Tortuguero National Park

Tortuguero National Park, land van de schildpadden

Tortuguero is een nationaal park in de provincie Limón van Costa Rica. Tortuguero is afgeleid van het woord tortuga, dat schildpad betekent. Het park en het gelijknamige dorp danken hun naam dan ook aan de met uitsterven bedreigde zeeschildpadden die op de stranden eieren komen leggen. In het dorp zijn twee biologische onderzoeksstations. Duizenden toeristen komen jaarlijks naar Tortuguero om deze zeldzame schildpadden te bewonderen en boottochten te maken door het nationale park. Maar u komt hier tijdens uw rondreis Costa Rica niet alleen om schildpadden te spotten, maar ook om te genieten van de prachtige omgeving en de vele andere exotische dieren die hier leven.

 

 

Geschiedenis van Tortuguero National Park

Rond 1940 werd er in Tortuguero begonnen met de exploitatie van het regenwoud. Er werden kanalen gegraven om het hout te transporteren. De natuur werd bedreigd. Om de bossen te beschermen tegen de kap is Tortuguero in 1975 benoemd tot nationaal park. Vervolgens kwam er een groeiend aantal zeeschildpadden op het langgerekte strand van Tortuguero om eieren te leggen.

 

Kaart van Tortuguero National Park

Tortuguero ligt aan de oostkust van Costa Rica en grenst aan de Caribische Zee. Het vervoer door het park gaat vooral per boot over de waterwegen. Om in Tortuguero National Park te komen rijdt u vanuit San José naar Guapuiles of Siquirres. Vanaf hier gaat u per boot de dichtbegroeide jungle in. 

 

 

Het weer in Tortuguero

In Tortuguero is er geen droog seizoen, maar er kan het hele jaar door regen vallen. De maanden september, oktober en februari tot april zijn relatief droog. Jaarlijks valt er ongeveer 3000 mm regen. In december kan zelfs op één dag net zoveel neerslag vallen als in Nederland gedurende een half jaar! Laat u zich hierdoor niet weerhouden om een bezoek te brengen aan dit natuurgebied. Het regent niet de hele dag. Neem een poncho mee en u bent goed voorbereid. Uitgebreide informatie over het klimaat en de beste reistijd om Tortuguero National Park te bezoeken is te vinden op ons pagina over het Costa Ricaanse klimaat

De 3 belangrijkste bezienswaardigheden in Tortuguero National Park

Zowel de jungle en kust als het centrum van Tortuguero National Park zijn de moeite waard om te bezoeken. Ontdekt u deze alle drie tijdens uw verblijf? 

 

1. Parque Nacional Tortuguero

Nationaal park Tortuguero is een paradijs voor dierenliefhebbers. Het staat bekend als een van de belangrijkste nestgebieden voor de met uitsterven bedreigde lederschildpad, karetschildpad en de groene zeeschildpad. Het park bestaat uit tropisch regenwoud, moerassen en kanalen. Er leven brulapen, zwarthandslingerapen en witschoudercapucijnapen. Onderzoekers hebben maar liefst meer dan 400 vogelsoorten gedocumenteerd! Daarnaast zijn er 5 soorten amfibieën en leven er slangen, hagedissen, schildpadden en kikkers. Laat u per boot door het park rondvaren en leer alles over het park en de dieren die er leven.

 

    

 

2. Centrum van Tortuguero

Tortuguero is een leuk plaatsje om doorheen te wandelen. Het dorp bestaat uit felgekleurde huisjes en smalle straatjes met restaurants en souvenirwinkeltjes aan weerszijden. Er rijden geen auto’s en er hangt een fijne, relaxte sfeer. Het dorp kent een sterk Afro-Caribisch karakter. Na zonsondergang als iedereen terug is van de excursies, komt het dorp tot leven en ontstaat er een gezellige mix van locals en toeristen op straat. Bestel bij een van de eettentjes een bordje met rijst, bonen en kip of geniet op een terrasje van een cocktail met vers fruit.

 

 

3. Sea Turtle Conservancy Museum

Wilt u meer weten over de zeeschildpadden en over wat er precies wordt gedaan om deze bedreigde diersoort te ondersteunen? Breng dan een bezoek aan het Sea Turtle Sanctuary in het noorden van het plaatsje Tortuguero. Dit centrum beschikt over een klein museum waar u alles te weten komt over de nesten van de schildpadden. Medewerkers staan u graag te woord om meer te vertellen over hun werk en het is zelfs mogelijk om een schildpad te adopteren. Daarnaast leert u in het museum over andere dieren die in en om Tortuguero leven en de ontwikkeling van de flora en fauna. Er is ook een klein souvenirwinkeltje.

