Lamu

Historisch Lamu

Op het eiland Lamu reist u terug in de tijd. In de gelijknamige stad kronkelt een doolhof van smalle straatjes langs witte huisjes met rieten daken en de eilandgroep is een walhalla voor elke strandliefhebber. Lamu is rustig en authentiek: een bijzonder stukje Kenia.

 

Swahili in Lamu-stad

Op uw reis in Lamu voert de geur van exotische specerijen u mee naar vervlogen eeuwen. Lamu was ooit een Arabisch handelscentrum, bruisend  en vitaal. Het is van alle Swahili-nederzettingen aan de Oost-Afrikaanse kust nog de best bewaarde. Zonlicht weerkaatst op het helderwitte koraalsteen van de huisjes in Lamu-stad, op veranda’s, versierde deuren en binnentuinen. Europese, Indische en Arabische culturen zijn hier versmolten tot een nieuwe wereld. Beklim de treden van de Jumaamoskee (Lamu heeft er meer dan veertig) en kijk uit over het netwerk van pittoreske straatjes dat tot Werelderfgoed is benoemd. Maak een tijdreis naar de typische inrichting van het Swahili House Museum of de historische artefacten in het Lamu Museum. U kunt prachtige foto’s maken van het fort, dat in 1809 is gebouwd en nu een tentoonstelling over natuur en milieu herbergt. Auto’s zijn hier verboden: op Lamu reist u per ezel of te voet.

 

Dhows, Shela en Peponi Hotel bij Lamu

Uw reis naar Lamu bereikt een hoogtepunt als u het vliegtuig neemt. Onder u verrijst het eilandje als een parel uit de zee, omringd door een kring van traditionele dhows. U maakt geweldige zeiltochten in deze historische boten! Door een gebrek aan auto’s worden ezels gebruikt als vervoersmiddel. Diervriendelijk is dat niet altijd – het Donkey Sanctuary zorgt voor oude en mishandelde dieren. In drie kwartier loopt u langs het water van Lamu naar Shela, een dorpje aan de oostelijke zuidkust van het eiland. Een uitgestrekt, verlaten zandstrand is uw beloning. Shela is rustig, iets moderner en mooi. Vlakbij ligt het Peponi Hotel, een zeldzame plek om van een glaasje alcohol te genieten. Het levenstempo op Lamu zal u zeker nog gaan missen.

 

Lamu Archipel

Wie een Keniaanse strandvakantie wil zonder toeristische drukte, zou een reis naar de Lamu Archipel moeten boeken. Deze reeks eilanden in de Indische Oceaan bestaat naast Lamu uit Manda, Pate en Kiwayu. Hier lopen schildpadden over het strand, zijn de zandkorrels schitterend wit en is de geschiedenis nog voelbaar. Op Manda zijn Chinese keramieken uit de negende eeuw gevonden: dit is de oudste stad aan de Oost-Afrikaanse kust. Middenin een mangrovebos liggen hier restanten van een eeuwenoude Swahilistad: de Takwa Ruïnes zijn een geliefde reisbestemming. Ook op Pate loopt u langs ruïnes die afkomstig zijn uit de Middeleeuwen. Maak gerust een duik bij het koraaleiland Manda Toto, waar felgekleurde koraalriffen en tropische vissen de onderwaterwereld spannend maken. Kiwayu staat bekend om helderblauw water, ongerepte zandstranden, dolfijnen en walvissen en een groot aanbod in watersport. Wat wil u nog meer? Cultuur en natuur komen samen op de paradijselijke eilanden van de Lamu Archipel.

 

Bekijk de voorbeelden van onze indivuele rondreizen door Kenia.