de volwassenen zijn zwart met een witte ring om hun nek. De kloof is een kilometer diep. Op de terugweg stopt u nog diverse keren. Maak een foto bij het uitzichtpunt van Choqetico van de landbouwterrassen. Proef cactusvrucht bij een kleine kraam aan de kant van de weg. Het is wel een beetje zuur! Lekkerder zijn misschien de colca sour, een soort pisco sour maar dan met cactusvrucht of het pure cactusvruchtsap. Tot slot bezoekt u Maca, een typisch Andesdorp met een kerk met een gouden altaar. Vroeger werd in dit gebied goud gewonnen. Net voor het middaguur bent u weer terug in Chivay.

 

U wordt naar het busstation gebracht. Met de bus een rit van zes uur over altiplano. Onderweg ziet u lama’s, alpaca’s en vicuña’s. Kijk bij de meertjes goed of u flamingo’s ziet. De bus vertrekt onder andere ’s middags zodat u in de ochtend de excursie naar de Colca Canyon nog kunt doen. U komt vroeg in de avond in Puno aan. Neem nog een lichte maaltijd.

 

U wordt bij het busstation in Puno opgehaald door een vertegenwoordiger en naar uw hotel in Puno gebracht.

 

Overnachting in Puno.

Inclusief ontbijt, transfer, bus, excursie Colca Canyon

Exclusief entreegeld tot de Colca Canyon (ca. 70 Sol)

Colca Canyon
Chivay

Colca Canyon

Vroeg op! U wordt opgehaald bij uw hotel en rijdt naar het dorp Yanque. Iedere ochtend op het dorpsplein zijn...

Dag 14 Puno: Titicacameer

Locals-hebben-hun-verkoopwaar-uitgestald(10) Muziek-optocht-in-de-straten(10) Local-bij-de-huanchaco-Titicacameer(10)

Na het ontbijt wordt u opgehaald en naar de aanlegsteiger in Puno gebracht. Vandaag maakt u een boottocht over het hoogste bevaarbare meer ter wereld: op 3810 meter gelegen! De watertemperatuur is niet echt aangenaam om te gaan zwemmen, de gemiddelde temperatuur is 7 graden. Best koud dus. Op het enorme meer dat deel van Bolivia en deels van Peru is, zijn veel eilanden. Sommige zijn kunstmatig, ze zijn van riet gemaakt en sommige zijn natuurlijk. De eilanden zijn wel toeristisch, maar ondanks dat vinden wij deze excursie toch een aanrader. Geniet van de boottocht, de schitterende natuur, het heldere water, de vergezichten en de mensen die in hun kleurrijke, traditionele kleding lopen. Het is overigens niet zo erg met het toerisme dat ze snel hun traditionele kleding aantrekken als de toeristenboten komen, ook in Puno op de markt en in de straten ziet u vaak de mensen van de eilanden in hun klederdracht lopen. U vaart eerst naar de drijvende eilanden, dat duurt ongeveer een half uur. De bewoners maken deze van totora-riet. Een dikke laag en zo gaat een eiland lang mee. Daarop worden huizen van riet gebouwd. Evenals een uitkijktoren van riet. Hun traditionele boten zijn ook van riet. U gaat aan wal bij één van de Uros-eilanden en voelt de grond onder uw voeten bewegen. De hoofdman of – vrouw van het dorp geeft uitleg over hun cultuur. Vervolgens vaart u in ongeveer anderhalf uur naar Taquile, één van de grootste eilanden in het Titicacameer. Het is een natuurlijk eiland. Hier maakt u een hike van ongeveer 50 minuten. Niet lang, maar toch even hijgen en puffen. U bent al op grote hoogte en dan moet u nog een helling op ook! Onderweg ziet u vast de mannen die breien. Let goed op hun hoofddeksels, de gids leert u wie vrijgezel is! Wilt u niet wandelen, dan vaart de boot om het eiland heen en brengt u naar het restaurant. De wandeling eindigt ook in het restaurant. Daar krijgt u een regionale lunch (nog niet inbegrepen). Na de lunch vaart u in ongeveer anderhalf uur terug naar Puno. Rond 15.00 uur arriveert u weer bij de aanlegsteiger.

