Informatie Nicaragua

Nicaragua ligt in Midden-Amerika. In het zuiden grenst het aan Costa Rica en in het noorden aan Honduras. Aan twee kanten wordt het land omgeven door zee: de Caraïbische Zee aan de oostkant en de Stille Oceaan aan de westzijde. Nicaragua is drie keer zo groot als Nederland, toch wonen er maar 5,5 miljoen mensen. Als u op de kaart kijkt, valt het Meer van Nicaragua meteen op; het is enorm groot. In het meer ligt het eiland Ometepe, dat zeker een bezoek waard is. Het landschap in Nicaragua is gevarieerd: van vulkanen, bergen en meren tot mangrovegebied en stranden.

Klimaat Nicaragua

Steden en plaatsen Nicaragua

Vervoer Nicaragua

Hotels Nicaragua

Excursies Nicaragua

Mentaliteit van de bevolking, gewoonten en gebruiken in Nicaragua

Wat wonen er vriendelijke mensen in Nicaragua. Er komen nog weinig toeristen, dus zijn ze blij als u het land bezoekt en een praatje met hen wilt maken. Er leven diverse bevolkingsgroepen. De grootste groep vormen de mestiezen, maar er zijn ook blanken, inheemsen (Indianen) en negroïde mensen (vaak ooit als slaaf uit Afrika naar Midden-Amerika gekomen).

De mensen zijn niet rijk en het onderwijsniveau is laag. Men begroet elkaar met een handdruk of één kus. Als u “buenos dias” roept, wordt dat vaak gewaardeerd. Beleefdheid en er verzorgd en schoon uitzien is belangrijk voor de Nicaraguanen. De mensen zijn vaak nieuwsgierig naar waar u vandaan komt, wat u doet en hoeveel kinderen u heeft.

 

Het machogedrag van de Latijns-Amerikaanse man is bekend. Toch kunt u prima als vrouw alleen reizen. Kleedt u niet al te bloot en draag bijvoorbeeld een ring die als trouwring door kan gaan. Over het algemeen valt het erg mee.

 

De bevolking van Nicaragua heeft veel meegemaakt, zeker de burgeroorlog die in de jaren tachtig van de vorige eeuw woedde, heeft nog veel impact. In 2018 is er een korte periode geweest waarin er ongeregeldheden voorkwamen waar helaas ook doden bij zijn gevallen. De bevolking protesteerde tegen president Daniel Ortega, die het sociale stelsel wilde versoberen. Pensioenen van mensen die toch al bijna niets kregen en daarvoor hun hele leven hard gewerkt hadden, zouden daardoor nog lager worden. Gelukkig is de rust weer wedergekeerd.

Nicaragua-El-Castillo-Chocoladetour1_1_388562

Eten en drinken in Nicaragua

De Nicaraguaanse keuken is niet bekend. Er wordt veel gebruik gemaakt van mais, maar aan de Caribische Kust wordt veel met kokosnoten en zeevruchten gewerkt

 

Typische gerechten zijn:

  • Bonen, rijst en roerei als ontbijt.
  • Guïrila, een soort dikke tortilla die vaak gegeten wordt met witte jonge kaas.
  • Nacatamal, in Mexico wordt dit tamal genoemd. Een tortilla van mais die vaak gevuld wordt met vlees, aardappels, tomaten en uien.
  • Rosquillas, een nagerecht, soort koekjes.
  • Garnalen, krab en kreeft.
  • Indio viejo: letterlijk betekent dit de oude indiaan. Ooit namen de oorspronkelijke inwoners de Spanjaarden in de maling. De Spanjaarden vonden een gerecht heel lekker en vroegen wat het was. De “Indianen” zeiden toen dat het een oude Indiaan was. De naam is altijd gebleven. Het is een soort stoofpot van rundvlees met tomaten, uien en sinaasappelsap.

