Managua

Managua, hoofdstad van Nicaragua

De naam Managua komt van Mana-ahuac, dat in het Nahuatl 'grenzend aan water' betekent. Managua ligt namelijk aan het Managuameer en in de stad zelf liggen nog vier kleinere meren. De stad heeft de bijnaam Novia del Xolotlán (bruid van Xolotlán). Dit verwijst naar de andere naam van het Managuameer: het Xolotlánmeer. Managua is vooral het start- en eindpunt van een reis door Nicaragua. De stad heeft niet veel bezienswaardigheden voor de buitenlandse toerist.

Geschiedenis van Managua

Oorspronkelijk lag op de plek van Managua een indiaanse nederzetting met de naam Managuac. In 1819 werd daar de stad Managua gesticht, die in 1852 de status van hoofdstad kreeg. De rivaliteit hierover tussen de steden Granada en León was hiermee opgelost. In 1931 en in 1972 werd een groot deel van de stad verwoest door twee krachtige aardbevingen. In 1979 werd de stad opnieuw grotendeels verwoest, nu door bombardementen en militaire acties tijdens de burgeroorlog in Nicaragua.

 

Kaart van Nicaragua

De grote stad Managua ligt in het centrale, westelijk deel van Nicaragua, aan het meer van Managua.

Er wonen meer dan een miljoen mensen en de stad is uitgestrekt: meer dan 25 kilometer lang ligt de bebouwing op de oevers van het meer. Managua is een goed middelpunt om diverse regio’s van Nicaragua te bezoeken. Er zijn goede wegen naar het koffiegebied in het noorden, naar het eiland Ometepe en de stad Granada in het westen, naar de stad León in het oosten en naar de mooiste stranden van San Juan del Sur en Costa Rica in het zuiden. Vanaf de luchthaven van Managua zijn er vluchten naar de Corn Islands.

Het weer in Managua

Managua kent een tropisch savanneklimaat. Het hele jaar is het er warm met een gemiddelde temperatuur tussen de 30 en 36 graden. In maart en april kan de temperatuur zelfs nog iets hoger oplopen. In het regenseizoen wat daarop volgt wordt het weer ietsje koeler. Voor een uitgebreid overzicht van het klimaat in Nicarauga verwijzen wij u graag naar ons klimaatoverzicht.

De vier belangrijkste bezienswaardigheden in Managua

 

1. Kathedraal van Managua

De kathedraal van Managua is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Het is een van de weinige gebouwen die de aardbevingen van 1931 en 1972 en de bombardementen tijdens de burgeroorlog wist te doorstaan. Helaas is het vanwege instortingsgevaar niet meer mogelijk om de kathedraal van binnen te bekijken, maar de buitenkant is prachtig om te zien. Ga vooral ’s avonds naar de kathedraal en het aangrenzende Plaza de la Revolucion, want dan worden de gebouwen schitterend verlicht.

        

2. Palacio Nacional de la Cultura

Als u meer wilt weten over de geschiedenis en de Nicaraguaanse cultuur is een bezoek aan het Palacio Nacional de la Cultura zeker de moeite waard. Er zijn diverse exposities en tentoonstellingen met precolumbiaanse kunstwerken maar ook werk van hedendaagse kunstenaars. Ook is er een mooie binnentuin. Het Palacio Nacional de la Cultura ligt net als de kathedraal aan het Plaza de la Revolucion.

 

3. Parque Historico Nacional Loma de Tiscapa

Loma de Tiscapa is een heuvel op een uitgedoofde vulkaan. Het is het hoogste punt van de stad. Vroeger stond hier het paleis van revolutieleider Augusto Calderón Sandino, en tegenwoordig staat hier een enorm beeld van hem. Er is een klein ondergronds museum over deze Nicaraguaanse volksheld en welke rol hij heeft gespeeld in de geschiedenis van het land. Geniet vooral ook van het prachtige uitzicht over de stad en de omgeving.

 

4. Huellas de Acahualinca

Vlakbij de zuidelijke oever van het Managuameer zijn door mijnwerkers prehistorische voetafdrukken gevonden. Het zijn fossiele voetafdrukken van ongeveer tien mannen, vrouwen en kinderen in de gestolde vulkanische modder. Acahualinca's voetafdrukken zijn een van de oudste bewijzen van het prehistorisch menselijk bestaan in Nicaragua en de oudste menselijke voetafdrukken op het Amerikaanse continent. Het museum is het beste met een taxi te bereiken.

Wat te doen in Managua

 

1. Stadstour

Om meer te weten te komen over de stad en het heden en verleden ervan, raden wij aan om een stadstour te maken. Samen met een Engelstalige gids bezoekt u de oude kathedraal, het nationale paleis en leert u alles over de geschiedenis en het belang van de stad. U bezoekt een lokale, kleurrijke markt, de boulevard aan het meer van Managua en sluit af met een verfrissend drankje.

 

2. Bezoek het Chocoyero Natuurreservaat

Even buiten de stad Managua ligt het natuurgebied Chocoyero - El Brujo. In dit natuurreservaat kunt u diverse wandelingen maken over de uitgezette routes. Het park is bekend vanwege de vele vogels die er leven. Er zijn hier maar liefst 172 verschillende soorten gespot! Vooral de groene parkiet, waarnaar het park vernoemd is, komt veel voor. Behalve vogels leven hier ook 29 soorten zoogdieren, waaronder brulapen. Verder zijn er twee watervallen die een bezoek waard zijn: El Brujo en Chocoyero. Als u even aan de drukte van de stad wilt ontsnappen moet u dit park zeker bezoeken!    

    

Hotels in Managua

Los Robles

Los Robles

Europeo

Europeo

Tijdens deze rondreizen reist u naar Managua
Manuel-Antonio-3-Capuchin-Monkey_1_389927
Nicaragua en Costa Rica

Combinatiereis: Nicaragua & Costa Rica

Nicaragua: Managua – koloniale steden León en GranadaIsla de OmetepeSan Juan del SurCosta Rica: Rincón de la Vieja, vulkaan– Monteverde – dieren in Manuel Antonio National ParkSan José

Nicaragua-Granada-cathedral
Voorbeeldreis Nicaragua

Rondreis Nicaragua per auto: Selfdrive Nicaragua

Managua - huurauto, naar Matagalpa- koloniale stad León- via Masaya met kleurrijke markt naar Laguna de Apoyo- mooiste stad: Granada- strand van San Juan del Sur- Managua

Nicaragua-Granada-uitzicht3
Voorbeeldreis Nicaragua

Rondreis Nicaragua: Hoogtepunten van Nicaragua

Aankomst in de hoofdstad Managua – León, oude stad – Granada, koloniaal centrum aan het Meer van Nicaragua – het eiland Ometepe – strand bij San Juan del Sur – vertrek vanaf Managua