Granada

Granada, stad vol historie

Granada is een van de oudste steden op het westelíjk halfrond. De stad ligt aan de voet van de Mombacho vulkaan, aan het Meer van Nicaragua. Voor de Spanjaarden was Granada een belangrijke stad. Er zijn nog vele kleurrijke gebouwen uit de koloniale tijd te vinden die in oude glorie zijn hersteld. Granada heeft een compact stadscentrum waar u de meeste bezienswaardigheden te voet kunt bereiken. Het Parque Central is het kloppend hart van de stad: ideaal om tussen de locals op een bankje te zitten en te genieten van de mooie gebouwen om het plein en bedrijvigheid om u heen. Granada mag u niet overslaan tijdens een individuele rondreis door Nicaragua.

 

 

Geschiedenis

Granada is in 1524 gesticht door Francisco Hernández de Córdoba. Het is de oudste stad op het vasteland van Midden-Amerika. Lange tijd was het de belangrijkste stad van Nicaragua en zeer geliefd vanwege het goud dat er te vinden was en de vruchtbare bodem. Bovendien was de stad over het water goed bereikbaar vanaf beide kusten. Om de stad te beschermen tegen aanvallen van piraten, bouwden de Spanjaarden een fort op de zuidoever van de rivier, bij het Meer van Nicaragua. De ruïnes van dit Fort San Pablo kunt u nog steeds bezichtigen.

 

Granada op de kaart van Nicaragua

Granada ligt in het centrale, westelijke deel van Nicaragua, dat goed ontsloten is met wegen. Granada grenst aan het Meer van Nicaragua. Er vertrekken boten uit de haven van Granada naar diverse plaatsen en eilanden. De hoofdstad Managua ligt niet ver van de stad, het is drie kwartier tot een uur rijden.

 

 

Het weer

Granada stad heeft een tropisch klimaat. Van december tot mei is het er zonnig en droog. De maanden april en mei zijn het warmst, en daarom misschien minder geschikt voor een bezoek aan de stad.

De belangrijkste bezienswaardigheden in Granada

 

1. Koloniale centrum

De grootste bezienswaardigheid van Granada is eigenlijk het centrum zelf. Overal en op elke straathoek ziet u historische gebouwen met een eeuwenoude geschiedenis. Dwaal door de kleurrijke straten, langs de kerken, kathedralen, parken, musea en markten en vergaap u aan de architectuur en de imposante gebouwen. Ga naar het Parque Central, het centrale plein, en maak een praatje met de locals. Nog leuker is het om de stad te verkennen onder begeleiding van een gids. Zo komt u nog meer te weten over de indrukwekkende gebouwen en het heden en verleden van de stad.

 

 

2. Iglesia de Guadelupe

De koloniale kerk Iglesia de Guadalupe ligt in het oostelijke deel van Granada, tussen het meer en de stad, direct aan de La Calzada straat. De kerk is gebouwd in 1626 en werd tijdens de burgeroorlog en de aardbeving van 2000 zwaar beschadigd, maar is inmiddels weer gerestaureerd.

 

    

 

3. La Merced

De kerk La Iglesia de la Merced ligt slechts een paar blokken van het centrale park van Granada. Deze kerk, oorspronkelijk gebouwd in 1534, is net als diverse andere gebouwen in Granada meerdere malen verwoest en herbouwd. De kerk beschikt over een grote toren waarin de kerkklokken zijn ondergebracht. Tegen een kleine vergoeding kunt u deze toren beklimmen, iets wat zeker de moeite waard is. Het is een korte, maar zeer steile klim via een wenteltrap naar boven, maar daar krijgt u een prachtig 360-graden uitzicht op Granada en de omgeving voor terug.

 

4. De kathedraal van Granada

De kathedraal van Granada, daar kunt u niet omheen. Het wordt ook wel ook wel de mooiste kerk van Nicaragua genoemd. Deze opvallend gele kathedraal, ook wel bekend als de Catedral de Nuestra Senora de la Asuncion (kathedraal van Onze-Lieve-Vrouwen ten Hemelopneming), is een katholieke kerk in het hart van de stad. Het ligt aan de overkant van Parque Central. De kathedraal is een mooie weerspiegeling van de Spaanse koloniale stijl en sfeer van de stad.