 

Het nationale non-alcoholische drankje van Nicaragua is pico lillo. Ieder gezin in Nicaragua heeft de ingrediënten hiervoor in huis. Het is een drank met maïsmeel, melk, water, cacaopoeder, suiker en kaneel. De drank is zo populair dat de Nicaraguanen er zelfs hun bijnaam aan ontlenen: pinolillos. In de sportwereld wordt dit veel gebruikt.

 

De nationale alcoholische drank is rum en dan voornamelijk de Flor de Caña rum. Tegenwoordig is ook een mix van rum met guavesap, sinaasappelsap of ananassap en limoensap zeer populair. Dit wordt Macuá genoemd. Een smakelijke cocktail, probeer ‘m eens!

Nationale biermerken zijn Toña en Victoria.

Kraanwater kan niet gedronken worden in Nicaragua, koopt u flessen water.

Nicaragua-San-Juan-del-Sur-Wraps_1_388586

Geldzaken in Nicaragua

De lokale munt is de Cordoba: 100 Cordoba is ongeveer € 2,60. De munt is redelijk stabiel. Er zijn biljetten van 1000, 500, 200, 100, 50, 20, 10 en 5 Cordoba’s. Eigenlijk heeft u GEEN Cordoba’s nodig. Met Amerikaanse dollars kunt u overal terecht. Vaak wordt het wisselgeld half in Cordoba’s en half in Amerikaanse dollars teruggegeven. Creditcards worden in de grotere plaatsen en toeristische delen van het land steeds bekender. Zeker in hotels, goede restaurants en grote winkels kunt u met credit card betalen. Pinnen kan op veel plekken, in ieder geval in de wat grotere plaatsen. U kunt vaak zowel Amerikaanse dollars als Cordoba’s pinnen. Neemt u uw pinpas mee (plus 1 extra voor ‘je weet maar nooit’). Zorgt u ervoor dat u voldoende contant geld opneemt voor enkele dagen, zeker als u naar gebieden als de Corn Islands, de Somoto Canyon en afgelegen gebieden gaat. Travellercheques zijn achterhaald. Contant geld wisselen bij een bank (Amerikaanse dollars) zou eventueel wel kunnen. Omdat pinautomaten soms niet werken is het handig om wat contante Amerikaanse dollars mee te nemen. U kunt dollars pinnen op Schiphol bij de ABN Amro bank en bij het Grenswisselkantoor.

 

Houdt er rekening mee dat er op de rekening van restaurants vaak 15% belasting bijkomt.

 

Fooien

De salarissen van mensen die in Nicaragua in de toeristische sector werken zijn gebaseerd op het feit dat toeristen een fooi geven.

Denk daarvoor aan 10 USD per dag voor een chauffeur, 10 tot 20 USD per dag voor een gids en 5 USD voor een gids die een korte rondleiding geeft. In restaurants kunt u 10% bovenop de rekening extra geven. Kijkt u wel goed of er niet al 10% bijgerekend is op de rekening. Officieel mag dat niet, maar het gebeurt vaak. Aan kofferdragers, kamermeisjes e.d. kunt u 1 USD geven.

 

Paspoort/visum voor Nicaragua

Houders van een Nederlands en Belgisch paspoort hebben voor Nicaragua geen visum nodig, mits u niet langer dan 90 dagen in Nicaragua verblijft. Uw paspoort dient nog wel 6 maanden geldig te zijn na de datum van aankomst in Nicaragua. Bij aankomst in Nicaragua dient u een toeristenkaart aan te schaffen. Deze kost 10 USD. U dient tevens in het bezit te zijn van een doorreis- of terugreisticket.

 

Als u overland van Costa Rica naar Nicaragua reist, betaalt u bij het verlaten van Costa Rica USD 7 en bij binnenkomst in Nicaragua USD 13. Als u overland van Nicaragua naar Costa Rica reist, betaalt u bij het verlaten van Nicaragua USD 3 en bij binnenkomt in Costa Rica niets.

