Ometepe

Cultuur en natuur op Isla de Ometepe

Isla de Ometepe is een eiland in het Meer van Nicaragua. Het eiland heeft nog een heel eigen cultuur en is een door UNESCO beschermd natuurgebied. Er zijn hier twee enorme vulkanen: de actieve Concepción en de slapende Maderas. Er zijn overblijfselen te zien uit oude tijden en u kunt er diverse activiteiten ondernemen, van het beklimmen van een vulkaan tot relaxen op het strand. Voeg Isla de Ometepe toe aan een rondreis door Nicaragua

Geschiedenis van Isla de Ometepe

De eerste bewoners van Ometepe waren Nahuas-indianen en Niquirano-indianen. Zij noemden dit eiland ‘Ome Tepetl’ wat ‘de plaats van twee heuvels’ betekent, verwijzend naar de twee vulkanen van het eiland. Op Ometepe zijn nog steeds stenen met hiëroglyfen van deze inheemse volken te vinden. De oudste daarvan dateren van 300 jaar voor onze jaartelling. Nadat de Spanjaarden in de 16e eeuw Midden-Amerika hadden ingenomen, werden de eilanden in het Meer van Nicaragua bedreigd door Franse, Engelse en Nederlandse piraten, die over de rivier San Juan het meer opvoeren. Dit heeft nog tot ver in de 17e eeuw geduurd.

 

Kaart van Isla de Ometepe

Het weer op Isla de Ometepe

Het regenseizoen loopt op Ometepe van mei tot en met oktober en het droge seizoen van september tot en met april. Beide periodes hebben zo hun voordelen. In het droge seizoen zijn er helderblauwe luchten en is het weer goed en in het regenseizoen is alles mooi groen.

Top 5 wat te zien en doen op Isla de Ometepe

 

1. Maderas vulkaan

Ometepe bestaat uit twee delen die beide gedomineerd worden door een vulkaan. De grootste van de twee is de Concepción, die nog actief is.De Maderas vulkaan is een slapende vulkaan en heeft daardoor weelderig begroeide hellingen.De hike naar de krater is zwaar, een goede conditie is dan ook vereist. Maar het is de inspanning meer dan waard. U loopt helemaal naar de top van de vulkaan door een prachtig gebied met tropische planten en dieren, waaronder apen. Bij helder weer kunt u ongelofelijk ver kijken.

 

    

 

2. Kanoën

Een kanotocht over het meer en de Istian-rivier, die het eiland in tweeën deelt, is een unieke ervaring. U peddelt door een prachtig natuurgebied. Behalve dat u kans loopt om een diverse wilde dieren te zien (vooral vogels zijn hier in grote getalen aanwezig), kunt u een bezoek brengen aan ‘Monkey of Congo eiland’, waar een groep spinapen woont. Aan het eind van de middag wordt u nog eens getrakteerd op een unieke en onvergetelijke zonsondergang naast de vulkaan!  

3. Op de fiets naar verborgen strandjes en watervallen

Als u wat meer van het eiland wilt zien is het leuk om een fiets te huren en een rondje over het eiland te maken. Op Ometepe wordt veel gefietst, ook door locals. Er zijn diverse plekken waar u een mountainbike kunt huren. Geniet van de tropische planten, watervallen in het oerwoud en ga op zoek naar verborgen strandjes. Verlaat de gebaande paden ontdek de mooiste plekken!

 

4. Een verfrissende duik in Ojo de Agua

Ojo de Agua is een natuurlijk zwembad, gevuld met vulkanisch water. In het heldere water kunt u afkoelen en genieten van de prachtige omgeving. Het water zou bovendien een geneeskrachtige werking hebben. Er is een klein restaurantje en er zijn toiletten aanwezig. De handigste manier om hier te komen is met een gehuurde scooter of fiets of met een excursie.

 

5. Relaxen op het strand

Santa Domingo ligt op het smalle stukje van het eiland. Ondanks dat dit het populairste strand van het eiland is, is het er niet heel druk. Er zijn verschillende bars en restaurantjes en er hangt een gezellige sfeer. De perfecte plek om te ontspannen met een boek, of te genieten van een drankje in een van de barretjes aan het strand.

 

Hotels op Isla de Ometepe

Finca San Juan de la Isla

Finca San Juan de la Isla

Villa Paraiso

Villa Paraiso

Tijdens deze rondreizen reist u naar Isla de Ometepe
Manuel-Antonio-3-Capuchin-Monkey_1_389927
Nicaragua en Costa Rica

Combinatiereis: Nicaragua & Costa Rica

Nicaragua: Managua – koloniale steden León en GranadaIsla de OmetepeSan Juan del SurCosta Rica: Rincón de la Vieja, vulkaan– Monteverde – dieren in Manuel Antonio National ParkSan José

Nicaragua-Granada-uitzicht3
Voorbeeldreis Nicaragua

Rondreis Nicaragua: Hoogtepunten van Nicaragua

Aankomst in de hoofdstad Managua – León, oude stad – Granada, koloniaal centrum aan het Meer van Nicaragua – het eiland Ometepe – strand bij San Juan del Sur – vertrek vanaf Managua

Nicaragua-Ometepe-Strandwandeling
Voorbeeldreis Nicaragua

Bouwsteen Nicaragua: Ometepe eiland

Met de veerboot naar Ometepe, een groot eiland in het Meer van Nicaragua. Op Ometepe een excursie langs de highlights.