Ruta de cascadas
Latijns-Amerika-Peru-Cuzco-Vinicunca

Wat te doen in Baños

Elza van Oort Algemeen 17-4-2023

Tijdens mijn rondreis door Zuid-Amerika, bezocht ik naast Colombia, Bolivia en Peru ook Ecuador. Deze bestemming stond eigenlijk niet op mijn planning, maar zoals vaker op reis, lopen dingen wel eens anders dan gepland. Ik besloot om samen met een vriendin een week in Baños te verblijven, want daar konden we verschillende outdooractiviteiten ondernemen. En ik had wel zin in wat actie en avontuur. Van raften, zip-linen, vulkanen beklimmen tot aan mountainbiken. De echte avonturier kan zijn hart in Baños ophalen! Daarnaast staat de stad ook bekend om zijn warmwaterbaden en spa’s. Een uitstekende combinatie, dacht ik. Na een aantal dagen actief te zijn geweest, kun je in een van de warmwaterbaden of spa’s heerlijk je spieren even tot rust laten komen. En dát was zeker nodig! 

 

Wat te doen in Baños

Baños heeft mij echt positief verrast! Als je van avontuur en spanning houdt, dan zou ik zeker aanraden om een bezoek te brengen aan Baños tijdens een rondreis door Ecuador. In deze blog neem ik je mee naar de activiteiten die je in Baños kunt ondernemen.  

 

1. Fietsen langs de ruta de las Cascadas

In de buurt van Baños zijn wel 60 watervallen te vinden en de ruta de las Cascadas (de route langs de watervallen) scheen de mooiste fietsroute van Ecuador te zijn. Als echte (fiets) Nederlander wilde ik dat uiteraard niet missen. De route bracht ons in zo’n 3 tot 4 uur vanuit Baños naar Pailón (zo’n 17 kilometer), waarbij we langs 7 adembenemende watervallen kwamen. Gezien de route vooral naar beneden loopt, is de route meer belastend voor je handen (remmen vasthouden!) dan voor je benen. We keken onderweg onze ogen uit, de ene waterval in Baños was nog mooier dan de andere. Het hoogtepunt van onze rit was de Pailón del Diablo waterval. Met verschillende uitkijkpunten (op de trappen en vanaf een wiebelende hangbrug) heb je goed zicht op deze waterval. Let wel op: doordat het water vanaf 80 meter hoogte naar beneden stort, word je gegarandeerd nat bij deze waterval! Aan het eind van de route hoefden we gelukkig niet terug naar boven te fietsen, want voor weinig geld word je in een busje weer terug omhoog gebracht naar je accommodatie in Baños.

     

 

2. Ziplinen tussen de boomtoppen 

Na deze fietstocht langs de watervallen in Baños, hadden we de volgende dag iets meer zin in avontuur. Van boomtop naar boomtop zweven leek ons wel wat, dus we boekten een zip-line tour in Puntzan, gelegen net buiten het dorp van Baños. Met mijn helm op en een zipline tuigje al aan, dacht ik nog wel even "Durf ik dit echt? Dit ziet er toch best hoog uit..." Na een korte uitleg was er geen weg meer terug. Ik gaf mij er maar aan over. Ik word vastgeklikt aan de kabel, gooi mijn schouders naar achter en kruis mijn benen. En zoef.. voor ik weet, vlieg ik weg. De adrenaline schoot door mijn lichaam, de wind vloog langs mijn gezicht en lichte kriebels voel ik in mijn buik. Wat een vrij gevoel! Na de eerste zipline had ik de smaak al snel te pakken. We vlogen via zes ziplines over bomen, kloven, rivieren en zelfs een waterval. De ene afstand was nog langer dan de ander, wel tot zo’n 500 meter! En niet alleen in de "normale" zipline-houding vlogen we van het ene naar het andere punt. Op een gegeven moment mochten we ook de zogeheten Superman houding proberen. Zo vang je minder wind en ga je harder doordat je ligt (of nouja, hangt) op je buik met uitzicht op de grond. Spannend! 

