Arenal Vulkaan

De Arenal vulkaan, de bekendste vulkaan van Costa Rica

De Arenal vulkaan is de bekendste, de jongste én de meest actieve vulkaan van Costa Rica, een ideale bezienswaardigheid om toe te voegen aan uw rondreis Costa Rica. Aan de voet van de vulkaan ligt het dorp La Fortuna waar diverse restaurants, souvenirwinkels, een supermarkt en een tankstation te vinden zijn. In het Nationaal Park Arenal valt veel te ondernemen, u kunt prachtige wandelingen maken met uitzichten over Lago Arenal, het grootste meer van Costa Rica, maar u kunt ook paardrijden of een bezoek brengen aan één van de warmwaterbronnen bij het park.

 

 

Geschiedenis van de Arenal vulkaan

Op 29 juli 1968 barstte de Arenal vulkaan na een lange periode van rust uit. De plaatsjes Tabacón, Pueblo Nuevo en San Luís werden hierbij volledig van de kaart geveegd en grote stukken bos en landbouwgrond werden bedolven onder de lava. Hierbij kwamen helaas zo’n 90 personen om het leven. Sindsdien is de vulkaan actief gebleven. Vooral 's avonds is dat goed te zien.

 

Kaart El Arenal

De Arenal vulkaan ligt op circa 90 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad San José. De dichtstbijzijnde plaats is La Fortuna. Een groot meer ligt aan de westkant van de vulkaan. Wegen treft u aan de noord-, west- en oostzijde van de vulkaan. Rond de vulkaan zijn diverse wandelpaden aangelegd.

 

 

Het weer rond de Arenal vulkaan

In La Fortuna heerst een tropisch klimaat, hoewel de temperaturen door de iets hogere ligging van de Arenal vulkaan iets lager kunnen zijn. Regen valt er het gehele jaar door, waardoor de luchtvochtigheid hoog is. De temperatuur is echter het gehele jaar door aangenaam. Uitgebreide informatie over het klimaat en de beste reistijd om Arenal te bezoeken is te vinden op ons pagina over het klimaat van Costa Rica

Wat te doen bij de Arenal vulkaan

Actief zijn en een wandeling maken bij de vulkaan, het nationale park en Lago Arenal, of toch ontspannen in de hotsprings bij El Arenal? Dit doe je allemaal bij Arenal, wij hebben onze top 5 hieronder op een rij gezet. 

 

1. Wandelen door het Nationaal Park Arenal

Helaas kunt u de Arenal vulkaan niet beklimmen, dat is te gevaarlijk. Wat u wel kunt doen is wandelen door het nationaal park. Er zijn diverse mooie wandelingen uitgezet, van verschillende lengtes. U kunt wandelingen maken met een gids, maar het is ook heel goed op eigen houtje te doen. Het voordeel van een gids is natuurlijk dat u meer informatie krijgt over het park en de planten en dieren die er te vinden zijn. Loop naar de mirador voor een prachtig uitzicht op de Arenal vulkaan en het meer dat erbij ligt.

 

    

 

2. Hotspring

In het Nationaal Park Arenal zijn diverse ‘hotsprings’ (warmwaterbaden) die u kunt bezoeken. Een heerlijke plek om even bij te komen na een stevige wandeling. Het water in de baden wordt op natuurlijke wijze verwarmd door de vulkaan. Ga liggen in één van de natuurlijk gevormde waterpoelen en geniet van de rust en de prachtige omgeving. Voor nog meer ontspanning kunt u zich laten verwennen bij één van de spa’s. Wat dacht u bijvoorbeeld van een packing van vulkanische modder of een scrubbehandeling met een mengsel van kokos en koffie tijdens het baden in de warmwaterbronnen?

 

3. Paardrijden

Een leuke excursie voor jong en oud, ervaren of onervaren. Op de rug van een paard maakt u een tocht van een halve dag door het heuvelachtige landschap aan de voet van de Arenal. U rijdt over hobbelige paden tussen hoge bomen van een primair regenwoud door. Er worden voldoende stops gemaakt voor foto’s en een verfrissing.

 

    

 

4. Hike naar de Fortuna waterval

Op 6 kilometer van La Fortuna ligt de imposante Fortuna waterval. Deze waterval van meer dan 70 meter hoog ligt midden in de tropische jungle. Om er te komen loopt u eerst een stuk door het prachtige regenwoud en vervolgens daalt u meer dan 200 traptreden af. Eenmaal beneden kunt u afkoelen in het heldere water. Vergeet dus vooral uw zwemspullen niet mee te nemen.

 

 

5. Voor de echte daredevils: canyoning

Zin in een beetje avontuur? Boek dan een canyoning tour via ons. U gaat abseilen langs drie verschillende watervallen en een rotsmuur. U bungelt aan een touw boven het water bij het tokkelen. Vergeet niet tijdens deze spannende activiteiten ook nog te genieten van het schitterende groene regenwoud om u heen.

Hotels rondom vulkaan Arenal

Onze top 3 hotels rondom vulkaan Arenal hebben wij voor u op een rij gezet. Wij bieden kleinschalige, comfortabele hotels aan tot verborgen parels én stijlvol ingerichte. Wilt u liever een ander hotel bij Arenal bezoeken? Bekijk ons hotelaanbod Arenal voor het complete aanbod.

Arenal Observatory Lodge

Arenal Observatory Lodge

Nayara Resort & Spa

Nayara Resort & Spa

Lomas del Volcan

Lomas del Volcan

Tijdens deze rondreizen reist u naar vulkaan Arenal
Arenal-Vulkaan-5
Voorbeeldreis Costa Rica

Rondreis Costa Rica: Hoogtepunten van Costa Rica

San JoséTortuguero National Park – jungle – Arenal National Park – slapende vulkaan en hotsprings – Rincón de la Vieja – actieve vulkaan en cowboys – Sámara – strand – Monteverde – vogels in het nevelwoud – Manuel Antonio National Park – jungle aan het strand – San José

Kratermeer-Poas-Vulkaan-6
Voorbeeldreis Costa Rica

Rondreis Costa Rica: Vulkanenroute

Centrale Vallei > Arenal National Park, iconische vulkaan > Tenorio National Park, helderblauw vulkanisch water > Rincón de la Vieja, borrelende grond > Playa Hermosa, bijkomen aan het strand > Vertrek vanuit Liberia

Costa-Rica-Dominical-1
Voorbeeldreis Costa Rica

Rondreis Costa Rica per auto: Met het gezin naar Costa Rica

San JoséTortuguero National Park – schildpadden spotten – Arenal National Park – La Fortuna waterval en hiken rondom de vulkaan – Monteverde – op zoek naar kleurrijke vogels en kikkers – Sámara – strand – San José