Arequipa

Condors spotten in de Colca Canyon en Chivay

De Colca Canyon is een enorm diepe kloof in het Andesgebergte in Peru. In en rondom de kloof liggen traditionele dorpjes. Chivay is het grootste dorp van de vallei. De inwoners leven voornamelijk van de mijnbouw, landbouw en toerisme. Het is een perfect uitgangspunt om de Colca Canyon te verkennen. Een paar keer per week is er een kleurrijke, lokale markt. Er zijn heetwaterbronnen en 's avonds zijn er in de stad vaak dansvoorstellingen. De belangrijkste reden om naar Chivay te gaan tijdens een reis door Peru is de nabijgelegen Colca Canyon, waar condors te zien zijn.

 

 

Geschiedenis van de Colca Canyon en Chivay

De naam Colca is ontstaan door de gaten die in de kloof te zien zijn. Deze gaten heten colca's. De Inca's en Pre-Inca’s gebruikten deze gaten om voedsel in te bewaren voor slechtere tijden. Ook werden ze gebruikt als graven voor belangrijke mensen.

 

Kaart van Colca Canyon en Chivay

De Colca Canyon ligt in het zuiden van Peru. Het is een leuke tussenstop tussen de witte stad Arequipa en het Titicacameer bij Puno. Het is hooggelegen. De rit er naar toe voert over hoogvlaktes en u kunt last krijgen van hoogteziekte. Een slingerende smalle weg leidt van het dorp Chivay naar de Colca Canyon. Lopen is ook mogelijk vanuit het dorp. Andere dorpen in de omgeving zijn Yanque en Cabanaconde. De meeste hotelletjes zijn in Chivay.

 

Het weer in Colca Canyon en Chivay

De maanden januari tot en met maart zijn de beste maanden om de Colca Canyon te bezoeken. Hoewel het zonnig is gedurende de dag, kan het ’s nachts ook behoorlijk koud worden, tot zelfs onder het vriespunt.

 

De vijf belangrijkste bezienswaardigheden in Colca Canyon en Chivay

 

1. Mirador Cruz del Cóndor

De bekendste inwoner van de Colca Canyon is de Andes Condor. Deze prachtige vogel is de allergrootste ter wereld. Mirador Cruz del Cóndor mag dan ook niet ontbreken als u de Colca Canyon bezoekt. Vooral ’s morgens vroeg is de kans om condors te zien erg groot. Iedere dag komen honderden mensen de imposante vogels bekijken die in de lucht een spanwijdte van wel drie meter hebben. U kunt er met uw minibus naar toe, maar het is ook leuk om het laatste stukje te lopen (ongeveer 45 minuten, inclusief uitleg onderweg). Bij Cruz del Condor aangekomen, is het wachten tot u de eerste ziet. Soms vliegen ze onder u, dan weer boven u. Soms zijn er een paar, soms vele. Een geweldige ervaring!

 

    

 

2. Chivay

Bij aankomst in Chivay wordt u verwelkomd met een stenen boog boven de weg met daarop de naam van het dorp. Chivay is de belangrijkste plaats van de Colca Canyon en de meeste toeristen die Colca Canyon bezoeken, slapen in Chivay. Het is een charmant stadje met 6000 inwoners op 3700 meter hoogte. Door de lokale Colca-vrouwen wordt nog volop klederdracht gedragen. Rond het plein Plaza de Armas is dagelijks een markt en er staat een mooie kerk en een fontein. Rond het plein is een aantal restaurants te vinden waar u heerlijk kunt eten. Breng ’s avonds een bezoek aan een peñabar. Hier wordt traditionele muziek gemaakt en traditionele dansen opgevoerd.
 

    

 

3. Cabanaconde

Cabanaconde is het meest afgelegen dorp van Colca Canyon. Maar als u de tijd heeft, is een bezoek aan dit dorp zeker aan te raden. Het is er nog heel primitief en er komen vanwege de ligging nauwelijks reizigers.  Het dagelijks leven van de inwoners is daardoor nauwelijks beïnvloed door het toerisme, wat het dorp heel puur maakt. Er zijn wat restaurants, waarvan sommigen over een terras beschikken waar vanaf u een prachtig uitzicht hebt op de omliggende bergen.

 

4. Yanque

Yanque is een pittoresk dorpje dat op zeven kilometer van Chivay ligt. Het dorp beschikt over een levendig dorpsplein, waar muziek klinkt en elke ochtend wordt gedanst door kinderen in kleurrijke klederdracht. De kerk ’Iglesia de la Inmaculada Concepción’ moet u zeker even van binnen bekijken. In 2016 is deze kerk zwaar beschadigd geraakt door een zware aardbeving. Op het plein staat een aantal standbeelden van traditionele vrouwen in klederdracht. Tegenover de kerk worden vanuit kleine kraampjes onder anderen wollen truien, handschoenen, schoenen en barbies in traditionele kleding verkocht. 

