Leon

Spaans koloniaal León

León is een belangrijke stad in het noordwesten van Nicaragua. De stad heeft net als Granada veel Spaans koloniale gebouwen. De stad staat vol met prachtige bezienswaardigheden zoals de mooie kathedraal in het midden van de stad en kleurrijke koloniale gebouwen. Tijdens een rondreis door Nicaragua wordt een bezoek aan León niet overgeslagen. Rondom León liggen diverse (actieve!) vulkanen.

 

 

Geschiedenis van León

León werd in 1523 gesticht door Francisco Hernández de Córdoba, op een plek 30 kilometer ten oosten van de huidige ligging. Omdat het daar ontzettend heet was en er weinig drinkwater te vinden was, en vanwege de voortdurende uitbarstingen van de nabijgelegen vulkaan Momotombo, vestigden veel inwoners zich op de plek van het huidige León. Nadat de oude stad in 1606 door een uitbarsting van de Momotombo volledig werd verwoest, werd de ligging van de stad officieel verplaatst naar huidige plek van de stad. De ruïnes van de oude stad, León Viejo (oud León) maken deel uit van de werelderfgoedlijst van UNESCO en zijn te bezichtigen.

 

León op de kaart

León ligt in het centrale westelijke deel van Nicaragua. Het is een grote stad met een goed wegennet rondom. De hoofdstad Managua ligt niet ver weg.

 

 

Het weer

León is de heetste stad van Nicaragua. De temperatuur in León is gedurende het hele jaar ongeveer gelijk. De gemiddelde maximumtemperatuur is 31.7 °C en de gemiddelde minimumtemperatuur 22.9 °C. Gedurende het hele jaar valt er nauwelijks tot geen neerslag.

De belangrijkste bezienswaardigheden in León

 

1. De kathedraal van León

León heeft een gigantische witte kathedraal. Het origineel was van hout, maar die is afgebrand en er is een witgepleisterd exemplaar voor in de plaats gekomen. De kerk is niet alleen van binnen de moeite waard om te bezoeken, maar u moet zeker ook het dak op gaan. Via een smalle trap klimt u naar boven, waar u verblind wordt door de weerkaatsing van de zon op het witte pleisterwerk. Er staan diverse witte koepels en u heeft uitzicht over de hele stad en de omgeving. Neem een extra paar sokken mee want u moet uw schoenen uittrekken om het dak niet te beschadigen. Dit is één van de meest fotogenieke plekken van Nicaragua.

 

    

 

2. Het huis van Rubén Darío

De grote trots van de inwoners van León is de beroemde dichter Rubén Darío, die opgroeide in hun stad. Hij was een beroemd Nicaraguaanse schrijver en heeft vanuit Europa vele verhalen en gedichten geschreven. In het museum dat aan hem is gewijd, kunt u onder andere zien waar hij zijn allereerste gedichten schreef, er liggen enkele handgeschreven manuscripten en het bed waarop hij in 1916 zijn laatste adem uitblies staat er. Na zijn overlijden is hij begraven in de kathedraal van León.

 

3. Het oude centrum 

Net als in vele koloniale steden in Latijns-Amerika is het oude centrum van León al een bezienswaardigheid op zich. Het staat er vol met gekleurde koloniale huizen en op elke hoek kan zomaar een bijzondere kerk opdoemen. Door de hele stad vindt u kleine marktjes waar de lokale bevolking hun groente en fruit koopt. Parque Central is het centrale plein waar het altijd gezellig druk is met zowel locals als toeristen. Er zijn verschillende eetkraampjes en souvenirstalletjes. Neem hier even een pauze en trakteer uzelf op een verfrissend drankje op het terrasje aan het plein.

 

    

 

Wat te doen in León

 

1. Stadstour

Een stadstour onder begeleiding van een gids is een absolute aanrader als u meer achtergrondinformatie wilt hebben over de architectuur en het heden en verleden van de stad. U loopt samen met de gids langs de belangrijkste bezienswaardigheden en krijgt van alles te horen over de stad en het roerige verleden ervan, de geschiedenis en de architectuur van de koloniale gebouwen. U stopt onderweg voor een verfrissend drankje en u bezoekt de kleurrijke lokale markt. Wij raden u aan om deze tour direct na aankomst te doen, zodat u nog een keer terug kunt keren naar plekjes die u interessant vond.

 

2. Cerro Negro Vulkaan

Houdt u van actie? Klim naar de top van de Cerro Negro vulkaan. Het is een uur lang zwoegen door het mulle zand, maar eenmaal boven aangekomen wordt u getrakteerd op  360 graden uitzicht. U ziet steden, natuur en de Grote Oceaan. We raden aan om vervolgens op een sandboard naar beneden te glijden. U trekt eerst een overall aan om u enigszins te beschermen tegen het zand en krijgt veiligheidsinstructies. Vervolgens gaat u zitten (of staan!) op uw board en zoeft met hoge snelheid naar beneden. Beneden kunt u afkoelen met een koud drankje.

 

    

 

3. Een dagje naar het strand

Leon is de warmste stad in Nicaragua. De temperatuur kan er oplopen tot zo’n 40 graden in de schaduw! Een van de grote pluspunten aan León is dan ook de ligging nabij de Pacifische kust. Met een taxi bent u binnen een halfuurtje bij het strand van Las Peñitas. Het is een lang zandstrand met, door de nabijheid van de vulkanen, geen wit maar donkergekleurd zand. Hier kunt u heerlijk afkoelen in het zeewater en tot rust komen. Er zijn gezellige barretjes en restaurants waar u kunt genieten van een drankje en hapje.

 

Onze favoriete hotels in León

Flor de Sarta

Flor de Sarta

Hotel Austria

Hotel Austria

El Convento

El Convento

Tijdens deze rondreizen en bouwsteen reist u naar León
Nicaragua-Granada-cathedral
Voorbeeldreis Nicaragua

Rondreis Nicaragua per auto: Selfdrive Nicaragua

Managua - huurauto, naar Matagalpa- koloniale stad León- via Masaya met kleurrijke markt naar Laguna de Apoyo- mooiste stad: Granada- strand van San Juan del Sur- Managua

Nicaragua-Granada-uitzicht3
Voorbeeldreis Nicaragua

Rondreis Nicaragua: Hoogtepunten van Nicaragua

Aankomst in de hoofdstad Managua – León, oude stad – Granada, koloniaal centrum aan het Meer van Nicaragua – het eiland Ometepe – strand bij San Juan del Sur – vertrek vanaf Managua

Vrolijke gekleurde huizen in Leon
Voorbeeldreis Nicaragua

Bouwsteen Nicaragua: Koloniale steden en vulkanen

Granada, stadstour en boottocht op het meer van Nicaragua – Transfer naar León, stadswandeling door het oude centrum en sandboarden of hiken op de hellingen van de vulkaan Cerro Negro.