 

Leuk om te doen in Granada

 

1. Kajakken op het Meer van Granada

Vlakbij de stad ligt het Meer van Nicaragua, het op één na grootste meer van Latijns-Amerika. In het meer liggen 365 kleine eilandjes die zijn ontstaan na de uitbarsting van de Mombacho vulkaan. Een aantal van deze eilanden is bewoond. Het is leuk om de eilandjes te verkennen per kajak. Onderweg ziet u vissers varen in hun houten kano’s en misschien ziet u wel apen voorbij slingeren. Geen zin om zelf te peddelen? Kies dan voor een bootexcursie. U vaart met een gids in een kleine boot over het meer en bezoekt onder anderen het San Pedro Fort. Het fort stamt uit de 18e eeuw en moest de Nicaraguanen beschermen tegen Engelse piraten.

 

 

2. Kookcursus

Houdt u van koken en lekker eten en wilt u graag meer weten van de culinaire gebruiken van Nicaragua? Dan is een kookcursus iets voor u. Samen met de gids brengt u eerst een bezoek aan de lokale markt en doet u inkopen voor de maaltijd die u gaat bereiden. De rest van de middag brengt u in de keuken door met de bereiding van typische Nicaraguaanse gerechten. U sluit de dag af met een heerlijke zelfbereide maaltijd.

    

 

3. Mayasa vulkaan

De Masaya vulkaan ligt op korte afstand van Granada en is de meest toegankelijke vulkaan van het land. U kunt er eenvoudig met een huurauto komen, of maak het uzelf gemakkelijk en boek een excursie. De vulkaan heeft een nogal lugubere geschiedenis: inwoners zagen de uitbarstingen als teken dat de goden ontstemd waren en brachten daarom regelmatig offers, waaronder kinderen en maagden. Om de lava het beste te kunnen zien raden wij aan om de vulkaan na zonsondergang te bezoeken. U rijdt tot vlakbij de kraterrand van waar het nog een klein stukje lopen is. Als u vervolgens in de krater kijkt ziet u de lava gloeien en borrelen. Er zijn maar weinig plekken op de wereld waar u dit kunt zien!

 

4. Mombacho vulkaan

Zin in actie? Op ongeveer tien kilometer van Granada ligt de 1,3 kilometer hoge Mombacho vulkaan. In 1570 was de laatste grote uitbarsting. De hellingen zijn bedekt met groene tropische bossen en koffieplantages. U kunt de Mombacho vulkaan beklimmen en er vervolgens vanaf ziplinen. Eerst maakt u onder begeleiding van een gids een hike om de krater. U heeft een prachtig uitzicht over de stad en de rokende Masaya vulkaan in de verte. Vervolgens zweeft u van platform naar platform tussen de boomtoppen van het regenwoud over de hellingen van de Mombacho vulkaan naar beneden. Spannend, maar zo de moeite waard!

Hotels in Granada

Plaza Colón

Plaza Colón

Patio del malinche

Patio del malinche

Con Corazon

Con Corazon

Tijdens deze rondreizen reist u naar Granada
Nicaragua-Granada-cathedral
Voorbeeldreis Nicaragua

Rondreis Nicaragua per auto: Selfdrive Nicaragua

Managua - huurauto, naar Matagalpa- koloniale stad León- via Masaya met kleurrijke markt naar Laguna de Apoyo- mooiste stad: Granada- strand van San Juan del Sur- Managua

Nicaragua-Granada-uitzicht3
Voorbeeldreis Nicaragua

Rondreis Nicaragua: Hoogtepunten van Nicaragua

Aankomst in de hoofdstad Managua – León, oude stad – Granada, koloniaal centrum aan het Meer van Nicaragua – het eiland Ometepe – strand bij San Juan del Sur – vertrek vanaf Managua

Vrolijke gekleurde huizen in Leon
Voorbeeldreis Nicaragua

Bouwsteen Nicaragua: Koloniale steden en vulkanen

Granada, stadstour en boottocht op het meer van Nicaragua – Transfer naar León, stadswandeling door het oude centrum en sandboarden of hiken op de hellingen van de vulkaan Cerro Negro.