 

Overnachting in Puno.

Inclusief ontbijt, boot, entreegelden, gids

Exclusief lunch

Titicacameer boot- en wandeltocht
Puno

Titicacameer boot- en wandeltocht

Na het ontbijt wordt u opgehaald en naar de aanlegsteiger in Puno gebracht. Vandaag maakt u een boottocht over...

Kanotocht op het Titicacameer
Puno

Kanotocht op het Titicacameer

Vroeg in de ochtend wordt u opgehaald bij uw hotel en naar de baai van Isla Esteves gebracht. Van uw gids...

Dag 15 Puno - Cuzco

U wordt bij uw hotel in Puno opgehaald door een vertegenwoordiger en naar het busstation in Puno gebracht.

 

De leukste manier om van Puno naar Cuzco te reizen is met de Wonderbus. De rit is lang: iets meer dan tien uur. Maar dat komt deels doordat de bus onderweg vijf stops maakt. U vertrekt om 07.00 uur van de busterminal in Puno. Als u de stad uitrijdt, heeft u nog een laatste uitzicht over het Titicacameer. Door de stad Juliaca heen, af en toe over niet geasfalteerde stukken. Na zo’n twee uur rijden is de eerste stop bij de opgravingen van Pucara. De meeste mensen kennen alleen de Machu Picchu in Peru, maar er zijn talloze archeologische vindplaatsen. Bij Pucara is een Pre-Inca opgraving van een tempel uit de tijd van het begin van onze jaartelling. Meer van deze tijd is de lekkerste koffie van Peru die u kunt proeven als u naar het dorp komt. De koffiebonen worden hier in de omgeving geproduceerd. Wist u dat ze hier ook koffie luwak maken? De koffiebonen worden door civetkatten opgegeten en uitgepoept en daardoor wordt de smaak extra lekker. U rijdt over de altiplano, een hoogvlakte. Hoge bergen rijzen op in het landschap. U ziet veel herders met schapen. De tweede stop is bij het uitzichtpunt van de Raya pas. Dit is het hoogste punt van de route op 4300 meter. U bent hier rond 11.30 uur. Er lopen veel alpaca’s hier. Geen zorgen als u trek begint te krijgen. Rond 13.00 uur is de volgende stop en is het tijd voor een lunchbuffet. Na de lunch daalt de weg. Veel aardappels, mais en quinoa verbouwt men hier. Vlak na de lunch is de mooiste stop bij het ruïnecomplex van Raqchi. U wandelt langs grote ronde opslagruimtes van de Inca’s. Door de restanten van een dorp en naar een enorme tempel voor Viracocha, de oppergod. Anderhalf uur later bent u in Andahuaylillas, waar u een koloniale kerk bezoekt met een bijzonder gouden altaar. Op het dorpsplein voor de kerk zijn veel winkels waar zilver wordt verkocht. Een dag waarin u een flinke afstand aflegt. Letterlijk, maar ook u reist eveneens door diverse tijdperken heen: pre-Inca, Inca en koloniaal verleden. Rond 17.30 uur arriveert u in het drukke stadscentrum van Cuzco.

 

U wordt bij het busstation in Cuzco opgehaald door een vertegenwoordiger en naar uw hotel in Cuzco gebracht.

Cuzco was de hoofdstad van het Inca-rijk. Cuzco heette in de tijd van de Inca’s Cosco en dat betekent centrum of “de navel van de wereld”. Nu is het een bruisende stad met veel cafés, pleinen, bars, winkels, galeries, restaurants en bezienswaardigheden. Een gezellige plek waar u echt enkele dagen wilt blijven, ook omdat er zoveel te doen is in de omgeving.  Op het belangrijkste plein midden in de stad, staat een kathedraal die een bezoek waard is. Het houten altaar is een kunstwerk. De Korikancha, de tempel van de Zon, was ooit het centrum van de stad. De tempel is er niet meer, maar de kerk en het klooster van Santo Domingo zijn hiervoor in de plaats gekomen. Net buiten het centrum liggen de Inca ruïnes van Sacsayhuaman. Hier staat de grootste Incatempel die ooit gebouwd is en de grootste Incastenen zijn hiervoor gebruikt. Natuurlijk gaat u vanuit Cuzco naar de Machu Picchu. In Cuzco is een aantal musea. De meeste zijn gericht op archeologie en kunst, maar de lekkerste is het chocolademuseum.

