Vier werelden van Ecuador
Logo-VanVerre-Reizen(9)

Vier werelden van Ecuador

Redactie, Van Verre Algemeen 16-3-2023

Een rondreis Ecuador betekent een rondreis door vier verschillende werelden. Het maakt niet uit wat voor soort reis je zoekt, Ecuador is mega divers en al op enkele uren afstand van elkaar bereik je deze werelden van verschil.

 

De vier werelden van Ecuador zijn:
1. Amazone-regenwoud

2. Pacifische kust

3. Andesgebergte

4. Galapagoseilanden

 

Doordat de gebieden dicht bij elkaar liggen en de reisafstanden kort zijn, zou je gemakkelijk alle vier de “werelden” van Ecuador in één week vakantie kunnen bezoeken. Toch kunnen wij het zéker aanraden om wat langer in elke regio te blijven. Er zijn zoveel verschillende outdoor activiteiten te doen, zoals mountainbiken, hiken, raften, fietsen en een canopy tour, dat je gemakkelijk een aantal weken in dit prachtige en diverse land kunt vullen. 

 

Het Amazonegebied

Natuur, jungle, dieren in het wild en traditioneel levende stammen: je vindt het allemaal in het Amazonegebied van Ecuador. De Amazone-rivier loopt deels door Ecuador en dat betekent dat je wildlife kunt spotten in “la selva” (de jungle). Kijk uit naar kaaimannen in het meer, bewonder honderden papegaaien op een kleiwand en kajak langs mangroves met anaconda’s en tropische vogels in alle kleuren van de regenboog. Luister naar het gebrul van aapjes (zie je ze ook hoog in de bomen slingeren?) en spot je misschien ook nog een luiaard die net ontwaakt of één van de kleinste zoogdieren ter wereld; het dwergzijdeaapje?


Ook erg leuk én indrukwekkend om je even helemaal onder te laten dompelen in het leven van de lokale bevolking. In het Amazonegebied leven nog vele traditionele stammen in harmonie met de natuur, ze hebben elk hun eigen taal, gebruiken en tradities. Probeer maar eens met de blaaspijp te schieten (de traditionele manier van jagen), dat is nog knap lastig!

 

    

 

De tropische kustlijnen

Een rondreis door Ecuador afsluiten op het strand, dat is een heel goed idee, al zeggen wij het zelf. De tropische kustlijnen van de Stille oceaan strekken zich uit van het vissersplaatsje Playas tot de wat grotere stad Manta. De inwoners van deze plaatsjes leven een aardig relaxed leven terwijl ze rondkomen van visserij en het toerisme.


Voor de kust van Puerto López, tussen Playas en Manta in, vind je het eiland Isla de la Plata. Ook wel Poor Men’s Galapagos genoemd, want ook op dit bijzondere eiland leven vreemde vogels, zoals de blauwvoetgent en albatrossen, maar ook schildpadden en zeeleeuwen. En als je in het juiste seizoen reist, heb je ook nog kans om gigantische walvissen te spotten. Een goed budget-alternatief dus voor de Galapagoseilanden!

 

    

 

Het Andesgebergte

Als een soort ruggengraat loopt het Andesgebergte van Noord naar Zuid door Ecuador heen. Het verbindt de hoofdstad Quito, in het noorden van het land, met Cuenca, een Unesco stad gelegen in het zuiden. Dit gebied kenmerkt zich door prachtige berglandschappen, meren en uitzichten op majestueuze vulkanen. De Cotopaxi vulkaan (“Nek van de vulkaan”) bevindt zich in het Cotopaxi National Park en is één van de hoogst actieve vulkanen ter wereld en de meest beklommen berg van Ecuador. Een aanrader is om dit gebied wandelend, fietsend of ter paard te ontdekken. Onderweg kun je genieten van de eindeloze vergezichten over het vulkanische landschap en de imposante, met sneeuw bedekte vulkaan.

 

 

De Galapagoseilanden

Dé bucketlist bestemming: wie Ecuador zegt, zegt Galapagoseilanden. Deze 130 eilanden liggen in de Stille oceaan ter hoogte van de evenaar en zijn ontstaan door een serie vulkaanuitbarstingen. Dit, en doordat de eilanden zo afgelegen liggen, heeft ervoor gezorgd dat er vele unieke dieren- en plantensoorten op de eilanden leven die nergens anders ter wereld voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan; zeldzame pinguïns, de landleguaan, de reuzenschildpad en vele soorten vogels.


Extra leuk is dat je vaak heel dichtbij al deze bijzondere dieren kunt komen. Op de Galapagoseilanden zijn namelijk geen roofdieren en de meeste dieren hebben nauwelijks natuurlijke vijanden. Maar! Vergis je niet: de Galapagoseilanden zijn geen tropisch paradijs. Het landschap op de eilanden lijkt meer een maanlandschap. Desondanks, of juist ondanks dit.. zijn de Galapagoseilanden toch een van de meest bijzondere plekken op aarde!

 

    

 

Zou jij de “four worlds of Ecuador” ook wel willen ontdekken? 

Neem contact met ons op en boek jouw onvergetelijke vakantie Ecuador!