Rincón de la Vieja

Spectaculaire vulkaan Rincón de la Vieja

Nationaal Park Rincón de la Vieja is een prachtig vulkanisch natuurgebied vernoemd naar de gelijknamige, actieve vulkaan. Het park bestaat uit twee delen: Las Pailas, het vulkanische deel en Santa Maria, het deel waar veel tropisch regenwoud te vinden is. De natuur van het Rincón de la Vieja National Park is ontzettend divers. U vindt er zowel warme thermale baden als heerlijk koele watervallen. Het is een perfecte bestemming voor adrenalinejunkies, maar u kunt hier ook heel goed in alle rust wandelingen maken.

 

 

Geschiedenis

Het nationaal park Rincón de la Vieja is sinds 1973 beschermd gebied. Leuk weetje: De naam Rincón de la Vieja betekent “Plek van de Oude Vrouw”. Het verwijst naar de legende waarin een vader de minnaar van zijn dochter in de vulkaan gooit. Het meisje leefde verder als een kluizenaar met geneeskrachtige gaven.

 

Kaart van Rincón de la Vieja

Vanuit de stad Liberia bezoekt u het National Park Rincón de la Vieja. Het natuurgebied ligt slechts 25 kilometer buiten de stad. Het handigst is om met een huurauto erheen te gaan. In het park zelf gaat u te voet op verkenning. Er zijn zowel verharde wandelpaden als zandpaadjes door de natuur. Het park is 14.300 hectare groot.

 

 

Het weer

Het is moeilijk te zeggen wat de beste tijd is om Rincón de la Vieja te bezoeken.

  • In het regenseizoen, van mei t/m november, zijn de watervallen het meest imposant en staan de modderpoelen een stuk hoger dan in het droge seizoen.
  • In het droge seizoen, van december t/m april, is het weer aangenamer en heeft u meer kans om dieren te spotten. Het kan er dan wel druk zijn.

Meer over het weer hebben wij op onze uitgebreide klimaatpagina van Costa Rica staan.

De 3 belangrijkste bezienswaardigheden in Rincón de la Vieja

Rincón de la Vieja staat in het teken van de vulkaan en de rivier die door het nationale park heen stroomt en meerdere watervallen creëert. Ga voor een actieve wandeling langs de watervallen en sluit af in één van de hotsprings van het park. 

 

1. Las Pailas

Las Pailas is het deel van het park dat het makkelijkst toegankelijk is en daardoor het populairst onder toeristen. Hier vindt u allerlei borrelende modderpoelen en stoomgeisers. De stenen zijn vaak opvallend gekleurd door alle mineralen in het water. Het water kookt hier soms zo hard dat het borrelen van de modder meters verderop te horen is. Er zijn diverse wandelroutes uitgezet van uiteenlopende niveaus.

 

    

 

2. Watervallen

In het nationale park zijn diverse watervallen te vinden die in het regenseizoen enorm groot kunnen worden. Zo is er de La Cangreja waterval in het zuidelijke deel van het park. Deze waterval valt zo’n 30 meter naar beneden in het Blue Lake, een meer met kraakhelder blauw water. Hier kunt u heerlijk zwemmen! De wandeling ernaartoe is goed aangegeven en niet moeilijk. Als u de kleinere Escondido waterval ook bezoekt tijdens uw wandeling, legt u in totaal bijna 20 kilometer af.

 

 

3. Warmwaterbronnen

In het gebied rondom de vulkaan Rincón de la Vieja kunt u heerlijk bijkomen in één van de warmwaterbronnen die het gebied rijk is. Een van de bekendste plekken om die te bezoeken is Hotel Hacienda Guachipelin, waar u ook kunt overnachten. De warmwaterbronnen met water uit de Rio Negro variëren in temperatuur en liggen vlakbij de accommodatie. Smeer u in met de modder en laat het even drogen in de zon. Spoel u daarna af in een van de natuurlijke bubbelbaden. Een Spa-ervaring midden in de natuur!

 

    

Leuk om te doen in Rincón de la Vieja

Naast de actieve vulkaan heeft nationaal park Rincón de la Vieja veel meer te bieden. Onze tips om hier te doen hebben wij op een rij gezet. 

