Informatie Ecuador

Ecuador is zeven keer zo groot als Nederland. Plus dan ligt zo’n 1000 kilometer voor de kust ook nog de bijzondere Galapagos-archipel. U kunt dus wel nagaan hoeveel verschillende gebieden u tijdens uw vakantie kunt bezoeken. Kies tijdens uw privérondreis voor variatie: met jungle en nevelwoud in het noorden. Wild spotten langs de uitlopers van de Amazone-rivier. Koloniale steden zoals Quito en Cuenca. Ga letterlijk bovenop de de evenaar staan, ontdek boeiende musea en culturen. En laat een droom uitkomen en voeg een bezoek aan de Galapagoseilanden toe. Verblijf op één of meerdere van de eilanden en maak excursies om de unieke dierenwereld te leren kennen of maak een cruise langs diverse eilanden. Voor een goede mix van cultuur en vooral natuur, mét vriendelijke mensen, lekker eten én tal van mogelijkheden voor actieve en boeiende excursies, is Ecuador de ideale reisbestemming voor uw volgende vakantie.

Klimaat Ecuador

Steden en plaatsen Ecuador

Hotels Ecuador

Excursies Ecuador

Mentaliteit van de bevolking, gewoonten en gebruiken

De mensen in Ecuador zijn realistisch, hardwerkend en vriendelijk. Er leven nakomelingen van de oorspronkelijke Indianenbevolking en van de Spaanse kolonisators. De oorspronkelijke bewoners zijn vaak iets minder extrovert dan de rest van de bevolking. Tradities zijn belangrijk. Moeder Aarde wordt door veel mensen vereerd.

 

Eten en drinken in Ecuador

De maaltijden en drankjes zijn goedkoper dan in Nederland. Een lunch in een lokaal restaurant kost ca. €3,-. Voor een diner komt u met €15,- tot €20,- over het algemeen al een heel eind. Goedkopere, lokale restaurants zijn er ook. Leuk als u wat dichter bij de mensen wilt komen.

 

Typerend voor de Ecudoriaanse maaltijd is soep. Bijna altijd maakt een soep onderdeel uit van het ontbijt, de lunch en het diner. Bij het ontbijt eet men caldo, met groente en of kip. Aardappelsoep en vissoep zijn eveneens gerechten die u vaak in restaurants aantreft. Verder wordt er veel rijst, kip, kool en aardappel gegeten. Wij zijn dol op de ceviche (een voor- of lunchgerecht van zeevruchten in het zuur). Als snack zijn de tamales en empanada’s niet te versmaden. Een soort gestoomde hapjes en bladerdeeghapjes met diverse vullingen. Lomo salteado (rundvlees met rijst, ui en tomaat) en arroz con pollo (rijst met kip) staan bijna in ieder restaurant op de menukaart.

 

Traditioneel in de stad en op het platteland is de chicha. De Ecuadoriaanse variant van chicha wordt gemaakt van yucca. Een ander drankje dat u zeker moet proeven is canelazo (aguardiente met suiker en kaneel). Verse sappen van bekende, maar ook exotische vruchten zijn altijd lekker. Verder is Ecuador een echt bierland. Dat zal u misschien verbazen, maar er zijn diverse brouwerijen in Ecuador te vinden.

 

Taal in Ecuador

De officiële taal in Ecuador is Spaans. Het is handig om een woordenlijstje met de meest voorkomende woorden mee te nemen (of te leren). Engels wordt beperkt gesproken. Er zijn diverse lokale talen, waarvan Quechua de belangrijkste is.

 

   

Godsdienst

Het overgrote deel van de bevolking van Ecuador, meer dan 90%, is rooms-katholiek. Daarnaast zijn er ook veel protestanten. Het aantal moslims en boeddhisten is klein. De oorspronkelijke bevolking van Ecuador voert nog wel animistische rituelen uit. Vaak zijn tradities en gewoonten van deze natuurgodsdiensten vermengd met elementen uit het katholieke geloof. Er zijn prachtige kerken en kathedralen met Spaanse invloeden in Ecuador te bewonderen.

