Bucketlist: duiken in het Great Barrier Reef
Australie-Lisanne-12-Apostelen

Bucketlist: duiken in het Great Barrier Reef

Lisanne Vreijsen Algemeen 22-6-2021

Voor de duikliefhebber, maar ook de snorkelaar, moet een sprong in het helderblauwe water bij het Great Barrier Reef op de bucketlist staan. Duiken bij dit waanzinnige rif was voor mij één van de gaafste dingen die ik ooit heb gedaan. Het Great Barrier Reef is het grootste koraalrif ter wereld en strekt ruim 2.300 kilometer langs de oostkust van Australië. Daarbij staat het rif bekend als één van de mooiste duikgebieden op aarde. Duizenden gekleurde koralen, tropische vissoorten en bijzondere zeedieren als schildpadden, rifhaaien en mantaroggen versieren deze onderwaterwereld. Het water heeft een aangename temperatuur, is vaak kalm en heeft bijna altijd 20 tot 30 meter zicht. Daarbij liggen veel riffen dicht onder het wateroppervlak, waardoor je als duiker langer geniet van dit bijzondere ecosysteem en als snorkelaar ontspannen kan blijven drijven. Misschien heb je nog geen duikbrevet maar is dit wel een wens? Dan is het Great Barrier Reef de ideale plek om je PADI te halen!

 

Het Great Barrier Reef heeft bijna 3.000 riffen om uit te kiezen. Nog best een lastige keus om een beslissing te maken waar je te water gaat. We beloven één ding; je zult op elke plek genoeg kleurrijke koralen en vissen zien. Vanaf verschillende plaatsen langs de oostkust is het onderwatergebied te bereiken. Daarbij blijft de vraag; ga je het water op voor één dag, slaap je op een boot of kies je voor een overnachting op een eiland middenin het rif? Ik licht de keuzes hieronder even toe.

        

Dagtocht Great Barrier Reef vanuit Cairns, Port Douglas of Mission Beach

De meeste reizigers kiezen voor een dagtocht. De populairste uitvalsbasis voor een bezoek aan het Great Barrier Reef is het tropische noorden van Queensland en dan met name de plaatsen Cairns, Port Douglas of Mission Beach. Deze havens liggen namelijk heel dicht bij de eerste riffen, die al binnen 1,5 uur varen te bereiken zijn. Voornamelijk vanuit Cairns zijn er dan ook veel organisaties die je graag meenemen. Kies je voor een dagtocht? Dan zul je waarschijnlijk bij twee of drie verschillende riffen stoppen om te duiken of snorkelen. Deze riffen zijn uiteraard al prachtig, maar persoonlijk vind ik dit niet de mooiste plekken. Dit zijn namelijk ook de riffen die het vaakste bezocht worden en dat is helaas een beetje terug te zien.

 

Liveaboard boot vanaf Cairns

Wanneer je kiest voor een liveaboard boot, dus een nacht op het water, kom je bij riffen die verder vanaf de kust liggen. Hierdoor zijn deze niet te bezoeken met een dagtocht en een stuk ongerepter en kleurrijker. Ben je een ervaren duiker? Kies dan absoluut voor deze optie. Je maakt meer duiken, ziet verschillende riffen en kunt zelfs een unieke nachtduik maken waarbij je een hele nieuwe onderwaterwereld leert kennen. Buiten de duiken om luier je op het dek, aanschouw je de mooiste zonsondergang en meest heldere sterrenhemel. Klinkt dit als muziek in de oren? Bekijk dan onze bouwsteen “Duiken op het Great Barrier Reef” voor meer informatie.

Combineer Whitsundays met het Great Barrier Reef

Wist je dat de Whitsundays Eilanden ook dicht bij het Great Barrier Reef liggen? Daardoor is een bezoek aan deze prachtige eilanden goed te combineren met het duiken in het Great Barrier Reef. Wie echt een unieke ervaring wil, kiest voor een Reefsleep ervaring. Je vaart langs de mooie Whitsundays-eilanden naar het Reef ponton in het Great Barrier Reef. Op dit ponton slaap je op het dek in een tweepersoons swag onder de sterrenhemel, of in de luxe onderwatersuites. Je kunt heerlijk zwemmen en snorkelen zoveel je wilt. Natuurlijk kan er ook gedoken worden. Als de daggasten vertrekken, is het rif alleen voor jou en de andere reefsleep gasten.

Slapen en duiken vanaf een tropisch eiland

Er zijn natuurlijk meerdere eilandjes in het Great Barrier Reef waar je kunt overnachten, zoals Fitzroy Island nabij Cairns, waar je direct om het eiland kunt snorkelen. Maar voor een eilandverblijf waarbij je kunt duiken op de mooiste plekken, moet je bij Lady Elliot Island of Lizard Island zijn. Beide eilanden zijn te bereiken met een klein vliegtuigje, georganiseerd door het resort. Waar Lady Elliot echt in het teken staat van het behoud, beschermen en waarderen van de magische onderwaterwereld, is Lizard Island een luxe paradijs waarbij duiken een extra optie is. De duikplekken bij Lady Elliot liggen direct om het eiland, vanaf Lizard Island is er een bootritje nodig om de duikplekken te bereiken.

     

Lady Elliot

Het kleine Lady Elliot Island ligt in het meest zuidelijke puntje van het Great Barrier Reef in een zogenoemde “green zone”. Dit betekent dat de riffen rondom het eiland beschermd worden. Hierdoor is de onderwaterwereld rondom het eiland onaangetast en misschien wel het mooiste deel van het Great Barrier Reef. Het eiland wordt ook wel Manta Island genoemd, omdat deze majestueuze zwemmers hier regelmatig te vinden zijn. Er zijn 20 fantastische duikplekken rondom Lady Elliot Island te vinden. Tussen de maanden mei en oktober kom je misschien zelfs walvissen tegen.


Op dit eiland verblijf je in het Lady Elliot Eco Resort, een middenklasse en milieuvriendelijk resort die het hele eiland onderhoudt. Er is een duikschool, een boot met glazen bodem en je kunt zelfs een begeleide wandeling door het rif maken. Er is tevens een reef center, waar je alles kan leren over de rijke flora en fauna van het Great Barrier Reef.

        

Lizard Island

Voor Lizard Island moet je even diep in de buidel tasten, maar dan heb je ook wat. Het paradijselijke Lizard Island ligt in het noorden van het Great Barrier Reef. Net als het Lady Elliot Island Resort, is ook het luxe Lizard Island Resort het enige verblijf op het eiland. Je deelt het eiland enkel met andere resortgasten. Er zijn 20 witte zandstranden, kraakhelder blauw water en een all-inclusive concept met gastronomische hoogstandjes. Vanaf Lizard Island zijn er een aantal spectaculaire duikplekken te bereiken per boot. Een favoriet is het wereldberoemde Cod Hole, waar je in contact komt met onder andere de gevlekte reuzentandbaars. Maar ook Dynamite Passage met het meest kleurrijke koraal, de Cobia Hole vol scholen barracuda en het North Direction Island met een zandbodem en populair vanwege de roggen, koraalduivels en triggerfish zijn de moeite waard.

Ben je enthousiast geworden om zelf het Great Barrier Reef met eigen ogen te zien? Neem een kijkje bij onze bouwstenen Natuurpracht Lady Elliot Island en Luxe Paradijs Lizard Island voor nog meer inspiratie. Of neem direct contact met mij op. Ik help graag met het samenstellen van een droomreis waar een unieke duikervaring op het Great Barrier Reef niet zal ontbreken.

 

Lisanne,

Van Verre