 

1. Loop de Las Pailas Trail

De “Las Pailas Trail”, in het zuidelijke deel van het park, is een wandeling die u zeker moet maken. Het pad voert langs borrelende modderpoelen en stoomgeisers. Hoe hoger u komt, hoe warmer het wordt en hoe sterker de zwavelgeur wordt. Midden in het regenwoud komt u langs een zogenaamde seizoenswaterval, deze waterval kunt u alleen bewonderen in het regenseizoen. Na een fikse regenbui is hij echt enorm! U bent met deze wandeling ongeveer 3 uur onderweg.

 

    

 

2. Wandeling Sendero Catarata la Cangreja

Een zwaardere wandeling dan bovenstaande is de Sendero Catarata la Cangreja. Deze afwisselende route van een kleine 10 kilometer voert langs bossen en rotsachtige, open vlaktes. Dit is een intensieve tocht, maar de beloning is het waard! Na vijf kilometer bereikt u een opening in het bos. Hier ligt een klein helderblauw meertje onderaan de Cangreja waterval, waar u een verfrissende duik kunt nemen in het water.

 

3. Mountainbiken

Behoefte aan nog meer avontuur? Ga mountainbiken bij de vulkaan! Er is een route voor elk niveau, een redelijke conditie is wel aan te bevelen. U fietst door bosrijk en dus schaduwrijk gebied, wat prettig is in dit warme en droge deel van Costa Rica. Dit wil niet zeggen dat u het niet warm zult krijgen. De route bestaat uit verschillende beklimmingen en afdalingen. Gelukkig kunt u onderweg afkoelen bij de Oropendula waterval. Een inspannende dag, maar de moeite meer dan waard, én na terugkomst zal uw drankje bij uw accommodatie dubbel zo lekker smaken!

 

4. Koeien melken en paardrijden

Draai een dagje mee op een boerderij tijdens uw vakantie Costa Rica en leef als een echte cowboy of cowgirl. De dag begint met het melken van de koeien. Na een stevig ontbijt, klimt u op de rug van een paard en maakt een rit over de uitgestrekte ranch aan de voet van de Rincón de la Vieja vulkaan

Hotels in Rincón de la Vieja

Onze top 3 hotels in Rincón de la Vieja hebben wij voor u op een rij gezet. Wij bieden kleinschalige, comfortabele hotels aan tot verborgen parels én stijlvol ingerichte. Wilt u liever een ander hotel in Rincón de la Vieja bezoeken? Bekijk ons hotelaanbod Rincón de la Vieja voor het complete aanbod.

Buena Vista Lodge

Buena Vista Lodge

Hacienda Guachipelín

Hacienda Guachipelín

Borinquen Mountain Resort

Borinquen Mountain Resort

Tijdens deze rondreizen reist u naar Rincón de la Vieja
Pacuare-kajakken-1
Voorbeeldreis Costa Rica

Rondreis Costa Rica per auto: Avontuurlijk en actief

San JoséMonteverde – canopy – Tenorio National Park – hiken – Rincón de la Vieja – mountainbiken – Sámara – snorkelen, relaxen – Santa Teresa – relaxen aan het strand – San JoséPacuare – raften – San José

Arenal-Vulkaan-5
Voorbeeldreis Costa Rica

Rondreis Costa Rica: Hoogtepunten van Costa Rica

San JoséTortuguero National Park – jungle – Arenal National Park – slapende vulkaan en hotsprings – Rincón de la Vieja – actieve vulkaan en cowboys – Sámara – strand – Monteverde – vogels in het nevelwoud – Manuel Antonio National Park – jungle aan het strand – San José

Kratermeer-Poas-Vulkaan-6
Voorbeeldreis Costa Rica

Rondreis Costa Rica: Vulkanenroute

Centrale Vallei > Arenal National Park, iconische vulkaan > Tenorio National Park, helderblauw vulkanisch water > Rincón de la Vieja, borrelende grond > Playa Hermosa, bijkomen aan het strand > Vertrek vanuit Liberia