 

Geldzaken

De munteenheid in Ecuador is de Amerikaanse dollar. Tot het jaar 2000 had Ecuador nog zijn eigen munteenheid, de Sucre, maar uiteindelijk is de dollar ingevoerd. Wel een groot verschil met de Verenigde Staten: men heeft één dollar munten in plaats van biljetten. Sowieso hebben alle munten een eigen Ecuadoriaanse opdruk. Het papiergeld is wel gelijk aan dat in de USA.

 

Het is nog niet zo heel gebruikelijk om met creditcard te betalen in Ecuador. In luxere restaurants en winkels is dit wel mogelijk en het is altijd handig om een creditcard mee te nemen voor achter de hand. Maar reken er niet volledig op. U betaalt vaak extra kosten als u met een creditcard afrekent.

Er zijn veel pinapparaten in Ecuador. Alleen in enkele afgelegen gebieden op het platteland en in de jungle is geld opnemen lastig.

 

Op de Galapagoseilanden zijn er een stuk minder pinautomaten. Neem contant geld mee als u naar de eilanden reist. Alleen op Santa Cruz en op San Cristobal is er een beperkt geldautomaten.

 

Het is gebruikelijk om een kleine fooi te geven. 5-10% in een restaurant is normaal. Tevens zijn taxichauffeurs en hotelpersoneel blij met een kleine fooi. Afdingen wordt alleen op de markt gedaan, maar dit kunt u ook in souvenirwinkels proberen.

 

    

Paspoort/visum

Houders van een Nederlands en Belgisch paspoort hebben voor Ecuador geen visum nodig, mits u niet langer dan 90 dagen in het land verblijft. Uw paspoort dient nog wel 6 maanden geldig te zijn na de datum van aankomst in Ecuador. U dient in het bezit te zijn van een doorreis- of terugreisticket. Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig.

 

Gezondheid

Voor Ecuador zijn geen inentingen verplicht, tenzij u uit een land komt waar gele koorts heerst. Aangeraden wordt een vaccinatie tegen Hepatitis A en DTP. Bescherm u goed tegen muggenbeten. Malaria komt voor in Ecuador, voornamelijk in het Amazonegebied. U hoeft niet van tevoren malariapillen te slikken. Neem een noodbehandelingspakket mee. Ook dengue (knokkelkoorts) en rabiës komt voor in Ecuador, vermijdt contact met zoogdieren.

 

In hoger gelegen gebieden kunt u last krijgen van hoogteziekte. Drink veel water, weinig of geen alcohol, doe rustig aan en daal al naar lagere gebieden als de klachten aanhouden.

Drink geen kraanwater in Ecuador, maar koop flessen water.

 

   

Tijdsverschil

In Ecuador is het 6 uur vroeger dan in Nederland in onze wintertijd. In onze zomertijd, is het 7 uur vroeger dan in Nederland. Ecuador kent zelf géén zomertijd. Op de Galapagos Eilanden is het 1 uur vroeger dan op het vasteland van Ecuador!

 

Voltage en stekkers

Elektriciteit: 120 Volt. De stekkers zijn anders dan de Nederlandse stekker. Stopcontacten hebben rechthoekige gaten en kunnen geaard of ongeaard zijn. Zorg dat u een wereldstekker meeneemt.

Vulkaan-Poas-Costa-Rica-Tamara_5_622548
Tamara
Naast de Galápagos eilanden heeft Ecuador zoveel moois te bieden! Jungle, vulkanen, koloniale steden, nevelwoud en authentieke markten
Contact met Tamara
Peru-Machu-Picchu-Judith
Judith
Jaren heb ik door Latijns-Amerika gereisd, om uiteindelijk een paar jaar te settelen in Chili. Voor mij voelt Latijns-Amerika dan ook als thuiskomen.
Contact met Judith