 

Overnachting in Cuzco.

Inclusief ontbijt, transfers, Wonderbus

Dag 16 Cuzco - Ollantaytambo

Souvenirs-van-uw-reis-bij-lokale-winkeltjes(11)

U laat uw grote bagage achter in het hotel. Neem alleen de bagage mee die u de komende dagen nodig heeft. Nadat uw minibus de stad uit is gereden, rijdt u al snel door een groene omgeving met veel bomen. U stopt bij een boerderij waar lama’s, alpaca’s, guanaco’s en vicuna’s op weides staan. De guanaco’s komen niet veel voor in Peru, dus bijzonder om ze te zien. En vicuna’s zijn beschermde dieren, die niet zomaar mogen worden gehouden. Tevens ziet u hier hoe de lokale bevolking de wol van de dieren verft met natuurlijke verf. Ze mengen water met bloemen, wortels, kruiden, bladeren, rollen er stenen over of wat dan ook. Maar er komt geen chemische stof aan te pas. Voeg wat citroen aan de kleur toe en het wordt ineens totaal anders. U rijdt verder naar een mooi uitzichtpunt over de Heilige Vallei. De Urubamba rivier stroomt in het dal. Eén van de hoogtepunten van deze excursie is het bezoek aan de archeologische vindplaats van Pisac. Een hele stad stond hier. Met landbouwterrassen, huizen, graven. De gids vertelt u er van alles over. Daarna naar de huidige plaats Pisac, die uit de Spaans koloniale tijd komt. U bezoekt een zilverwerkplaats. Het zilver dat hier gevonden en bewerkt wordt is van zeer goede kwaliteit. Naast de zilverwerkplaats moet u even de empanada’s van quinoa proeven. Ze zijn heerlijk! Er zijn diverse vullingen. Doe net als ons, begin met één empanada, maar proef dan toch nog een andere, en nog één….. Er zijn hartige vullingen en fruitvullingen. Als u nog geen chicha morada geproefd heeft, kan dat ook. Chicha morada is in tegenstelling tot chicha een niet-alcoholisch drankje. Wandel even over de souvenirmarkt: kleurrijk en verleidelijk. De route die volgt, voert door vele dorpen. Ieder dorp heeft wel iets: een ruïne, een waterval, cavia’s aan het spit, witte mais en chicha. U stopt echter niet. Eventueel wel in Urabamba om te lunchen. Maar dan weer verder door de vallei naar de allermooiste ruïne die u vandaag bezoekt: in Ollantaytambo. Het dorp zelf is toeristisch maar gezellig. De opgraving ligt tegen de berghelling. Het is best steil, maar u bevindt zich "slechts" op 2700 meter hoogte, dus klim in uw eigen tempo naar boven. Langs de landbouwterrassen, naar ingenieus gemaakt muren en de tempel van de zon. Van bovenaf kijkt u over het huidige dorp heen en op een tegenoverliggende berg ziet u ook allerlei opgravingen. Dwaal rond en stel u voor hoe het in de Inca-tijd moet zijn geweest.

 

Ollantataytambo is een gezellig dorp in de Heilige Vallei. Het is bijna een levende Inca-stad, nergens anders heeft u het gevoel dat u jaren terug in de tijd bent beland. Er zijn winkels, terrassen en restaurants. Door het dorp lopen de oude Inca kanalen. De stenen die voor de huizen zijn gebruikt zijn lichtgeel. Op de achtergrond van het dorp ziet u altijd het enorme Inca-complex.

