Deze dieren zie je alleen op de Galapagos
Colombia-Villa-de-Leyva-Casa-Terracota-14

Deze dieren zie je alleen op de Galapagos

Irene Dijkstra Algemeen 15-6-2021

De Galapagoseilanden staan op menigeens bucketlist en een geweldige toevoeging aan je rondreis Ecuador. En dat is niet voor niets. Eilanden zoals hier, zie je nergens anders ter wereld. Het is zo afgelegen, dat het op geheel eigen wijze heeft kunnen ontwikkelen. Charles Darwin kwam daar al halverwege de 19e eeuw achter en sindsdien is dat niet veranderd. Darwin schreef zijn meest beroemde boek “The origin of species” tijdens zijn boottocht naar de eilandengroep. Ooit zouden de eilanden verbonden zijn geweest met het vasteland van Ecuador, waar toe de Galapagoseilanden officieel behoren. Nu ligt het 1.000 kilometer voor de kust! Je kunt er eigenlijk alleen maar per vliegtuig komen.

 

Als je landt boven de eilanden, zie je de honderden zeeleguanen al liggen zonnebaden op de zwarte lavarotsen. Als je van de luchthaven naar je hotel of naar je schip rijdt, zie je de eerste dieren zoals landleguanen en schildpadden al aan de kant van de weg of zelfs op het wegdek. En zelfs als je niets hebt met vogels, zullen de jan-van-genten met hun opvallende blauwe poten, je alsnog bekoren.

        

Omdat er op de Galapagoseilanden geen roofdieren zijn en de meeste dieren nauwelijks natuurlijke vijanden hebben, kun je vaak heel dicht bij de dieren komen. Ze zijn niet schuw en je kunt foto’s van heel nabij nemen. De meest bijzondere licht ik hieronder toe.

 

Welke dieren leven er op de Galapagoseilanden

Het oudste dier: de schildpad

Het kan niet missen: een reuzeschildpad zal altijd je weg kruisen tijdens je bezoek aan dit natuurparadijs. Het dier heet met recht “reus”: ze kunnen meer dan 250 kilo wegen. De logge dieren kunnen ook meer dan 150 jaar oud worden. Je maakt kans om zowel landschildpadden als zeeschildpadden tegen te komen tijd jouw rondreis over de Galagpagoseilanden.

    

Waggelende, kleine pinguïns

Lang niet op alle eilanden te zien, maar ga je naar Fernandina of Isabela, dan is de kans groot dat je de Galapagos-pinguïn ziet. Hij is klein, nauwelijks 50 centimeter en het zwart-witte dier waggelt onhandig over de onregelmatig gevormde rotsen. Kom je ‘m onder water tegen, dan is hij heel wat eleganter en schiet hij rank en snel door de golven.

 

De meest voorkomende: zeeleeuwen

Welk dier zie je nou het meest tijdens je reis over en rond de Galapagoseilanden? Dat zijn zonder twijfel de speelse zeeleeuwen. Als je gaat zwemmen of snorkelen, trekken ze graag een stukje met je op. In grote groepen leven ze samen. Op stranden, op vlonders en pieren en onder water: je komt ze overal tegen.

Zwemmen tussen de rifhaaien

Rifhaaien zijn klein en ongevaarlijk. Eén van de beste plekken om ze te spotten bij de Galapagoseilanden is rond Kicker Rock. Vaak leggen boten hier aan en kun je gaan snorkelen. Een spannende ervaring! Het water is redelijk koud en je zwemt een smalle, ondiepe geul in. De haaien zwemmen dicht boven de bodem. Meestal zijn er meer toeristen, dus omdraaien is geen optie. Je moet doorzwemmen door de geul boven de haaien. En ze zeggen nou wel dat deze soort ongevaarlijk is, maar als je je teen stoot aan een stuk lavarots en er komt bloed uit, dan vraag je je toch af of die haai daar zelf ook zo over denkt!

 

Tijdens een duik kun je behalve een rifhaai, ook zo maar een hamerhaai tegenkomen! Wil je het zelf proberen? Bekijk onze excursie snorkelen tussen de haaitjes bij Isabela.

 

Zoveel soorten in alle kleuren en maten: leguanen

Op de Galapagos leven zowel leguanen op het land als in de zee. Landleguanen zijn er van geel tot roze en van rood tot zwart. Sommige zijn een paar centimeter lang, andere groeien uit tot prehistorisch uitziende monsters van meer dan een meter. In zee leven er zeven verschillende soorten in de archipel. Voor een leek, moeilijk te onderscheiden van leguanen, maar er zijn ook hagedissen. Deze hebben vaak fellere en opvallender kleuren.

    

De opvallendste: rode vogels

Met geluk zie je een mannelijke fregatvogel die probeert indruk te maken op een vrouwtje. Hij blaast zijn rode borst zo ver op, dat je bijna bang bent dat die uit elkaar knapt.

 

Behalve de bekende jan-van-gent met zijn blauwe poten, is er ook een variant met rode poten. Hopelijk spot je beide tijdens de reis.

 

En verder...

Een roze flamingo in een meer met brak water, rode krabbetjes die wegschieten tussen de lavarotsen en zo mooi afsteken met hun rode kleur tegen de zwarte rotsen. Misschien een walvishaai of mantarog die je majestueus door het water ziet bewegen. Iets minder indrukwekkend, maar wél heel bijzonder zijn de Galapagos-aalscholver die niet meer kan vliegen en Darwin’s-vink. Natuurlijk is deze laatste vernoemd naar de bioloog/ontdekkingsreiziger die de eilandengroep onder de aandacht bracht. De vink is zwart met bruin en komt alleen hier voor. Waarom is dit dier nou juist vernoemd naar Darwin en niet een imposanter beest? Juist op dit kleine vogeltje heeft Darwin zijn complete evolutietheorie gebaseerd! Dus leg ‘m toch even vast op de gevoelige plaat; je kunt de Darwin-vink op bijna alle Galapagoseilanden zien.

        

Voor mij was een reis naar de Galapagoseilanden één van de mooiste ervaringen van mijn leven. Je bent in een totaal andere wereld. Je ziet dieren die je nergens anders tegenkomt en je kunt heel dicht bij ze komen. Ben jij de volgende die op zoek gaat naar de Big 10 van de Galapagos?

 

Neem een kijkje bij onze rondreizen Ecuador en de Galapagos of neem contact op met onze Ecuador-specialist. Zij helpt graag met het samenstellen van een mooie reis op maat naar deze prachtige bestemming.

 

Irene, 

Van Verre