 

 

Leuk om te doen in Tortuguero

Het spotten van schildpadden in Tortuguero is hoogstwaarschijnlijk de reden dat u het nationale park bezoekt. In de dichtbegroeide jungle van Tortuguero is er echter nog meer te doen. Wij hebben de vier leukste activiteiten voor u op een rij gezet. 

 

1. Schildpadden bekijken op het strand

Tortuguero staat vooral bekend om de zeeschildpadden die eieren komen leggen op het strand en de jonge schildpadjes die uit de eieren kruipen en hun weg naar zee zoeken. Het is een heel bijzondere ervaring om hier bij te zijn! De meeste kans om schildpadden eieren te zien leggen op het strand heeft u van juni tot oktober. Van tot juli tot oktober kunt u de babyschildpadden uit hun eieren zien komen en hun weg naar het water zien afleggen. Wel met een beetje geluk, want het blijven natuurlijk dieren in het wild.

 

    

 

2. Kanoën

Een leuke manier om het park te verkennen is per kano. Met een kano geruisloos door een dichtbegroeid kanaal glijden heeft iets magisch! In Tortuguero zijn tal van plekken om kano’s of kajaks te huren. U kunt dit zelfstandig doen, maar wij raden aan om met een gids mee te gaan. De gidsen zijn zeer deskundig en laten u de mooiste routes in de omgeving zien. Ze kunnen u alles vertellen over de planten en dieren die u tegenkomt. Omdat zij het gebied als hun broekzak kennen, heeft u met gids de meeste kans om wilde dieren te spotten. Vergeet geen zonnebrandcrème en insectenwerend middel mee te nemen!

 

3. Avontour

Een leuke activiteit voor in de avond is een wandeling door het regenwoud. U loopt onder begeleiding van een gids over een betonnen pad bij het water en gaat met uw zaklamp op zoek naar de mooiste kikkers. Denk aan de roodoogmaki-kikker, pijlgifkikker, Bluejeans frog met zijn ‘blauwe spijkerbroek’ of een doorzichtige glaskikker. Uiteraard zijn er meer dieren te spotten, zoals nachtvlinders, spinnen en andere insecten.

 

    

 

4. Jungle Canopy Tour

Zin in actie? Boek dan een Jungle Canopy Tour tijdens uw vakantie Costa Rica. Omdat veel dieren hoog tussen de bomen leven zijn ze vaak moeilijk te spotten. U suist op 30 meter hoogte tussen de boomtoppen van de jungle door en loopt over bruggen waar vanaf u het hele bos tot leven ziet komen. Spannend? Ja, maar onvergetelijk!

Hotels in Tortuguero National Park

Onze top 3 hotels in Tortugueo National Park hebben wij voor u op een rij gezet. Wij bieden kleinschalige, comfortabele hotels aan tot verborgen parels én stijlvol ingerichte. Wilt u liever een ander hotel in Tortuguero National Park bezoeken? Bekijk ons hotelaanbod Tortuguero National Park voor het complete aanbod.

Mawamba Lodge

Manatus Hotel

Tijdens deze rondreizen reist u naar Tenorio National Park
Arenal-Vulkaan-5
Voorbeeldreis Costa Rica

Rondreis Costa Rica: Hoogtepunten van Costa Rica

San JoséTortuguero National Park – jungle – Arenal National Park – slapende vulkaan en hotsprings – Rincón de la Vieja – actieve vulkaan en cowboys – Sámara – strand – Monteverde – vogels in het nevelwoud – Manuel Antonio National Park – jungle aan het strand – San José

rana-ojo-rojo-2
Voorbeeldreis Costa Rica

Rondreis Costa Rica per auto: Dierenrijk Costa Rica

San José – Tortuguero National Park – op zoek naar schildpadden – Sarapiquí – vogels en kleurrijke kikkers – Arenal – vulkaan en vlinders – Manuel Antonio National Park – apen, luiaards en leguanen – Corcovado National Park – San Gerardo de Dota – spot de magische quetzal – San José

Tortuguero-NP-3-zeeschildpad
Voorbeeldreis Costa Rica

Bouwsteen: Spot de schildpad in Tortuguero

Aankomst Guápiles – varen naar uw accommodatie in Tortuguero National Park, excursies: jungletochten per boot en dorpsbezoek – terug naar Guápiles