 

 

5. Mirador de los Volcanes 

Bij het uitzichtpunt Mirador de los Volcanes heeft u een prachtig uitzicht over de verschillende vulkanen in de regio. Houd hier echter wel rekening met hoogteziekte en kou, want deze mirador bevindt zich op 4800 meter hoogte. Het uitzichtpunt bevindt zich op de weg van Arequipa naar Chivay, waardoor veel toeristenbussen hier een stop maken.   

 

Wat te doen bij de Colca Canyon en Chivay

 

1. Verken de Colca Canyon

Voor veel mensen is een bezoek aan de Colca Canyon het hoogtepunt van hun reis door Peru. Deze indrukwekkende kloof is maar liefst twee keer zo diep als de Grand Canyon in de Verenigde Staten en de op één na diepste canyon ter wereld. Alleen de, ook in Peru gelegen, Cotahuasi Canyon is dieper. U kunt vanuit Chivay prachtige wandelingen maken, zoals bijvoorbeeld naar het dorp Yanque dat zeven kilometer verderop ligt. U loopt langs kleine boerderijen en akkers waarop verschillende groenten worden verbouwd. Het uitzicht over de vallei en de kloof is schitterend. U kunt er ook voor kiezen om een meerdaagse hike te doen. Er zijn diverse 3- en 4-daagse hikes mogelijk waarbij u in de dorpjes in de vallei overnacht.

 

    

 

2. Sterren kijken

Omdat er in de Colca Canyon weinig luchtvervuiling is, is dit een geschikte plaats om sterren te gaan kijken. Het Casa Andina hotel, zes blokken ten zuidwesten van de Plaza de Armas, heeft een klein observatorium waar u uitgebreide uitleg krijgt over het sterrenstelsel en de mogelijkheid om door de telescoop te kijken. Het is dagelijks geopend maar is tussen januari en maart regelmatig gesloten, als de lucht niet helder genoeg is.

 

3. Bezoek de lokale markt

Bent u op zoek naar een bijzonder souvenir? De markt van Chivay is de perfecte plek om handgemaakte doeken, kleding, tassen of riemen van alpacawol aan te schaffen. Het is een vrij grote markt. Behalve souvenirs vindt u er uiteenlopende producten die vers van het land komen. Leuk om even overheen te lopen!

 

    

 

4. Badderen in de warmwaterbronnen van La Calera

Op ongeveer 3 kilometer buiten Chivay kunt u een bezoek brengen aan de warmwaterbronnen van La Calera. De baden hebben allemaal een andere temperatuur en zijn heerlijk warm en schoon. Ze zijn prachtig gelegen tegen een rotswand aan, en vanuit de baden heeft u een adembenemend uitzicht over de kloof. Er zijn kleedruimtes, douches, kluisjes, een bar en een kiosk en voor de ultieme ontspanning kunt u er zelfs massages krijgen.

 

 

Hotels in Colca Canyon en Chivay

 

El Refugio

El Refugio

Aranwa

Aranwa

Casa Andina Standard Colca

Casa Andina Standard Colca

Tijdens deze rondreizen en bouwstenen reist u naar Arequipa
Locals-in-kleurrijke-kleding-Peru
Voorbeeldreis Peru

Rondreis Peru: Kleurrijk Peru

Lima- vlucht naar Arequipa – busrit over de pampa’s met lama's naar de Colca Canyon – condors, Cruz del Condor – Puno,Titicacameer – mooie busrit naar Cuzco – Heilige Vallei – trein richting Machu Picchu – Cuzco – Lima

Lokaal-kindje-met-gekleurde-Peruaanse-muts-op
Voorbeeldreis Peru

Rondreis Peru: Hoogtepunten van Peru

Lima - bus naar Paracas Ica met zandduinen - Nazcalijnen - Arequipa Colca Canyon - condors - Puno - Titicacameer - bus naar Cuzco - Heilige Vallei - trein naar Aguas Calientes Machu Picchu, Incaruïne - Cuzco - vlucht naar Lima

Peru-Colca-Canyon-Condor
Voorbeeldreis Peru

Bouwsteen Peru: Condors en eilanden van riet

Arequipa, de witte stad > rit over de altiplano met lama’s en alpaca’s naar Chivay > Colca Canyon, vliegende condors > PunoTiticacameer met drijvende eilanden.