Mount Kenya National Park

De natuur van Mount Kenya National Park in Kenia

Mount Kenya spuugde miljoenen jaren geleden nog vuur - nu is de uitgedoofde vulkaan de trots van Kenia. Mount Kenya National Park is een prachtig stukje wildernis rond de glinsterende, tweede hoogste bergtoppen van Afrika.

 

Kirinyaga en Kikuyu

Mount Kenya is een droomreis voor bergfanaten. Kirinyaga (blinkende berg) is beroemd om zijn wandeltochten voor zowel ervaren klimmers als spontane trekkers. De toppen reiken 5199 meter de helderblauwe lucht in, vaak omsluierd door een verhullende wolkennevel. Twaalf gletsjers schitteren in de Afrikaanse zon, terwijl een tropisch regenwoud de voet van de berg bedekt. Heeft u die combinatie al eerder gezien? U wandelt langs de stugge, lichtgroene bladeren van de afro-alpine boom, langs kristalheldere riviertjes, bamboebossen, pittoreske valleien en meren. U bent in het gebied van de Kikuyu, een volk dat gelooft dat hun god Ngai op de berg zetelt. Soms worden er offerceremonies gehouden rondom Mount Kenya, een teken van respect voor Ngai. Let maar goed op, wie weet komt u iets bijzonders tegen tijdens uw trektocht door Mount Kenya National Park!

 

Lenana, Naro Moru, Chogoria en Sirimon

Mount Kenya is een geweldige berg om over te trekken. Ervaren klimmers wagen zich aan de hoge bergtoppen met de naam Bation of Neloin, terwijl ongeoefende trekkers 4985 meter hoogte naar Lenana afleggen. Naar Lenana loopt u drie tot vijf dagen door de bergen, onder begeleiding van een gids en een ezel die u met uw bagage kan helpen. U kunt kiezen uit verschillende routes, waarvan Naro Moru het populairste is (daar klimt u het snelste mee naar boven).  De Chogoria-route zou het mooiste landschap doorkruisen, al valt daar de meeste regen. Op de lastige Sirimonroute heeft u de grootste kans om wild te zien. Wie weet wandelt u langs een reuzenboszwijn, een meerkat, zebra of baviaan. Olifanten, buffels, hyena’s en antilopen trekken rond in hetzelfde gebied en als u echt geluk heeft, komt u een neushoorn of luipaard tegen. U kunt er voor kiezen om op lager geleden gebieden in een lodge te overnachten met uitzicht op waterplassen, waar het wildleven vanzelf op u afkomt. Is dat niet wat u had gehoopt van uw Kenia reis?

 

Mau Mau Caves, Muranga, Ol Pajeta & Meru NP

In Mount Kenya is een belangrijke bladzijde uit de geschiedenis van Kenia geschreven. Tijdens de onrustige periode voorafgaand aan Kenia’s onafhankelijkheid, hielden vrijheidsstrijders zich schuil in de donkere, herbergzame grotten van de berg. Nu worden die de Mau-Mau Caves genoemd en kunt u er zelf een kijkje nemen. U reist nog verder terug in de tijd in Mugeka nabij het dorpje Muranga: de Kikuyu geloven dat hun god hun voorouders hier heeft gevonden! Op een klein stukje rijden vindt u het Ol Pajeta Conservancy. In dit wildpark staan de zeldzame zwarte neushoorn en een opvang voor chimpansees centraal, al vindt u hier alle leden van de Big Five. Breng ook zeker een bezoekje aan het prachtige savanneland van het Meru National Park. Talloze wilde dieren, waaronder de (inmiddels overleden) leeuw Elsa van het boek en film Born Free, noemen de moeraslanden hun huis. Mount Kenya National Park brengt u een unieke natuurbelevenis.