 

Overnachting in Ollantaytambo.

Inclusief ontbijt, vervoer, Engelssprekende gids

Exclusief entreegelden, lunch

Heilige vallei
Cuzco

Heilige vallei

Nadat uw minibus de stad uit is gereden, rijdt u al snel door een groene omgeving met veel bomen. U stopt bij...

Dag 17 Ollantaytambo - Aguas Calientes

U loopt van het hotel naar het treinstation. U reist per trein van Ollantaytambo naar Aguas Calientes. De rit duurt ongeveer 2,5 uur.

 

U bent zonder koffer naar Aguas Calientes gereisd. Uw grote bagage heeft u achtergelaten in Cuzco. In de trein mag u maar beperkt bagage meenemen en het is sowieso warmer in Aguas Calientes dan in Cuzco. Neem wat dunnere kleding mee. Neem ook een poncho en muggenmelk mee. Omdat u slechts met een dagrugzak of een kleine tas reist, is het eenvoudig om vanaf het station van Aguas Calientes naar het hotel te lopen. Bij aankomst van de trein stuurt ieder hotel een vertegenwoordiger naar het station. Deze vertegenwoordiger heeft het naambord van het hotel bij zich. Het is altijd een beetje rommelig, want alles en iedereen komt per trein aan. Er is geen vervoer over de weg naar Aguas Calientes. Samen met de vertegenwoordiger van het hotel loopt u naar de accommodatie toe. Er is geen verkeer. Het is slechts enkele honderden meters. U draagt uw eigen bagage.

 

Overnachting in Aguas Calientes.

Inclusief ontbijt, trein

Dag 18 Aguas Calientes - Machu Picchu - Cuzco

Klim-op-naar-de-top(12) De-trappen-op-de-Machu-Picchu(12)

Neem de bus van uw hotel in Aguas Calientes naar de Machu Picchu.

 

Hét hoogtepunt van uw reis door Peru is een bezoek aan de Machu Picchu. Jaarlijks komen er honderdduizenden bezoekers. Machu Picchu is een Incastad uit de vijftiende eeuw. De stad ligt goed verborgen. De Spanjaarden die Peru veroverden hebben de stad nooit ontdekt. Slechts een aantal boeren in de Urubambavallei wisten van het bestaan af. Daardoor is de stad enorm goed bewaard gebleven. Pas in 1911 vond de Amerikaan Hiram Bingham het complex. Nu staat het op de Unesco Werelderfgoedlijst. Er staan heel veel ruïnes, zowel van huizen als van tempels. Maar ook de landbouwterrassen en aquaducten zijn indrukwekkend. U bereikt de Machu Picchu door met de trein naar Aguas Calientes te gaan en daar de bus te nemen. De weg kronkelt via veel bochten omhoog en stopt op een parkeerplaats. Lopen vanaf Aguas Calientes naar de ingang kan ook. Na de ingang staat u op een landbouwterras en aan alle kanten ziet u gebouwen liggen. In de verte rijst de top van de Huayna Picchu op. Als u naar links loopt ziet u de koninklijke verblijven en de belangrijkste tempel! Ook de Zonnepoort ziet u in de verte liggen. Wandel over trappen en terrassen naar boven. Een belangrijke tempel is de Tempel van de Zon. U kunt niet naar binnen, maar als u iets hoger klimt, heeft u goed zicht van bovenaf en ziet u ook het altaar. Vanaf de Tempel van de Zon loopt u langs een flink aantal baden en fonteinen naar het Heilige Plein. Ook hier meerdere tempels, zoals de Hoofdtempel en de Tempel met de drie ramen. Verder ziet u woonhuizen, maar ook bijvoorbeeld een gevangenis. Wij vinden het heel leuk om eerst circa twee uur in een kleine internationale groep met een gids de Machu Picchu te verkennen, zodat u wat meer weet over de stad. Daarna op eigen gelegenheid ronddwalen. Zoeken naar de plekjes om de mooiste foto’s te nemen en gewoon even ergens gaan zitten om de grootsheid van de Machu Picchu op u in te laten werken. Het staat bij bijna iedere reiziger op de bucketlist en u bent hier nu daadwerkelijk! U dient van tevoren een ticket voor de Machu Picchu te kopen (wij regelen dat graag voor u); er worden namelijk maar 2500 bezoekers per dag toegelaten. U koopt een kaart voor de ochtend of voor de middag. Neem ruim de tijd voor uw bezoek; er is zoveel te zien! Bij de Machu Picchu is ook de Huayna Picchu. De bergtop die aan de noordkant boven de stad uitsteekt. Er is een steil pad naar boven. Het uitzicht vanaf de Huayna Picchu is adembenemend mooi! Ook hiervoor wordt slechts een beperkt aantal vergunningen afgegeven, dus regel dit ook van tevoren.