 

Bij het verlaten van Nicaragua dient u wederom een wit formulier in te vullen met allerlei gegevens over u en uw verblijf en uw vlucht. Dit krijgt u bij de incheckbalie en levert u in bij de douane.

 

Reizigers die langer dan 90 dagen in Nicaragua verblijven, dienen contact op te nemen de ambassade of het consulaat van Nicaragua in Den Haag. Het telefoonnummer is 070-3225063 en 070-3061742.

 

Denk er aan dat als u via de Verenigde Staten naar Nicaragua reist (tussenlanding of overstap), u over een ESTA (Elektronisch Systeem voor reistoestemming) dient te beschikken. De ESTA kunt u online aanvragen op de website https://esta.cbp.dhs.gov/esta/.

Nicaragua-Matagalpa-restaurant

Godsdienst in Nicaragua

In Nicaragua is 95% van de bevolking Rooms-katholiek.

 

Taal in Nicaragua

De officiële taal is Spaans. Het niveau van het Engelse onderwijs is niet hoog. Velen verstaan en spreken daarom geen Engels. De lokale bevolking waardeert het zeer als u een paar woorden Spaans leert. Verder is men behulpzaam, en met handen en voeten komt u vaak een heel eind. Op de Corn Islands wordt Engels gesproken. Langs de Caribische kust wonen de afstammelingen van de slaven die ooit uit Afrika overgebracht werden. Deze mensen hebben een donkerder huid dan de oorspronkelijke Nicaraguanen en ze spreken hun eigen taal: Engels met een eigen accent en eigen woorden en uitdrukkingen.

 

Tijdsverschil in Nicaragua

In Nicaragua is het 7 uur vroeger dan in Nederland. In onze zomertijd, is het 8 uur vroeger dan in Nederland. Nicaragua kent zelf géén zomertijd.

 

Voltage en stekkers

Het voltage is 110 volt. De stopcontacten zijn anders dan in Nederland. Neemt u een wereldstekker mee. Een zaklantaarn is ook handig, omdat de stroom nog wel een uit kan vallen.

 

Bekijk voorbeelden van onze rondreizen Nicaraguabouwstenen Nicaragua of lees meer over het klimaat in Nicaragua.

Voorbeelden van reizen naar Nicaragua
Manuel-Antonio-3-Capuchin-Monkey_1_389927
Nicaragua en Costa Rica

Combinatiereis: Nicaragua & Costa Rica

Nicaragua: Managua – koloniale steden León en GranadaIsla de OmetepeSan Juan del SurCosta Rica: Rincón de la Vieja, vulkaan– Monteverde – dieren in Manuel Antonio National ParkSan José

Nicaragua-Granada-cathedral
Voorbeeldreis Nicaragua

Rondreis Nicaragua per auto: Selfdrive Nicaragua

Managua - huurauto, naar Matagalpa- koloniale stad León- via Masaya met kleurrijke markt naar Laguna de Apoyo- mooiste stad: Granada- strand van San Juan del Sur- Managua

Nicaragua-Granada-uitzicht3
Voorbeeldreis Nicaragua

Rondreis Nicaragua: Hoogtepunten van Nicaragua

Aankomst in de hoofdstad Managua – León, oude stad – Granada, koloniaal centrum aan het Meer van Nicaragua – het eiland Ometepe – strand bij San Juan del Sur – vertrek vanaf Managua

Masaya-Nicaragua-valle-de-roca-tamara
Tamara
Het leukst aan Nicaragua vind ik de combinatie van prachtige natuur met kleurrijke en authentieke dorpen en steden.
Contact met Tamara
Peru-Machu-Picchu-Judith
Judith
Jaren heb ik door Latijns-Amerika gereisd, om uiteindelijk een paar jaar te settelen in Chili. Voor mij voelt Latijns-Amerika dan ook als thuiskomen.
Contact met Judith