    

 

3. Raften op de Río Pastaza

Rond Baños bevinden zich een aantal rivieren die perfect zijn voor raften. Zelf heb ik deze excursie niet gedaan, maar we hoorden van vele andere reizigers dat het raften een bijzonder spannende ervaring was. Met klasse drie en klasse vier (moeilijk) aan stroomverstellingen gaat het er wild aan toe op de rivier. Dat is hard werken in de raft, maar ook kun je onderweg (proberen) te genieten van de omgeving van Baños, want je vaart langs verschillende watervallen, zoals de “bruidsmantel” en “duivelskeel”. Lukt het je om in de raft te blijven zitten of sla je om en val je in het water? Na een paar uur avontuur waarbij de adrenaline door je lijf gierde, sta je doorweekt weer aan de kant.

 

4. Vliegen over de vallei bij Casa del Arbol

Op grote hoogte schommelen boven een vallei? Met mijn hoogtevrees klonk mij dat spannend in de oren, maar desondanks was ik ook erg benieuwd. We vertrokken met de shuttlebus vanuit Baños, via kronkelende bergweggetjes naar een hoger gelegen plek toe. Eenmaal boven aangekomen, zagen we twee boomhutten met schommels eraan. Het is een redelijk toeristische trekpleister, dus we moesten even wachten. Maar als je eenmaal op de schommel zit, ook wel “the swing at the end of the world” genoemd, en heen en weer zwaait over de vallei, is het genieten geblazen! Bij helder weer kun je de Tungurahua vulkaan zien. Echt zo’n “once-in-a-lifetime” ervaring in Baños, waar je mooie kiekjes voor op Instagram van kunt maken.  

    

 

5. Een bezoek aan de Amazone 

Hoewel Baños net buiten de Amazone ligt, kun je wel tours naar de Amazone boeken. Wij kozen voor een dagtour naar Puyo. ’s Ochtends vroeg vertrokken we al. Eerst naar een opvangcentrum voor dieren, waar we aapjes, ocelotten en kaaimannen zagen. Daarna door naar een waterval. Onze gids begeleidde ons door het groene bos naar de waterval toe. Ondertussen vertelde hij ons van alles over de planten en insecten die we tegenkwamen. We smeerden onszelf in met klei, wat goed bleek te zijn voor je huid. Eenmaal aangekomen bij de waterval, konden we een heerlijke verkoelende duik nemen. Daarna volgden we onze weg door de jungle naar een kamp, waar we een traditionele lunch voorgeschoteld kregen met verse vis. Om je vingers bij af te likken!

    

 

Hierna volgde een kanotocht van 30 minuten over de Puyo rivier. Dat was best spannend, in zo’n smalle kano. Heel stabiel zaten we namelijk niet, En of dat ik nou heel leuk vond.. maar gelukkig kwamen we weer droog terug! De tour vervolgde zich naar het dorp van een inheemse gemeenschap van Quichua. We werden hartelijk ontvangen met een openingsdans en onze gezichten werden beschilderd met achiote, een natuurlijke verf. We mochten ook nog even de blaaspijp proberen, maar dat is toch een stuk moeilijker dan gedacht. Na dit bezoek keerden we weer terug naar Baños. Het was een bijzondere en gevarieerde dag om niet snel te vergeten! 

 

    

 

6. Thermale baden

Wil je na alle inspannende activeiten je spieren wat rust geven? Baños heet niet voor niks Baños. Letterlijk vertaald betekent het "badkamer" of "baden" en je kunt in een van de warmwaterbronnen lekker tot rust komen. Zowel in als rond de stad vind je deze thermale baden. Ook zijn er diverse kuuroorden. Van massages, gezichtsmaskers of een scrub, in Banos kan het allemaal. Laat je op de laatste dag van je verblijf in Baños dus lekker verwennen, zodat je daarna weer helemaal ontspannen door kunt reizen. 

 

Heb ik je geïnspireerd met mijn verhaal over Baños? Neem een kijkje bij onze bouwstenen en rondreizen door Ecuador en de Galapagoseilanden en neem contact met ons op. We helpen je graag met het samenstellen van een mooie reis op maat naar deze prachtige bestemming.

 

Elza,

Van Verre