 

U neemt de bus terug van de Machu Picchu naar het treinstation van Aguas Calientes. U reist per trein van Aguas Calientes naar Poroy. De rit duurt ongeveer 2,5 uur. U wordt bij het treinstation in Poroy opgehaald door een vertegenwoordiger en naar uw hotel in Cuzco gebracht.

 

Overnachting in Cuzco.

Inclusief ontbijt, transfer, bus Aguas Calientes- Machu Picchu, trein, entree, 2 uur rondleiding door gids (in een kleine groep).

Machu Picchu
Aguas Calientes

Machu Picchu

Hét hoogtepunt van uw reis door Peru is een bezoek aan de Machu Picchu. Jaarlijks komen er honderdduizenden...

Dag 19 Cuzco

Cuzco ligt op 3360 meter hoogte, het is prettig om al aan de hoogte gewend te zijn als u naar Cuzco gaat, omdat u hier meestal veel wilt doen. In de stad zijn veel gebouwen die een bezoekje waard zijn. Dwaal door de stad en bekijk behalve het centrale plein en de kathedraal, ook de Onze Lieve Vrouwenkerk, het klooster van San Dominicus, het aartsbisschoppelijk paleis, de Jezuïetenkerk en de oude wijk San Blas. Neem voldoende tijd voor San Blas: de straten zijn zo steil, u raakt voortdurend buiten adem. Een goede reden om op één van de gezellige terrassen neer te strijken. In de omgeving van Cuzco zijn talloze hikes te doen, u kunt mountainbiken en raften in de Heilige Vallei. De Heilige Vallei is sowieso een must-do vanuit Cuzco, de natuur is schitterend. Heel wat anders is een bezoek aan de zoutpannen van Maras. Veel entrees in Cuzco zijn erg duur om apart te betalen. Het is handig om op de eerste dag een Cuzco Visitor Ticket aan te schaffen (ca. 130 Soles). Dit is inclusief de entrees voor de Heilige Vallei. Er is ook een combiticket alleen voor de Heilige Vallei.

 

Overnachting in Cuzco.

Inclusief ontbijt

Dag 20 Cuzco - Lima

U wordt bij uw hotel in Cuzco opgehaald door een vertegenwoordiger en naar de luchthaven in Cuzco gebracht. U vliegt met een binnenlandse vlucht van Cuzco naar Lima. U wordt bij de luchthaven in Lima opgehaald door een vertegenwoordiger en naar uw hotel in Lima gebracht.

 

Overnachting in Lima.

Inclusief ontbijt, transfers, binnenlandse vlucht

Lima voor fijnproevers
Lima

Lima voor fijnproevers

De Peruaanse keuken raakt steeds bekender in de wereld. Fijnproevers kunnen in Peru zeker aan hun trekken...

Fonteinen
Lima

Fonteinen

Eén van de dertien fonteinen in Lima staat in het Guiness Book of Records geregistreerd als de grootste...

Dag 21 Vertrek vanaf Lima

U wordt bij uw hotel in Lima opgehaald door een vertegenwoordiger en naar de luchthaven in Lima gebracht.

 

Inclusief ontbijt, transfer

 

Einde van een prachtige reis!

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën
Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.